İçeriğe atla

Sancak bağı

Sancak bağı
İsimleriSancak bağı, İskota bağı
KategoriEkleme
Kategori #2[[|]]
Akrabalarıİzbarço bağı, Çifte sancak bağı
ÇözülürlüğüKolay çözülür
KullanımıDeğişik boyutta ipleri eklemekte
ABoK#1, #66, #1431; (Çifte ) #488, #1434; (Dokumacı) #2, #485;
Bağlanışı[1]

Sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. İskota bağı da denir.

Kullanımı

Değişik kalınlıklardaki ipleri birbirine bağlamakta çok işe yarar. Camadan bağı yerine rahatlıkla kullanılabilir. İzbarço bağında halkayı sabitleştiren düğüm Sancak bağıdır. Balık ağı yapıminda en çok kullanılan düğüm Sancak bağıdır.

Özellikleri

Üzerinde yük olduğu sürece çok güvenilir bir bağdır. Yük olmadığında boşalabilir.

Çifte sancak bağı çok daha güvenilirdir.

Bir fazla sarmallı Çifte sancak bağı

Bağlanışı

Sancak bağının dokumacılıkta bağlanışı.

Her iki ipin uçlarını karşı ana ip etrafından geri dolayıp iplerden birinin/ince olanının ucunu kendi ana ipi altına sıkıştırarak bağlanır. Bir başka yöntem izbarço bağı bağlarken kullanılan "ağacın dibindeki delikten çıkan tavşanın ağaç etrafında dolanıp deliğe geri..." aydınlatması ışığında bağlamaktır. Tek elle izbarço bağı bağlarken kullanılan yöntem belki en pratik olanıdır. Düğümün kuvveti ve güvenilirliği için iki ucun aynı yanda olması gerekir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Margarita bağı</span>

İpin boyunu kısaltmak ya da ipin zayıf bir bölümünün geçici olarak ağır yükten sakınılması için kullanılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Anele bağı</span>

Anele bağı, ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir, şamandıra gibi şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Meza volta bağı da denir; Yelkenli filikaların yelken serenlerini yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren kandilisa halatına yelken bu bağ ile bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

İzbarço bağlı kısaltma ip ortasında, ipin uzunluğunu güvenilir bir şekilde kısaltan bir bağdır. Bazen ip ortasında hamak tarzı bir oturak ya da yatak boşluğu oluşturmak için atılır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm ilmeği</span>

Çifte düğüm ilmeği bir ipi bir demire, halkaya veya direğe bağlamak için çok kullanılan bir bağlama yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırma bağı</span>

Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.

<span class="mw-page-title-main">Kolan bağı</span>

Kolan bağı, iki ipi birbirine bağlayan bir düğümdür. Uçların birinde bir buçuk sarılmış yarım kazık bağının ucunun, diğerinde bir sarılmış yarım kazık bağının ucunun ortada iki ip arasında oluşan eliptik deliğe kıstırılmasıyla oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çifte sancak bağı</span>

Çifte sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">3 halkalı dizgin düğümü</span> düğüm

3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Kandilisa bağı</span>

Kandilisa bağı, halat ucunu silindir yapılı bir nesneye bağlamak için kullanılan bir bağdır. Silongo bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adi ilmek</span>

Adi ilmek ipin kendi etrafında bir dönüp, döngüsü içinden forasının geçmesiyle oluşan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yular</span> Çiftlik hayvanlarını yönlendirmek veya bağlamak için kullanılan başlık

Yular, evcil büyükbaş hayvanların yedekte yürütülmesini, istenilen yöne döndürülmesini, bir yerde bağlı durmasını sağlamak için kullanılan, hayvanın başına bağlı ip ya da iplerdir.

<span class="mw-page-title-main">Salıncak bağı</span>

Salıncak bağı salıncağı bir ağaç dalına asmak için kullanılan bir düğümdür. Bu 1693 numaralı düğüm olarak gösterildiği The Ashley book of knots da "sıkı, kuvvetli, güvenilir ve yük olmadığında kolayca çözülebilen bir düğümdür" diye methedilir. Yelkenci bağı ile aynı bağdır, ucun foralanması farkı olabilir, ip bedeni tarafı birden fazla kez dolanabilir; bu fazladan foralar bağlanacak yer kaygansa, sopanın ucuysa, ip bedeninin çekildiği yöne doğru inceliyorsa yani konik ise işe yararlar.

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı bağı</span>

Ayakkabı bağı bağcıklı ayakkabıların ön tarafında gide gele ayakkabıyı sıkıca ayağa uyduran bağcık ipinin gevşemesini önlemek için uçlarını birbirine hem güzel görünümlü hem de güvenilir bir şekilde bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. Fiyonk düğüm de denir.