İçeriğe atla

Samuel Rockenbach

Samuel Dickerson Rockenbach
Rockenbach 1918 dolaylarında
Doğum27 Ocak 1869
Lynchburg, Virginia
ÖlümWashington, DC
Defin yeriArlington Ulusal Mezarlığı
BağlılığıAmerikan ordusu
Hizmet yılları1891-1933
RütbesiTuğgeneral
BirimiU.S. Ordu Süvari Şubesi
Çatışma/savaşlarıI.Dünya Savaşı
ÖdülleriOrdu Üstün Hizmet Madalyası
Ailesi
EşiEmma Baldwin (e. 1898-1945,)
Sonraki işiKomutan, Kemper Askeri Okul

Samuel Dickerson Rockenbach (27 Ocak 1869 - 16 Mayıs 1952), Amerikalı Tuğgeneral ve Birleşik Devletler Tank Kolordusu'nun başıydı.

Biyografi

Rockenbach, 27 Ocak 1869'da Lynchburg, Virginia'da Frank J. Rockenbach ve Jane Nicolson Rockenbach'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Virginia Askeri Enstitüsüne katıldı ve burada 1889 sınıfında üçüncü olarak mezun oldu ve seçkin bir mezun oldu.[1][2][3]

1898'de Rockenbach, Theodore Anderson Baldwin'in kızı Emma Baldwin ile evlendi.[2]

Rockenbach, Kemper Askeri Okulunun komutanıydı ve Missouri Milislerinde de görev yaptı.[2] 1891'de Birleşik Devletler Süvari Birliği'nde bir komisyon aldı.[4] Pancho Villa Expedition sırasında malzeme sorumlusu olarak görev yapmak da dahil olmak üzere John J. Pershing ile defalarca görev yaptı.[4] Rockenbach, 1912'de Birleşik Devletler Ordu Savaş Koleji'nden mezun oldu.[5]

I.Dünya Savaşı sırasında

Aralık 1917'de Pershing tarafından AEF Tank Kolordusu'na komuta etmek üzere atandı.[6]

1918'de Rockenbach, Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa Batı Cephesi'ne ilk Amerikan tank birimlerini organize etti, eğitti, donattı ve konuşlandırdı.[7]

I.Dünya Savaşı'ndan sonra

1920'ye kadar Tanklar Birliği'nin şefi olarak kaldı. 1924'e kadar Maryland, Fort Meade'deki tank okulunu yönetti.

1928'den 1933'te emekli olmasına kadar, Teksas, Fort Sam Houston'daki İkinci Topçu Tugayı'na komuta etti.

Rockenbach 16 Mayıs 1952'de öldü.

Ödüller

Rockenbach, Ordu Üstün Hizmet Madalyasını aldı.

Miras

Belgeleri Virginia Askeri Enstitüsü tarafından tutuluyor.

Kaynakça

  1. ^ Davis, Arthur Kyle (Temmuz 1926). "Publications of the Virginia War History Commission". The William and Mary Quarterly. 6 (3): 265. doi:10.2307/1921278. ISSN 0043-5597. 
  2. ^ a b c Davis, Henry Blaine (1998). Generals in khaki. Raleigh, N.C.: Pentland Press. ISBN 1-57197-088-6. OCLC 40298151. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  3. ^ "Staunton folio, Virginia-West Virginia". 1894. 
  4. ^ a b Hacker, Barton C. (2006). American military technology : the life story of a technology. Margaret Vining. Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 0-313-33308-4. OCLC 62342068. 
  5. ^ DEPARTMENT OF THE ARMY WASHINGTON DC (1 Haziran 1998). "US Army Year 2000 (Y2K) Action Plan Revision II". Fort Belvoir, VA. 
  6. ^ Pershing, John J. (2013). My life before the World War, 1860-1917 : a memoir. John T. Greenwood. Lexington, Kentucky. ISBN 978-0-8131-4197-8. OCLC 853654372. 
  7. ^ "SOLARSIM operations manual". 27 Temmuz 1977. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">George S. Patton</span> Amerikalı general (1885 – 1945)

