İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.
Nikaragua, resmî adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, 129.495 km²'lik yüz ölçümüyle Orta Amerika kıstağının en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.
Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi, Nikaragua'daki demokratik sosyalist bir siyasi partidir.
FK Crvena zvezda, tam adıyla Fudbalski klub Crvena zvezda ya da Türkçe kaynaklarda anılan adıyla Kızılyıldız, Sırbistan'ın başkenti Belgrad merkezli futbol takımı.
Daniel Ortega Saavedra, Nikaragualı siyasetçi ve mevcut Nikaragua devlet başkanı. Aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesinin (FSLN) lideridir.
Nahuel Moreno (Hugo Miguel Bressano Capacete) (d. 24 Nisan 1924 - ö. 25 Ocak 1987), Arjantinli Troçkist önder, Marksist teorisyen, Uluslararası İşçi Birliği - Dördüncü Enternasyonal (LIT-CI)’in kurucusu.
Anastasio Somoza Debayle, 1967 -1972 ve 1974-1979 arasında Nikaragua devlet başkanı. 1936'dan 1979'a kadar ülkeyi yöneten Somoza Ailesi'nden başkanlık yapan son kişidir.
Walker 1987 ABD yapımı dramatik fantastik western filmidir.
Küba İstihbarat Teşkilatı (İspanyolcası: Dirección de Inteligencia, DI), Küba hükûmetinin asıl istihabarat birimidir. DI, 1959 Küba Devrimi'nden sonra 1961 yılında Küba İçişleri Bakanlığının bünyesinde kurulmuştur. Teşkilat tüm yabancı istihbaratın toplanmasından sorumludur ve iki bölüme ayrılmıştır; Operasyon Bölümü ve Destek Bölümü. Teşkilatın ilk başkanı Manuel Piñeiro olmuştu. Teşkilatın önemli başkanlarından birisi de 1989 yılında yaşanan Ochoa Olayından sonraki tasfiye sonucu Ordu İstihbaratının başındayken Küba İstihbarat Teşkilatı başkanlığına getirilen General Jesus Bermudez Cutiño'dur. Teşkilatın başında şu anda General Eduardo Delgado Rodriguez bulunmaktadır.
Carlos Fonseca Amador, Nikaragualı bir öğretmen ve kütüphaneci, aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin de (FSLN) kurucusudur. FSLN’nin Nikaragua’daki yönetimi eline geçirmesinden üç sene önce dağlarında öldürülmüştür.
Bu listede Yıllara göre Türkiye konuları bulunmaktadır.
1970'ler veya 70'ler, 1 Ocak 1970'te başlayan ve 31 Aralık 1979'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.
Nikaragua Yahudileri, Nikaragua'da doğmuş veya oraya göç etmiş Yahudilere veya onların nesillerinden gelenlere denir. Yahudi diyasporasının bir parçasıdır.
Kontralar, Nikaragua'da Sandinista hükûmetine karşı savaşan ABD destekli silahlı gruplardır.
Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.
Rodezya İç Savaşı veya Zimbabve Kurtuluş Savaşı, 1964-1979 yılları arasında Rodezya'da meydana gelen bir iç savaştır. Savaş Ian Smith önderliğindeki Rodezya hükûmeti ile Robert Mugabe önderliğindeki Zimbabve Afrika Ulusal Birliği ve Joshua Nkomo önderliğindeki Zimbabve Afrika Halk Birliği güçleri arasında gerçekleşmiştir.
Direniş hareketi, bir ülkenin sivil nüfusunun bir kısmının kendi yasalarına olarak kurulmuş hükûmetine, yönetim gücüne sahip iktidarına veya herhangi bir işgal gücüne karşı sivil düzeni ve istikrarı bozması için organize edilmiş çabadır. Bu gruplar amaçlarına pasif direniş, sivil direniş veya silahlı ya da silahsız güç kullanımı yoluyla ulaşmayı hedefleyebilir. Birçok durumda, örneğin II. Dünya Savaşı'nda Norveç'te olduğu gibi, bir direniş hareketi genellikle farklı kuruluşlar altında faaliyet gösteren ve bir ülke içinde farklı aşamalarda veya coğrafi bölgelerde faaliyet gösteren hem şiddet içeren hem de şiddet içermeyen yöntemleri kullanabilir.
