İçeriğe atla

Samuel J. Danishefsky

Samuel J. Danishefsky
Doğum10 Mart 1936 (88 yaşında)[1]
MilliyetAmerikalı
EğitimYeshiva Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
ÖdüllerWolf Kimya Ödülü (1995/6)
Kariyeri
Doktora
danışmanı
Peter Yates

Samuel J. Danishefsky (d. 10 Mart 1936), hem Columbia Üniversitesi'nde hem de New York'taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde profesör olarak çalışan Amerikalı kimyager.[2]

İlk yılları

Samuel J. Danishefsky, 1936'da Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu. Lisans derecesini 1956 yılında Yeshiva Üniversitesi'nde tamamladı. 1962 yılında doktorasını Harvard Üniversitesi kimya bölümünde Peter Yates ile birlikte yaptı ve aynı zamanda Ulusal Sağlık Enstitüleri doktora sonrası bursuyla Columbia Üniversitesi'nde Gilbert Stork'un laboratuvarında çalıştı.[3]

Akademik kariyeri

Doktorasını tamamladıktan sonra, sonunda Üniversite Profesörü rütbesine ulaştığı ve 1979'a kadar ders verdiği Pittsburgh Üniversitesi'nde profesör oldu. 1979'dan 1993'e kadar Yale Üniversitesi'nde profesörlük yaptı ve burada Kimya Sterling Profesörü rütbesine yükseldi. 1991 yılına gelindiğinde, 1993 yılında başkanlık yaparak Kanser Araştırma Biyoorganik Kimya Laboratuvarı müdürü olarak Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi ile paylaşıyordu. 1993 yılında Columbia Üniversitesi'nde profesör olarak randevu kabul etti ve şimdi Columbia ile Sloan-Kettering arasında zaman ayırmaktadır.

Araştırması

Hammadde perspektifinden Danishefsky Taxol toplam sentezine genel bakış

Samuel J. Danishefsky, çoğu farmasötikle ilgili olan birçok karmaşık organik bileşiğin sentezlenmesindeki rolü ile bilinmektedir. Columbia Üniversitesi'nde Danishefsky tarafından sentezlenen moleküller arasında, anti-kanser ajanları olarak vadedilen doğal ürünler olan epotilonlar ve kalikeamisin bulunmaktadır.

Danishefsky Taxol toplam sentezi, oldukça topikal bir doğal ürün olan taxol'ün üçüncü senteziydi.[4] Holton Taxol toplam sentezi ve Nicolaou Taxol toplam sentezi ile birlikte, bu çok aşamalı diziler toplam sentezde teknolojinin durumunu göstermektedir.

Ödülleri ve onurları

1995/96 yıllarında ""kompleks moleküllerin, özellikle polisakkaritler ve diğer birçok biyolojik ve tıbbi açıdan önemli bileşiklerin sentezinde yeni yollar açan yeni kimyasal reaksiyonlar tasarlamak ve geliştirmek" nedeniyle Wolf Ödülü'nü Columbia Üniversitesi'nden Gilbert Stork ile paylaştı.[5]

Amerikan Kimya Derneği Guenther Ödülü ve Aldrich Sentetik Organik Kimyada Yaratıcı Çalışma için Aldrich Ödülü, Amerikan Kimya Derneği Kimyasal Araştırmalarında FA Pamuk Madalyası, Tetrahedron Ödülü (1996), Arthur C. Cope Ödülü (1998), New York Belediye Başkanı Bilim ve Teknoloji Ödülü ve Bristol Myers Squibb Yaşam Boyu Başarı Ödülü dâhil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. 2006 yılında sentetik organik kimya alanındaki başarıları, özellikle doğada bulunan karmaşık maddelerin hazırlanması için yöntemlerin geliştirilmesi ve bunların kanser tedavisi alanında ortaya çıkan uygulamaları nedeniyle Kimya Benjamin Franklin Madalyası ile ödüllendirildi. Scripps Araştırma Enstitüsü Bilimsel İdare Kurulu üyesidir. Yeshiva Üniversitesi'nden fahri doktora yapmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Samuel J. Danishefsky at Columbia University". 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  3. ^ Samuel J. Danishefsky (2000). "From the Laboratory to the Clinic: A Retrospective on Fully Synthetic Carbohydrate-Based Anticancer Vaccines". Angew. Chem. Int. Ed. 39: 836-863. 
  4. ^ Total Synthesis of Baccatin III and Taxol Samuel J. Danishefsky, John J. Masters, Wendy B. Young, J. T. Link, Lawrence B. Snyder, Thomas V. Magee, David K. Jung, Richard C. A. Isaacs, William G. Bornmann, Cheryl A. Alaimo, Craig A. Coburn, and Martin J. Di Grandi J. Am. Chem. Soc.; 1996; 118(12) pp 2843 - 2859 DOI Abstract[]
  5. ^ "The Wolf Prize in Chemistry". 17 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

