İçeriğe atla

Santa Inês koyunu

Brezilya'daki Santa Ines koyunu

Santa İnês koyunu et için yetiştirilen Brezilya'dan yünsuz bir koyun cinsi.[1] Brezilya'nın en üretken koyun ırklarından biridir.[2] Morada Nova, Bergamasca ve yerli kaba yünlü koyun cinslerin melezi olduğu düşünülüyor.[3][4] Santa İnês koyunları tropikal iklimlere iyi adapte edilmiş, mesela parazitlere karşı direnç kapasiteleri diğer et koyunlarından daha fazla geliştirilmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Santa Inês", ansi.okstate.edu, Oklahoma State University, 1 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Eylül 2019 
  2. ^ Rajab MH; Cartwright TC; Dahm PF; Figueiredo EA. (1992), "Performance of three tropical hair sheep breeds.", Journal of Animal Science, cilt 70, ss. 3351-9, doi:10.2527/1992.70113351x, PMID 1459896 
  3. ^ IL Mason (1980), "Prolific Tropical Sheep", FAO Animal Production and Health Paper 17, FAO, ISBN 92-5-100845-0, 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Eylül 2019 
  4. ^ "Sheep Breeds S - St", sheep101.info, 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Eylül 2019 
  5. ^ "Resistance of Santa Ines, Suffolk and Ile de France sheep to naturally acquired gastrointestinal nematode infections.", Veterinary Parasitology, cilt 120, ss. 91-106, 2004, doi:10.1016/j.vetpar.2003.12.004, PMID 15019147 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koyun</span>

Koyun (Ovis), keçiler ile birlikte Caprinae alt familyası içerisinde yer alan bir memeli cinsi. Cinsin coğrafi olarak ve nüfusça en yaygın türü Evcil koyun olmaktadır, ancak pek çok yabani tür de Ovis cinsine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Karayaka</span>

Karayaka, Türkiye'den yerli koyun ırkıdır. Et ve süt üreten çift amaçlı bir cinsdir. Yün halılarda kullanılır. Karayaka uzun, ince kuyruklu bir cins olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merak</span>

Merak, insanlarda ve diğer hayvanlarda görülen, keşif, araştırma ve öğrenme gibi meraklı düşünmeyle ilgili bir niteliktir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Medawar</span> İngiliz-Brezilyalı biyolog (1915 – 1987)

Sir Peter Brian Medawar, Brezilyalı/İngiliz biyolog. Graft reddi ve kazanılmış immün tolerans ile ilgili keşifleri organ nakli uygulamalarında önemli bir yer edinmiştir. 1960 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne Sir Frank Macfarlane Burnet ile birlikte layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika yaban koyunu</span>

Amerika yaban koyunu ya da Amerika dağ koyunu, boynuzlugiller familyasından Kuzey Amerika'da yaşayan memeli hayvan türü. İngilizcede bighorn adıyla tanınır.

Bu, evcil hayvanların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni yaban koyunu</span> memeli alt türü

Ermeni yaban koyunu, Ermeni muflonu veya Transkafkas koyunu, İran, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesinde bulunan endemik ve nesli tükenmekte olan memeli.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal spastik paraparezi</span>

HTLV-I ile ilişkili miyelopati (HAM) veya HTLV-I ile ilişkili miyelopati/tropik spastik paraparezi (HAM/TSP) olarak da adlandırılan tropikal spastik paraparezi (TSP), (HAM/TSP) insan T-lenfotropik virüsü tarafından güçsüzlüğe, kas spazmlarına ve duyusal rahatsızlığa neden olan tıbbi bir durumdur, paraparezi ve bacakların zayıflığı ile sonuçlanır. Adından da anlaşılacağı gibi, Karayipler de dahil olmak üzere en çok tropikal bölgelerde yaygındır. Kan nakli ürünleri, koruyucu bir önlem olarak HTLV-1 antikorları için taranır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan zehri</span> bir canlı tarafından salgılanan toksin

Hayvan zehri ya da venom, bir hayvanın bir diğerine zarar vermek için ürettiği bir veya daha fazla toksin içeren bir salgıdır. Venom, hem avcılarda hem de avlarda, hem omurgalılarda hem de omurgasızlarda olmak üzere çeşitli hayvanlar arasında ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ketamin</span> stereoizomerler grubu

Ketamin, esas olarak anesteziyi başlatmak ve sürdürmek için kullanılan bir ilaçtır. Ağrı kesimi, sedasyon ve hafıza kaybı sağlarken alan kişiyi trans benzeri bir duruma sokar. Diğer kullanımları arasında kronik ağrı, yoğun bakımda sedasyon ve depresyon vardır. Etkisi altında kalp fonksiyonu, nefes alma ve solunum yolu refleksleri genellikle işlevsel kalır. Etkiler tipik olarak enjeksiyonla verildiğinde beş ila on dakika içinde başlar ve yaklaşık 25 dakika sürer. Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lohi koyunu</span> koyun türü

