Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.
Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.
Kafkas dilleri, Kafkasya'da yaşayan halklarının konuştuğu dillere verilen genel addır. Kafkasya'nın yerli dilleri, birbirlerinden köken açısından bağımsız kabul edilen Kuzeydoğu, Kuzeybatı ve Güney Kafkas dil aileleridir. Buna ek olarak Hint-Avrupa, Türk, Moğol ve Sami dilleri de Kafkasya'da konuşulan diğer dil aileleridir.
Dağıstan, resmî adıyla Dağıstan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'nın Kuzey Kafkasya kısmında, Hazar Denizi kıyısında bulunan Rusya'ya bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçasıdır ve Büyük Kafkas Dağları'nın kuzeyinde konumlanır. Rusya'nın en güneyinde yer alan Dağıstan, güney ve güneybatıda Gürcistan ve Azerbaycan ile, batı ve kuzeyde Rusya'ya bağlı cumhuriyetler olan Çeçenistan ve Kalmukya ile kuzeybatıda ise Stavrapol Krayı ile sınır komşusudur. Mahaçkale, başkenti ve en büyük kentidir. Diğer büyük kentleri ise Derbent, Kizlyar, İzberbaş, Kaspiysk, Buynaksk'tır.
Amur, dünyanın en uzun dokuzuncu nehridir. Uzunluğu 2874 km olup, Argun kolu ile birlikte uzunluğu 4444 km'yi bulur. Havzası 1.843.000 kilometrekaredir. Japon Denizi ile Obiotsk Denizlerini birleştiren Tatar Boğazı'ndan Büyük Okyanus'a dökülür. Uzakdoğu Rusya ile Çin'in Mançurya bölgesi arasındaki doğal sınırdır. Bölgede muson iklimi görülür. Kışın Sibirya'dan esen soğuk rüzgarlar nedeniyle altı ayda bir donar. Donma sırasında ulaşımda yer almaz. Yazları bol suyla çoşar ve ulaşımda bölge halkına kolaylık sağlar. Amur Nehri balık türünden zengindir. Bölgede 25'ten fazla balık tesisi bulunmaktadır. Hidroelektrik santralleri için uygun bir ortama sahip olsa bile fazla baraj bulunmamaktadır. Çin ile Rusya'nın doğal sınırını oluşturması bakımından önemlidir.
Güney Kafkasya, Transkafkasya veya Kafkasardı (Azerice: Cənubi Qafqaz, Zaqafqaziya, Gürcüce: სამხრეთი კავკასია Samhreti Kavkasia,, bugünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan devletlerini kapsayan, İran, Rusya ve Türkiye arasında, Büyük Kafkas Sıradağlarının güneyinde yer alan coğrafi-siyasi bölge. Doğu Avrupa'da yer alan Azerbaycan'ın Kuzeydoğu kesimi dışında, Güney Kafkasya'nın çoğu coğrafi olarak Güneybatı Asya'da yerleşmektedir. Buna rağmen siyasi açıdan bölge tamamen Doğu Avrupa'nın hissesi olarak tanınmaktadır.
Aksu Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir.
Zakatala Rayonu, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Zakatala şehridir. Rusyaya bağlı Dağıstan ve Gürcistan ile sınırdır.
Şabran , Azerbaycan'da şehir. Şabran Rayonunun idarî merkezidir.
Terek Irmağı Kuzey Kafkasya'nın içinden geçen büyük bir nehirdir. Gürcistan ve Rusya'nın içinden geçerek Hazar Denizi'ne dökülür. Büyük Kafkas Sıradağları'na yakın noktada Gürcistan'a ve Khokh Dağları'na yükselir ve güneybatısında Kazbek Dağları vardır. Kuzey Osetya'nın içinden Vladikavkaz'tan geçer ve doğuya döner. Daha sonra Çeçenya'nın içinden geçer ve Dağıstan'ın altında ikiye ayrılır. Son olarak Hazar Denizi'ne boşalır. Kızılyar şehrinin aşağısında nehir deltası formları bataklığa dönüşmüştür. Nehir bölgede önemli bir doğal varlıktır, sulama ve hidroelektrik yönünden zengindir.
Azerbaycan'daki millî parklar, bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.
Sulak Nehri, Rusya, Dağıstan'da bulunan, Hazar Denizi'ne dökülen akarsu. Hazar'a döküldüğü deltasında sazlık ve bataklık arazi bulunduğundan bu ismi almıştır.
