Falkland Savaşı, 2 Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adalarını işgal etmesi ile başlayan savaştır. Altı hafta süren savaşın ardından Arjantin teslim olmuş ve işgal ettiği toprakları terk etmiştir. Arjantin'de iktidardaki Leopoldo Galtieri rejimi savaşın ardından devrilmiştir. Birleşik Krallık'ta ise Margaret Thatcher zaferin etkisiyle 1983 Birleşik Krallık genel seçimlerini ezici çoğunlukla kazanmıştır.
Arjantin 23 eyalete ve bir federal bölgeye bölünmüştür. Federal bölge ve tüm eyaletlerin kendi anayasaları bulunur ancak hepsi federal bir sistem altında birleşmiştir.
Cartagena, Kolombiya'da şehir.
Buenos Aires eyaleti, 2007 yılı tahminlerine göre on beş milyona yaklaşan nüfusuyla Arjantin'in en kalabalık eyaletidir. Ülkenin doğusunda ve merkez bölgesinde yer alan eyalet Córdoba, La Pampa, Río Negro, Entre Ríos ve Santa Fe eyaletleriyle komşudur. Buenos Aires içinde yer alan Buenos Aires Özerk Şehri eyalete bağlı değildir ve federal bir bölgedir. Eyalet başkenti La Plata şehridir.
Chaco eyaleti, Arjantin'in kuzeyinde Paraguay sınırı yakınında bir eyalettir. Eyalet başkenti Paraná Nehrinde bulunan Corrientes şehrinin karşı kıyısında yer alan Resistencia'dır. Eyaletin ikinci önemli şehri Sáenz Peña'dır. Eyaletin batısında Salta ve Santiago del Estero, kuzey ve doğusunda Formosa, güneydoğusunda Corrientes ve Paraguay, güneyinde de Santa Fe yer alır. 1950 yılından 1955 yılına kadar eyaletin adı Presidente Juan Perón olmuştur.
Córdoba, Arjantin'deki Córdoba eyaletinin başkentidir. Ülkenin orta bölgesinde, Primero Nehri'nin kıyısında yer alan almakta olup, 576 kilometrekare (222 sq mi)'ilk alanda 2010 yılı itibarıyla 1.454.645 merkez nüfusuyla ülkenin ikinci en büyük şehridir ve Ulusal Córdoba Üniversitesi'ne ev sahipliği yapar.
Chihuahua resmî olarak Estado Libre y Soberano de Chihuahua Meksika'nın 31 eyaletinden biridir. Kuzeybatı Meksika'da 247455 km² yüzölçümü ile yer almaktadır, Birleşik Krallık'tan biraz büyüktür. Sınırları batıda Sonora, güneybatıda Sinaloa, güneyde Durango ve doğuda Coahuila eyaletleri ile çevriliyken, kuzey doğuda Teksas ve kuzeyde New Mexico adlı ABD eyaletleri ile çevrilidir. Chihuahua Meksika'nın en geniş arazisine sahip eyaletidir, dolayısıyla El Estado Grande lakabıyla da anılır. Although Chihuahua esasen adaş olduğu Chihuahuan Çölü ile tanınmasına karşın, Meksika'nın diğer eyaletlerinden daha fazla ormanlık alana sahiptir. Farklı iklimi sayesinde bu eyalet geniş türde fauna ve floraya sahiptir. Bu eyalet genellikle geniş ırmak vadili ve engebeli dağlık arazili olarak nitendirilmektedir. Kayalık Dağları'nın bir uzantısı olan Sierra Madre Occidental dağ zinciri, eyaletin arazisine egemen olmakta ve Büyük Kanyon'dan daha geniş ve derin çok büyük bir kanyon sistemi olarak eyaletin en büyük cazibe yeri olan La Barranca del Cobre 'na ev sahipliği yapmaktadır. Sierra Madre Occidental dağlarının yokuşunda eyaletin tarımsal üretiminin yapıldığı kaynaklar olan kısa sarı çimenli engin ovalar bulunmaktadır. 3,2 milyon kişi (2005) Rio Grande Vadisi ve Conchos Nehri Vadisi boyunca yaşamaktadır.
Campeche ya da resmî adı ile Özgür ve Egemen Campeche Eyaleti, Meksika'nın güneydoğusunda bulunan bir eyalettir. Kuzeydoğusundan Yucatán; doğusundan Quintana Roo; güneydoğusundan Belize; güneyinden Guatemala ve güneybatısından Tabasco tarafından çevrelenir. Başkenti ve en büyük şehri San Francisco de Campeche'dir.
