İçeriğe atla

Samuel Wallis

Samuel Wallis
Samuel Wallis'in Henry Stubble tarafından yapılan portresi, y. 1785
Doğum23 Nisan 1728
Fentenwoon, Cornwall
Ölüm21 Ocak 1795 (67 yaşında)
Devonshire Street, Londra
BağlılığıBüyük Britanya Krallığı
BranşıKraliyet Donanması
Hizmet yıllarıy.1748–1795
RütbesiKaptan
KomutasıHMS Swan
HMS Port Mahon
HMS Prince of Orange
HMS Dolphin
HMS Torbay
HMS Dublin
HMS Queen
Çatışma/savaşlarıYedi Yıl Savaşları
  • 8 Haziran 1755 Çarpışması
  • Louisbourg Seferi (1757)
  • Louisbourg (1758) Kuşatması
  • Belle Île'in alınması
Amerikan Bağımsızlık Savaşı
EşiBetty Hearle
Sonraki işiDeniz Bakanlığı Delegesi
Samuel Wallis tarafından çizilen Dolphin ve Swallow, y. 1767
Yüzbaşı Wallis, Tahitililerin düşmanlığıyla yüz yüze.
Cornwall, Truro Katedrali'ndeki Samuel Wallis ve mürettebat anıtı.

Samuel Wallis (23 Nisan 1728 – 21 Ocak 1795, Londra), Avrupalı bir denizcinin Tahiti'ye kaydedilen ilk ziyaretini gerçekleştiren İngiliz deniz subayı ve Pasifik Okyanusu kaşifiydi.

Biyografi

Wallis, Camelford, Cornwall yakınlarındaki Fentenwoon Çiftliği'nde doğdu. John Byron'ın emrinde görev yaptı. 1757'de kaptanlığa terfi etti ve Philip Carteret'in HMS Swallow gemisiyle eşlik ettiği ve dünyanın çevresini dolaşmakla görevlendirildiği bir seferin komutanı olarak HMS Dolphin'in komutasına verildi.[1] Basında yer aldığına göre Güney Kıtasını keşfetmekle de görevlendirilmişti.[2] İki gemi Macellan Boğazı'ndan geçtikten kısa bir süre sonra bir fırtına nedeniyle ayrıldı. Haziran 1767'de keşif gezisi, onun Kral'ın onuruna "Kral Üçüncü George'un Adası" adını verdiği Tahiti'ye Avrupa'nın ilk ayak basışını gerçekleştirdi. Wallis'in kendisi hastaydı ve kamarasında kalmıştı, bu yüzden ayak basan ilk kişi Teğmen Tobias Furneaux oldu, bir flama kaldırdı ve bir çimenliği çevirdi ve Majesteleri adına mülkiyeti ele geçirdi. Tahiti'yi çok iyi bir iklime sahip oluşuyla 'dünyanın en sağlıklı ve en keyifli noktalarından biri' olarak tanımladı.[3]

Dolphin, bir aydan uzun bir süre Tahiti'deki Matavai Körfezi'nde kaldı.[1] Wallis, Marshall Adaları'ndaki Rongerik ve Rongelap'ın yerlerini doğrulamanın yanı sıra, Sosyete Adaları'ndaki beş adanın ve Tuamotu Adaları'ndaki altı atolün daha adlandırmasını veya yeniden adlandırmasını sürdürdü. Mariana Adaları'ndaki Tinian'a ulaşmadan önce Polinezya adası Uvea'yı kendi adı Wallis'i vererek yeniden adlandırdı.[1] Mürettebatın çoğunun dizanteri nedeniyle öldüğü Batavia'ya devam etti, ardından Ümit Burnu üzerinden İngiltere'ye Mayıs 1768'de ulaştı.

İngiltere'ye dönüşünün ardından Wallis, kısa bir süre sonra Pasifik'e doğru yola çıkacak olan James Cook'a yararlı bilgiler aktarmayı başardı ve Dolphin mürettebatından bir bölümü Cook ile birlikte yola çıktı. Cook, Wallis'in çember seyrine ilişkin resmi bir rapor taşımasına rağmen, ikilinin Cook'un Ağustos 1768'deki ayrılışından önce karşılaşıp karşılaşmadıkları bilinmiyor.

1780'de Wallis, Donanmanın yedek komiseri olarak atandı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Quanchi, Historical Dictionary of the Discovery and Exploration of the Pacific Islands, p. 248
  2. ^ The Public Ledger and The Gazetteer, 5 July 1766.
  3. ^ John Hawkesworth, An Account of the Voyages Undertaken by the Order of His Present Majesty for Making Discoveries in the Southern Hemisphere, Chapter VIII, p. 313

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları</span> Büyük Okyanusta Birleşik Krallıka bağlı bölge

Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğu. Pitcairn Adaları, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgedir. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Adalar topluluğunda üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarından oluşmaktadır. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer.

<span class="mw-page-title-main">James Cook</span> 18. yy.da yaşamış İngiliz denizci, kaşif.

