İçeriğe atla

San Vitale Kilisesi

Koordinatlar: 44°25′13″K 12°11′47″D / 44.42028°K 12.19639°D / 44.42028; 12.19639
San Vitale Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumRavenna, Emilia-Romagna, İtalya
Koordinatlar44°25′13″K 12°11′47″D / 44.42028°K 12.19639°D / 44.42028; 12.19639
İnançHristiyanlık
MezhepRoma Katoliği
Web sitesihttp://www.ravennamosaici.it/
Mimari
Mimari biçimBizans mimarisi
İnşaat başlangıcı537(?)
Tamamlanma548
Maliyet20.000 solidus
Kuzeyden görünüş
Altar ve Apsis mozaikleri

San Vitale Kilisesi veya Aziz Vitale KilisesiRavenna'da, muhtemelen 537 yılında yapımına başlanmış, 547 yılında aziz Vitalis'e adanmış, Geç Antik - Erken Bizans döneminin en önemli kiliselerinden biridir. Yapıda Bizans İmparatorluğu mimari formlarının yanı sıra, o zamana özgü tipik italyan mimarisinin izlerini de görmek mümkündür.

Kilise, Bizans Kayseri I. Justinianus'un İtalya'da Ostrogot Krallığı'na karşı sürdürdüğü savaş sırasında inşa edilmiştir. Merkezi kubbeli bu kilise, daha çok içinde barındırdığı muntazam Mozaik'leri ile ünlüdür. Özellikle I. Justinianus ve karısı Theodora'nın Apsis'te bulunan portreleri bu mozaiklerin en önemlileri arasında sayılırlar. San Vitale Kilisesi, 1996 yılından beri UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunmaktadır. 1960 yılında dönemin papası XXIII. Ioannes tarafından kiliseler arasında şeref unvanı olarak da bilinen "Minor bazilika" unvanını almıştır.

Yapı tarihi

1911 yılında yapılan kazılardan anlaşıldığına göre, kilisenin bugün bulunduğu bölgede 5. yüzyılda haç biçiminde bir yapı bulunmaktaydı. Bu erken tarihli yapının aziz Vitalis adına yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir. Keller'e göre günümüz yapısının narteksi bir aziz şehitliğiydi. (Martyrium)[1]

Ravenna'lı kronikçi Agnellus'un 9. yüzyılda aktardığına göre, 521-532 yılları arasında görev yapan katolik piskopos Ecclesius, bugünkü yapının banisiydi. Bunun kanıtı olarak Apsis'de bulunan ve Ecclesius'u yapının banisi olarak tasvir eden mozaik verilebilir. O tarihlerde Ravenna, henüz hala Ostrogot başkentiydi ve burada yaşayan halk başlarında birer piskopos bulunan Aryanizm ve Katolizm arasında bölünmüştü. Agnellus'un aktardıklarına göre Julianus Argentarius adında bir bankacı yapının maddi masraflarını karşılamıştı ki bu durum da yapının içinde birçok kez karşılaşılan Julianus'un monogram'ı sayesinde kanıtlanabilir niteliktedir. Bu isim Ravenna'da bulunan başka kiliselere yaptığı maddi yardımlarla da bilinmektedir. Örneğin Sant’Apollinare in Classe. Ecclesius'dan sonra gelen piskopos Ursicinus'un(534-536) yapıdaki rolü belirsizdir. Asıl inşa çalışmaları muhtemelen bir sonraki piskopos olan Victor (537/38-544/45) zamanında başlamış olmalıdır. Ona ait monogram kilisenin iç kısmındaki kemerlerde görülebilir. Onun piskoposluğu döneminde, Ravenna şehri 540 yılında Belisarius yönetimindeki Bizans orduları tarafından Ostrogot Krallığı'ndan alınmıştır. Yine Agnellus'un aktardıklarına göre kilisenin takdis ve kutsaması 547 yılında piskopos Maximian (546-556) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu olaya dair bir mozaik de yine Apsis mozaikleri arasında görülebilmektedir.

10. yüzyıl'a geldiğimizde San Vitale Kilisesinin Benediktin Tarikatı kontrolü altında olduğu görülmektedir. Orta Çağ'da yapıda bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu yapılan değişikliklere örnek olarak Tonoz galerinin eklenmesi verilebilir. Eklenen galerinin ağırlığını taşıması için birçok payanda inşa edilmiştir. Bunun dışında 16. yüzyıla geldiğimizde kilisenin doğu tarafından yeni bir giriş portali daha eklenir. 

Mimari

Kilisenin Zemin Planı
İçerden görünüm

Yapının çekirdeği sekizgen kubbeli bir alanı oluşturmaktadır. Yapının giriş bölümü güneybatıda yönünde bulunan narteks sayesinde sağlanıyordu. Sekizgen bölgede kubbeyi taşıyan sekiz sütun bulunmaktadır. Kubbenin yarıçapı 15,70 metredir ve pencerelerle ışıklandırılmıştır. Kubbenin dekorasyonu 18. yüzyıla aittir.

