İçeriğe atla

Sanat psikolojisi

Sanat psikolojisi, estetik eserlerin duyusal algısıyla ortaya çıkan bilişsel ve duygusal süreçleri üzerine yapılan bilimsel çalışmasıdır. Estetik psikolojisi ve nöroestetik ile yakından ilişkili olarak ortaya çıkan çok disiplinli bir araştırma alanıdır.[1][2]

Sanat psikolojisi, sanata verilen psikolojik tepkilerin nitel olarak incelenmesi için deneysel yöntemleri ve nörogörüntüleme yöntemiyle ortaya çıkan nörobiyolojik ilişkilerini kapsayan deneysel bir araştırma alanıdır.[3][4][5][6]

Tarihçe

1880-1950

Psikolojiyi sanat tarihiyle bütünleştiren ilk kişilerden biri, İsviçreli sanat eleştirmeni ve tarihçi Heinrich Wölfflin'di (1864–1945). Prolegomena zu einer Psychologie der Architektur (1886) adlı tezi ile mimarinin psikolojik bir bakış açısıyla anlaşılabileceğini kanıtlamaya çalışmıştır.[7]

Sanat psikolojisinin gelişiminde bir diğer önemli isim Wilhelm Worringer'dı. Lev Vygotsky'nin (1896–1934) Sanat Psikolojisi (1925) adlı eseri alandaki bir diğer klasik eserdir. Richard Müller-Freienfels de alanda önemli isimlerden biridir.[8]

Vincent van Gogh, Temmuz 1890, Kargalarla Buğday Tarlası. Sanatçının hayatının sona erdiği duygusu.[9]

Yirminci yüzyılda çok sayıda sanatçı sanat alanındaki psikolojik argümandan etkilenmeye başladı; bunlar arasında Naum Gabo, Paul Klee, Wassily Kandinsky, Josef Albers ve György Kepes yer alır. Fransız maceraperest ve sinema kuramcısı André Malraux sanat psikoloji ile ilgilenmeye başlayarak La Psychologie de l'Art (1947-9) adlı kitabı yazdı; daha sonra aynı kitap üzerinde revizeler yaparak The Voices of Silence (Sessizliğin Sesleri) adıyla yeniden yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ Tinio, P. P., & Smith, J. K. (Eds.),The Cambridge handbook of the psychology of aesthetics and the arts. Cambridge University Press, 2014. DOI:10.1017/CBO9781139207058. 9781139207058.
  2. ^ Mather, G., The psychology of visual art: eye, brain and art. Cambridge University Press, 2013). DOI:10.1017/CBO9781139030410. 9781107005983.
  3. ^ Mather, G., The Psychology of Art. Routledge, 2020. DOI:10.4324/9780429275920. 9780367609931.
  4. ^ Funch, B. S., The psychology of art appreciation. Museum Tusculanum Press, 1997. 9788772894027.
  5. ^ Brown, S., Gao, X., Tisdelle, L., Eickhoff, S. B., & Liotti, M., Naturalizing aesthetics: brain areas for aesthetic appraisal across sensory modalities. Neuroimage, Vol. 58, Issue 1, 2011, pp. 250-258. DOI:10.1016/j.neuroimage.2011.06.012.
  6. ^ Cela-Conde, C. J., Agnati, L., Huston, J. P., Mora, F., & Nadal, M. (2011). The neural foundations of aesthetic appreciation. Progress in Neurobiology, Vol. 94, Issue 1, 2011, pp. 39-48. DOI:10.1016/j.pneurobio.2011.03.003.
  7. ^ Mark Jarzombek. The Psychologizing of Modernity (Cambridge University Press, 2000)
  8. ^ Müller-Freienfels, R (1923). Psychologie der Kunst. Leipzig, Germany: Teubner. 
  9. ^ Erickson, K (1998). At Eternity's Gate: The Spiritual Vision of Vincent Van Gogh. Grand Rapids, MI: William B. Eerdsman Publishing. ss. 103, 148. ISBN 978-0-8028-3856-8. 

