Eurovision'un en iyi şarkıları "Best of Eurovision" adıyla 2006'da yapılan yarışmadır. Yarışma, Eurovision birincileri ve Almanya şarkıları arasında yapılmıştır. İstanbul'da yapılan 2004 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Ruslana yarışmayı kazanmıştır.
Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.
İsveç, ilk katıldığı 1958 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 64 kez katılmıştır. Ülke sadece üç kez yarışmaya katılmamıştır. 1959'dan bu yana, İsveç'in katılımcısı, 1967'den beri Melodifestivalen olarak bilinen, her yıl televizyonda yayınlanan bir yarışma aracılığıyla seçilmektedir. İsveç, 1997 yılında ilk defa Televoting oylaması kullanan beş ülkeden biri olmuştur. İsveç yarışmaya yedi kez ev sahipliği yapmıştır: üç kez Stockholm'de, üç kez Malmö'de ve bir kez Göteborg'da (1985).
İtalya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından bu yana 51 kez katılmış ve ilk yarışmaya katılan yedi ülkeden biri olmuştur. İtalya, 1980 tarihine kadar kesintisiz olarak yarışmaya katıldı ve 1980'ler ve 1990'lar boyunca birçok kez yarışmadan çekildi. 1998 yılında başlayan 13 yıllık aradan sonra ülke, 2011 yılında yarışmaya geri döndü. İtalya yarışmayı üç kez kazandı ve ek olarak 16 kez ilk beşte yer aldı. İtalya yarışmaya Napoli (1965), Roma (1991) ve Torino (2022)'da ev sahipliği yaptı.
2011 Eurovision Şarkı Yarışması, yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, bir önceki yılın kazananı Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlendi. Yarışmayı, Eldar & Nigar ikilisinin seslendirdiği "Running Scared" adlı şarkıyla Azerbaycan kazanmıştır. Yarı-finaller 10 - 12 Mayıs 2011, final ise 14 Mayıs 2011'de düzenlenmiştir. Avusturya üç yıl aradan sonra yeniden katılmıştır. Slovakya ilk önce yarışmadan çekildiğini bildirmiştir. Daha sonra EBU'nun yoğun çabaları sonrasında dönmüş fakat bu sefer de ulusal final gerçekleştirecek bütçeyi bulamadığı için katılamayacağını bildirmiştir. Bunun üzerine EBU, bütçeyi kendisinin karşılayacağını açıklamıştır ve Slovakya yarışmaya dahil edilmiştir. San Marino iki yıllık aradan sonra yeniden katılmıştır. Aynı şekilde Macaristan bir yıllık aradan sonra yarışmaya dönmüştür. Yarışmanın sunuculuğunu Anke Engelke, Judith Rakers ve Stefan Raab yapmıştır. Ayrıca Almanya'nın uzun yıllar sonrasında elde ettiği birincilik, yarışmaya ilgi göstermeyen ülkeleri harekete geçirmiştir. Birleşik Krallık'ın Eurovision için dünyaca ünlü Blue grubunu görevlendirmesi, yarışmaya 14 yıl boyunca katılmayan İtalya'nın geri dönmek için bu seneyi seçmesi gibi gelişmeler ile Eurovision Şarkı Yarışması; Avrupa ülkeleri için yeniden millî bir yarışma hâline geldi.
Hollanda, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hollanda'nın şarkı ve temsilcisini belirleyen seçim etkinliği ülkenin kamusal yayın kuruluşu Televisie Radio Omroep Stichting (TROS) tarafından gerçekleştirilmiştir.
Azerbaycan, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Azeri yayıncı Içtimai tv (ITV) tarafından Almanya'nın kenti Düsseldorf'ta yapılan 2011 yarışması'nda Azerbaycan'ı temsil eden katılımcı Land of Fire 2011 yarışma ile belirlenmiştir.
İtalya, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilmiş 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya 14 yıl aradan sonra geri dönmüştür. İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek Sanremo Müzik Festivali ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televisione Italiana (RAI) tarafından gerçekleştirilmiştir. 19 Şubat 2011'de Yarışmanın sunucusu olan, Gianni Morandi tarafından Almanya'nın Düsseldorf şehri'nde yapılmış olan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na Raphael Gualazzi'nin seslendirmiş olduğu "Madness of Love" adlı şarkı ile görevlendirdiklerini açıklamışlardır. İtalya, birinci olan Azerbaycan'dan sonra 189 puanla İkinci olmuştur.
Stella Viviana Wachera Mwangi, Kenya asıllı Norveçli şarkıcı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç'i "Haba Haba" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Glen Vella Maltalı şarkıcı ve söz yazarı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Malta'yı "One Life" adlı şarkı ile temsil ettir.
Witloof Bay, Belçikalı müzik grubu. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı "With Love Baby" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Sjonni's Friends, İzlandalı gruptur, Sigurjón Brink'in ölmesi sonucunda kurulmuştur. ve 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Coming Home" adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Poli Plamenova Genova, Bulgar şarkıcı. Almanya'da yapılan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "Na inat" adlı şarkı ile temsil etmiş, ancak yarı finalde elenerek finale kalamamıştır. İsveç'te gerçekleştirilen 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "If Love Was a Crime" şarkısıyla tekrar temsil etmiş ve dördüncü olarak ülkesine en iyi sonucunu getirmiştir.
Evelina Sašenko,, Litvan şarkıcı ve söz yazarı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı "C'est ma vie" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Getter Jaani,, Estonyalı şarkıcı ve söz yazarı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı "Rockefeller Street" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Musiqq, Leton gruptur 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Angel in Disguise" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Daria Kinzer, Hırvat şarkıcı ve söz yazarı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Celebrate" adlı şarkı ile temsil etti.
Homens da Luta, Portekiz'li gruptur. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Luta é Alegria" adlı şarkı ile temsil etmiştir.
Fransa'nın 2012 Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisini belirleyen "Otomatik Seçim" kamusal yayın kurumu olan France Télévisions tarafından yapılmaktadır.
Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayan ülkeler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.