James Cook İngiliz denizci ve kâşif. Özellikle Büyük Okyanus'ta yaptığı seyirleri ve bu seyirlerde yaptığı ada keşifleri ile ünlüdür. Yeğeni Tahora, Osmanlılı din alimi Ebubekir Efendi ile evliydi.

<span class="mw-page-title-main">Uzunada</span> İzmir, Türkiyede bir ada

Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Patagonlar</span> Patagonyada yaşadığı iddia edilen mitolojik devler

Patagonlar veya Patagonya devleri, ilk defa zamanın az bilinen bölgesi ve sahili olan Patagonya'da rastlanan efsanevi insan ırkıdır. İlk Avrupalıların kayıtlarına göre, boylarının normal insan boyunun iki katını geçtiği, hatta bazı kayıtlara göre 3,5 - 4,5 metreyi bulduğu söylenir. Yaşamış olması mümkün olmayan bu insanların varlığı, bölgedeki Avrupalıların akıllarında, 18. yüzyılın sonlarında büyük ölçüde çürütülene dek 250 yıl kadar kalmıştır. Ancak Güney Amerika efsaneleri birkaç dev kabile soyundan bahseder. Örneğin, ortalama 7 fit boyunda ve kızıl saçlı oldukları söylenen Peru'nun Çancasları veya Çanakları.

<span class="mw-page-title-main">John Ledyard</span>

John Ledyard, Amerikan kâşif ve maceracı. Kolonel William Ledyard'ın yeğeni olarak Groton, Connecticut'ta doğdu. 1776'da İngiliz bir denizci olarak Kaptan James Cook'un üçüncü ve son yolculuğuna katıldı. Bu yolculuk sırasında Tazmanya, Yeni Zelanda, the Cook Adaları, Tonga, Tahiti ve Hawaii başta olmak üzere birçok adayı gezdi. Hawaii'deki Mauna Loa adlı dağa tırmanma girişiminde bulunduysa da bundan vazgeçti. 1783'te bu yolculukla ilgili Journal of Captain Cook's Last Voyage adlı kitabı basıldı. Kızıldeniz'den Atlantik Okyanusu'na kadar bir gezi rotası planladı. Ağustos 1788'de Afrikalı maceracılara katılarak Alexandria adlı gemiyle Mısır'a ulaştı. Ancak, sefer yavaş ilerledi. Ledyard, 10 Haziran 1789'da kendisine Mısır'da bulaşan bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Cesedi yeri işaretlenmemiş bir mezara gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Baudin</span> Fransız kaşif (1754 – 1803)

Nicolas-Thomas Baudin, Fransız denizci ve kâşif. 20 yaşındayken fransız donanmasına katıldı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı süresince Karayipler'de hizmet verdi. 1791 yılında Fransa Avusturya'ya savaş ilan edince Fransız donanmasında tekrar çalıştı. Savaştan sonra, Avustralyalı botanikçileri Hint Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na taşıyan gemilere kapotanlık yaptı. Avustralya'dan evine dönerken 16 Eylül 1803'te durakladığı Hint Okyanusu'nun güneybatısındaki Mauritius adasında veremden öldü.

<span class="mw-page-title-main">Darwin ispinozları</span> tanagerler familyasından kuşlar

Darwin ispinozları veya Galapagos ispinozları (Geospizinae), 14 veya 15 türden oluşan bir ötücü kuşlar grubu. Darwin ispinozlarının hangi kuş ailesine ait oldukları tam olarak açıklık kazanmamış olsa da gerçek İspinozgiller (Fringillidae) ile akraba olmadıkları bilinmektedir. Örnekleri ilk olarak Charles Darwin tarafından, onun HMS Beagle gemisi ile yaptığı ikinci yolculuğu sırasında Galapagos adalarında toplanmıştır. Darwin ispinozları türlerinden on üçü Galapagos adalarında bulunurken bir tanesi de Cocos Adası'nda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Frederick William Beechey</span>

Frederick William Beechey, İngiliz deniz subayı ve coğrafyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cavendish</span> İngiliz Korsan ve Kaşif

Sir Thomas Cavendish, hükûmet izniyle çalışan İngiliz korsan ve kâşif. Francis Drake ve Ferdinand Macellan'dan sonra dünyayı dolaşmak üzere sefer düzenleyen 3. kişidir. "The Navigator" (rotacı) lakabıyla da anılmaktadır.

Sir Thomas Adams’ın Arapça Profesörü Cambridge Üniversitesi'nde kullanılan bir unvandır. Londra Belediye Başkanı Sir Thomas Adams'ın (1586-1668) 1645'te Cambridge Üniversitesi'ne Arapça Profesörlüğü için gereken parayı sağlamasından dolayı oluşturulmuştur.