Kilisenin tamamı tuğla ile örülmüştür. Bunun için kullanılan ince ve kalın tuğlalar Julianus Argentarius'un diğer yapılarda da kullandığı türdendir.

Mozaikler

Duvar Mozaiği, 3 Meleğin İbrahim tarafından ağırlanması ve İshak'ın kurban edilişi

Ravenna'da bulunan diğer birçok geç antik yapısı gibi San Vitale Kilisesi'de mozaikleri ile tanınmaktadır. Mozaikler hem duvar hem de zeminde dikkat çekmektedirler. Mozaiklerde çeşitli süs ve çiçek desenleri yer almaktadır. Kubbe'deki değişiklikler dışında mozaiklerin çoğu bugün hala görülebilir vaziyettedirler. 

Kilisenin inşası zamanında eklenen duvar mozaikleri de farklı bir etki uyandırmaktadır. Bu mozaikler Altar ve Apsis bölgesini neredeyse tamamen örtmekte ve güçlü mavi, yeşil ve altın renkleriyle etkilemektedirler. Klasik antik dönemin mozaikleri ile karşılaştırıldığında bu yapıda kullanılan tessera parçaçıklarının çok büyük oldukları dikkat çekicidir. Birçok özellik açısından bu mozaikler geç antik dönem boyunca görülen mozaikler arasında sayılabilirler. Buna göre içerik birinci önceliğe sahiptir, daha sonra form gelmektedir. Mozaiklerin sağladığı bir diğer etki ise yıllara rağmen kaybolmayan renklerindeki canlılıktır. Yıllar geçtikçe solan, renklerini kaybeden mozaiklerin aksine buradaki mozaikler solmayan renkleri solmaya, yarı mücevherimsi taşlardan yapılmışlardır. Örneğin altın rengini sağlamak için gerçek altın kullanılmıştır. 

Hemen Altara giriş bölümünde İsa ve 12 Havarisi ile Vitalis'in çocukları olarak kayıtlara geçen azizler Gervasius ve Protasius'un mozaikleri bulunur. Altar bölgesinde bulunan çoğu mozaikler konularını eski ahitten almaktadırlar. Burada bulunan iki ayrı lünette İbrahim'in 3 konuğu ağırlaması, İshak'ın kurban edilmesi, Habil ve Kabil ile melchizedek sahneleri yer alır. Tüm bu mozaikler Altar'da kutlanan Efkaristiya'ya dayanmaktadır. Lünetlerin altında birkaç melek tasvirinin yanında, MusaYeremya ve Yeşaya peygamberlerin hayatlarından kesitler yer alır. Bunların dışında galeride dört Evangelistin tam vücut portreleri ve sembolleri olan hayvanlar resmedilmiştir. En üst bölge çiçek desenleri ile süslenirken, tavan bölgesinde 4 melek tarafından taşınan, İsa'nın sembollerinden biri olan koyun bir Madalyon içinde gösterilmektedir. Apsis'in üst kısmında yer alan bölgede ise kutsal şehirler olarak da ifade edebileceğimiz Kudüs ve Beytüllahim  tasvirleri yer alır.

Apsis: bir melek piskopos Ecclesius'a kilisenin bir modelini veriyor

Kilisenin en önemli mozaikleri şüphesiz apsiste bulunan I. Justinianusos ve Theodora'nın; beraberindekiler eşliğindeki;portreleridir. I. Justinianus bu mozaiğin merkezinde yer alır ve kıyafetleri sebebiyle rahatlıkla diğerlerinden ayrılır. Mozaikte onun kayser olduğunu işaret eden birçok figürsel özellik bulunmaktadır, bunlardan bir tanesi de başının üstünde yer alan hâle'dir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Hiltgard Keller: Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten, Stuttgart: Reclam 1996 (8.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya</span> Osmanlı döneminden kalma büyük cami ve eski Bizans Ortodoks patrik katedrali

Ayasofya, resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, İstanbul'da kiliseden camiye çevrilmiş önemli bir tarihî yapıdır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan kararname ile tadilat çalışmasına alınmış, 1935 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülme kararı alınıp müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir. 2024 yılında caminin üst katı ücretli bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Böylelikle Ayasofya'nın alt katı cami, üst katı müze olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Bazilika</span> Hristiyan kutsal mekanı

Bazilika, eski Roma kentlerinde forumun yanında bulunan, içinde mahkemelerin görüldüğü veya diğer resmi hizmetlerin görüldüğü büyük çatılı kamusal binalara; Erken Hristiyanlık ve Orta Çağ dönemlerinde ise yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz olabilen kiliselere verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Ayasofya Camii</span> Türkiyenin İstanbul şehrinde yer alan bir Bizans eseri

