İçeriğe atla

Sankt-Peterburg'daki Alman bombardıman izleri

Sankt-Peterburg'daki Alman bombardıman izleri, Leningrad Kuşatması sırasında Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirilen bombardımanın günümüzdeki Sankt-Peterburg kentindeki izlerini anlatır.

Arka plan

Leningrad Kuşatması sırasında o dönemki adıyla Leningrad kenti Alman bombardımanına maruz kalmıştır. 4 Eylül 1941 - 22 Ocak 1944 arasında süren bombardımanın ardından kentteki hasarlı yapılar tamir edilmiştir.[1] Ancak kentteki tarihi yapılardaki bazı bombardıman kaynaklı hasarlar tarihi ve kültürel olarak gelecek nesillere aktarılmak üzere saklanmıştır, bu kısımlara açıklayıcı levhalar da konulmuştur.

İzler

Tarihi öneme sahip anıtsal varlıklarda bulunan ve tamir edilmeyen hasarlardaki levhalarda şunlar yazmaktadır:

Это следы одного из 148.478 снарядов выпущенных фашистами по Ленинграду в 1941-44 гг.

1941-44 arasında Leningrad'a Naziler tarafından atılan 148.478 top mermisinin izlerinden birisi buradadır

—1972 yılında uygulanan levhadan[2]

Aziz İsaak Katedrali sütunları
Aziz İsaak Katedrali sütunlarındaki tahribat
Aniçkov Köprüsü
Aniçkov Köprüsündeki tahribat

Kaynakça

  1. ^ Leningrad Kuşatması tarihçesi (Rusça) 29 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Sankt-Peterburg Ansiklopedisinden ilgili madde 28 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 29 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">FK Zenit</span> Rus futbol kulübü

FK Zenit, Sankt-Peterburg'un Rus futbol kulübü. İç saha maçlarını, 69.501 kişi kapasiteli Sankt-Peterburg Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Olga Berggolts</span>

Olga Fyodorovna Berggolts, Sovyet şair. Sanatçı özellikle Leningrad'ın II. Dünya Savaşı sırasında kuşatılığı dönemde radyoda yaptığı yayınlarla bilinmektedir. Bu yayınlar sayesinde Berggolts, kentin gücünün ve kararlılığının simgelerinden olmuştur. 1949'dan 1962'ye kadar Georgi Makogonenko ile evliydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tanya Saviçeva</span>

Tatyana Nikolayevna Savicheva, II. Dünya Savaşı sırasında Leningrad Kuşatması'ndan sağ kurtulmuş, savaş sonrasında ikonik bir figür haline gelmiş Leningradlı çocuk günlük yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Savunması Madalyası</span>

Leningrad Savunması Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. Sovyetler Birliği'nin Sovyetler Birliği'nde 22 Aralık 1942'de SSCB Yüksek Sovyet Konseyi kararnamesiyle Leningrad şehrinin Sovyet sivil ve askeri savunucularının değerli ve zorlu çalışmalarını tanımlayan bir II. Dünya Savaşı kampanyası madalyasıdır. 8 Eylül 1941 ile 27 Ocak 1944 tarihleri arasında Alman silahlı kuvvetlerince kentin 872 günlük kuşatma döneminde verildi. Madalyanın tüzüğü daha sonra 8 Mart 1945'te Yüksek Sovyet Başkanlığının Kararı ile ve 18 Temmuz 1980 tarihinde Sovyetler Birliği № 2523-X Yüksek Sovyet Başkanlığının kararnamesiyle değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span> Sovyetler Birliğinde bir anma madalyası

Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, 16 Mayıs 1957'de Leningrad şehrinin 250. yıldönümünü anmak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin hatıra madalyasıydı. Büyük Yurtsever Savaş gazileri de dahil olmak üzere Sovyet toplumunun önde gelen üyelerine ödül verilmiş, savaş zamanı ve barış zamanında Leningrad Şehri'ne silahlı kuvvetler mensuplarına hizmet verilmiştir.

<i>Zafer Meydanı</i> (Sankt-Peterburg)

Zafer Meydanı, Büyük Vatanseverlik Savaşı anısına inşa edilen meydan. Meydan Leningrad Kuşatması'nda hayatını kaybeden ve kurtulanlar anısına pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Sergey Speranskiy, Valentin Kamenski, Mikhail Anikushin gibi isimler tarafından tasarlanan alan, savaşın zaferle sonuçlanmasının 30. yıl dönümü şerefine 1975 yılında inşa edildi. Meydanın ortasında 48 metre yüksekliğinde bir dikilitaş ve yanında geniş dairesel bir anma salonu yer alır. Alanda Leningrad Kahraman Savunucuları Anıtı yer alır.

Viktor Nikolayeviç Kozlov, Rus klarnetçi ve müzik öğretmeni. Kirov Orkestrası sanatçısı olan Kozlov 9 Ağustos 1942'de Leningrad Kuşatması Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad Galası'nda klarnet çalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yurttaşlar! Bombardıman sırasında caddenin bu tarafı daha tehlikelidir</span>

Yurttaşlar! Bombardıman sırasında caddenin bu tarafı daha tehlikelidir, Leningrad Kuşatması sırasında cadde ve sokakların duvarlarına şablonla yazılmış olan uyarı yazısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Badayev depoları</span>

Badayev depoları adını Bolşevik devrimci Aleksey Egoroviç Badayev'den alan Sankt-Peterburg kentindeki tren istasyonu, depo ve stok alanına sahip kompleks. Leningrad Kuşatması sırasında kentteki önemli tahıl depolama alanlarındandı.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın bombalanması</span>

Leningrad'ın bombalanması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde gerçekleşen Leningrad Kuşatması sırasında 1941-1943 döneminde kente yapılan bombardıman saldırılarını ve özellikle de hava saldırılarını kapsar. Üç yıllık dönemde 193 tanesi gece olmak üzere 272 hava saldırısında 69.613 yangın bombası ve 4.686 yüksek patlayıcı bomba atılmıştır. Kentte 642 kez hava saldırısı yapılmıştır. Saldırılar toplamda 702 saat sürmüştür. Nazi Almanyası hava kuvvetleri Luftwaffe'ye bağlı Messerschmitt Bf 109 ve Junkers Ju 88 savaş uçakları Lyuban, Pskov ve Tosno'daki askeri üslerden kalkıyordu.

