İçeriğe atla

Samsun Limanı

Samsun Limanı

Limanın giriş kapısı.
Konum
Ülke:Türkiye
Yer:İlkadım, Samsun
Koordinatlar:41°17′59″K 36°20′40″D / 41.29972°K 36.34444°D / 41.29972; 36.34444
Detaylar
İşletmeci:Samsunport Samsun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (Ceynak Lojistik)
Sahibi:Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları
İstatistikler
Web sitesi:samsunport.com.tr


Samsun Limanı ya da işletmeci şirketin verdiği adıyla Samsunport, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük limanı.

Tarihten bu yana bir liman kenti olan Samsun'un limanı olmadığı dönemlerde iskeleler bu işlevi görmekteydi. Şehirde bir liman inşa edilmesi için 1910 yılında İngilizler ile anlaşılmasına karşın I. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle bu proje hayata geçirilememiştir.[1] 1923 yılında devlete devredilen bu iskelelerin bulunduğu yerde 1953'te inşaatı başlamış ve 1963 yılında inşaat henüz sürerken liman faaliyete açılmıştır.[2] Ayrıca 1990 yılında limana sanayi rıhtımı da eklenmiştir.[1]

Samsunport tabelası

Liman özelleştirme kapsamında 2010 yılında 125.200.000$ bedelle 36 yıllığına Ceynak Lojistik'e devredilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "LİMANIN TARİHÇESİ". tcdd.gov.tr. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  2. ^ "Tanıtım ve Tarihçe". samsunport.com.tr. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samsunspor (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Samsunspor futbol takımı ya da tam adıyla Samsunspor Futbol Kulübü Anonim Şirketi, Süper Lig'de mücadele eden anonim şirket yapısındaki Türk futbol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs, Samsun</span> Samsunun ilçesi

19 Mayıs veya Ondokuzmayıs veya ilçe merkezinin adlarıyla Engiz veya eski resmî adıyla Ballıca, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçe, Samsun – Sinop karayolu üzerinde yer alıp Samsun'un 37 km batısında, Bafra’nın ise 17 km doğusunda bulunmaktadır. İlçenin batısında Bafra, doğusunda Atakum ve Karadeniz, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde ise Atakum ve Bafra yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun</span> Samsun ilinin merkezi olan şehir

Samsun, Samsun ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'ndeki Orta Karadeniz Bölümü'nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlkadım</span> Samsunun ilçesi

İlkadım, Samsun ilinin Karadeniz sahilinde, denizden yüksekliği 5 metre, yüzölçümü ise 152.28 km² olan merkez ilçesidir. Aynı zamanda 336.501 kişilik toplam nüfusuyla, Karadeniz Bölgesi'nin en kalabalık ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlkadım Atletizm Stadyumu</span>

İlkadım Stadyumu, Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan bir stat. 1958 yılında inşası tamamlanan stadyum, Samsun'un ilk şehir stadyumudur. 1.500 kişilik kapasitesiyle bir zamanlar Samsunspor'a da evsahipliği yapan stadyum, 19 Mayıs Stadyumu'nun inşaasından sonra amatör ve 3. Lig takımlarına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nerik</span>

Nerik, günümüzde Samsun'a bağlı Vezirköprü ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında bulunan Oymaağaç Höyüğü'nde tespit edilen antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti</span>

Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, 1919 yılında İngiliz işgal kuvvetlerinin baskılarına bir tepki olarak kurulan Anadolu Hareketi destekçisi dernek. Boşnakzade Süleyman Bey'in başkanlığında kurulan derneğin toplantı noktası olarak Şeyh Sadi Tekkesi kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi (Canik)</span>

Canik Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi, 1840 veya 1849 yılında Canik Sancağı'na bağlı Samsun'da inşa edilen ve günümüzde varlığını korumayan bir kilise. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıydı.

Samsun Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak, 31 Mart 2009 tarihinde Güngör Dilmen tarafından yazılan Deli Dumrul oyunu ile açılan bölge tiyatrosudur. Tiyatro sanatçıları performanslarını Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilemektedirler.

Samsun Kent Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze. 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun'un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir. Müze ilk yetmiş gün içerisinde 20 bin ziyaretçi çekmiştir. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği'nin jüri özel ödülüne layık görülmüştür.

Tekkeköy Atatürk Evi, Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan bir müze. 26 Haziran 2006 tarihinde açılan müze Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin birebir kopyası olarak inşa edilmiş ve dekorasyonu da bu doğrultuda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi</span> açık hava müzesi

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan ve 18 Mayıs 2003 tarihinde Bandırma Vapuru Müzesi adıyla açılan müze.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Okan</span> Türk amiral ve siyasetçi

Şükrü Okan,, Türk asker ve siyasetçi.

Samsun'da spor, Türkiye'nin Samsun ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Yolu</span>

Kurtuluş Yolu, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı Tütün İskelesi'nden Amasya'ya yolculuk ettiği Samsun sınırları içerisindeki güzergâh.

<span class="mw-page-title-main">Samsun'daki müzeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Samsun'daki müzeler listesi, Türkiye'nin Samsun ilinde bulunan tüm müzelerin derlendiği liste.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü içerisindeki Canik Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Karadeniz'e doğru akarak iki büyük delta oluşturan Kızılırmak ve Yeşilırmak nedeniyle Samsun kıyıları geniş bir koy niteliğini almıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki iki burun çıkıntısında da daha küçük boyutlu ikinci bir koy oluşmuş durumdadır. %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır.

Samsun'da ulaşım, Türkiye'nin bir ili olan Samsun'un ilk yerleşim aldığından bu yana deniz, hava ve kara üzerinden ulaşım tarihi ve altyapısıdır.