İçeriğe atla

Sanayi Toplumu ve Geleceği

The Washington Post'a gönderilen Kaczynski'nin daktilo metni

Sanayi Toplumu ve Geleceği (İngilizce özgün adıyla Industrial Society and Its Future) veya Unabomber Manifestosu, "Unabomber" lakaplı Ted Kaczynski'nin 1995 yılında yazdığı teknoloji karşıtı makaledir. Manifesto, Sanayi Devrimi'nin, insanları makinelere uyum sağlamaya zorlayarak, insan özgürlüğünü ve potansiyelini baskılayan bir sosyo-politik düzen yarattığını, teknolojinin getirdiği zararlı bir doğal yıkım sürecini başlattığını ileri sürüyor. 35.000 kelimelik manifesto, Kaczynski'nin sanayi toplumunun çöküşünü hızlandırarak vahşi doğayı korumak için tasarladığı 1978-1995 bombalı posta eylemlerinin ideolojik zemininidir.

Kaczynski'nin manifestosunun geniş çapta dağıtılması karşılığında bombalama eylemlerini sona erdirmeyi teklif etmesinin ardından manifesto The Washington Post'un ekinde basıldı.[1] Başsavcı Janet Reno, FBI'ın yazarı belirlemesine yardımcı olmak için baskıya izin verdi. Etraflarındaki baskılar ve aleniyet, bombalamaların kötü şöhretini gölgede bıraktı ve Kaczynski'nin, kardeşi David Kaczynski tarafından kimliğinin tespit edilmesine yol açtı.

Arka planı ve yayımı

Rough black-and-white sketch of a man's face obscured by a hooded sweatshirt and sunglasses
Unabomber'ın 1987 tarihli robot resmi

1978 ve 1995 yılları arasında Ted Kaczynski, modern teknolojiyle uğraşan kişilere karşı bombalı posta eylemleri başlattı.[2] İlk hedefleri FBI'ın UNABOM olarak kısalttığı üniversiteler ve havayollarıydı. Haziran 1995'te Kaczynski, birkaç yayından birinin (Washington Post, New York Times veya Penthouse), Sanayi Toplumu ve Geleceği başlıklı teknoloji eleştirisini yayımlaması durumunda eylemlerini sonlandırmayı teklif etti.[3]

Kaczynski, kelimelerin yetersiz kaldığı durumlarda doğrudan eylem olarak uyguladığı şiddetin, başkalarının onun eleştirisine kulak vermelerini sağlayacağına inanıyordu.[4] Fikirlerinin ciddiye alınmasını istiyordu.[5] Medya, manifestoyu baskı altında yayımlamanın etiğini tartıştı.[6][3] ABD Başsavcısı Janet Reno, okuyucunun potansiyel olarak manifestonun yazarını tanıyabilmesi için makalenin paylaşılmasını savundu.[3]

O yaz boyunca FBI, Unabomber'ın eserlerini, ortak temalara dayalı olduğundan aralarında The Secret Agent'ın da bulunduğu Joseph Conrad'ın eserleriyle karşılaştırmak için edebiyat akademisyenleriyle birlikte çalıştı.[7][8]

The Washington Post, 19 Eylül 1995'te manifestonun tamamını ek olarak yayınladı ve maliyeti The New York Times ile paylaştı. Yapılan açıklamaya göre Post, "günlük gazetesinin tüm nüshalarında ayrı bir bölüm dağıtabilecek mekanik kabiliyete" sahipti.[9][10] Berkeley merkezli bir satranç kitabı yayıncısı, bir sonraki ay Kaczynski'nin izni olmadan kopyalarını karton kapaklı olarak yayımlamaya başladı.[11]

Kaczynski, 1971'de, eninde sonunda manifestoda yer alacak birçok tema ve fikri içeren bir makale yazdı; bu, onun özel teknoloji karşıtı düşünce çizgisinin, tutuklanmasından önceki hayatının nispeten erken dönemlerine dayandığını gösteriyor.[12] Orijinal, el yazısıyla yazılmış manifesto, kurbanlarının tazminatını artırmak amacıyla 2011 yılında Kaczynski'nin varlıklarının açık artırmasında, daktilo baskıları ve daktilolarıyla birlikte 20.053 dolara satıldı.[13][14]