Leningrad Kuşatması sırasında futbol, Leningrad Kuşatması sırasında kentte yapılan bir dizi futbol maçını anlatır. Yoğun çarpışmaların yaşandığı, bombardıman altındaki kentteki halkın moralini yükseltmek ve kentin ölmekte olduğuna dair Nazi Almanyası propagandasını yalanlamak için çeşitli karşılaşmalar gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luga tahkimatı</span>

Luga tahkimatı, Leningrad oblastında Haziran-Ağustos 1941 döneminde inşa edilmiş 300 km uzunluğunda askeri savunma tahkimattır. Tahkimat, Narva Körfezinden başlayarak Leningrad kentine kuzeydoğudan erişimin önüne geçecek şekilde Luga-Mşaga-Şelon Nehirleri ve İlmen Gölü boyunca yapılmıştır. Tahkimat inşası 27 Haziran'da başlamış, 6 Temmuz'da hattı savunmak için General Konstantin Pavloviç Pyadışev komutasında bir görev kuvveti oluşturulmuştur. Hattın inşasından 15 gün sonra 12 Temmuz günü Plyussa nehri boyunca Nazi Almanyası Wehrmachtına bağlı 4. Panzer Ordusu saldırıya geçmiştir. Savunma hattının inşaatı tam olarak tamamlanmamış olsa da Sovyet savunması Leningrad üzerine yürüyen saldırıyı durdurmayı başarmıştır. Soltsı karşı saldırısı, Tallinn Savunması ve Smolensk Savunmasıyla beraber değerlendirildiğinde Luga hattının savunulması Alman saldırılarına karşı bir ay daha dayanılmasına yaramış, bu sırada cephe gerisinde mevziler güçlendirilmiş, yeni birlikler cepheye sevk edilebilmiştir. 8-13 Ağustos döneminde tahkim hat Novgorod ve Kingisepp bölgelerinde yaralmıştır. Staraya Russa ve Krasnogvardeyskiy bölgelerindeki Sovyet karşı saldırıları nedeniyle Nazi kuvvetleri bu bölgelere asker kaydırmak durumunda kalmış ve Leningrad üzerine ilerleyişleri daha da yavaşlamıştır. 26 Ağustos tarihinde Luga tahkimatını savunan 43 bin Kızıl Ordu askeri tamamen kuşatılmıştır, buna rağmen savaşa devam eden bölgede çatışmalar Eylül ortasına kadar sürmüştür. Yaklaşık 20 bin Kızıl Ordu askeri esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer yolu (Leningrad Kuşatması)</span>

Zafer yolu Leningrad Kuşatması sırasında kentle iletişim kurmak için Polyany ile Şlisselburg arasında inşa edilmiş demiryoluna verilen isimdir. 5 Şubat 1943 - 10 Mart 1944 arasında faaliyet gösteren hat Leningrad kentiyle Sovyetler Birliği'nin diğer bölgeleri arasında Yaşam yolundan daha etkili bir iletişim sağlamıştı. Zafer yolu, Yaşam yolunun aksine Ladoga Gölü üzerinden değil Neva Nehrinin sol kıyısından ve gölün güney kıyısından geçiyordu. Özellikle bu son bölgedeki 3-4 kilometrelik bir kısım Nazi Almanyası topçu birliklerinin menzili içinden geçtiği için ölüm koridoru olarak adlandırılıyordu. Hat, kuşatmanın atılmasında büyük öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Piskaryovskiy Mezarlığı</span>

Piskaryovskiy Mezarlığı Leningrad Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının toplu şekilde toprağa verildiği mezarın adıdır. Günümüzde Sankt-Peterburg'un önemli tarihsel mekanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rjev koridoru</span>

Rjev koridoru günümüzde Sankt-Peterburg'da yer alan ve Leningrad Kuşatması sırasında kentin kuşatma koşullarında ayakta kalabilmesi için sağlanan irtibat hattı Yaşam yolunun kentin içine giren kısmıdır. Ladoga Gölü kıyılarından başlayan hattın kent merkezine kadar gelen son 7 kilometrelik kısmına adını veren koridor, askerî harekât görmese de bombardıman tehlikesinin bulunduğu ön cephe bölgesi sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Neva Nehri köprübaşı</span>

Neva Nehri köprübaşı II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması sırasında 19 Eylül 1941 - 29 Nisan 1942 ve 26 Eylül 1942 - 17 Şubat 1943 tarihleri arasında Leningrad Cephesindeki Kızıl Ordu birlikleri tarafından tutulan Neva Nehri'nin doğu yakasında, Dubrovka köyünün karşısındaki bölge. Bölge işgalci Nazi Almanyası birliklerine saldırıların gerçekleştirilip Leningrad Kuşatmasının kırılması için kullanılmıştır. Çok şiddetli ve kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge sürekli olarak el değiştirmiştir. Dar bir bölgede çok sayıda asker hayatını kaybettiği için günümüzdeki inşaat kazılarında hala naaş kalıntılarına rastlamak mümkündür.