Küçük Ayasofya Camii, İstanbul'un Küçük Ayasofya Mahallesi'ndeki cami. Bizans İmparatoru I. Justinianus ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bakhos Kilisesi adıyla yaptırılan kilise, 1497'de II. Beyazıt dönemi Darüssaade ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ravenna</span> Ravenna iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Ravenna, İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Ravenna ili merkezi olan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Fenari İsa Camii</span> İstanbul Fatihte bir cami

Fenari İsa Camii, Molla Fenari Camii ya da eski adıyla Lips Manastırı Kilisesi, İstanbul'da, eskiden Ortodoks kilisesi olarak kullanılırken Türklerin şehri ele geçirmesi ile birlikte camiye çevrilen bir ibadethanedir.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Bazilikası</span> Bazilika

San Marco Bazilikası, San Marco Meydanı'nda yer alan Bizans mimarisi sanatının en iyi bilinen örneklerinden biri olarak şehrin en meşhur kilise yapılarından biri olan bir katedraldir. Yapı Düka'nın Sarayı'na bitişik ve bağlantılıdır. Orijinal olarak yapı Venedik dükalarının şapelidir ve şehrin katedrali değildir. 1807 yılından beri Venedik Patriği'nin, Venedik piskoposluk ruhani dairesi Roma Katolik Başpiskoposunun ikâmetgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodora (I. Justinianus'un eşi)</span> Roma İmparatoru l. Justinianusun Eşi

Theodora, İmparator I. Justinianus'un eşidir. Soylu olmadığı hâlde imparatoriçe olan, aşk ve cinselliğin sembolü olmuş birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ravenna (il)</span> İtalyada bir il

Ravenna ili, kuzey doğu İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı Ravenna şehridir. İlin nüfusu 391.275 kişi; alanı 1.858 km² olup bu ile bağlı olan 18 belde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Georgij Kilisesi (Staro Nagoričane)</span> Makedonyada bir Orta Çağ kilisesi.

Aziz Georgij Kilisesi, Kuzey Makedonya'ndeki Kumanova'nın Staro Nagoričane köyünde bulunan bir Makedon Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Giorgi Kilisesi (Kurbinovo)</span>

Aziz Giorgi Kilisesi Makedonya'da Kurbinovo mercinde Prespa Gölü kenarında, Baba Dağı'nın eteklerinde bulunan bir Bizans kilisesidir. Kazıların gösterdiğine göre kilise 12. yüzyılda bir yerleşim alanı içinde bulunmaktaydı. Ancak bu yerleşim 18. yüzyılda terkedilmiş, halk günümüzde Kurbinovo olarak bilinen, kiliseden yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan köye yerleşmiştir. Kilise 303 yılında Nikomedia'da öldürülen Yorgi'ye adanmıştır. 19. yüzyılda çeşitli restorasyonlar geçiren kiliseye 20. yüzyılın başlarında ahşap bir tavan ve sundurma eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Aziz Apollinare Bazilikası</span> Geç antik çağda bir bazilika

Yeni Aziz Apollinare Bazilikası (Sant’Apollinare Nuovo), 35 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde, Teoderik tarafından 500lü yıllarda inşa ettirilen bir geç antik çağ bazilikasıdır. Yapıyı ilginç kılan özelliklerinden birisi Konstantinopolis'ten getirilen Prokonnesos mermeri yapımı olan sütunları ve yapı içerisindeki eşşiz mozaiklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Tiron</span> Anadolulu aziz

Aziz Theodor Tiron Katolik Kilisesi, Anglikan ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde anılan Amasyalı Theodor olarak da bilinen savaşçı yüce şehittir. İsminin sonundaki farklı şekillerde de yazılan, Latince'den Yunancaya aktarılmış unvanı onun acemi bir piyade askeri olduğunu söylemektedir. Amasyalı Theodor sık sık kendisinden yüksek rütbeli komutan yüce şehit Theodor Stratelates ile karıştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Michele in Africisco</span>

San Michele in Africisco veya Aziz Michele Bazilikası, İtalya'nın Ravenna şehrinde erken Hristiyanlık döneminden kalma bir bazilikadır. Kilise alanı bugün butik olarak hizmet vermekte ve apsis dışındaki yapı kalıntılarını görmek mümkün değildir. Kiliseye ait olan apsis mozaiği Berlin Bode Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kaledibi Kilisesi, Trabzon'nun Ortahisar ilçesinde yer alan bir kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Pendulum</span> taç, küpe ve kopça gibi aksesuarlara asılan bir çeşit takı zinciri

Pendulum diadem, taç, küpe, fibula ve bunlara benzer aksesuarlara asılan bir çeşit takı zinciri. Kilisede piskoposların kullandığı Mitre gibi başlıklarda enseye doğru düşen kumaş parçaları da bu isimle anılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.