İçeriği

Manifesto'nun el yazısı taslağı

35.000 kelimelik Sanayi Toplumu ve Geleceği, bireysel özgürlüğü ve özerkliği aşındırmanın, insan ölçeği kullanan toplulukları yok etmenin ve yaygın psikolojik ve fiziksel acılara yol açmanın suçunu başlı başına teknolojiye yüklüyor.[3] Kaczynski, Sanayi Devrimi'nin insan ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının altına alan sosyopolitik bir düzene dönüşerek insan ırkına zarar verdiğini iddia ediyor. Bu sistemin doğayı yok ettiğini ve bireysel özgürlüğü baskıladığını yazdı. Kısacası, makinelerin insanlara uyum sağlamasındansa tam tersi oluyor, bu da insan potansiyeline, özgürlüğüne ve onuruna düşman bir toplum ortaya çıkarıyor.[5]

Kaczynski, teknolojik ilerlemeyi, küçük insan topluluklarının yok edilmesi ve yaşanması zor şehirlerin yükselişiyle suçluyor. Her bir teknolojik ilerlemenin, bu ilerlemenin toplam etkilerine rağmen iyi olarak görüldüğü için bu amansız teknolojik ilerlemenin kendi kendine dağılmayacağını ve teknolojik büyümenin rasyonel insan kontrolünün ötesinde (yani özerk) olduğunu ileri sürüyor. Kaczynski, modern teknolojik toplumu totaliter bir güç olarak tanımlıyor: bireylerin sistemin gereksinimlerine uyacak şekilde "uyarlandığı" ve sistem dışındakilerin patolojik veya "kötü" olarak görüldüğü bir düzen.[5]

Bu eğilimin, teknolojik ortamın ihtiyaçlarına uyacak şekilde, geniş polis yetkilerine, akılları uyuşturan kitle iletişim araçlarına, gelişigüzel uyuşturucu tanıtımına yol açtığını söylüyor.[5] Hem büyük hükûmeti hem de büyük işletmeleri sanayileşmenin kaçınılmaz sonucu olarak eleştiriyor ve bilim adamlarını ve "teknoloji tutkunlarını" teknolojik ilerlemeler yoluyla pervasızca güç peşinde[3] koşmaktan sorumlu tutuyor.[5]

Bu sanayileşmiş sistemin çöküşünün kısa vadede yıkıcı olacağını, ancak teknoloji daha fazla ilerlemeden çöküşün hızlandırılmasının gelecekte insanlık ve biyosfer için daha büyük bir felaketi önleyeceğini savunuyor. Sanayi toplumunu kaybetmenin getirdiği ödünleşimlerin, maliyete değer olduğunu savunuyor.[5] Kaczynski'nin ideal devrimi hükûmetleri devirmeyi değil, modern toplumun ekonomik ve teknolojik temellerini hedefliyor.[8] Mevcut toplumu yok etmeye ve teknolojinin antitezi olan vahşi doğayı korumaya çalışıyor.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Text of Unabomber's Letter Received by N.Y. Times April 26, 1995". 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  2. ^ Kovaleski, Serge F. (22 Ocak 2007). "Unabomber Wages Legal Battle to Halt the Sale of Papers". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 24 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2022. 
  3. ^ a b c d e Michael 2012.
  4. ^ Simmons 1999.
  5. ^ a b c d e f g Chase 2000.
  6. ^ Campbell, W. Joseph (21 Eylül 2015). "Defying critics to publish the Unabomber 'Manifesto'". Poynter (İngilizce). 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  7. ^ Kovaleski 1996.
  8. ^ a b Kelman 2017.
  9. ^ Graham, Donald E.; Sulzberger Jr., Arthur O. (19 Eylül 1995). "Statement by Papers' Publishers". The Washington Post. s. A07. 4 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 
  10. ^ "Post, Times publish Unabomber manifesto". CNN. 19 Eylül 1995. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 
  11. ^ "Unabomber Manifesto Published in Paperback; 3,000 Copies Sold". Los Angeles Daily News (İngilizce). Associated Press. 14 Ekim 1995. s. 10. ProQuest 281557917. 
  12. ^ "Ted Kaczynski Biography: The 'Unabomber'" (İngilizce). Bio Graphics. 31 Mayıs 2018. 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  13. ^ "Unabomber auction nets $190,000". NBC News (İngilizce). Associated Press. 2 Haziran 2011. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  14. ^ "Feds to auction Unabomber's manifesto". NBC News (İngilizce). 13 Mayıs 2011. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Modernizm</span>

Modernizm veya çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir. Hareket, yenilik arzusu ve geleneksel sanat, edebiyat ve felsefe biçimlerinin reddedilmesiyle karakterize edilir.