Tierra del Fuego, resmi olarak Tierra del Fuego Eyaleti, Antarktika ve Güney Atlantik Adaları, Arjantin'in en güneydeki, en küçük ve en az nüfuslu eyaletidir. Eyaletin başkenti, yerel bir kelimeden "sonuna doğru körfez" anlamına gelen Ushuaia'dır.
Mompox veya Mompós, resmi olarak Santa Cruz de Mompox, Kolombiya'nın kuzeyindeki Bolivar Eyaleti'ndeki yer alan, sömürge karakterini korumayı başarmış bir kasaba ve belediyedir. Magdalena Nehri'nin Cauca Nehri'ne katıldığı bölümde bir ada üzerinde ve Cartagena'ya 249 kilometre uzaklıkta yer alır. Mompox'ta ekonomi, turizm, balıkçılık ve yerel sığır yetiştirme yoluyla üretilen bazı ürünlerin ticaretine dayanmaktadır. Kasabanın yaklaşık 30.000 nüfusu vardır.
La Santisima Trinidad de Paraná veya Most Holy Trinity of Paraná, Paraguay'daki eski Cizvit yerleşimlerinden biridir. Trinidad, Brezilya, Arjantin ve Paraguay gibi 17. ve 18. yüzyıl boyunca Güney Amerika'daki çeşitli bölgelerde misyonerler tarafından kurulan birçok Cizvit Yerleşimi'nin küçük kolonilerine bir örnektir. Bu misyonlar, düzenli İspanyol sömürge yaşamının dışında var olan yerli nüfusu Hristiyan inancıyla birleştiren kendine yeten toplumlar oluşturdu.
Meksika'nın Querétaro şehrindeki Sierra Gorda Fransisken Misyonerlik Binaları, 2003'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş beş binadır. Alta Kaliforniya'daki önemli misyonerlik binalarını da kuran Fransisken Tarikatı rahibi Junípero Serra tarafından kurulmuştur.
Diamantina, Minas Gerais eyaletindeki bir Brezilya belediyesidir. Toplam alanı 3.870 km², 2006 yılı itibarıyla tahmini nüfusu 44.746'dır.
San Ignacio Miní, 1632'de Arjantin'de, kolonici İspanyolların İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'da Paraguay Bölgesi'nde Cizvitlerin kurduğu birçok misyonerlik yerleşimlerinden biriydi. Günümüz San Ignacio vadisinin yakınında, Misiones Eyaletindeki Posadas'ın yaklaşık 60 km kuzeyinde bulunmaktadır. 1984'te Arjantin'de UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak belirlenen dört misyonerlik yerleşiminden biridir.
Reducción de Nuestra Señora de Santa Ana, İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'daki Cizvitler tarafından 17. yüzyılda yerlilerin Hristiyanlaştırılması amacıyla kurulan birçok sömürge misyonundan biriydi.
Reducción de Nuestra Señora de Loreto, İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'daki Cizvitler tarafından 17. yüzyılda yerlilerin Hristiyanlaştırılması amacıyla kurulan birçok sömürge misyonundan biriydi.
São Miguel das Missões, güney Brezilya'nın Rio Grande do Sul Eyaletinde yer alan bir belediyesidir. Belediye 1,246 kilometrekare alan kaplamaktadır ve belediyede 7,682 kişi yaşamaktadır.
Chiquitos Cizvit Misyonerlik Yerleşimleri, doğu Bolivya'daki Santa Cruz bölümünde bulunur. Bölgede yer alan topluca altı misyonerlik yerleşimi 1990'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Avrupa ve Amerika kültürel etkilerin eşsiz bir karışımı ile tanınan misyonerlik yerleşimleri, 17. ve 18. yüzyıllarda Cizvitler tarafından reducciones de indios adı altında yerli kabileleri Hristiyanlaştırmak için kuruldu.
Córdoba'daki Cizvit Yapıları, Arjantin'in Córdoba eyaletinde yer alan, misyonerler tarafından Cizvit misyonerliği amacı ile kurulmuş ve 2000 yılında bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiş olan yapı topluluğudur.
Kaliforniya tarihi şu dönemlere ayrılabilir: Kızılderili dönemi, Avrupalıların keşif dönemi (1542-1769), İspanyol sömürge dönemi (1769-1821), Meksika dönemi (1821-1848) ve Amerika Birleşik Devletleri dönemi. Kaliforniya, Kolomb öncesi Kuzey Amerika'da kültürel ve dilsel olarak en çeşitli alanlardan biriydi. İspanyol kaşiflerin bölgeyle temasından sonra, Yerli Amerikalıların çoğu Avrupa'dan gelen hastalıklardan dolayı öldü.