İçeriğe atla

Sanık (film)

Sanık (film)
The Accused
YönetmenJonathan Kaplan
Yapımcı
YazarTom Topor
Oyuncular
MüzikBrad Fiedel
Görüntü yönetmeniRalf D. Bode
Kurgu
  • O. Nicholas Brown
  • Gerald B. Greenberg
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i14 Ekim 1988 (1988-10-14) (United States)
Süre111 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$13 milyon[1]
Hasılat$32.1 milyon

Sanık (özgün adı:The Accused), Jonathan Kaplan'ın yönettiği ve Tom Topor'un senaryosunu yazdığı, 1983 yılında New Bedford, Massachusetts'te Cheryl Araujo'nun uğradığı toplu tecavüz olayını konu alan 1988 yapımı bir Amerikan hukuk dramasıdır. Jodie Foster, Kelly McGillis, Bernie Coulson, Leo Rossi, Ann Hearn, Carmen Argenziano, Steve Antin ve Tom O'Brien'ın rol aldığı film, yerel bir barda üç adamın toplu tecavüzüne uğrayan genç garson Sarah Tobias'ı (Foster) canlandırıyor. Bölge Savcısı Katheryn Murphy'nin (McGillis) yardımıyla, tecavüzcülerin yanı sıra saldırının gerçekleşmesine yardımcı olan adamları da yargılamaya başlar. İlk çekimler 27 Nisan 1987'de Vancouver'da başladı ve 22 Haziran'da sona erdi.

"The Accused" ilk gösterimini Altın Ayı için yarıştığı 39. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve 14 Ekim 1988'de Amerika Birleşik Devletleri'nde vizyona girdi. Film, toplu tecavüzü grafik olarak tasvir etmesi nedeniyle gösterime girdiğinde oldukça tartışmalı oldu. Buna rağmen, eleştirmenlerden büyük beğeni topladı ve pek çok kişi oyuncuların performanslarını ve konunun gerçekçi tasvirini övdü. Film National Board of Review tarafından 3rd best film of the year seçildi. Film, tecavüzün dehşetini ve kurbanın hayatındaki sonuçlarını ele alan ilk ana akım filmlerden biri olmasıyla tanındı. Foster'ın performansı yetişkin rollerine adım atmasını sağladı ve 61. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı.

Olay Örgüsü

Sarah Tobias, yerel bir barda üç adam tarafından vahşice toplu tecavüze uğrar ve bu sırada birkaç müşteri olayı izleyip tezahürat yapar. Bölge Savcısı Katheryn Murphy davaya atanır. Sarah'nın tecavüze uğradığını doğrulayan güçlü fiziksel kanıtlar olmasına rağmen, Katheryn, Sarah'nın geçmişi ve saldırıdan önce erkeklerle olan çapkın davranışları nedeniyle güvenilir bir tanık olamayacağını düşünür. Üç tecavüzcünün, cinsel suç içermeyen daha hafif bir suç olan kazasız belasız tehlikeye atma suçunu kabul etmelerine ve dokuz ay hapis yatmalarına izin veren bir savunma pazarlığını kabul eder. Sarah, hikayesini anlatma şansı istediği için Katheryn'in kararına öfkelenir ve kendini ihanete uğramış hisseder.

Birkaç ay sonra Sarah, tecavüzünü izleyen ve teşvik eden adamlardan biri tarafından bir otoparkta tacize uğrar. Bunun üzerine arabasını adamın kamyonetine sürer ve hastaneye kaldırılır. Katheryn, Sarah'ya davasını mahkemeye taşıma seçeneği sunmadığı ve tecavüzcülere savunma anlaşması teklif ettiği için kendini suçlu hisseder. Sarah'nın saldırısı sırasında alkış tutan ve tezahürat yapan erkekleri suça teşvikten yargılamaya karar verir. Suçlu bulunursa, tecavüz kayıtlara geçecek, savunma anlaşmasını geçersiz kılacak ve tecavüzcüler 5 yıl hapis yatacaktır.

Dava mahkemeye taşınırken, Sarah nihayet saldırı gecesi olanlar hakkında ifade verebilecektir. Bu arada Katheryn kanıtları inceler ve genç bir adamın Sarah'nın tecavüze uğradığını bildirdiği 911 aramasının kaydına rastlar. Arayanın, o gece barda bulunan üniversite öğrencisi Kenneth Joyce olduğunu keşfeder. İlk başta isteksiz olan Joyce, savcılık için tanıklık etmeyi kabul eder ve suçlanan adamların Sarah'ya vahşice davranırken tecavüzcüleri nasıl alkışladıklarını ve kışkırttıklarını anlatır. Üç adam suça azmettirmekten suçlu bulunur ve sonuç olarak tecavüzcüler ek süre hapis yatacaktır. Sarah, Katheryn ile birlikte mahkeme salonundan zaferle ayrılır.

Film, "Amerika Birleşik Devletleri'nde her altı dakikada bir tecavüz vakası bildirilmektedir. Her dört tecavüz kurbanından biri iki ya da daha fazla saldırgan tarafından saldırıya uğruyor".

Kaynakça

  1. ^ "AFI|Catalog". Catalog.afi.com. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Duruşma, yargılamalarda iddia ve savunma makamlarının delillere dayanarak tartıştıkları sürece denir. Ayrıca taraflar arasında doğan uyuşmazlıklar gene mahkemelerdeki duruşmalarda karara bağlanır.

