İçeriğe atla

Sanal havayolu

Eski bir sanal havayolu olan Manx2'nin kaplamasına sahip bir Dornier 228. Uçak aslında FLM Aviation tarafından işletiliyordu ve Manx2 bir bilet acentasıydı.

Sanal havayolu, mümkün oldukça ticari ve operasyonel faaliyetlerinde dış kaynak kullanan havayolu şirketidir.[1] Bu tarz havayolları, bir hava hizmetleri ağı işletmeye ve temel olmayan faaliyetleri diğer kuruluşlara yaptırmaya odaklanır.[2]

Bu terim genellikle kendisini bir havayolu olarak pazarlayan, ancak hava operatörü sertifikasına sahip olmayan ve genellikle bir charter uçuşu anlaşması ile uçağı işletmek ve bakımını yaptırmak için bir veya daha fazla sertifikalı operatörle çalışan seyahat şirketlerini ve bilet acentelerini tanımlamak için kullanılır. İşletilen uçak sanal havayolunun kaplamasına sahip olabilir, bu şirkete ait olabilir veya kiralanmış olabilir.

Kaynakça

  1. ^ Flouris, Triant G.; Oswald, Sharon L. (2006). Designing and Executing Strategy in Aviation Management. Sharon L. Oswald. Aldershot, England: Ashgate. ISBN 978-0-7546-8133-5. OCLC 427507049. 
  2. ^ Doganis, Rigas (2006). The Airline Business. 2nd ed. Rigas Doganis. Londra: Routledge. s. 283. ISBN 0-203-59680-3. OCLC 62330899. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Sanal havayolu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Yolları</span>

İstanbul Hava Yolları, Bursa Havayolları'ndan sonra 1985 yılının sonlarında Türksan Holding bünyesi altında Lütfü Renda tarafından kurulmuş ikinci özel havayolları şirketi. 1990'lı yılların başında hızla büyüyerek 19 uçak ve 3 bin 375 koltuk kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük özel havayolu şirketi durumuna gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankair</span>

Ankair İstanbul, Türkiye merkezli charter bir havayolu şirketiydi. Ankair'in merkezi Atatürk Havalimanı'ydı. 2005 yılında World Focus Airlines olarak kurulan şirket, 2008 yılında faaliyetlerine son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Corendon Airlines</span>

Corendon Turizm Grubu bünyesinde kurulan Corendon Airlines, Türk tescilli bir hava yolu operatörüdür. Corendon Turizm Grubu çatısı altında ayrıca Hollanda ve Belçika merkezli tur operatörleri; Avrupa, Türkiye ve Karayipler'de otelleri bulunan bir otel zinciri ile incoming şirketi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azami kalkış ağırlığı</span> bir aracın kalkışına izin verilen maksimum ağırlık

Azami kalkış ağırlığı (MTOW) veya azami brüt kalkış ağırlığı (MGTOW) veya azami kalkış kütlesi (MTOM), yapısal veya diğer sınırlamalar nedeniyle pilotun kalkış yapmasına izin verilen en yüksek ağırlıktır.

MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Syrian Air</span> Suriyenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Syrian Airlines, SyrianAir, Suriye'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da çeşitli hedeflere uluslararası tarifeli çalışmaktadır. Arap Baharı ile başlayan ve Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana işletilen uçuş sayısı azalmıştır. Syrian Air önceden dünya çapında 50 hedefe uçuş yapmaktaydı. Şam Havalimanı ve Halep Havalimanını kullanmaktaydı. SyrianAir, sekiz yolcu uçağı filosuna sahiptir. Altı Airbus ve iki ATR'den oluşmaktadır. SyrianAir, Arap Hava Taşıyıcıları Teşkilatı ve Arabesk Havayolu İttifakı üyesidir. SyrianAir'in Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle gecikmeli olmasına rağmen yeni Tupolev, İlyushin ve Antonov uçakları için siparişleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turkuaz Airlines</span>

Turkuaz Airlines, Türkiye merkezli bir ulusal hava yolu şirketiydi. Şirket, 2006 yılında kurulmuş olup merkezi Ankara'da yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Portugália Airlines</span> Portekiz merkezli havayolu şirketi

Portugália Airlines, merkez ofisi Lizbon'daki Lizbon Portela Havaalanı'nda bulunan Portekizli bölgesel bir havayolu şirketidir. TAP Air Portugal'ın bir yan kuruluşudur ve TAP Express adına Lizbon Havaalanı ve Porto Havaalanındaki üslerinden tarifeli uluslararası ve yurt içi hizmetleri yürütmektedir.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.

Bu, Ermenistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Belarus'un Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Hırvatistan'ın Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Arnavutluk'un Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Litvanya merkezli Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Avusturya'nin Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen Hava Operatörü Sertifikasına sahip faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Armenian Airlines, Ermeni havayolu şirketi ve Ermenistan'ın devlete ait bayrak taşıyıcısıdır.