İçeriğe atla

Samur Ormanı

Samur Ormanı
Azerbaycan üzerinde Samur Ormanı
Samur Ormanı
Samur Ormanı
Dağıstan Cumhuriyeti üzerinde Samur Ormanı
Samur Ormanı
Samur Ormanı
KonumAzerbaycan ve Dağıstan, Rusya
Koordinatlar41°50′44.7″K 48°32′42.0″D / 41.845750°K 48.545000°D / 41.845750; 48.545000
Yüzölçümü122 km2 (47 sq mi)
OluşturulmaDoğal
DurumHalka açık
Wikimedia Commons
Harita

Samur Ormanı (LezgiceСамурдин там, RusçaСамурский лес[1]) bir subtropikal liana ormanıdır. Toplam 220 kilometrekarelik alana sahip olan bu orman, Dağıstan'daki Magaramkent'ten Azerbaycan'daki Haçmaz bölgesine kadar geniş bir alanı kaplamaktadır. Adını Samurçay'ın deltasından alır.

Coğrafya

Dağıstan, Rusya'nın güneydoğu kesimindedir ve 11.200 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. İçerisinde 7 kırsal yerleşim yeri ve 3 askeri tesis vardır.[2] Azerbaycan'da Samur-Yalama Milli Parkı 11.722,45 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Burada 9-10 yerleşim yeri vardır.[3] Ormanın bir kısmı Hazar Denizi'nin kıyısına dayanmaktadır.

Tabiat

Bu orman, Rusya'daki tek liana tipi subtropikal ormanlardır.[4] Yaklaşık 450 omurgalı ve yaklaşık 10.000 omurgasız canlı vardır. 51 nadir ve nesli tükenmekte olan kuş türü vardır.[5]

Nadir türlerden bazıları:[2][5]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Архивированная копия" (PDF). 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  2. ^ a b "ЗАКАЗНИК «САМУРСКИЙ»". 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  3. ^ Карты Google
  4. ^ "{title}" (PDF). 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  5. ^ a b "Самурский лиановый лес Дагестана". 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kuşlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye faunasına ait kuşları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa faunası</span>

Avupa direyi Avrupa'da ve çevresindeki adalar ve denizlerde yaşayan bütün hayvanların bir listesidir. Avrupa ve Asya'nın güney ve doğusunda hiçbir doğal biyocoğrafik sınır olmadığından beri, "Avrupa direyi" terimi biraz tarifi zor olabiliyor. Avrupa Palearktik biyocoğrafik bölgesinin batısında yer alır. Ilıman bölge içerisinde yer alması sebebi ile sıcak bölgelerdeki kadar çok canlı çeşidi bulunmamasına rağmen yine de çok zengin bir direye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Tıva coğrafyası</span>

Tıva Cumhuriyeti, Asya'nın coğrafik olarak tam ortasında, Doğu Sibirya'nın güneyinde, Yukarı Yenisey dolayında Rusyaya bağımlı bir Türk kökenli ülke. 168,600 km²'lik yüzölçüme iyedir.

Danaağzı Tabiat Parkı ya da 19. yüzyıl haritalarında karşıya çıkan adıyla Büyük Oksina, Türkiye'nin Zonguldak ilindeki Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Tepeören köyü mevkiindeki bir tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Uzunbocak</span>

Uzunbozhak, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna. olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir. 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Braslau Gölleri</span>

Braslau Gölleri, Belarus'taki dört milli parktan biridir. Milli park Eylül 1995'te kuruldu. Çok sayıda göl ve geniş bir çam ormanı alanına sahip eşsiz bir ekosistemdir. Toplam alanı yaklaşık 700 kilometrekare (270 sq mi) olan parm içinde yaklaşık 30 göl bulunmaktadır. En büyük üç göl Dryvyaty, Snudy ve Strusta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Naraçanski Millî Parkı</span>

Narаçanski (Narochansky) Millî Parkı, Belarus'ta yer alan ve adını Naraç Gölü'nden alan bir millî parktır. 28 Temmuz 1999'da kurulmuştur ve 87.000 hektardan fazla bir alan kaplamaktadır. Parkta yaşayan memeli türleri arasında kızıl geyik, rakun köpeği, Avrupa porsuğu, sansar ve su samuru; balık türleri arasında çapak balığı, tahta balığı ve havuz balığı bulunur. Milli parkta ayrıca bataklık balıkçılı, osprey ve bayağı turna gibi 218 kuş türü bulunmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Acameti İdari Koruma Alanı</span>

Acameti İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır. Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır. Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zilim Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zilim Tabiatı Koruma Alanı, yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Longoz Ormanları</span> Bursada subasar ormanı

Karacabey Longoz Ormanı Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan longoz ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'ın güneydoğusundaki Lenkeran Rayonundaki Kızılağaç Körfezi'nde 884 km2'lik bir alanda Azerbaycan Antik ve Sanat Eserlerini Koruma Komitesi tarafından 3 Temmuz 1929'da kurulmuştur.

Azerbaycan faunası veya Azerbaycan hayvanlar alemi, Azerbaycan'da belirli bir toprak veya su alanında yaşayan farklı hayvan türlerinin çeşitliliğini ifade etmektedir.