Lohi koyunları veya Parkanni koyunları, Pakistanın güney Pencap bölgesinde yetişen kısa kuyruklu bir koyun cinsidir. Hem etleri için hem de yün üretimine uygun olan bir koyun cinsi. Beden rengi beyazdır. Kulakları ise kumral ve kahverengi arasında bir renktir. Pencapda üretilen koyunların 40% Lohi koyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Latxa</span>

Latxka İspanya'da Bask Ülkesine yerli olan bir koyun ırkı. Coğunlukla Bıskay, Gipuzkoa, Navarre illerinde bulunan cins süt koyunudur. Latxa koyunların ciğ sütü Idiazábal ve Roncal peynir üretiminde kullanılır. Yünleri uzun ve kabadır. Latxa adı tarımsal yan ürün olarak kullanılan yünün kalitesinden gelir. Bazı süt koyunları daha fazla süt verdiği için Bask Ülkesindeki bazı çobanlar peynir üretiminde melez Assaf cinsini kullanıyor ama bunun Avrupa Birliğinin Menşe İsmi kurallarına aykırı olduğunu düşünen var.

<span class="mw-page-title-main">Charmoise</span> koyun ırkı

Charmoise, Fransa'dan gelen tek renkli bir beyaz evcil koyun ırkı. 18. yüzyılda Fransa'nın Centre-Val de Loire bölgesindeki Loir-et-Cher semtinde, İngiltere'den ihracat edilen Romney koyununu yerli Merino, Berrişon ve Solognot ırkların dişileriyle melezleştirilerek geliştirilirdi. Pontlevoy'da Charmoise koyun ırkını geliştiren Édouard Malingié'ye anıt var. Koçlar 70 kilogram (150 lb) ve dişi koyunlar 45 kilogram (99 lb) oluyor. Charmoise sayısı 1993 ve 2001 yılları arasında 122,000'den 21,000'e kadar azaldı.

Alcarreña İspanya'nın Kastilya-La Mancha Özerk Bölgesi'ndeki Cuenca ve Guadalajara illerinin Alcarria yöresinden gelen bir evcil koyun cinsidir. Nesli tükenmekte olan bu entrefino koyunu et için yetiştiriliyor. Zorlu bir iklime adapte edilmiş otlayan koyun 2009 yılında "Marca de Calidad Colectiva" verildi.

Mycoplasma ovipneumoniae, en yaygın olarak küçükbaş hayvanlarda yaşayan ve bu hayvanları etkileyen mikoplazma cinsinin üyesi olan bir bakteri türüdür. M. ovipneumoniae, hem primer atipik pnömoniye neden olabilen, hem de enfekte olmuş hayvanları Mannheimia haemolytica da içinde olmak üzere başka etkenlerle ikincil pnömoniye yatkın hale getirebilen evcil koyunlar, evcil keçiler, Amerika yaban koyunları, dağ keçileri ve diğer Caprinae ailesi üyelerinin solunum patojenidir. M. ovipneumoniae'nın patojenitesine katılan mekanizmaları içerisinde, M. ovipneumoniae'nin kendi polisakkarit kapsülü aracılığıyla geviş getiren hayvanların silli epitellerine tutunan makrofaj etkinliğini değiştirme, siliyer antijenler için otoantikor üretimi ve lenfositlerde etkinliğin baskılanması gösterilebilir; bunların hepsi, koyun ve öteki geviş getirenlerde gelişen hastalıklara katkıda bulunan önemli etkenlerdir. Bu bakteri, ayrıca diğer bakteriyel ve viral enfeksiyonlara zemin hazırlayan bir etken davranışı sergileme yeteneğine sahiptir.

Abaza keçisi, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir keçi ırkıdır. En çok sütü için yetiştirilen Abaza keçisi, kısmen eti için de kullanılmaktadır. Sayıları az olduğundan dolayı Abaza keçilerinde soy içi üreme sık görülmektedir. Abaza keçisinin Kafkasya'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Abaza keçisi koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ecdysozoa</span>

Ecdysozoa, bir protostom hayvan grubu olup Arthropoda'nın da içinde bulunduğu, Nematoda ile birkaç küçük şubeyi içerir. İlk olarak Aguinaldo ve ark. 1997'de, esas olarak 18S ribozomal RNA genleri kullanılarak inşa edilen filogenetik ağaçlara dayanıyordu. Dunn ve ark. tarafından 2008'de yapılan büyük bir çalışma, Ecdysozoa'yı bir klad, yani ortak bir atadan ve onun tüm soyundan gelen bir grup olarak güçlü bir şekilde destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Kara koyun</span>

Kara koyun, özellikle bir aile içinde grubun diğerlerinden farklı bir üyesini belirtmek için kullanılan bir tanımdır. Terim, siyah renge sahip koyunlardan gelmekte olup kara koyunlar sürüde öne çıkmakta ve yünleri geleneksel olarak boyanamadığı için daha az değerli kabul edilirdi.

Rize koyun köpeği, Türkiye'ye endemik bir koruyucu köpek ırkıdır.

Pelvik organ sarkması (POP), pelvik organların normal konumlarından aşağı inmesi ile karakterizedir. Kadınlarda bu durum genellikle jinekolojik kanser tedavisi, doğum veya ağır kaldırma sonrası pelvik tabanın çökmesi ile ortaya çıkar.