<i>Kaptan Hatterasın Maceraları</i>

Kaptan Hatteras'ın Maceraları, Fransız Yazar Jules Verne'in 1866 yılında yayımlanan romanı. Kuzey Kutbundaki İngiliz ve Buz Çölü adında iki bölümden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mavi lori</span>

Mavi lori, Fransız Polinezyası ve Cook Adaları'nda yaşayan küçük bir lorikettir. Aynı zamanda Tahiti loriketi, menekşe loriket, Tahiti lorisi, mavi loriket, rahibe kuşu ve indigo lori olarak da bilinir. Eskiden Tahiti çevresindeki 23 adada görülen tür günümüzde muhtemelen sadece sekiz adada yaşamaktadır: Motu, Manuae, Tikehau, Rangiroa, Aratua, Kaukura, Apataki, Aitutaki ve muhtemelen Harvey Adası ve Manihi. Tüyleri ağırlıklı olarak koyu mavidir ve göğsünün üst kısmında, boğazında ve yüzünde beyaz bir alan vardır. Birleşik Krallık'taki ilk esir yetiştirme 1930'larda Tavistock Markisi tarafından yapıldı. Bu başarısından dolayı Yabancı Kuş Ligi tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildi.

<i>Captain Blood</i> (film, 1935) Michael Curtizin yönettiği 1935 tarihli film

Captain Blood, First National Pictures ve Warner Bros.'un 1935 yapımı siyah-beyaz korsan filmidir. Başrollerini Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone ve Ross Alexander'ın paylaştığı filmi Michael Curtiz yönetmiştir. Yapımcılığını Harry Joe Brown ve Gordon Hollingshead üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rarotonga</span>

Rarotonga, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi olan Cook Adaları'na bağlı ada. Cook Adaları'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Ada volkanik bir ada olup, 67,39 km2 yüzölçümüne sahiptir. Ada ülkesinin 17.434 olan toplam nüfusunun 13.007'si bu adada yaşamakta olup, ada ülke nüfusunun neredeyse %75'ine ev sahipliği yapmaktadır. Cook Adaları'nın Parlamento binaları ve uluslararası havaalanı Rarotonga'dadır. Ülkenin başkenti Avarua, ada üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Dampier</span> Britanyalı korsan ve kâşif

William Dampier, bugünkü Avustralya'nın bazı kesimlerini keşfeden ilk İngiliz kaşif, korsan, hükümeti izinli korsan, denizci ve doğa bilimciydi ve dünyanın çevresini üç kez dolaşan ilk kişiydi. Ayrıca Avustralya'nın ilk doğa tarihçisi ve Francis Drake ile James Cook arasındaki dönemin en önemli İngiliz kaşiflerinden biri olarak tanımlanmıştır; o, birincisinin korsan cüreti ve ikincisinin bilimsel araştırmasının bir karışımıyla "bu iki çağ arasında köprü kurdu". Avokado, barbekü ve yemek çubukları gibi sözcükleri kullanan ilk İngiliz yazarlar arasında olarak, keşifleri Avrupalı bir takipçi kitlesi için bir dizi bitki, hayvan, yiyecek ve pişirme tekniğini belirleyen ve adlandıran ilk keşif gezileri arasındaydı. Avokadoların hazırlanışını anlatırken, ekmek meyvesi bitkisi olarak adlandırılan guacamole'nin yapımını tarif eden ilk Avrupalı oldu ve flamingo ve deniz ineği gibi Avrupa damak tadına yabancı çok sayıda yiyeceğin tadını sık sık belgeledi.

John Webber, Kaptan James Cook'a üçüncü Pasifik seferinde eşlik eden İngiliz bir sanatçıydı. Kendisi en çok Avustralasya, Hawaii ve Alaska'ya ait resimleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Anthony de la Roché</span>

Anthony de la Roché, 17. yüzyılda yaşamış İngiliz bir tüccardır. 1675 yılında gerçekleştirdiği Avrupa-Güney Amerika arasındaki ticari yolculuk sırasında rotasından saparak Antarktika'daki Güney Georgia adasını keşfetmiş ve Antarktik Bileşkenin güneyindeki ilk kara keşfini gerçekleştirmiştir. Fransız Huguenot bir baba ve İngiliz bir annenin çocuğu olarak Londra'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Willem Schouten</span>

Willem Cornelisz Schouten Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nde bir denizciydi. Horn Burnu rotasıyla Pasifik Okyanusu'na giden ilk kişi oldu.

HMS <i>Beagle</i>ın ikinci yolculuğu

HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu, Robert FitzRoy'un kaptanı olduğu HMS Beagle gemisinin 27 Aralık 1831'den 2 Ekim 1836'ya kadar süren ikinci araştırma gezisidir. FitzRoy, jeolojik araştırmalar yürütebilecek birinin gemide olmasının fayda getireceğini düşünmüş ve ayrıca fazladan bir doğa bilimcinin yanlarında olmasını istemişti. Yeni mezun olmuş 22 yaşındaki Charles Darwin bir papaz olmadan önce tropikleri görmeyi umut ediyordu ve bu fırsatı değerlendirdi. Yolculuğu sırasında okuduğu Charles Lyell'ın Principles of Geology kitabından çok etkilenmişti. Araştırma gezisinin sonunda Darwin, adını jeolog ve fosil koleksiyoneri olarak duyurmuş ve günlüğünü yayınlayarak yazarlığıyla da büyük bir ün kazanmıştır.