İçeriğe atla

Sandro Penna

Sandro Penna
Doğum12 Haziran 1906 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Perugia Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Ölüm21 Ocak 1977 (70 yaşında)
Roma Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Mezar yeriCimitero Flaminio Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MeslekŞAir Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Sandro Penna (d. 12 Haziran 1906 – ö. 21 Ocak 1977), İtalyan şairdir.

Biyografi

Perugia'da doğan Penna, hayatının çoğunu Roma'da geçirdi.

Hiçbir zaman düzenli bir işe sahip olmasa da birçok gazeteye katkıda bulundu ve neredeyse yalnızca şiir yazdı. İlk şiirleri 1932'de Umberto Saba'nın müdahalesiyle yayımlandı. Açıkça eşcinsel olan[1] eserleri, büyük ölçüde eşcinselliği dışlanma olarak gören melankolik görüşüyle damgasını vurdu. Penna'nın ekonomik koşulları genellikle kötüydü ve son yıllarında bir grup entelektüel ona yardım etmek için Paese Sera gazetesinde bir manifesto imzaladı.

Genç oğlanlara olan sevgisi, şiirlerinde genç oğlanların sürekli varlığına ve 14 yaşındaki bir sokak çocuğu olan Raffaele'yi Roma'dan on dört yıl boyunca ara ara 1956'da annesiyle paylaştığı eve götürüp onunla birlikte yaşamasına da yansıdı.[2]

Pier Paolo Pasolini'ye göre, Penna'nın şiiri "asfalt ve çimen, yoksul evlerin beyaz badanalı duvarları, köprülerin beyaz mermerleri ve her yerde denizin nefesi, nehrin mırıltısı ile şehir mekanlarının son derece hassas bir malzemesinden ve" oluşuyordu.

Tartışmalı erotik aşk şiirlerinin İngilizce çevirisi This Strange Joy ( Ohio State University Press, 1982) ve Remember me, God of Love ( Carcanet, 1993) kitaplarında bulunabilir.

Penna'nın koyu tenli, kara gözlü, koyu saçlı Raffaele hakkındaki epigramı Tano Festa tarafından portresinin arkasına karalanmıştır.

Sandro Penna 1977'de Roma'da öldü.

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ Aldrich, Robert; Wotherspoon, Garry (2002). Who's Who in Contemporary Gay and Lesbian History. Routledge. ss. 320-2. ISBN 0-415-29161-5. 
  2. ^ Aldrich, Robert; Wotherspoon, Garry (2001). Who's who in contemporary gay and lesbian history: from World War II to the present day. Psychology Press. s. 322. ISBN 978-0-415-22974-6. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

Ana liste: Gay, lezbiyen ya da biseksüeller listesi;
Alt listeler:

Bu liste, Biseksüel olan ünlü kişileri kapsamaktadır.

Joan Nestle, Lambda Ödülü kazanmış yazar, editör ve Lesbian Herstory Archives'in kurucularından.

Bu liste siyasi değişim, hukuki eylem ve yayın organlarını kullanarak gey hakları için çalışan önemli LGBT hakları aktivistlerinin listesidir. Ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Etkililik, erkek çocuklarda veya erkeklerde, özellikle de erkeklere veya erkekliğe özgü olmadığı düşünülen kadınsı özelliklerin vücut bulmuş halidir. Bu özellikler arasında sosyal olarak kadınlarla ve kızlarla ilişkilendirilen roller, stereotipler, davranışlar ve görünüşler yer alır. Tarih boyunca kadınsı olduğu düşünülen erkekler önyargı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmıştır. Eşcinsel erkeklerin genellikle kadınsı olduğu düşünülür ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak kadınlık, erkeklik ve diğer cinsiyet ifade biçimleri cinsel yönelimden bağımsızdır.

