İçeriğe atla

Santa Clara Muharebesi

Santa Clara Muharebesi
Küba Devrimi

Muharebenin ardından Che
Tarih28 Aralık 1958 - 1 Ocak 1959
Bölge
Sonuç Kesin 26 Temmuz Hareketi zaferi
Taraflar
26 Temmuz Hareketi Batista rejimi
Komutanlar ve liderler
Ernesto Che Guevara
Roberto Rodriguez (ölü)
Albay Joaquin Casillas  (ölü)
Polis Şefi Cornelio Rojas  (ölü)
Güçler
340 gerilla 3900 asker
Kayıplar
Bilinmiyor 2900 esir

Santa Clara Muharebesi, Küba Devrimi sırasında 1958 yılı Aralık ayında Ernesto Che Guevara komutasındaki 26 Temmuz Hareketine bağlı gerillaların Fulgencio Batista birliklerine karşı savaşarak Santa Clara kentini ele geçirdiği muharebeyi anlatır. Şehrin düşmesinden 12 saat sonra diktatör Batista Küba'dan kaçmış[1] ve Fidel Castro birlikleri tüm ülkede kesin zafer kazanmış, Küba Devrimi ilan edilmiştir.

Arka planı

1958 yılı Temmuz ayındaki La Plata Muharebesindeki ağır mağlubiyetinin ardından Batista Ağustos ayında Las Mercedes Muharebesinde Fidel Castro birliklerini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir saldırı başlatır ancak başarısız olur. Batista kuvvetlerinin ateşkese razı olmasının ardından Castro tüm cephelerde taarruz emri verir. Aralık ayında Yaguajay Muharebesinde Camilo Cienfuegos komutasındaki gerillalar çok önemli bir Batista tahkimatını ele geçirirler. İlerleyen birliklerin bir sonraki hedefi Santa Clara'dır.

Muharebe

Ernesto Che Guevara komutasındaki 26 Temmuz Hareketine bağlı birlikler Camajuani üzerinden şehre yaklaşırlar. Şehirden önceki Caibarién kasabasında coşkulu halk tarafından memnuniyetle karşılanırlar. Bölgedeki askeri garnizondaki askerler direniş göstermeden kaçarlar. Gerillalar 28 Aralık sabahının ilk saatlerinde şehrin dış mahallesindeki üniversite kampüsüne ulaşırlar. Şehirdeki direnişi örgütleyen Albay Casillas Lumpuy'a başkentten destek için bir zırhlı tren gönderilir. Çatışmalar sırasında şehre gelen zırhlı tren bir karargâh olarak da kullanılmaktadır. Şehrin merkezinde ise gerillalara destek veren halk molotov kokteyli ile askerlere saldırır. Şehirdeki 31. Alay kışlası da kuşatılmış ve gerilla komutanı Rolando Cubela tarafından sıkıştırılmaktadır. Bu aşamada zırhlı trenin ele geçirilmesine yoğunlaşan Che, tarım fakültesinden alınan buldozerlerle rayları bozar. Hareketsiz kalan ve yoğun ateş altındaki zırhlı tren içindeki komutanlarla teslim şartları görüşülmeye başlanır. Trendeki moralsiz erler ise gerillalarla temas kurunca direnişleri kırılır. tren kısa sürede ele geçirilir ve içindeki 350 subay ve asker esir alınır. Trendeki çok miktarda cephane hem gerillalara önemli bir destek sağlamış olur hem de birliklere yeni katılan köylülerin silahlanmasına yarar. Kazanılan zafer Radio Rebelde aracılığıyla tüm ülkeye duyurulur. Batista yanlısı gazetelerin yenilgiyi örtbas etme girişimleri başarısız olacak ve Batista'nın kaçış süreci başlayacaktır. Zırhlı trenin ele geçirildiği haberleri üzerine şehirdeki noktasal direnişler de teslim alınır. Muharebenin geçtiği ve zırhlı trenin ele geçirildiği yerde bugün bir açık hava müzesi ve anıtlar bulunmaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ 2 Ocak 1959 tarihli 22 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian haberi 29 Mayıs 2013 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">26 Temmuz Hareketi</span> Kübada 1959da Batista rejimini deviren, Fidel Castronun lideri olduğu siyasi hareket

26 Temmuz Hareketi 1959 yılında Küba'da Fulgencio Batista rejimini deviren liderliğini Fidel Castro'nun yaptığı devrimci bir örgüttür. Örgütün isminin kaynağı, 26 Temmuz 1953 tarihinde Santiago de Cuba'daki Moncada Kışlası'na yapılan saldırıdır. Hareket 1955 yılında Meksika'da sürgündeki bir grup devrimci tarafından tekrar örgütlenmiştir. Sadece 82 kişiden oluşan bu yeniden örgütlenme safhasında Fidel ve Raúl Castro kardeşleri ve Arjantinli Che Guevara'yı sayabiliriz. Batista'yı devirmek için hazırlanacak eğitimli bir gerilla kuvveti hazırlamayı görev edinmişlerdi. Hareketin Küba'da kalan üyeleri sabotaj eylemlerine devam ederken siyasî hoşnutsuzlukları körüklemeye çalışıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán, Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Granma (yat)</span>

Granma, 1956'da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yattır.