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

<span class="mw-page-title-main">John Zerzan</span>

John Zerzan (1943,-) Amerikalı anarko-primitivist yazardır. ABD'deki küreselleşme karşıtı hareketin önde gelen aktivistlerinden biri olan Zerzan, Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. Üniversite yıllarında öğrenci hareketi içinde yer alarak Vietnam Savaşı karşıtı eylemlerinden dolayı tutuklanıp bir süre hapis yatan Zerzan, daha sonra akademik çevreleri terk ederek kamyon şoförü ve marangoz olarak San Francisco bölgesindeki sendikal çalışmalar içinde yer aldı.

Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-ilkelcilik</span>

Anarko-ilkelcilik ya da anarko-primitivizm uygarlığın kökeni ve gelişimini anarşist bakış açısı ile inceleyen düşünce biçimleridir. Tarım devriminin insanlığa getirmiş olduğu yerleşik düzeni ve bu düzenin sistemli şekilde yürütülmesini sağladığını iddia eden yönetim erklerinin karşısında yer almaktadır. Tarım öncesi dünyada ekoloji ile barışık bir şekilde yaşamlarını devam ettirmiş olan avcı-toplayıcı bireyleri, toplulukları, sürüleri ve kabileleri incelemekte ve insanlığın nihai çıkışını burada görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil anarşizm</span> sanayi devriminden dolayı tarımın önemsizleştiği toplumda tarımı önemli kılan anarşist sistem.

Yeşil Anarşizm, özellikle doğa ile insan arasındaki ilişki üzerine odaklanan anarşist ekol. Bu hareketin temel sorunu, endüstri öncesi toplumu, hatta bazen tarım öncesi toplumu yeniden canlandırmaktır. İnsanları doğal yaşama yabancılaştıran teknoloji ve ilerleme düşüncesiyle ifade edilen endüstri toplumu, bu ekolün eleştirilerinde önemli yer tutar. Felsefesinde Ludditelerin politik eylemlerinin ve Jean-Jacques Rousseau’nun yazılarının etkileri görülür. Fakat bunlardan daha fazla, primitivizm ortaya çıktığında, Frankfurt Okulu’nun Marksistleri Theodor W. Adorno ve Herbert Marcuse’ün düşünceleri ile Marshall Sahlins, Richard Lee, Lewis Mumford Jean Baudrillard ve Gary Snyder gibi antropologların düşünceleri ekolün şekillenmesinde önemli yer tutmuştur.

Transhümanizm; insanın fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin artırılması, yaşlanma ve hastalanma gibi arzu edilmeyen veya gereksiz görülen yönlerinin ortadan kaldırılması amacıyla teknoloji ve bilimden faydalanılması gerektiğini öne süren uluslararası bir entelektüel ve kültürel harekettir. Transhümanist düşünürler, bu amaçla insan geliştirme tekniklerinin ve yüksek teknolojinin kullanılması imkânlarını ve muhtemel sonuçlarını tartışırlar.

Postmodernite, postmodernizmin toplumsal ve kültürel yansımalarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu terim, 20. yüzyıl sonu ve 21. yüzyıl başlarında yaşanan hayatın eşsiz niteliklerinin bir sonucu olan çağdaş sanat, kültür, ekonomi ve toplumsal durumun aldıkları görünüme atfen filozoflar, sosyal bilimciler ve sanat eleştirmenleri tarafından kullanılır. Postmodern durumu yaratan bu nitelikler arasında küreselleşme, tüketimcilik, otoritenin küçük parçalara ayrılması ve bilginin metalaştırılması sayılabilir.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Kaczynski</span> ABDli matematik profesörü ve posta bombacısı

Theodore John Kaczynski veya kısaca Ted Kaczynski, Unabomber olarak da bilinen Amerikalı matematikçi, eski akademisyen ve bombalı saldırılar düzenleyen eylemcidir. Matematik dehası kabul edilen Kaczynski, ilkel bir yaşam tarzı sürdürebilmek amacıyla 1969 yılında akademik kariyerini ve toplumsal hayatı terk etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alvin Toffler</span> Amerikalı yazar (1928 – 2016)

Alvin Toffler ; sayısal devrim, iletişim devrimi, şirket devrimi ve teknolojik tekilliği tartışan çalışmalarıyla bilinen Amerikalı yazar ve gelecekçi.

