İçeriğe atla

Samut Baba Türbesi

Samut Baba Türbesi, İzmir ilinin Urla ilçesinde bulunan bir türbedir.[1]

Tarihçesi

Samut Baba Türkiye topraklarının fethedildiği zaman ortaya çıkıp deniz kıyısında stratejik bir bölgede tekke kurup Osmanlı askerlerine gözcülük yaparak yardım etmiştir. İlaveten de bölgedeki halkı Müslümanlaştırmaya çabalamıştır. Rivayete göre eğer hasta çocuğu olan bir kişi türbeye gidip dua okursa çocuğu iyileşirmiş. Başka bir rivayete göre de bölgede Türk halkına görünmeyip Rum halkına görünen bir yılan ortaya çıkmış ve bu yılan Rumların bu bölgeden göç etmesine yol açmış. Bu gizemli yılanın da Samut Baba tarafından yaratıldığı söylenmektedir.[2] Ayrıca türbenin bakımı ve temizlenmesi de Urla Belediyesi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Urla'daki Samut Baba". Yeni Asır. 26 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Samut Baba Türbesi - ( Urla )". Erol Şaşmaz. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Telli Baba, Kadirî tarikatı şeyhlerinden bir velidir. Türbesi İstanbul Rumelikavağı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Gülüstü Hanım</span>

Fatma Gülüstü Hanım, son Osmanlı padişahı Mehmet Vahidettin'in annesi ve Sultan Abdülmecid'in eşlerinden dördüncü ikbaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Meşhed</span> İranda bir şehir

Meşhed, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avşar, İmranlı</span> Sivas ili, İmranlı ilçesine bağlı bir köy

Avşar, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yünören, İmranlı</span> Sivas ili, İmranlı ilçesine bağlı bir köy

Yünören, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Karalar, Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkez ilçesine bağlı bir köy

Karalar, Kırşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Elyesa</span>

Elyesa, İslam ve Yahudilik dinlerinde kutsal olan bir peygamberdir. Elyesa, Kur'an'da adı geçen peygamberlerdendir. İlyas Peygamber'den sonra gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gül Baba</span> 16. yüzyılda ölmüş Bektaşi şair ve derviş

Gül Baba ; Osmanlı dönemi Bektaşi dervişidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram-ı Veli Türbesi</span> Ankaradaki bir türbe

Hacı Bayram Türbesi, Hacı Bayram Câmii'nin mihrap duvarına bitişik olan türbe 1429 yılında Hacı Bayram-ı Veli için yapılmıştır. Türbenin içinde iki sıra halinde, çam ağacından yapılmış toplam 9 sanduka bulunmaktadır. İlk sırada yer alan büyük sanduka Hacı Bayram-ı Veli'nin diğer 8 sanduka ise Hacı Bayram-ı Veli'den sonra gelen şeyhlerden sekizinin sandukasıdır. Bu Türbe kare planlı, sekizgen tamburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gül Baba Türbesi</span> Budapeştedeki bir türbe

Gül Baba Türbesi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan, Gül Baba'ya ait türbe.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Baba Türbesi</span>

Kurt Baba Türbesi, Kuzey Lefkoşa'da bir türbe. Türbe geçmişte "Üçler" ve "Kutup Baba" olarak da bilinmekteydi. Türbede bulunan üç mezarın Lefkoşa'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesi esnasındaki sokak savaşlarında, ölen Bektaşi şeyhlerinden "Kutup Baba" ile iki müridine ait olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İttik Dede Türbesi</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir türbe

İttik Dede Türbesi, Yitik Dede Türbesi veya İsmail Çavuş Türbesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir türbedir. Selimiye Mahallesi'nde, Selimiye Meydanı'nın güney tarafında yer alır.

Karababa Türbesi ya da Karabuba Tekkesi veya mescidi, Lefkoşa'nın fethi sırasında ölen bir Osmanlı askerine ait olduğu düşünülen türbe. Türbe Lefkoşa'nın Surlariçi bölgesinde bulunur. Türbenin bulunduğu yerde eskiden başka odaların da bulunmasına rağmen günümüze kadar gelememişlerdir. İçerisinde bir adet sanduka bulunan bu yapı tek katlı, küçük bir ev şeklindedir ve bir odası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Turabi Baba Türbesi</span> İstanbul Kasımpaşada türbe

Turabi Baba Türbesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Kasımpaşa semtinde türbedir. Kitabesi üzerindedir. Türbenin ön cephesinde bir sebil bulunur. Yığma olarak yapılan türbenin dış cephesi tuğla ile örülüdür. Yapı özgün mimarisini büyük ölçüde korumuştur. Kültür varlığı olarak tescillidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardıç Türbesi</span>

Ardıç Türbesi, halk arasında Ardıç Baba olarak bilinen, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı Kaymak köyünde yer alan bir türbedir. Şarkışla'nın Kaymak köyündeki Ardıçlı Tepesi mevkiinde, dağın tepesinde bulunan türbe, Türkmen Alevileri ve Bektaşiler tarafından kutsal kabul edilen bir yerdir. Burada yer alan Ardıç ağacı, bölge halkı için büyük bir manevi öneme sahiptir. Emlek yöresi olarak anılan bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liman Baba Türbesi</span>

Liman Baba Türbesi ve Namazgahı, Kırklareli ili, Demirköy İlçesi, İğneada beldesi'nde, İğneada Balıkçı Barınağı'nda bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde inşaa edilmiştir. Türbe, şadırvan ve namazgah olmak üzere üç betonarme yapıdan oluşmaktadır. Türbe içinde bulunan sarıklı mezar taşında Hicri 1210 tarihi yazmaktadır. Dışında yer alan kitabede ise Hicri 1273 yazmaktadır.