İçeriğe atla

Sanat gazeteciliği

Sanat gazeteciliği, sanat ile ilgili bir gazetecilik dalıdır.[1] Görsel sanatlar, film, dans, edebiyat, müzik, tiyatro ve mimari gibi konularda uzmanlaşır. Sanat konularını kapsayan radyo, televizyon kanalı, sanat gazetesi, sanat dergisi, blog haberciliği, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu, internet medya özellikleri de vardır.[2]

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnternet haberciliği</span>

İnternet haberciliği, sadece İnternet üzerinden haber yayını yapılması anlamına gelen bir medya terimidir. İnternet haberleri, gazetelerin aksine basılı (matbu) şekilde okuyucuya ulaşmaz. Televizyon haberciliğinden farklı olarak da saatli bir haber bülteni yoktur. Son zamanlarda video paylaşım sitelerinin popülaritelerin artması ile birlikle İnternet haberciliği, video destekli haberciliğe de atılmışlardır.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Pulitzer Ödülü</span> Columbia Üniversitesi tarafından verilen prestijli ödül

Pulitzer Ödülü New York şehrinde, Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödüldür.

Genel yayın yönetmeni, bir medya kuruluşunda içerik üretimi ve yayıncılığı denetleyen, editörleri yönlendiren ve yayın politikasını belirleyen yönetici pozisyonundaki kişidir. Gazete, dergi, web sitesi, televizyon kanalı gibi medya kuruluşlarında yayınlanacak içeriklerin kalitesini, doğruluğunu ve tarafsızlığını sağlamakla sorumludur. Editörleri yönlendirir, haber ve içerik akışını planlar, yazı işleri, habercilik ve görsel içeriklerin uyumlu bir şekilde sunulmasını sağlar. Ayrıca, yayın politikasını belirler ve medya kuruluşunun genel yayın çizgisini oluşturur. Reklam, abonelik, izleyici/okuyucu geri bildirimleri gibi faktörleri de dikkate alarak yayın stratejileri geliştirir.

Mete Çubukçu ya da doğum adıyla Fevzi Mete Çubukçu, Türk muhabir, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Gazeteci</span> haberler ile diğer bilgileri toplayan, yazan ve dağıtan kişi

Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında veri toplayıp, araştırıp, arşivleyip olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

Rıza Akın, Türk oyuncudur. Adana Tiyatro Derneği’nin yönetim kurulu üyesiydi.

Blog haberciliği, İnternet ortamı kullanılarak oluşturulan bloglar aracılığıyla habercilik yapılmasıdır. Bu habercilik biçimi kimi zaman profesyonel olmayan kişilerce kimi zaman da bir medya kuruluşundan bağımsız habercilik yapan gazeteciler tarafından da kullanılmaktadır.

Taraflı medya, gazetecilerin veya haber ajanslarının olayları veya hikâyeleri anlatırken belli bir görüşü yanlı olarak yansıtmasıdır. "Taraflı medya" tanımı, bireysel bir bakış açısına sahip gazeteciler veya makalelerden ziyade, her zaman hissedilen veya genelde hissedilen gazetecilik etikleri ve standartlarına aykırı bir haberciliği ima eder. Çeşitli ülkelerde taraflı medyanın tanımı ve derecesi büyük ölçüde tartışmalıdır.

Hakan Cem Işıklar Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen

Hakan Cem Işıklar, Memleketi: İstanbul-Kadıköy, Rumeli Göçmeni, Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bianet</span> BİA

Bianet, diğer adıyla Bağımsız İletişim Ağı (BİA), 1997 yılında İstanbul'da kurulan, Türkiye gündeminden hak haberciliği, yurttaş haberciliği ve özgür habercilik ilkelerini benimsemiş haber portalıdır. Türkiye'nin birçok yerinde IPS İletişim Vakfı ile ortak projeler yürüterek yerel gazete, medya, radyo, televizyon çalışmalarını eğitimlerle desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

<i>Gazete Duvar</i>

Gazete Duvar, Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan internet gazetesi. Gazete Duvar'ın sahibi, Türkiye’nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'dir. Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmeni ise 16 Mart 2022'de beri Barış Avşar'dır. Gazete Duvar, 2019 yılında gazeteci Cansu Çamlıbel yönetiminde Duvar English adıyla İngilizce yayına başladı.

Medya etiği, görüntülü medya, film, tiyatro, sanat, yazılı medya ve internet de dahil olmak üzere medyanın belirli etik ilkeleri ve standartları ile ilgilenen uygulamalı etiğin bir bölümüdür. Alan, savaş gazeteciliğinden reklam kampanyalarına kadar çok çeşitli ve oldukça tartışmalı konuları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Medya patronu</span> meslek

Medya patronu, başarılı bir girişimci veya iş insanı anlamına gelir. Herhangi bir medya ile ilgili şirket veya kuruluşta birçok kişi tarafından tüketilen medyayı kontrol eder. Basın-yayın'da magnat, baron veya Büyük işadamı olarak da adlandırılabilir. Sosyal medya yaratıcıları ve kurucuları da medya patronları olarak kabul edilebilir. 20. yüzyıllarda büyük gazete, dergi ve televizyon kanalı sahipleri medya patronu olarak yaygın idi. 21. yüzyılda yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu, internet medya sahipleri medya patronu olarak daha ön plana çıkarlar.

Bir medya kuruluşu, medya grubu veya medya holdingi, televizyon, radyo, yayıncılık, sinema filmleri, lunapark, eğlence parkları veya İnternet gibi kitle iletişim kuruluşlarında yer alan çok sayıda şirkete sahip olan bir şirkettir.

Spor gazeteciliği, spor ile ilgili bir gazetecilik dalıdır. Spor gazeteciliği olay odaklı olduğu için notlar, röportajlar, raporlar baskındır. Spor konularını kapsayan spor gazetesi, spor dergisi, blog haberciliği, radyo, televizyon kanalı, elektronik gazete, sosyal medya, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu, internet medya türleri de popülerdir.

Teknoloji gazeteciliği, teknoloji ile ilgili bir gazetecilik dalıdır. Teknoloji gazeteciliği, ürün incelemesi, iletişim teknolojileri, İnternet, sosyal medya, bilgi teknolojisi, bilimsel araştırma, robotik ve dijital dünyayla ilgili haberler, raporlar ve analizleri içerir. Teknoloji konularını kapsayan teknoloji gazetesi, teknoloji dergisi, blog haberciliği, radyo, televizyon kanalı, elektronik gazete, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu türleri de popülerdir.

İş gazeteciliği, ekonomi, işletme ile ilgili bir gazetecilik dalıdır. Toplumlarda meydana gelen ticari, ekonomik, finansal faaliyetleri ve değişiklikleri izler, kaydeder, analiz eder ve yorumlar. Konular, ekonomiyle ilgili ticari faaliyetlerin tüm kapsamını geniş ölçüde kapsar. Ekonomi konularını kapsayan ekonomi dergisi, radyo, televizyon kanalı, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu özellikleri de vardır. Bu gazetecilik alanı, iş ağı ve iş sektörüyle ilgili haberler ve makaleleri sağlar.