George Smith Patton, Jr. II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Ordusu'nun önde gelen komutanlarından biriydi. Tanklarla II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdi. 36 yıllık ordu hayatında her zaman zırhlı birliklerin savaşlardaki önemini savundu ve bunu II. Dünya Savaşı sırasında komuta ettiği ordularla ispatladı. Kuzey Afrika Cephesi'nde tank kolordusu komutanlığı, Husky Harekatı'nda ise zırhlı ordu komutanlığı yaptı.

1. Ordu, Osmanlı Ordusu'nun ordularından biri.

8. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1917 yılında kuruldu ve 13 Kasım 1918 tarihinde lağvedildi.

22. Kolordu, Osmanlı Ordusu'nun, Kafkasya ve Filistin cephelerinde savaşmış olan bir kolordusuydu. Son komutanı Refet Bele'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">7. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span> Askerî birlik

7. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Sina ve Filistin Cephesi'nde savaşan bir Osmanlı ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordular Grubu</span> Kafkasya Cebhesi

Kafkas Ordular Grubu, Osmanlı Ordusu'nun ordu gruplarından biri olarak I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">6. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

6. Ordu Osmanlı İmparatorluğu'nda yapılan askeri reformlar sırasında 19. yüzyılın sonlarında kuruldu.

1. Kafkas Kolordusu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kurulmuş olan bir kolorduydu.

<span class="mw-page-title-main">2. Kafkas Kolordusu (Osmanlı)</span>

2. Kafkas Kolordusu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kurulmuş olan bir kolorduydu.

8. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">15. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span> Askeri birim

15. Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir. 25.000 kişilik kuvvetiyle Osmanlı Devleti'nin müttefiklerine destek olması amacıyla Galiçya Cephesi'nde savaştı. 1917 yılında Doğu Cephesi'ne kaydırıldı. Komutanlığına Kazım Karabekir Paşa atandı. 1920 yılında ismi "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak değiştirildi.15. Kolordu Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığında Anadoluda konuşlu bulunan, düşmana teslim olmamış en büyük askerî birlikti. Kazım Karabekir'in komutası altındaki bu birlik İstanbul Hükûmetine ilk başkaldıran askeri kuvvettir. Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç aşamasında Milli Mücadelenin belkemiğini oluşturmuştur.

21. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

19. Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">18. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

18. Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Ordular Grubu</span> I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devletinin Filistin-Suriye-Irak cephelerini savunmak için oluşturduğu ordular grubu

Yıldırım Ordular Grubu, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin Filistin-Suriye-Irak cephelerini savunmak için teşkil ettiği ordular grubu.

<span class="mw-page-title-main">3. Muhafız Tank Ordusu</span>

3. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. 1942 yılında kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin güney bölgelerinde ve Polonya'da, daha sonra Almanya ve Çekoslovakya'da 1945 yılında Almanya yenilene kadar savaşmıştır. Savaş sonrası, Doğu Almanya'da işgal birlikleri olarak görev yapan ordu, birkaç isim değişikliğine uğradı ve sonunda 1969'da devre dışı bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sereno E. Brett</span>

Tuğgeneral Sereno Elmer Brett, hem I.Dünya Savaşı'nda hem de II.Dünya Savaşı'nda savaşan ve bugün çok az tanınsa da, savaşın gelişmesinde kilit bir rol oynayan son derece donanımlı bir Birleşik Devletler Ordusu subayıydı. Aynı zamanda ABD Başkanı ve eski ordu meslektaşı Dwight D. Eisenhower'ın ömür boyu arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Sefer Kuvvetleri Tank Kolordusu</span>

Amerikan Seferi Kuvvetlerinin Tank Kolordusu, Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesinde Amerikan Seferi Kuvvetleri (AEF) için tank savaşı yapan mekanize bir birimdi.