İçeriğe atla

Sanela Diana Jenkins

Sanela Diana Jenkins (d. Sanela Dijana Ćatić; 1973, Saraybosna) Boşnak girişimci. Saraybosna Kuşatması sırasında Bosna Hersek'ten kaçmış ve Londra'ya yerleşmiştir. Londra Şehir Üniversitesi'nde öğrenim görmüştür. Kaliforniya'da yaşamaktadır.[1]

Hayatı

Jenkins, Boşnak bir ailenin büyük çocuğu olarak Saraybosna'da doğmuştur. Çocukluğu komünist dönem Yugoslavyasını simgeleyen beton blok dairelerde geçmiştir.[2] 1992 yılına kadar Saraybosna Üniversitesi'nde ekonomi öğrenimi görmüş ancak savaşın başlaması üzerine ülkeden kaçmak zorunda kalmıştır. Bir yıl kadar Hırvatistan'da mülteci olarak yaşayan Jenkins devam eden dönemde Londra'ya göç etmiştir.

Kariyeri

Deborah Anderson tarafından çekimleri yapılan Oda 23 isimli bir fotoğraf dergisi hazırladı. Kitaba Jenkins'in arkadaşları George Clooney ve Elton John gibi birçok ünlü katkıda bulundu. Kitabın gelirleri hayır işlerinde kullanıldı.[3]

2009 yılında Los Angeles, Sherman Oaks'ta Neuro İçeceklerini kurdu ve üretime başladı.[4]

Hayırseverlik faaliyetleri

Diana Jenkins, 2002 yılında Bosna Savaşı esnasında öldürülen erkek kardeşinin anısına Irnis Catic Vakfını kurdu. Vakıf, Saraybosna Üniversitesinde gerçekleştirilen tıbbi çalışmalara fon aktarmak maksadıyla oluşturulmuştur. 2009 yılında Jenkins, Barış ve Çoklu Etnik İşbirliği Merkezi'nce Barış Elçisi (Peace Connection) ödülüne layık görüldü.[5]

2008 yılının Ağustos ayında Kaliforniya Üniversitesinde Sanela Diana Jenkins İnsan Hakları Projesini kurdu.[6] Bu proje yasal savunma hakkı, belgeleme ve siyasi savunma hakkı üzerine yoğunlaşmıştır. Jenkins Projesi, Batı Amerika'daki hukuk fakültelerinde okutulan ilk adalet ve insan hakları programıdır.

2010 Haiti Depreminden hemen sonra Jenkins, arkadaşı Sean Penn ile birlikte afetzedelere tıbbi malzeme sağlamak maksadıyla J/P Haiti Yardım Organizasyonu'nu kurdu. Organizasyon kuruluşundan itibaren çok sayıda Haitili afetzedeye yardımda bulunarak tıbbi bakım ihtiyaçlarını karşıladı. Haiti'nin afet sonrası toparlanma sürecini Bosna-Hersek'teki iyileşme süreciyle karşılaştıran Jenkins,[7] temel insani ihtiyaçların karşılanmasını[8] ve Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri'nin ülkeyi en kısa sürede terk etmesi gerektiğini savundu.[9]

Jenkins, 2010 yılının Mart ayında Sırbistan iade talebi dolayısıyla Londra'da tutuklanan eski Boşnak Devlet Başkanı Ejup Ganić'in kefaretini ödeyerek serbest bırakılmasını sağladı.[10]

5 Mayıs 2018 tarihinde Washington'da Bosna-Hersek Danışma Konseyi tarafından ülkeye yapmış olduğu yardımlardan ve desteklerinden ötürü onurlandırıldı.[11][12]

Kişisel yaşamı

1999 yılında Barclays Bank'ta görevli Robert Jenkins ile evlendi. 2 çocuğu olan çift 2011 yılında ayrılarak boşandı.[13]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Thomas Jr, Landon (22 Kasım 2008). "A Friendship's Paying Off for British Banking Giant". The New York Times. 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2010. 
  2. ^ Collins, Laura; Sanderson, Elizabeth (5 Temmuz 2009). "The beautiful refugee from Bosnia who clinched the £7.3bn deal that saved Barclays". Daily Mail. Londra. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  3. ^ "Room 23". Los Angeles Times. 19 Şubat 2009. 1 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2010. 
  4. ^ "DIANA JENKINS NEURO HEALTH DRINKS TARGET - BevNET.com". BevNET.com (İngilizce). 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  5. ^ "Barış ve Çoklu Etnik İşbirliği Merkezi Barış Bağlantı Ödülü". 23 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  6. ^ "Sanela Diana Jenkins Human Rights Project". 2 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  7. ^ Jenkins, Diana (23 Ocak 2010). "Don't Let Haiti's Natural Disaster Become a Man-Made Tragedy". Huffington Post. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  8. ^ Jenkins, Diana (25 Ocak 2010). "Among the Building Blocks in Haiti: Tetanus Shots and Prosthetics". Huffington Post. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  9. ^ Jenkins, Diana (1 Mart 2010). "U.S. Should Go Slow on Haiti Troop Withdrawal". Huffington Post. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  10. ^ "Serbia is trying to distract us from the real war criminals". The Daily Telegraph. Londra. 18 Mart 2010. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  11. ^ "2018 ACBH Gala". Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (İngilizce). 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  12. ^ "Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (ACBH)". touch.facebook.com. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  13. ^ Cadwalladr, Carole. "Diana Jenkins: Accidental Philanthropist" 27 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Observer, 27 September 2009. Retrieved 2011-02-22.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Deen</span>

Fuad Backović ya da sahne adıyla Deen, Boşnak şarkıcı. İlk başlarda Seven Up grubu ile tanınmıştır. 2002 yılında ilk solo albümü olan Ja sam vjetar zaljubljeni 'yi çıkarmıştır. İstanbul'da gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek adına yarışmasından sonra solo olarak da meşhur olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Markale katliamları</span>

Markale Katliamı, Saraybosna'da bulunan Markale Pazarında Bosna Savaşı döneminde Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen katliamlardır. Sırp komutan Stanislav Galić bu katliamdan ötürü müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bakir Izetbegović</span>

Bakir Izetbegović, Bakir İzzetbegoviç Boşnak siyasetçi. Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic'in oğludur. Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı. 2010-2018 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde 2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere dört kez Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dalal Midhat-Talakić</span>

Dalal Midhat-Talakić, Bosnalı pop şarkıcısı. 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek'i temsil etmiştir. 10 Mayıs 2016'da yarı finalde Dalal, Deen, Ana Rucner ve Jala ile birlikte "Ljubav je" şarkısını seslendirmiş fakat 14 Mayıs'ta olan final etabına geçmekte başarısız olmuşlardır. Dalal, Boşnak R&B müzik grubu Erato'nun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Hersek İslam Birliği</span>

Bosna Hersek İslam Birliği Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur. Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

Atıf Dudaković Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusunda görev yapmış emekli bir Bosnalı generaldir. Bosna Savaşı sırasında Dudakoviç, 5.Kolordu'nun ve 1991'den 1995'e kadar kuşatılan Bihać yerleşim bölgesinin komutanıydı. Savaştan sonra Bosna-Hersek Federasyonu Ordusu'nun generali oldu. 2018 yılında savaş suçlarıyla suçlandı.