İçeriğe atla

Sanal Makine Yöneticisi

Sanal Makine Yöneticisi
Haiku işletim sistemi çalıştıran Sanal Makine Yöneticisi (yükleme aşaması)
Geliştirici(ler)Red Hat
Güncel sürüm4.0.0 / 2 Mart 2022 (2 yıl önce) (2022-03-02)[1]
Programlama diliPython[2]
İşletim sistemiLinux
TürSanal Makine
Resmî sitesihttps://virt-manager.org/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.[3]

Özellikler

Virtual Machine Manager, kullanıcıların şunları yapmasına olanak tanır:

  • Sanal makineleri oluşturulabilir, düzenlenebilir, başlatılabilir veya durdurulabilir.
  • Her sanal makinenin konsolu görüntülenebilir ve kontrol edilebilir.
  • Her sanal makine için performans ve kullanım istatistikleri görüntülenebilir.
  • Çalışan tüm sanal makineleri ve ana bilgisayarları ve bunların canlı performanslarını veya kaynak kullanım istatistikleri görüntülenebilir.
  • Yerel veya uzaktan çalışan KVM, Xen veya QEMU sanal makineleri kullanılabilir.
  • LXC, Xen ve KVM kapsayıcıları kullanılabilir.[4]

FreeBSD'nin Hipervizör yönetici desteği, varsayılan olarak devre dışı kalmasına rağmen 2014'ten beri dahil edilmiştir.[5]

Sanal Makine Yöneticisi dahil dağıtımlar

Sanal makine yöneticisi virt-manager paketi olarak aşağıdaki dağıtımlarda kurulu gelir:

Ayrıca bakınız

  • libvirt, Sanal Makine Yöneticisi tarafından sanal makineler oluşturmak ve yönetmek için kullanılan API'dır.[10]
    Red Hat Enterprise Linux 7 dağıtımını çalıştıran Sanal Makine Yöneticisi

Kaynakça

  1. ^ "Virtual Machine Manager Download". 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022. 
  2. ^ "virt-manager/virt-manager". 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018GitHub vasıtasıyla. 
  3. ^ Linux in a Nutshell. 6. O'Reilly. 22 Eylül 2009. s. 850. ISBN 978-0-596-15448-6. [...] the Red Hat Virtual Machine Manager application [...] is a collection of tools built using libvirt. This includes a few command-line tools as well as the GUI virt-manager application. 
  4. ^ "Virtual Machine Manager Home" (İngilizce). 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  5. ^ "Add bhyve support". Anzwix. 11 Nisan 2014. 10 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 
  6. ^ "virt-manager 1.0.1-1 (any)". Arch Linux. 25 Mart 2014. 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 
  7. ^ "deskutils/virt-manager". FreshPorts. Jan 2018. 31 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  8. ^ "sysutils/virt-manager". The NetBSD Packages Collection. May 2014. 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 
  9. ^ "sysutils/virt-manager". OpenBSD CVSweb. Nov 2015. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2015. 
  10. ^ "Virtualization - libvirt". Ubuntu (İngilizce). 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

Belgeler

Sanal makine yöneticisi projesinin kendisi dokümantasyondan yoksun olsa da, ilgili bilgileri sağlayan üçüncü taraflar vardır, örneğin:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Red Hat</span>

Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fedora Linux</span> GNU/Linux dağıtımı

Fedora Linux, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal makine</span>

Sanal makine, bilgisayar biliminde programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal konsol</span>

Sanal konsol, bilgisayar işlemede ve Unixware, Linux ve BSD gibi bazı işletim sistemlerinde, klavye ve ekran arasında yaratılmış kavramsal bir bağ arayüzüdür. Sistem konsolu kullanıcının birbirinden bağımsız arayüzleri görebilmek için sanal konsolları değiştirmesine olanak sağlayan tek bir konsoldur. Sanal konsollar en az 1980'lerdeki Xenix'e kadar uzanır.

Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerinin birden fazla örneği sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir: örneğin, Linux, Windows ve macOS örneklerinin tümü tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Sanallaştırma bilgisayar kaynaklarının kullanıcılardan soyutlanması işlemine verilen isimdir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar. Sanallaştırmanın ilk hedefi kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlamak. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantıki katman eklenmiş oluyor. Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal bir işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerine sahip birden fazla aygıt, sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir. Örneğin; Linux, Windows ve macOS işletim sistemlerinin tümü, tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

<span class="mw-page-title-main">OpenStack</span>

OpenStack, Rackspace Cloud ve NASA tarafından geliştirilen, bulut bilişim alt yapısı olarak kullanılan bir açık kaynak platformu.