<span class="mw-page-title-main">Raúl Castro</span> 2011dan 2021e kadar Kübanın lideri

Raúl Modesto Castro Ruz Kübalı asker ve siyasetçi. Eski Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guevarizm</span> bir savaş stratejisi

Guevarizm Marksizm-Leninizm fikrine inanan ve ilkelerini benimseyen Küba Devrimi'nin önde gelen isimlerinden Marksist-Leninist devrimci Ernesto "Che" Guevara ile ilişkilendirilen bir komünist devrim teorisi ve gerilla savaşı askeri stratejisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Bayo</span> İspanya iç savaşındaki sol-kanat loyalistlerin askeri lideri, şair.

Alberto Bayo y Giroud. İspanya iç savaşında yenilen sol-kanat loyalistlerin askeri lideri, şair.

<span class="mw-page-title-main">William Alexander Morgan</span>

William Alexander Morgan, Amerikalı Küba Devrimi'nin ilk yıllarında yer almış gerilla savaşçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Che Guevara</span> Arjantinli Marksist devrimci (1928–1967)

Ernesto "Che" Guevara Arjantinli Marksist devrimci, doktor, yazar, gerilla lideri, diplomat ve askerî teorisyendir. Küba Devrimi'nin önemli bir figürü olarak kendisi, popüler kültürde her yerde bulunan bir karşı kültürel isyan simgesi ve küresel bir sembol hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Cintra Frías</span>

Leopoldo Cintra Frías "Polo" Kübalı asker ve siyasetçi. Küba Ordusunda general, Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro üyesi ve Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı tren</span>

Zırhlı tren, zırh ile korunmuş trendir. Çoğunlukla top, uçaksavar ve makineli tüfekle silahlandırılmıştır. Özellikle 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında yoğunlukla kullanılmıştır. Bu dönemde hızlı ilerleme kabiliyetine sahip büyük ateş gücü sağladığı için tercih edilmiştir. Karayollarının gelişmesi ve her türlü zeminde ilerleyebilen büyük ateş kabiliyetli silahların geliştirlimesiyle kullanımı neredeyse durmuştur. Zırhlı trenler günümüzde havadan saldırılara çok açık, demiryollarının kolayca sabote edilebileceği için güvenliği sorunlu ve tek bir demiryolu hattına bağlı olduğu için verimsizdir.

<i>Che</i> (film, 2008)

Che, Steven Soderbergh'in yönettiği ve Benicio del Toro'nun başrolünde yer aldığı, Ernesto "Che" Guevara'yı konu alan 2008 yapımı biyografik sinema filmidir. Film, standart bir kronolojik sırayı izlemekten ziyade genel zaman çizelgesi boyunca serpiştirilmiş anları oblik seriler halinde sunuyor. Arjantinli adlı birinci bölümü Fidel Castro, Guevara ve diğer devrimcilerin Küba'ya ulaşmalarından iki yıl sonra Fulgencio Batista diktatörlüğünü başarıyla devirmelerine kadarki süreçte Küba Devrimi üzerine odaklanmaktadır. Gerilla adlı ikinci bölümde, Guevara'nın devrimi Bolivya'ya getirme girişimleri ve hazin sonu üzerinde duruluyor. Her iki bölüm cinéma vérité tarzında çekilse de çizgisel anlatım, kamera kullanımı ve görsel açıdan farklı yaklaşımlar barıdırıyor.

Radio Rebelde Küba kaynaklı İspanyolca yayın yapan radyo kanalıdır. günde 24 saat yayın yapan kanalda ulusal ve uluslararası müzik, haberler ve canlı spor müsabakaları yayını yapılır. Küba Devrimi sürecinde 1958 yılında Ernesto Che Guevara tarafından Sierra Maestra'da kısa dalga üzerinden yayın yapacak şekilde kurulmuştur. Kuruluş amacı Fidel Castro liderliğindeki 26 Temmuz Hareketinin tanınması ve desteklenmesi olmuştur.

Norberto Collado Abreu, Kübalı denizci ve kaptan. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro ve diğer 26 Temmuz Hareketi üyelerini Meksika'dan Küba'ya götüren Granma teknesinin serdümeni.

<span class="mw-page-title-main">Aleida March</span> Che Guevaranın eşi

Aleida March Che Guevara'nın ikinci eşi ve Castro'nun Küba ordusunun bir üyesidir.

Alegría de Pío çatışması Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyelerinin Granma adlı yatla Meksika'dan yola çıkarak Küba'ya geldikten sonra, karaya çıkmalarıyla beraber Fulgencio Batista rejimine bağlı askerler tarafından pusuya düşürüldükleri muharebeyi anlatır.

Ciro Redondo Artemisa 1953 yılındaki Moncada Baskınına da katılmış olan 26 Temmuz Hareketi önderlerinden Kübalı devrimci.Hareketin önemli komutanlarındandı, Granma yatıyla adaya çıkan ve Alegría de Pío çatışmasından sağ kurtulanlar arasındaydı. Küba Devrimi'nin zaferinden önce 1957 yılında Fulgencio Batista rejimi tarafından 25 yaşında öldürülmüştür.