Liberteryen Transhümanizm veya Özgürlükçü Transhümanizm Liberteryenizm ve Transhümanizm'i birleştiren bir siyasi ideolojidir. Kendini Liberteryen Transhümanist olarak tanımlayan Ronald Bailey ve Glenn Reynolds gibi kişiler "İnsan güncellenmesi hakkı"nı savunurlar ve serbest piyasanın bu hakkı en iyi sağlayan şey olduğunu çünkü serbest piyasanın diğer ekonomik sistemlere göre daha fazla refah ve kişisel özgürlük sağladığını öne sürerler.

Jineoloji, kadın bilimi olarak da anılan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın teorize ettiği feminizm ve cinsiyet eşitliğini içeren doktrin. Kürtçe kadın anlamına gelen "jin" kelimesinden türetilen jineoloji 'kadın bilimi' olarak tarif edilir. Çeşitli kaynaklarda "Kürt feminizmi" olarak anılır. Öcalan, bölgesel toplumlarda yaşayan kadınları baskı altına alan namus temelli din ve kabile kuralları temelinde “kadınların özgür olmadığı sürece bir ülkenin özgür olamayacağını” ve "kadın özgürlüğünün toplumdaki özgürlük düzeyini belirlediğini" ifade eder.

Manhunt, Andrew Sodroski, Jim Clemente ve Tony Gittelson tarafından yaratılan bir Amerikan drama antoloji televizyon dizisidir. Sam Worthington ve Paul Bettany'nin oynadığı bir televizyon mini dizisi olarak başlayan film, FBI'ın Unabomber avının kurgusal bir anlatımını tasvir etti ve 1 Ağustos 2017'de Discovery Channel'da prömiyerini yaptı. 17 Temmuz 2018'de, Charter Communications'ın Spectrum kablo hizmetinde iki sezon boyunca yayınlanacak bir antoloji dizisi olarak kabul edilen diziyi almak için dizinin yapımcılarıyla ileri görüşmelerde bulunduğu bildirildi. Bildirildiğine göre, bu potansiyel sezonlardan ilki, Centennial Olympic Park bombalamasının faili olan Eric Rudolph'u takip edecek. 18 Ocak 2020'de Manhunt: Deadly Games adlı ikinci sezonun 3 Şubat 2020'de başlayacağı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">David Kaczynski</span> Ted Kaczynskinin erkek kardeşi

David Kaczynski, "Unabomber" olarak adlandırılan seri bombacı Ted Kaczynski'nin erkek kardeşi. Anılarını yazdığı Every Last Tie: The Story of the Unabomber and His Family, David'in erkek kardeşi ve ebeveynleriyle olan ilişkisini ve David ve karısının Ted'in Unabomber olduğu şüphesini kolluk kuvvetleri ile paylaşmak için aldıkları kararı ayrıntılarıyla anlatıyor.

Postgenderizm ya da Post Cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyetin kültürel, psikolojik ve sosyal olarak aşınmasından doğan

Ekolojik terörizm, çevrecilik hedeflerini desteklemek için insanlara veya mülke karşı işlenen bir şiddet eylemidir.

Neo-Luddizm veya Yeni Luddizm, modern teknolojinin birçok biçimine karşı çıkan felsefedir. Luddite ifadesi genellikle teknofobik eğilimler gösteren kişilere karşı kullanılan aşağılayıcı bir ifade olarak gösterilmektedir. İsim, 1811 ile 1817 yılları arasında faaliyet gösteren İngiliz Ludizm'inden gelen tarihi mirasına dayanmaktadır

Tam Otomatik Lüks Komünizm: Bir Manifesto, Aaron Bastani'nin ilk kez 2019 yılında yayınlanan kitabıdır. Teknolojinin, kıtlık sonrası yaygın bir refah ortamı yaratmak için kullanılabileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekomodernizm</span>

Ekomodernizm, teknolojik ilerlemenin çevresel zararlarından ekonomik büyümeyi ayrıştırarak doğayı korumanın ve insan refahını artırmanın mümkün olduğunu savunan bir çevre felsefesidir.