<span class="mw-page-title-main">Ansible</span>

Ansible bilgisayarları yapılandırmak ve yönetmek için kullanılan bir özgür yazılım platformu. Çok uçlu yazılım dağıtımını, özel amaçlı görev yürütmeyi ve yapılandırma yönetimini birleştirir. Uçları SSH veya PowerShell üzerinden yönetir ve üzerlerinde Python kurulmuş olmasına ihtiyaç duyar. Modüller JSON ve standart çıktı üzerinde çalışır ve herhangi bir programlama dilinde yazılabilir. Sistemlerin yeniden kullanılabilir kaynaklarını ifade etmek için YAML kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Proxmox</span>

Proxmox Virtual Environment ya da Proxmox VE açık kaynaklı bir sanallaştırma ortamıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup değiştirilmiş bir RHEL çekirdeği kullanır ve sanal makineler ve konteynerlerin dağıtımına ve yönetimine imkân sağlar.

<span class="mw-page-title-main">KVM (Çekirdek tabanlı sanal makine)</span>

Çekirdek tabanlı sanal makine  Linux çekirdeği için geliştirilen ve onu bir üstsisteme dönüştüren bir sanallaştırma altyapısıdır. Linux çekirdeğine 5 Şubat 2007'de 2.6.20 sürümüyle birlikte tamamen eklenmiştir. KVM kullanılabilir olmak için donanım sanallaştırma özelliğine sahip bir işlemciye ihtiyaç duyar. KVM ayrıca FreeBSD ve illumos'a yüklenebilir çekirdek modülleri olarak da aktarılmıştır.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Whonix</span>

Whonix, Debian GNU / Linux tabanlı, açık kaynaklı, güvenlik odaklı Linux dağıtımıdır. Kullanıcıya, internette gizlilik, güvenlik ve anonimlik sağlamayı amaçlamaktadır. İşletim sistemi, Debian GNU / Linux tabanlı çalışan bir "İş İstasyonu" (Workstation) ve bir Tor "Ağ Geçidi" (Gateway) olmak üzere iki sanal makineden oluşur. Sistemin tüm ağı, Tor ağı üzerinden geçecek şekilde zorlanır.

VMOS, konuk işletim sistemi olarak başka bir Android işletim sistemini çalıştırabilen, Android üzerinde bir sanal makine uygulamasıdır. Kullanıcılar isteğe bağlı olarak konuk Android sanal makinesini köklü bir Android işletim sistemi olarak çalıştırabilir. VMOS konuk Android işletim sisteminin Google Play Store ve diğer Google uygulamalarına erişimi vardır. VMOS, Android için Google Play hizmetlerini ve diğer Google uygulamalarını destekleyen ilk sanal makineydi.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Studio</span>

SUSE Studio, SUSE tarafından geliştirilen bir çevrimiçi yazılım geliştirme aracıydı. Kullanıcılar kendi Linux dağıtımlarını, yazılım araçlarını veya sanallaştırma araçlarını geliştirebilirlerdi. Ancak esas özelliği, kullanıcılarına işletim sistemlerine hangi paketleri dahil edeceklerini kolaylıkla düzenlemesine olanak sağlamasıydı.

<span class="mw-page-title-main">RPM Paket Yöneticisi</span>

RPM Paket Yöneticisi ücretsiz ve açık kaynaklı bir paket yönetim sistemidir. RPM adı, .rpm dosya biçimini ve paket yöneticisi programının kendisini ifade eder. RPM, öncelikle Linux dağıtımları için tasarlanmıştı; dosya formatı, Linux Standard Base'in temel paket formatıdır.

coLinux olarak kısaltılan Cooperative Linux, Microsoft Windows ve Linux çekirdeğinin aynı makinede aynı anda paralel çalışmasına olanak sağlayan bir yazılımdır.

Illumos kısmen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix işletim sistemidir. Sistem V Sürüm 4 (SVR4) ve Berkeley Yazılım Dağıtımı'na (BSD) dayanan OpenSolaris'e dayanmaktadır. Illumos bir çekirdek, aygıt sürücüleri, sistem kütüphaneleri ve sistem yönetimi için yardımcı yazılımlardan oluşur. Bu çekirdek, Linux çekirdeğinin farklı Linux dağıtımlarında kullanılmasına benzer bir şekilde, birçok farklı açık kaynaklı illumos dağıtımının temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LXC</span>

Linux Containers (LXC), tek bir Linux çekirdeği kullanan bir denetim ana bilgisayarında birden çok yalıtılmış Linux sistemini (kapsayıcısı) çalıştırmak için işletim sistemi düzeyinde bir sanallaştırma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">SeaBIOS</span>

SeaBIOS, x86 sistemleri için serbestçe kullanılabilen bir ürün yazılımı olarak hizmet veren bir x86 BIOS'un açık kaynaklı bir uygulamasıdır. Uyumluluğu hedefleyerek, tipik bir tescilli x86 BIOS tarafından uygulanan standart BIOS özelliklerini ve çağrı arayüzlerini destekler. SeaBIOS, coreboot yükü olarak çıplak donanım üzerinde çalışabilir veya QEMU ve Bochs gibi emülatörlerde doğrudan kullanılabilir.