Bibliyografya

  • Lev Vygotsky. Sanatın Psikolojisi . 1925 / 1965 / 1968 / 1971 / 1986 / 2004.
  • Mark Jarzombek, Modernitenin Psikolojikleştirilmesi . Cambridge Üniversitesi Yayınları, 2000, ISBN
  • Alan Ryan, John Dewey ve Amerikan Liberalizminin En Yüksek Zamanı . Dünya Savaşı Norton 1995, ISBN
  • David Cycleback, Sanat Algısı . Hamerweit Kitapları, 2014
  • Michael Podro, Sanatın Eleştirel Tarihçileri, Yale Üniversitesi Yayınları, 1982. ISBN

Ek okuma

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

George Dickie, Amerikalı filozof. Analitik sanat felsefesi geleneğinin en etkili filozoflarından olup University of Illinois'da emeritus profesörlük yapmıştır. Kurucularından olduğu kurumsal sanat teorisi ile birçok destekleyicinin yanında pek çok tepki de almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Jung</span> İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu (1875–1961)

Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr. Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.

Rudolf Arnheim Almanya'da doğmuş ABD'li bir yazar, sanat ve film kuramcısı ve algısal psikolog. Bir sanat eleştirmeni ve psikolog olarak ününü 1932 yılında yayınlanan 'Sanat olarak film' sayesinde kazanmıştır. Gestatlt psikolojisi okulu mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Psikologlar Derneği</span>

Türk Psikologlar Derneği merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Kişilik psikolojisi, bireylerin kendilerine özgü davranış, düşünce ve duygu biçimleriyle ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel psikoloji</span> evrim teorisinin sosyal ve doğa bilimlerinde uygulanması

Evrimsel psikoloji (EP), bellek, algı, dil gibi psikolojik özellikleri çağdaş evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Evrimsel psikoloji, bunun yanında insanın hangi psikolojik özelliklerinin, ne tür bir uyarlanma geliştirdiğini, yani doğal seçilim veya cinsel seçilimin işlevsel sonuçlarını belirlemeye çalışır. Kalp, akciğer ve bağışıklık sistemi gibi fizyolojik mekanizmalar hakkındaki uyarlanımcı düşünce ile evrimsel biyolojideki düşünce ortaktır.

Silah odaklanması suç olaylarında görgü tanıklığının güvenilirliğini etkileyecek bir faktördür. Olay anında psikolojik olarak tüm dikkat silaha verilir, silahı tutan kişi ve çevre ikinci plana atılır. Hatta bazı durumlarda tanık, tutulan silahın tüm ayrıntılarını hatırlamasına rağmen silahı tutan kişiyi teşhis edemez. Bu durum suç olaylarında failin tespitini zorlaştıran bir fenomendir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Enformasyon Sanatı elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır. Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Stereotip</span> Bir grup insana görünüşlerinden ve haraketlerinden dolayı onlara anlam atfetmek.

Stereotip, sosyal psikolojide belirli birey türleri veya belli davranış biçimleri hakkında yaygın olarak benimsenen herhangi bir düşüncedir. Psikoloji içerisinde ve diğer dallara yayılmış olarak, kendi genişletilmiş tanımlamalarını sağlayan farklı kavramsallaştırmalar ve stereotip kuramları bulunmaktadır. Bu tanımlardan bazıları ortak noktaları paylaşır, ancak her biri diğerleriyle çelişebilecek benzersiz yönleri de barındırabilir.

Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir. Psikolojik faktörler sağlığı doğrudan etkileyebilir. Örneğin, hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni etkileyen kronik olarak meydana gelen çevresel stres faktörleri kümülatif olarak sağlığa zarar verebilir. Davranışsal faktörler de bir kişinin sağlığını etkileyebilir. Örneğin, belirli davranışlar zamanla zararlı olabilir veya sağlığa iyi gelebilir. Sağlık psikologları biyopsikososyal bir yaklaşım benimser. Başka bir deyişle, sağlık psikologları sağlığı sadece biyolojik süreçlerin değil, aynı zamanda psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerin ürünü olarak anlarlar.

Kültürlerarası psikoloji, değişkenlik ve değişmezlik de dahil olmak üzere, farklı kültürel koşullar altında insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerin bilimsel bir çalışmasıdır. Davranış, dil ve anlamdaki kültürel farklılığı tanımak için araştırma yöntemlerini genişleterek psikolojiyi genişletmeyi ve geliştirmeyi amaçlar. Akademik bir disiplin olarak psikoloji büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Avrupa'da geliştiği için, bazı psikologlar, evrensel olarak kabul edilen yapıların, daha önce varsayıldığı kadar değişmez olmadığı konusunda endişe duymuşlardır, özellikle de diğer kültürlerde dikkate değer deneyleri çoğaltma girişimlerinin değişen başarıları vardır. Etki, biliş, benlik kavramları ve psikopatoloji, anksiyete ve depresyon gibi ana temaları ele alan teorilerin, diğer kültürel bağlamlara "dışa aktarıldığında" dış geçerliliğe sahip olup olamayacağı, kültürel psikoloji, kültürel farklılıkları hesaba katmak için kültürel farklılıkları hesaba katmak için tasarlanmış yöntemleri kullanarak bunları yeniden inceler. Her ne kadar bazı eleştirmenler kültürlerarası psikolojik araştırmalardaki metodolojik kusurlara işaret etseler ve kullanılan teorik ve metodolojik temellerdeki ciddi eksikliklerin psikolojideki evrensel ilkeleri araştırmaya engell olduğunu iddia etseler de, kültürler arası psikologlar, fizik veya kimya gibi evrenselleri aramaktan ziyade farklılıkların (varyans) nasıl ortaya çıktığını araştırmaya yönelmektedirler.

Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır.

Ahlâki psikoloji ya da ahlâk psikolojisi hem felsefe hem de psikoloji alanlarını ortak bir zeminde inceleyen çalışma alanıdır. Tarihsel olarak, ahlaki psikoloji terimi, ahlaki gelişim çalışmasını ifade etmek için nispeten daha dar bir şekilde kullanılmıştır. Ahlaki psikoloji sonuç olarak etik, psikoloji ve zihin felsefesinin kesişimindeki çeşitli konulara daha geniş olarak değinmeye başlamıştır. Alanın bazı ana konuları ahlaki yargı, ahlaki akıl yürütme, ahlaki duyarlılık, ahlaki sorumluluk, ahlaki motivasyon, ahlaki kimlik, ahlaki eylem, ahlaki gelişim, ahlaki çeşitlilik, ahlaki temeller, ahlaki karakter, fedakarlık, psikolojik egoizm, ahlaki şans, ahlaki tahmin, ahlaki duygu, duygusal tahmin ve ahlaki anlaşmazlık olarak verilebilir.

Psikoloji, davranış ve zihinsel süreçlerin bilimidir. Öncelikli hedefi, hem genel prensipler oluşturarak hem de spesifik vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamaktır.

Psikoloji temel bilimi, psikoloji alanında yapılan araştırmaların bazıları, uygulanan psikolojik disiplinlerde yapılan araştırmalardan daha "temel" dir ve doğrudan bir uygulaması yoktur. Psikoloji içerisindeki temel bilim yönelimini yansıttığı düşünülen alt disiplinler arasında biyolojik psikoloji, bilişsel psikoloji, nöropsikoloji vb. alt dallar sayılabilmektedir. Bu alt disiplinlerdeki araştırmalar, metodolojik titizlik ile karakterizedir. Psikolojinin temel bilim olarak kaygı, davranış, biliş ve duyguların altında yatan yasaları ve süreçleri anlamaktır. Temel bilim olarak psikoloji, uygulamalı psikoloji için bir temel sağlar. Uygulamalı psikoloji, aksine, temel psikolojik bilimlerin ortaya koyduğu psikolojik ilkelerin ve teorilerin uygulanmasını içerir; bu uygulamalar zihinsel ve fiziksel sağlık ayrıca eğitim gibi alanlarda sorunların üstesinden gelmeyi veya refahı artırmayı amaçlamaktadır.

Sürü psikolojisi, bir inanca, fikre veya trende bağlı kişi sayısının çokluğuna bağlı olarak bahsi geçen şeye olan ilginin arttığı fenomendir. Sürü psikolojisinde bir şeye inanan kişi sayısı arttıkça, diğer insanlar da ilginin artma sebebinden bağımsız bir şekilde akıma dahil olur.

<span class="mw-page-title-main">Bluma Zeigarnik</span> Litvanya asıllı Sovyet psikolog

Bluma Zeigarnik, Berlin deneysel psikoloji okulu ve Vygotsky Topluluğu üyesi olan Litvanya kökenli bir Sovyet psikoloğuydu. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde deneysel psikopatolojinin Sovyetler Birliği'nde ayrı bir disiplin olarak kurulmasına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Jentsch</span>

Ernst Anton Jentsch (1867-1919) Psikoloji ve patoloji alanında verdiği eserlerle tanınan Alman psikiyatristtir. Kaleme aldığı ve Sigmund Freud'u da etkileyen en önemli denemesi, 1906'da yayımlanan Tekinsizliğin Psikolojisi Üzerinedir. Ayrıca duygudurum ve müzik psikolojisi ile ilgili yazılar da kaleme aldı. Freud, Tekinsizlik üzerine yazdığı denemede Jentsch'in ismini zikreder. Jentsch'in bu çalışması, Tekinsiz vadi teorisine de büyük etki bırakmıştır.