Azerbaycan-Rusya sınırı Azerbaycan ve Rusya arasındaki eyaletler arası sınırdır. Bu sınırın uzunluğu 327.6 km kuru sınır, 22.4 km ise deniz sınırı. Sınır, Rusya Federasyonu'nun en güney noktasıdır. 1991'de Rusya ile olan bu sınır anlaşıldı. Rusya ile Azerbaycan arasında otomobil, demir yolu ve yaya geçitleri farklı bölümlerde yer alıyor. Bunlardan biri dağlık ve eteklerinde, diğeri aşağıda geçer. Etnik gruplardan lezgiler Azerbaycan sınırında yaşıyor. Azerbaycan ve Rusya ile sınır 2010'da imzalandı. Sınır nehri olan Samur çay sulama için kullanılmaktadır. 1952'de Dağıstan'ın Muhammed bölgesine bir kanal açıldı. Samur-Abşeron kanalı, Samur-Davachi vadisinden Azerbaycan bölgesine döşenmiştir. Kanala parayı Dağıstan için Sovyet hükümeti, Azerbaycan için ise Hacı Zenalabdin Tağıyev ayırmıştır. 1990'da sınırla ilgili bir sorun vardı. Yine, iki ülke Samur Nehri'ni kullanmak için bir anlaşma imzalayacak. 2008 yılında denizlere su sağlamak için Samur Nehri suyunun kullanımını artırdı. 28 Ağustos 2010 tarihinde 1416 nolu sözleşme imzalanmıştır. Anlaşma, Rusya ile Azerbaycan arasındaki sınır sınırlandırmayı açıkça gösteriyor. Aynı zamanda Samur Nehri suyunun kullanımı hakkındaydı.
Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.
Samur Ormanı bir subtropikal liana ormanıdır. Toplam 220 kilometrekarelik alana sahip olan bu orman, Dağıstan'daki Magaramkent'ten Azerbaycan'daki Haçmaz bölgesine kadar geniş bir alanı kaplamaktadır. Adını Samurçay'ın deltasından alır.
Azerbaycan faunası veya Azerbaycan hayvanlar alemi, Azerbaycan'da belirli bir toprak veya su alanında yaşayan farklı hayvan türlerinin çeşitliliğini ifade etmektedir.
Volkhov ya da Volhov, kuzeybatı Rusya'nın Novgorod Oblastı Novgorodsky ve Chudovsky İlçeleri ve Leningrad Oblastı Kirishsky ve Volkhovsky Bölgeleri'nde bir nehirdir. Ilmen Gölü ve Ladoga Gölü'nü birbirine bağlar ve Neva havzasının bir parçasını oluşturur. Nehrin uzunluğu 224 kilometredir ve drenaj havzasının alanı 80.200 km²'dir.
Asya nehirlerinin takvimi - Asya'nın iç suları (nehirler)
- Yangtze (Çin)
- Obi nehri (Rusya)
- Yenisey (Moğolistan)
- Volga (Rusya)
- Lena (Rusya)
- Yana Nehri (Rusya)
- İndigirka (Rusya)
- Kolima Nehri (Rusya)
- Amur Nehri
- Sarı Irmak (Çin)
- Mekong
- Saluen
- İravadi Nehri (Myanmar)
- Brahmaputra Nehri
- Ganji Nehri (Hindistan)
- Godavari Nehri (Hindistan)
- Ceyhun
- Seyhun
- Ural Nehri
- Etrak Nehri (Türkmenistan)
- Terek (Rusya)
- Samurçay
- Kura Nehri
- Aras
- Dicle
- Fırat
- Şattülarap (Irak)
- Kızılırmak (Türkiye)
- Yeşilırmak (Türkiye)
- Terter (Azerbaycan)
Kusar eğimli ovası, Azerbaycan'ın kuzeyinde Kudyalçay ve Samur nehirleri arasında bulunan eğimli bir ovadır. Yan sıradağlarının eteklerinden başlayarak Samur-Deveçi ovasına kadar uzanır. Kuba ve Kusar bölgelerinin idari bölgesine tekabül etmektedir.
Guton Dağı Azerbaycan–Rusya sınırında bir dağdır. Dağ, Azerbaycan'ın Balaken ve Zagatala rayonları, Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti arazisindedir. Guton'un güney yamaçları, Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı toprakları çerçevesine dahil edilmiştir.