İçeriğe atla

Samy Badibanga

Samy Badibanga

Samy Badibanga (d. Eylül 1962), Kongolu siyasetçi. Badibanga, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 17 Kasım 2016 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Siyasi kariyeri

Badibanga Demokrasi ve Toplumsal Gelişme Birliğine üyedir.[1]

Badibanga, Kasım 2011'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce muhalefet lideri Étienne Tshisekedi ile yakından ilgiliydi. Resmi sonuçların hileli olduğunu iddia eden Tshisekedi, yeni seçilen UDPS milletvekilleri ile aralarında Badibanga'nın Ulusal Meclisi boykot etmesini emretti. Badibanga yine de yerini aldı, UDPS ve Müttefikler Parlamento Grubu Başkanı oldu ve böylece kendisi ile Tşisekedi arasında bir çatışma yarattı.[2]

Ekim 2016'da Badibanga, bir sonraki seçimlerin zamanlaması hakkında hükûmet ve muhalefetin bazı unsurları arasında bir diyaloğa katıldı. Diyalog, Kabila'nın, Nisan 2018 tarihine kadar ertelenen bir sonraki seçim organizasyonuna zaman tanıyabilmek için, dönemin normal bitişinin ötesinde (Aralık 2016) görevde kalması için bir anlaşmaya varıldı. Muhalefet temsilcisinin seçime giden süreçte Başbakan olarak görev yapacağını da belirtti. Başkan Joseph Kabila daha sonra Kasım 2016'da Badibanga'yı Başbakan olarak atadı. Bunu yaparken, genel beklentilere aykırı olarak, diyaloğa Vital Kamerhe'ye katılan muhalefetin daha belirgin bir temsilcisini atladı.[2][3] Étienne Tshisekedi ile bağlantılı olarak muhalefetin daha radikal unsurları, hükûmetin Kabila'nın görevde kalmasına izin veren anlaşmalara karşı çıktı. Görevinden kısa süre sonra, KDC'de yasak olan Ulusal Meclis eski başkanı Olivier Kamitatu tarafından bir Kongo-Belçika çifte vatandaşı olmakla suçlanıyor.[4]

19 Aralık 2016'da kabinesini kuran Badibanga bu görevini 7 Nisan 2017 tarihine kadar sürdürmüş, söz konusu tarihte görevi Bruno Tshibala'ya devretmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "RDC : l'opposant Samy Badibanga nommé premier ministre dans le cadre d'un accord politique". Le Monde. 17 Kasım 2016. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2016. 
  2. ^ a b Pierre Boisselet, "RD Congo : Samy Badibanga, le choix de la discrétion" 2 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jeune Afrique, 23 November 2016 (Fransızca).
  3. ^ Ismail Akwei, "Opposition leader Badibanga named prime minister of DR Congo" 13 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Africanews, 17 November 2016.
  4. ^ Kibangula, Trésor (22 Kasım 2016). "RDC : le Premier ministre Samy Badibanga est-il belge et/ou congolais ?". Jeune Afrique. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Laurent-Désiré Kabila</span> 3. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Laurent-Désiré Kabila Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır. 1997 Mayısı'nda Mobutu Sese Seko'yu devirerek başa geçen Kabila, 16 Ocak 2001 tarihinde bir suikast sonucu öldürüldü. Yerine oğlu Joseph Kabila geçti.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Kabila</span> 4. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Joseph Kabila Kabange, daha çok Joseph Kabila olarak bilinir, babası Laurent-Désiré Kabila'nın 2001 yılının ocak ayında suikast sonucu ölmesinden sonra Kongo Demokratik Cumhuriyeti'de 2001 ile 2019 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Paul Kaba Thieba</span>

Paul Kaba Thieba, Burkina Fasolu ekonomist ve siyasetçi. Thieba, Afrika ülkesi Burkina Faso'da 2016 ile 2019 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clément Mouamba</span>

Clément Mouamba, Kongolu siyasetçidir. Mouamba, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde Nisan 2016 ile 12 Mayıs 2021 tarihleri arasında başbakanlık görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Étienne Tshisekedi</span>

Étienne Tshisekedi wa Mulumba, Demokratik Kongolu siyasetçidir. Kongo Demokratik ve Sosyalist Partisi (UDPS) başkanlığı yaptı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Zaire ülkesinin başbakanı olarak iki dönem 1991-1992 ve 1993-1997 arası görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Tshibala</span> Kongo Demokratik Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Bruno Tshibala Nzenze (1955), 2017-2019 yılları arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapan Kongolu bir politikacı. Tshibala o tarihe kadar Samy Badibanga tarafından yürütülen makama devlet başkanı Joseph Kabila tarafından atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Tebbun</span> Cezayirli siyasetçi

