İçeriğe atla

Sancak (bayrak)

39. Mekanize Piyade Tugayı Sancağı

Sancak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onur ve şeref timsali olan, atlas kumaştan yapılmış ve tek bir ölçüde üretilen, üzerinde altın yıldızla temsil ettiği silahlı kuvvetler birliğinin adı yazılmış olan (alay ve tugay eşiti birlikler) Türk bayrağı'dır.

Törenle açılır, Sancak kıt'ası komutasında hareket eder.

Sancak Kıt'ası: 4 kişiden oluşur. Sancağı tutan sancaktar, iki adet sancak muhafızı ve Sancak Kıt'a Komutanı. Sancak kıtası için seçim kriterleri vardır. Sancaktar, sancak muhafızı ve sancak subayı benzerleri arasında eğitimi ve disipliniyle temayüz göstermiş olmalıdır. Sancak subayı asteğmen-yüzbaşı rütbesinde olabilir.

Ayrıca, sadece Emniyet Genel Müdürünün ve Polis Akademisi Başkanının makamında bulunmak üzere Emniyet Teşkilatında da sancak bulunur. Emniyet Teşkilatı kendi yönetmeliğinde sancağı, Emniyet Teşkilatının onur timsali olarak tanımlamıştır. Emniyet Teşkilatında bulunan sancaklar Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan sancaklardan farklı olarak beyaz püsküllü ve kordonu mevcuttur.

Tüm sancaklar sadece Cumhurbaşkanına ve yabancı Devlet Başkanlarına selam durur. Sancak açık ve görünür bulunduğu müddetçe herkes tarafından ayakta ve cephe selamıyla selamlanır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye devlet protokolü</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetim organı

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta eden en üst düzey askerî birim. Genelkurmay başkanı, Türkiye Anayasası'na göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanıdır, cumhurbaşkanı tarafından atanır ve savaş zamanında başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Millî Savunma Bakanına bağlıdır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Tansel</span> Türk asker

İrfan Tansel Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

İç Hizmet Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki görev ve yetkileri tanımlayan yasa.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu (klasik dönem)</span> 15-19. yüzyıllarda Osmanlı Ordusuna genel bakış

Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir. Bu dönemde birçok ocaklardan birisi olan Yeniçeri ocağı olarak adlandırılan ve devşirmelerden kurulan ocağın ordu ve siyasette büyük yeri ve etkisi vardır.

Naci Aşkun, Türk asker ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Türk Kara Kuvvetlerinin komutan ve kurmay başkanlarının listesi bulunmaktadır. Türk Kara Kuvvetleri, 1949 yılında kurulmuştur. İlk komutanı Orgeneral Nuri Yamut'tur. Mevcut komutanı 16 Ağustos 2023'ten beri Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi, Türkiye'yi yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı koruyan Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta etmiş genelkurmay başkanlarının listesidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı Mirliva İsmet Paşa'dır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri genelkurmay başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay II. başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının II. başkanları listesini içermektedir.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

Boğaz Sancağı, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın Lefkoşa - Girne arasında ulaşımı sağlayan Boğaz bölgesinde faaliyet gösteren bir sancağıydı. Kanlı Noel saldırılarının ardından, 1964 yılının temmuz ayında kurulmuştur. İlk sancaktarı Lütfi Eren'di. Serdarlık makamı bulunmamaktaydı. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldüğü 1976 yılında sancağa bağlı Zafer Taburu, 3. Piyade Alay Komutanlığı'na dönüştürülmüştür. Üç taburu bulunmaktaydı.

Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Zeki Çolak</span> Türk Kara Kuvvetleri Komutanı (2015-2017)

Salih Zeki Çolak Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Nahit Şenoğul</span> Türk asker

Nahit Şenoğul Türk asker.

Donanma komutanları listesi, Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı Donanma Komutanlığında komutanlık yapmış kişilerin listesidir.