Eve Zaremba, Kanadalı polisiye roman yazarı. Helen Keremos adlı lezbiyen bir özel dedektifin baş karakter olduğu birçok romanı yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi, 20. yüzyıla kadar cezai takibat, toplumsal kınama ve ayrımcılığın karşısında kendi cinsel yönelimlerini çoğunlukla ancak gizlice ifade edebilen kişilerin tarihidir. İngilizcede "in the closet" ifadesine sebep olan bu gizlilik nedeniyle tarih araştırmacıları çoğunlukla yetersiz kaynaklarla çalışmaya zorundalar. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar eşcinsel kadınların hayatları yeterince belgelenmemiştir. Eşcinsel topluluğu, eşcinsellerin kendilerini ifade edebildikleri altkültürel ortamlardan oluştu ve bunun daha 20. yüzyılın ilk yıllarında var olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Preben Hertoft</span>

Preben Hertoft, Danimarkalı psikiyatrist ve profesördür. Tıbbi seksoloji alanında doktorasını vererek bu konuda üst düzey tıbba hizmetler vermiş gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bareback seks, özellikle erkek erkeğe anal sekslerde kondom kullanılmadan yapılan fiziksel cinsel aktivitedir. Argo bir terim olan bareback seks, İngilizcede binicilikte kullanılan bareback kelimesinden gelmektedir ve ata binerken eyer kullanılmadan yapılan sürüş için kullanılmaktadır. Bu nedenle vahşi, tehlikeli ve eğlenceli olma çağrışımına sahiptir. Barebacking genellikle kondom kullanmayı bırakmak için bilinçli ve kasıtlı bir seçimi kastetmektedir.

Bilge Alkor, Türk ressam, koleksyioner.

<span class="mw-page-title-main">Publius Papinius Statius</span> Romalı şair

Publius Papinius Statius, Latin edebiyatının gümüş çağının önemli kişiliklerinden olan Romalı şair.

<span class="mw-page-title-main">Decimus Iunius Iuvenalis</span> Latin edebiyatının gümüş çağının önemli kişiliklerinden olan Romalı şair

Decimus Iunius Iuvenalis ya da Juvenal, Yergiler adlı yapıtı ile bilinen ve Latin edebiyatının gümüş çağının önemli kişiliklerinden olan Romalı şair.

Miryana İvanova Başeva, Bulgar şair ve yazar. 1972 yılında Sofya Üniversitesi'nden mezun oldu.

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor. Boi terimi, birbirini dışlamayan birkaç cinsel yönelimi belirtmek için kullanılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın düşüşü</span> İtalyan birleşmesinin (Risorgimento) bir parçası

Roma'nın düşüşü 20 Eylül 1870 tarihinde, hem Papalık Devleti'nin Papa IX. Pius yönetimindeki nihai yenilgisini hem de Savoy Hanedanı Kralı II. Victor Emmanuel yönetiminde İtalyan yarımadasının birleşmesini işaret eden, Risorgimento olarak da bilinen uzun İtalyan birleşmesi sürecinin son olayıydı.

Bu LGBT yazarları listesi, LGBT temaları, unsurları veya LGBT sorunları hakkında yazan lezbiyen, gey, biseksüel veya transseksüel veya başka bir şekilde heteroseksüel olmayan yazarları içerir. Bu yazarların eserleri LGBT edebiyatının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Luis Zapata</span>

Luis Zapata Quiroz,, Meksikalı bir yazar, editör ve mütercimdi. Meksika'da eşcinselliğini saklamayan ilk ve en önemli edebiyatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Natalie Clifford Barney</span> Amerikalı lezbiyen yazar ve şair

Natalie Clifford Barney, Paris'teki evinde Fransız ve uluslararası yazarları bir araya getiren bir edebiyat salonuna ev sahipliği yapan Amerikalı bir yazardı. Tematik olarak lezbiyenlik ve feminizm ile ilgili yazdığı şiirleri, oyunları ve epigramlarıyla salonuna gelen yazarları etkiledi.