Robert Sanderson Mulliken moleküler orbital kuramının, başka bir deyişle moleküllerin yapısının hesaplanmasının moleküler orbital yöntemiyle detaylandırılması, gelişmesini sağlayan Amerikalı fizikçi ve kimyacı. Dr Mulliken 1966 yılında kimya dalında Nobel Ödülü'nü almıştır. 1983 yılında ise Priestley Madalyasını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elias James Corey</span> Amerikalı kimyager

Elias James "E.J." Corey (12 Temmuz 1928) Amerikalı organik kimyacı. 1990 yılında "organik sentez üzerine geliştirdiği teori ve metodolojilerden dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yaşayan en büyük kimyagerlerden biridir. Çok sayıda sentetik reaktifler, metodolojiler geliştirmiş ve organik sentez biliminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ei-ichi Negishi</span> Japon kimyager (1935 – 2021)

Ei-ichi Negishi - ö. 6 Haziran 2021,Indianapolis, Indiana) Japon kimyager. 2010 yılında Japon kimyacı Suzuki Akira ve Amerikalı kimyager Richard F. Heck ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Makoto Fujita (kimyager)</span>

Makoto Fujita, supramoleküler koordinasyon kimyası üzerine uzman, Japon kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Eschenmoser</span> İsviçreli organik kimyager

Albert Eschenmoser (5 Ağustos 1925, Erstfeld - 14 Temmuz 2023), karmaşık heterosikilik doğal bileşiklerin, en önemlisi B12 vitamininin, sentezi üstüne çalışmaları ile tanınan İsviçreli organik kimyager. Organik sentez alanına yaptığı önemli katkıların yanı sıra, Eschenmoser'in yapay nükleik asitlerin sentetik yolları üstüne çalışmalarıyla Hayatın Kaynağı üstüne öncü çalışmaları vardır. 2009'da emekli olmadan önce ETH Zürih ve La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü'nde profesörlükleri vardı. Ayrıca Chicago Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Stuart L. Schreiber, Broad Enstitüsü'nün kurucu ortağı olan Harvard Üniversitesi'nde çalışan bilim insanıdır. 2016 yılında, Wolf Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

Ewart Ray Herbert Jones, Galli organik kimyager ve akademik yönetici. Uzmanlık alanlarındaki çalışmaları ile temelde streoitler, terpenler ve vitaminler olmak üzere çeşitli doğal ürünlerin kimyasını keşfetmiştir. Ayrıca, çalışmaları sayesinde Jones oksidasyonu geliştirilmiştir.

Organik sentez, kimyasal sentezin özel bir dalıdır ve organik bileşiklerin kasıtlı olarak yapılandırılmasıyla ilgilidir. Organik moleküller genellikle inorganik bileşiklerden daha karmaşıktır ve sentezleri organik kimyanın en önemli dallarından biri haline gelmiştir. Genel organik sentez alanı içinde birkaç ana araştırma alanı vardır: tam sentez, yarı sentez ve metodoloji.

Charles Rees Ödülü, Royal Society of Chemistry tarafından "heterosiklik kimya alanında mükemmelliği ödüllendirmek" için verilen bir ödüldür. 2008 yılında kurulmuştur ve iki yılda bir verilir. Kazanan 2000 sterlin, bir madalya, sertifika ve İngiltere'deki Lakeland Sempozyumu'nda bir konferans verme şansını kazanır. Kazananlar, Organik Bölüm Ödül Komitesi tarafından denetlenen Heterosiklik ve Sentez Grubu tarafından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

Perkin Organik Kimya Ödülü, organik kimyanın herhangi bir alanında yapılan araştırmalarda sürdürülebilir, özgünlük ve başarı için 2008 yılında Royal Society of Chemistry tarafından kurulan prestijli bir kimya ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Phil S. Baran</span>

Phil S. Baran Scripps Araştırma Enstitüsü Kimya Bölümü'nde Profesör ve Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü üyesidir. Baran, 130'dan fazla yayınlanmış bilimsel makale yazmıştır. Birkaç patenti vardır. Çalışmaları, karmaşık organik bileşiklerin sentezlenmesi, yeni reaksiyonların geliştirilmesi ve yeni reaktiflerin geliştirilmesine odaklanmıştır.

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından verilen Kimya Bilimleri Ödülü, bu alanda, en geniş anlamda doğa bilimlerinin daha iyi anlaşılmasına ve insanlığın yararına katkıda bulunan yenilikçi araştırmalara verilmektedir.