İçeriğe atla

Sangha Trinational

Sangha Trinational
UNESCO Dünya Mirası
Orman, filler ve bataklık
Konum Orta Afrika Cumhuriyeti

 Kamerun

 Kongo Cumhuriyeti
KriterDoğal: ix, x
Referans1380
Tescil2012 (36. oturum)
BölgeAfrika
Koordinatlar2°36′34″K 16°33′15″D / 2.60944°K 16.55417°D / 2.60944; 16.55417

Sangha Trinational, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun ve Kongo Cumhuriyeti arasında paylaşılan bir ormandır. 2012 yılında bir UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Sangha Trinational". UNESCO. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2012. 
  2. ^ Gerken, James (9 Temmuz 2012). "Sangha Tri-National Protected Area Declared A World Heritage Site". huffingtonpost. 13 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beçin</span> Muğlanın Milas ilçesine bağlı bir mahalle

Beçin, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir mahalle. İlçe merkezinin 5 km güneyinde yer almaktadır. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Salih Ragıp Üner Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pskov</span> Rusyada şehir

Pskov, Rusya'nın kuzeybatı kesimindeki Pskov Oblastının merkezi olan kent. Velikaya Nehri kıyısında, nehrin Pskov Gölüne döküldüğü noktanın hemen yukarısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sangha-Mbaéré</span> Orta Afrika Cumhuriyetinde bölge

Sangha-Mbaéré, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin toplamda var olan 17 bölgesinden bir tanesidir. Bölge ülke içerisindeki iki ticaret bölgesinden biri konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cuvette</span>

Batı Cuvette, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin toplamda var olan on iki bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Likouala</span>

Likouala, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin toplamda var olan on iki bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sangha (Kongo Cumhuriyeti ili)</span>

Sangha, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin toplamda var olan on iki bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi</span>

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan ve 1964'ten beri müze olarak kullanılan bir yapı.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

15. ve 17. yüzyıllardaki Venedik Savunma Yapıları: <i>Stato da Terra</i> - Batı <i>Stato da Mar</i>

15. ve 17. yüzyıllardaki Venedik Savunma Yapıları: Stato da Terra – batı Stato da Mar, UNESCO tarafından Venedik Cumhuriyeti'nin anakara alanlarında ve Adriyatik kıyısı boyunca uzanan topraklarında inşa edilmiş olan altı savunma yapısına verilen resmî addır.

Aşağıdaki liste, Batı Avrupa'daki Dünya Mirasları listesidir.

Odzala-Kokoua Ulusal Parkı, Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan bir milli parktır. Park ilk olarak 1935'te koruma altına alındı, 1977'de bir biyosfer rezervi ilan edildi ve 2001'de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmi olarak tanımlandı. Odzala-Kokoua, yaklaşık 100 memeli türüne ve kıtanın en çeşitli primat popülasyonlarından birine sahiptir. Kâr amacı gütmeyen koruma organizasyonu Afrika Parkları, 2010 yılında Kongo Cumhuriyeti Orman Ekonomisi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde parkı yönetmeye başladı.