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Punisher (karakter)</span> Marvel Comics karakteri

Punisher, Gerry Conway, John Romita ve Ross Andru tarafından yaratılan ünlü bir çizgi roman karakteridir. İlk olarak The Amazing Spider-Man'ın 129. sayısında aslen bir suikastçı ve baş süper kahraman Örümcek Adam'in rakibi olarak ortaya çıkan bir anti-kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

<i>Bülbülü Öldürmek</i> (film)

Bülbülü Öldürmek 1962 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı To Kill a Mockingbird olan filmin Türkiye'de Uğursuz Kuş adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Atay</span> Türk oyuncu ve siyasetçi

Barış Atay Mengüllüoğlu,, Türk oyuncu ve siyasetçi. 2018 yılından 2023 yılına kadar TİP milletvekili olarak görev yapmıştır.

Matthew Wayne Shepard, eşcinsel olması sebebiyle nefret cinayetine kurban giden Amerikalı öğrencidir. ABD ve diğer birçok ülkede eşcinsel topluluğu nezdinde homofobi ve LGBT'lere yönelik şiddet için bir sembol olmuştur. Matthew Shepard, saldırıya uğramadan birkaç saat önce Eşcinsellik Bilinçlendirme Haftası etkinlikleri için bir planlama toplantısına katılmıştı.

<i>Bir Cinayetin Tahlili</i> 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmi

Bir Cinayetin Tahlili, 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmidir. Özgün adı Anatomy of a Murder olan bu siyah-beyaz film 1962 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir. Amerikan sinemasının ürettiği en önemli hukuk ve yargılama filmlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halk Mahkemesi (Almanya)</span>

Halk Mahkemesi, Nazi Almanyası'nda kurulan bir özel mahkemeydi.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Franca Viola 1960'lar İtalya'sında kendisini kaçıran ve tecavüz eden kişiyle “namus evliliği” yapmayı reddederek tanınmış İtalyan bir kadındır. Bunun yerine, ailesiyle birlikte hukuka başvurup sanığı dava etmişlerdir. Dava Güney İtalya'daki sosyal geleneklerle çeliştiğinden İtalya'da büyük yankı yaratmıştır, zira o zamanlar bölgede kadınların bekaretlerini verdikleri adamla evlenmediklerinde namuslarını kaybettikleri algısı hakimdi. Böylelikle, Franca Viola savaş sonrası İtalya'da kültürel ilerlemenin ve kadınların kurtuluşunun bir sembolü haline geldi.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Tecavüz türleri, tecavüzün meydana geldiği duruma, mağdurun kimliğine veya özelliklerine, failin kimliğine veya özelliklerine gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılması sonucu oluşan kategorileri içerir. Aşağıda açıklanan tecavüz türleri birbirini dışlamaz: belirli bir tecavüz, örneğin hem hapishanede tecavüz hem de toplu tecavüz olarak veya hem velayet tecavüzü hem de bir çocuğa tecavüz olarak birden fazla kategoriye girebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tutuklama</span> genellikle bir suç işlediğinden veya planladığından şüphelenildiği için bir kişinin özgürlüğünün yargılama süresince yasal olarak belirlenen süre boyunca kısıtlanmasına yönelik tedbir kararı

Tutuklama, genellikle bir kişinin bir suç işlediğinden şüphelenildiği zaman veya gözaltına alındıktan sonra yasal koruma ve kontrol için yapılan, kişinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir koruma tedbiridir. Tutuklama, yargılamaya ilişkin nihai bir hüküm değildir. Bu nedenle, tutuklanan kişi sonrasında daha fazla sorgulanabilir ve/veya suçlanabilir, bulgular kişinin lehine ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabilir veyahut suçu işlemediği sübut bulmuşsa beraat edebilir.

Phan Thi Mao'nun öldürülmesi, Vietnam Savaşı sırasında gerçekleşen bir savaş suçudur. 18 Kasım 1966'da gerçekleşen olayda 21 yaşında bir kadın olan Phan Thi Mao, Amerikan askerlerince alıkonmuş, tecavüze uğramış ve öldürülmüştür. Olay, The New Yorker'da yazdığı makalede bu konuyu işleyen Daniel Lang'ın konu hakkında kitap yazmasıyla ortaya çıktı. Bunun yanında Savaş Günahları adlı film de David Lang'a dayanarak olayı işlemiştir.

Lam Kwok-wai, Hong Kong'un bilinen iki seri katilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anthony McKnight</span> Amerikalı seri katil ve tecavüzcü

Anthony McKnight, Amerikalı seri katil ve tecavüzcüdür. 1985'in sonları ve 1986'nın başlarında beş aylık bir süre içinde Oakland, Kaliforniya'da beş kadını öldürdü. 2008 yılında bu cinayetlerden suçlu bulunarak idam cezasına çarptırıldı. 17 Ekim 2019'da cezasına binaen infazını beklerken öldü.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen davası</span>

Einsatzgruppen davası,, ABD yetkililerinin II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'nın Nürnberg kentindeki işgal bölgesinde yürüttüğü savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için açılan on iki davadan dokuzuncusuydu. Bu on iki davanın tamamı Uluslararası Askeri Mahkeme'de değil, ABD askeri mahkemelerinde görüldü. Adalet Sarayı'nın aynı odalarında gerçekleştiler. ABD'deki on iki dava toplu olarak Sonraki Nürnberg duruşmaları veya daha resmi olarak "Nürnberg Askeri Mahkemeleri'nde Savaş Suçlularının Yargılanması" olarak bilinir.