İçeriğe atla

Sani Hanedanı

Sani Hanedanı (Arapçaآل ثاني, Al-i-Sani), Katar'ı yöneten hanedandır.

Tarihçe

Sani Hanedanı'nın kökeni Beni Temim aşiret topluluğuna mensup Ma'adid aşiretine dayanmakta olup[1] 18. yüzyılda Necd'den Katar'a göç ettiler. Bahreyn şeyhlerinin hakimiyeti döneminde Doha kentine yerleşmişlerdir ve 1850 yılında Şeyh es-Sani hakimiyetini Doha'da ve çevre aşiretler üzerine genişletti ve kısa bir süre sonra es-Sani Hanedanı tüm Katar'a hakim oldu. 1868 yılında Bahreyn'den başka tüm ülkeler Muhammed bin Sani es-Sani'nin Katar Emirliği'ni tanıdı.[2] Aynı yılda Şeyh Muhammed bin Sani es-Sani Büyük Britanya ile anlaşma imzalar ve Katar dış politikada Britanya'ya bağımlı hale gelir. 1871 yılında Şeyh Muhammed bin Sani Osmanlı İmparatorluğu'ndan Katar kaymakamı unvanını alır.

Muhammed bin Saninin oğlu ve veliahtı Casim bin Muhammed (1878-1913) Britanya ile çekişmekteydi. Daha sonra tahta çıkan Abdullah bin Casim (1913-1949) Britanya ile Katar'a özerklik verilmesi konusunda anlaşır. Bununla birlikte istihbarat ve petrol üretimi Britanya'nın elinde kalıyordu. Ali bin Abdullah es-ani (1949-1960) israfçılığı ile ünlü olup Ekim 1960 tarihinde hanedandaki çekişmeler sonucu tahtını oğlu Ahmed bin Ali es-Sani'ye devretti. Yeni Şeyh Ahmed bin Ali (1960-1972) neredeyse ülkesinde bulunmayıp daima kumarhaneleriyle ünlü olan Lübnan'a ve Monako'ya gitmekteydı. Devletin gerçekte şeyhin varisi olan Halife bin Hamad es-Sani idare etmekteydi ve finans, yargı, devlet alanında geniş kapsamlı reformları hayata geçirmiştir. 1971 anayasası ile bağımsız Katar Emirliği ilan edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Meet the world's other 25 royal families". 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Line of succession: The Al Thani rule in Qatar" 27 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 15 Temmuz 2016 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sabah Hanedanı</span>

Sabah,, Kuveyt'in kraliyet ailesidir. 1752'de Birinci Sabah'in Şeyhliğinden beri hükümleri sürmektedirler ve kökleri Kuveyt'e on yedinci yüzyılda göç eden Beni Utub kabilesine dayanır. Bölgeye Beni Halid kabilesi onlardan önce gelmişti, ama kabile bölgeyi terk edince topraklar Es-Sabah'lara kalmıştı. Daha sonra gelen Şeyhler Birinci Sabah'ın torunlarıdır.

Barzani (بارزانی), Ahmed Barzani, Molla Mustafa Barzani, Mesud Barzani ve İdris Barzani'nin mensup olduğu Kuzey Irak'taki Kürt aile. Bu aile 19. yüzyılda Nakşibendi Şeyhlerinin halifeleri olarak Barzan köyüne yerleştikten kısa bir süre sonra aşiretleşti. Barzani Aşireti, Beroji, Mizorî, Şarvanî ve Dolemari olmak üzere dört aşiretten müteşekkil bir aşiret konfederasyonudur.

Halife bin Hamed es-Sani 1972-1995 yılları arasında tahtta kalan Katar Emiri.

<span class="mw-page-title-main">Hamed bin Casim bin Cabir es-Sani</span>

Hamad bin Casim bin Cabir es-Sani, Katarlı bir politikacı ve 3 Nisan 2007 - 26 Haziran 2013 tarihleri arası eski Katar Başbakanı ve kraliyet ailesinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Temim bin Hamed es-Sani</span> Katar emiri

Temim bin Hamad es-Sani, mevcut Katar Emiri. Babası Hamed bin Halife es-Sani'nin emirlikten istifasının ardından 25 Haziran 2013 tarihinde Katar Emiri oldu.