Abdülmecid Tebbun 17 Aralık 2019 tarihinden beri Cezayir'in 8. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Cezayirli bir siyasetçi. Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ve eski Devlet Başkanı Abdülkadir bin Salih'in iktidarını devraldı. Daha önce, Mayıs 2017'den Ağustos 2017'ye kadar Cezayir Başbakanı idi. Daha önce 2001-2002 yılları arasında Konut Bakanı, 2012-2017 yılları arasında ise yine Konut Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği (Kongo Demokratik Cumhuriyeti)</span>

Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği, MLC ile birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin en büyük çağdaş siyasi partilerinden biridir. Parti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki en uzun süreli çalışma rekoruna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Félix Tshisekedi</span> 5. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo (Fransızca telaffuz: [feligz ɑ̃twan tʃizək di tʃilɔ̃bo]; 13 Haziran 1963, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin en eski ve en büyük muhalefet partisi olan Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği'nin lideridir. 10 Ocak 2019 itibarıyla, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkanıdır. Üç defa Zaire başbakanlığı görevinde bulunmuş ve muhalefet liderliği yapmış olan Étienne Tshisekedi'nin oğludur ve bu nedenle bir başbakan ile ilişkili olan ilk Kongolu devlet başkanıdır.

Sylvestre Ilunga Ilukamba, Mayıs 2019-Ocak 2021 tarihler arası Kongo DC Başbakanı olarak görev yapmış Kongolu siyasetçi.

Mohamed Ben Omar, Nijerli politikacı. Birkaç kabinede hükûmet bakanı olarak görev yaptı, son olarak Nisan 2017'den 3 Mayıs 2020'deki ölümüne kadar İstihdam, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı olarak görev yapmaktaydı. Ayrıca 2015 yılında Nijer Sosyal Demokrat Partisi'ni (PSD) de kurdu.

Pierre Lumbi Okongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bavua Ntinu André</span> PSVnin ruhani ustası

Bavua Ntinu André 'te Kongo-Central'daki Mbanza-Ngungu'da öldü, bir dövüş sanatı uygulayıcısı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde büyük usta olarak bilinen Japon sporlarının başlatıcısı. Bavua Ntinu Decantor, ulusal dövüş sanatları okulunun (ENAM) kurucusu ve aynı zamanda kurucusu ve organizasyonun ilk manevi lideri olduğu Sözün Ruhsal Gücünün (PSV) yüce lideri.

Jean Ping, 2008'den 2012'ye kadar Afrika Birliği Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Gabonlu bir diplomat ve politikacıdır. Çinli bir baba ve Gabonlu bir anneden dünyaya gelen Jean Ping, Afrika Birliği'nin yürütme organına liderlik eden Çin asıllı ilk kişidir.

Amadou Cheiffou, Nijerli siyasetçi. Cheiffou, Afrika ülkesi Nijer'de 26 Ekim 1991'den 17 Nisan 1993'e kadar başbakan olarak bir geçiş hükûmetine başkanlık etmiştir. Cheiffou, Ocak 2004'te kurulduğundan bu yana siyasi parti olan Sosyal Demokrat Hareketi (RSD-Gaskiya) partisine liderlik ediyor. Cheiffou, Ocak 2006'dan Şubat 2010'a kadar Nijer Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Konseyi'nin (CESOC) başkanıydı ve Ağustos 2011'den Aralık 2015'e kadar resmî Ombudsman görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Succès Masra</span>

Succès Masra Çadlı bir ekonomist ve siyasetçidir. Daha önce Afrika Kalkınma Bankası'nda çalışmış, 2018'de eski Çad Başkanı Idriss Déby'ye karşı muhalefetin parçası haline gelen bir siyasi parti olan Les Transformateurs'u ve Déby'nin 2021'deki ölümünün ardından Geçici Askeri Konsey'i kurdu. Masra, 2022 Çad protestolarından bu yana ABD'de sürgünde yaşıyor, ancak 2023'te anayasa referandumu öncesinde geri dönme niyetini açıkladı. 1 Ocak 2024'te Succès Masra, Çad Başbakanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Judith Tuluka</span> Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanı

Judith Suminwa Tuluka, Kongolu siyasetçi. Tuluka, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 12 Haziran 2024 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır. Tuluka, 1 Nisan 2024'te devlet başkanı Félix Tshisekedi tarafından başbakan adayı olarak meclise sunulmuştur. Tuluka, ülkenin ilk kadın başbakanı olmuştur. Hükûmetinin meclis tarafından onaylanana kadar başbakan adayı olarak kalan Tuluka, 29 Mayıs 2024 tarihinde kabinesinin resmen onaylanması ile göreve resmî olarak başlamıştır. Tuluka, başbakan olarak aday gösterilmeden önce, 24 Mart 2023'te başbakan Sama Lukonde hükûmetinde Planlama Bakanı olarak atanmıştı.