Askeri cunta askeri liderler komitesi tarafından yönetilen bir hükûmettir. Cunta terimi "toplantı" veya "komite" anlamına gelir ve köken olarak 1808'de Napolyon'un İspanya'yı işgaline karşı İspanyol direnişinin düzenlediği ulusal ve yerel cuntaya dayanır. Günümüzde bu terim oligarşik askeri diktatörlük tipine sahip otoriter hükûmetler için kullanılır. Bu hükûmetler güçlü adam, makine ve patronculuk tipinde olabilir.
Violeta Chamorro Nikaragua doğumlu siyasetçi. 1990 ile 1997 yılları arasında Nikaragua Devlet Başkanı olarak görev yapmıştır. Nikaragua'da devlet başkanı olarak görev yapan ilk ve tek kadındır.
Devrim günü, çeşitli ülkelerde, genellikle önemli bir siyasi değişime yol açan bir devrimin başlangıç noktası veya dönüm noktası olan, ülke tarihindeki önemli bir olayın anısına düzenlenen resmi tatilleri veya anma günlerini ifade eder.
- Burkina Faso, 3 Ocak (1966). Bu tarih 1966 Yukarı Volta askerî darbesinin yıldönümü ile ilgilidir. Bkz: Burkina Faso'daki resmî tatiller
- Zanzibar, 12 Ocak (1964). Bkz: Zanzibar Devrimi.
- Mısır, 25 Ocak (2011). Ocak Devrim Günü olarak da bilinir. Mısır'da 2011 devriminin başladığı günü işaret eder. Bkz: Mısır'daki resmî tatiller.
- İran, 11 Şubat (1979). İran Şahı'nın muhafazakar Şii din adamları, solcu siyasi partiler ve öğrencilerden oluşan bir koalisyon tarafından devrildiği güne işaret eder. 1979 İran Devrimi'nin yıldönümü her yıl kutlanmaktadır
- Libya, 17 Şubat (2011). Cemahiriye güvenlik güçlerinin Bingazi'deki göstericilere karşı ilk kez gerçek mermi kullandığı ve iç savaşı başlattığı günü işaret eder. Bkz: Libya'daki resmî tatiller.
- Yunanistan, 25 Mart (1821). Yunan Devrimi'nin ilan edildiği güne işaret eder. Bkz: Yunanistan Bağımsızlık Günü.
- Nikaragua, 19 Temmuz (1979). Kurtuluş günü olarak da bilinir. FSLN Ordusunun Nikaragua Devrimi'nde Somoza diktatörlüğünü yendiği güne işaret eder.
- Gambiya, 22 Temmuz (1994). Bkz: Gambiya'daki resmî tatiller.
- Mısır, 23 Temmuz (1952). Bkz: Devrim Günü (Mısır).
- Vietnam, 19 Ağustos (1945). Bkz: Ağustos Devrimi.
- Eritre, 1 Eylül (1961). Eritre Bağımsızlık Savaşı'nı başlatan Adal Muharebesi'nin anısına.
- Libya Arap Cemahiriyesi, 1 Eylül (1969). Muammer Kaddafi'nin Yeşil Devrimi'nin anısına. Bkz: 1969 Libya askerî darbesi.
- Mozambik, 25 Eylül (1964). Bkz: Mozambik'teki resmî tatiller.
- Kuzey Makedonya, 11 Ekim (1941). Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcına işaret eder. Bkz: Kuzey Makedonya'daki resmî tatiller.
- Guatemala, 20 Ekim (1944). Francisco Javier Arana ve Jacobo Arbenz Guzmán liderliğindeki darbe anısına düzenlenen iki Yurtseverlik Günü'nden biri.
- Cezayir, 1 Kasım (1954). Fransız Cezayiri'nde o gün meydana gelen Toussaint Rouge olaylarıyla ilgilidir ve 1962 yılına kadar süren ve Cezayir'in Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasına yol açan Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Bkz: Cezayir'deki resmî tatiller.
- Bangladeş, 7 Kasım (1975). Bkz: Ulusal Devrim ve Dayanışma Günü.
- Sovyetler Birliği, 7 Kasım (1917). Ekim Devrimi'nin anısına. Bkz: Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatiller.
- Meksika, 20 Kasım (1910). Bkz: Devrim Günü (Meksika).
- Tunus, 17 Aralık (2010). Tunus Devrimi'nin başladığı günü işaret eder. Bkz: Tunus'taki resmî tatiller.
- Sudan, 19 Aralık (2018). Sudan Devrimi'nde kitlesel protestoların başladığı günü işaret eder. Bkz: Sudan'daki resmî tatiller.