İçeriğe atla

Samuel Goudsmit

Samuel Goudsmit

Samuel Abraham Goudsmit (11 Temmuz 1902 - 4 Aralık 1978), Hollandalı-Amerikalı fizikçidir. 1925 yılında George Uhlenbeck ile birlikte elektronlardaki spin kavramını önermiştir.[1][2]

Goudsmit, Paul Ehrenfest yanında Leiden Üniversitesi'nde fizik okudu,[3] burada, 1927 yılında doktorasını tamamlamıştır. Doktorasını aldıktan sonra, Goudsmit 1927 ve 1946 yılları arasında Michigan Üniversitesi'nde Doçent olarak görev yaptı. 1930 yılında Linus Pauling ile Çizgi Spektrumlarının Yapısı başlıklı makaleyi yazdı. Dünya Savaşı sırasında o Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde çalıştı.[4]

Ayrıca Alsos Misyonu'nun bilimsel başkanı oldu ve başarılı bir şekilde Fransız fizikçi Yves Rocard'dan önce Hechingen de Werner Heisenberg ve Otto Hahn (o zaman Fransız bölgesi olan) çevresindeki Alman nükleer fizikçi grubuna ulaştı.

Kaynakça

  1. ^ G.E. Uhlenbeck and S. Goudsmit, Naturwissenschaften 13(47) (1925) 953.
  2. ^ Goldhaber, Maurice (Nisan 1979). "Obituary: Samuel A. Goudsmit". Physics Today. 32 (4). ss. 71-72. doi:10.1063/1.2995511. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014. 
  3. ^ Mathematics Genealogy Project'te Samuel Goudsmit
  4. ^ Asimov, Asimov's Biographical Encyclopedia of Science and Technology 2nd Revised edition

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

28 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 209. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 156 gün vardır.

25 Şubat, Miladi takvime göre yılın 56. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 309 gün vardır.

Spin ya da dönü, temel parçacıklar ve dolayısıyla bileşik parçacıklar (hadronlar) ve atom çekirdeklerince taşınan korunan bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Samuel C. C. Ting</span>

Samuel Chao Chung Ting; "yeni bir tür temel ağır parçacığın keşfindeki öncü çalışmaları için" Burton Richter ile birlikte 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Bloch</span> İsviçreli fizikçi

Felix Bloch İsviçreli fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Burton Richter</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Burton Richter Nobel ödüllü Amerikalı fizikçidir. New York'un yerlisi olan Richter MIT'de 1952 yılında lisansını ve 1956 yılında da doktorasını tamamlamıştır. 1984 ile 1999 yılları arasında Stanford Linear Accelerator Center'ın yöneticiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Val Fitch</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2015)

Val Logsdon Fitch Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Samuel King Allison</span> Amerikalı fizikçi (1900 – 1965)

Samuel King Allison Manhattan Projesi'ndeki rolüyle bilinen, bir Amerikalı fizikçidir, "Trinity" testindeki patlama için geri sayımı okumasıyla ve savaş sonrası çalışmalarıyla, özellikle de "bilim adamları hareketi" ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fox Bacher</span> Amerikalı nükleer fizikçi

Robert Fox Bacher, Amerikalı nükleer fizikçi Loudonville, Ohio'da doğdu. Lisans eğitiimini ve doktorasını Michigan Üniversitesi'nde tamamladı. 1930'da Atomik Düzeyde Aşırı İnce Yapının Zeeman Efekti hakkındaki doktora tezini Samuel Goudsmit'in danışmanlığında yazdı. Mezuniyeti ardından, Caltech'te ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışmaya başladı, Columbia Üniversitesi'nin iş teklifini kabul etti. 1935'te, Hans Bethe ile beraber Cornell Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Cornell'da Hans ile beraber kitabı Nuclear Physics. A: Stationary States of Nuclei (1936) üzerinde çalışmalara başladı. Bu kitap "Bethe'nin İncili" olarak bilinecek olan 3 kitabın ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">David M. Dennison</span> Amerikan fizikçi

David Mathias Dennison kuantum mekaniği, spektroskopi ve moleküler yapı fiziğine katkıda bulunmuş Amerikan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">George Uhlenbeck</span>

George Eugene Uhlenbeck, Hollandalı-Amerikalı fizikçidir.

Samuel J. Danishefsky, hem Columbia Üniversitesi'nde hem de New York'taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde profesör olarak çalışan Amerikalı kimyager.

Harrison McAllister Randall, 1915'ten 1941'e kadar Michigan Üniversitesi'nin deneysel ve teorik fizik alanındaki itibarının artmasında önemli bir rol oynayan Amerikalı fizikçi.