Abdullah bin Halife es-sani, 29 Ekim 1996'dan 3 Nisan 2007 tarihine Katar Başbakanı idi. Halen Emir için danışman olarak hizmet veren ve genellikle tören etkinlikleri ve resepsiyonlarda onu temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

<span class="mw-page-title-main">Fas kralları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Fas kralı, Afrika ülkesi Fas'ın en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Fas kralı milattan önceki döneme dayalı dönemde de günümüzde Fas'ın kurulu olduğu bölgelerde hakimiyet sağlamıştır. Aşağıda belirtilen listede 1664 yılından bu yana ülkeyi yöneten Alevî Hanedanı'nın hükümdarlarını içermektedir. Ülkenin en üst makamında yer alan kişi 1957 yılına kadar Sultan unvanı ile ülkeyi yönetmiş, bu yıldan itibaren de kral unvanını almıştır. Ülkede 1640 yılında bu yana bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Şeyh Muhammed bin Sani, Katar Yarımadası'nın ikinci emiri. Muhammed bin Sani Şeyh Sani bin Muhammed es-Semir'in oğlu olup Katar'ın kurucusu Casim bin Muhammed es-Sani'nin babasıdır.

2019 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 5 Ocak - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani</span> Katarlı siyasetçi

Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani Katarlı siyasetçi. 28 Ocak 2020 tarihinde Katar başbakanı ve içişleri bakanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-Katar ilişkileri</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-Katar ilişkileri, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki tüm münasebetlerdir. Katar'daki diplomatik krizin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesildi. 2021 yılında ise iki tarafın isteğiyle ilişkiler restore edildi.

<span class="mw-page-title-main">Katar tarihi</span>

Katar tarihi, Katar coğrafyasında geçen olaylardır. Bölgeye ilk insan yerleşimleri günümüzden 30.000 yıl önce başlamıştır. MÖ 2100 ve 1155 yılları arasında Bronz Çağı sırasında çeşitli toplumlar bölgede ikamet etmiştir. Antik Çağ'da Asur, Seleukos, Part ve Sasani hakimiyetinde kalmıştır. Muhammed'in döneminde İslam dini bölgede yayıldı. 8. yüzyılda inci üretim merkezi haline geldi. Abbâsîler döenminde bölgede yeni yerleşimler kuruldu. Portekiz 1521'de bölgede kontrolu sağladı. Osmanlı-Portekiz savaşlarından Lahsa Seferi sonucunda bölgenin bir kısmı Osmanlı hakimiyetine girdi, ancak iç işlerinde özgürdü. 1602'de Portekizler İngiliz ve Hollanda güçleri tarafından kovuldu. Halidoğulları 1670'de tam bağımsızlığa sahip oldular. 1783'e kadir Halidoğulları egemenliğinde kalan bölge Bahreyn'im de kontrol eden Halife Hanedanı'na geçti. Halife ve Necdli Vahabiler arasında uzun süreli savaşlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa Seferi (1871)</span> Osmanlı İmparatorluğunun Nejd Emirliğine karşı harekatı

Lahsa Seferi ya da Ahsa Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1551-1670 arasında egemenliği altında bulunan Doğu Arabistan'ın El-Ahsa bölgesini yeniden ele geçirmek amacıyla icra ettiği askerî harekât.

Katar Harekâtı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Basra eyalet ordusunun 1871 yılında Katar Emiri Şeyh Muhammed bin Sani'nin destek talebi üzerine Katar'a yönelik icra ettiği askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Abdurrahman es-Sani</span> Katarlı diplomat ve siyasetçi

Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani, 7 Mart 2023'ten bu yana Katar başbakanı olarak görev yapan Katarlı bir diplomat, ekonomist ve siyasetçidir. Daha önce 2017-2023 yılları arasında ülkenin başbakan yardımcısı ve 2016-2023 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halife Hanedanı</span> Bahreyn kraliyet ailesi

Halife Hanedanı Bahreyn Krallığı'nın hüküm süren ailesidir. Al Halife Hanedanı Sünni İslam'ı benimsemiş olup, Aniza kabilesine mensuptur. Bu kabileden bazı üyeler, Necd'den Kuveyt'e göç eden Utub ittifakına katılmış, ardından tüm Katar'ı, özellikle de Al Zubarah'ı yönetmiş ve inşa ettikleri bu bölgeyi yönettikten sonra 17. yüzyılın başlarında Bahreyn'e yerleşmişlerdir. Ailenin şu anki lideri, 1999'da Bahreyn Emiri olan ve 2002'de kendisini Bahreyn Kralı ilan ederek anayasal bir monark olan Kral Hamed bin İsa Âl-i Halife'dir.