İçeriğe atla

Samsun Atatürk Anadolu Lisesi

Koordinatlar: 41°16′39″K 36°19′49″D / 41.27750°K 36.33028°D / 41.27750; 36.33028
Samsun Atatürk Anadolu Lisesi
Harita
SloganGeleceği Yaratmak İçin...
Kuruluş1912
ÜlkeTürkiye
Şehirİlkadım, Samsun
TürüAnadolu Lisesi
MüdürMehmet Aksoy
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce, Almanca
Öğrenci sayısı536
Resmî sitesiwww.samsunaal.meb.k12.tr
Koordinat41°16′39″K 36°19′49″D / 41.27750°K 36.33028°D / 41.27750; 36.33028

Samsun Atatürk Anadolu Lisesi, Samsun Merkez'deki tarihi binasında eğitim veren Anadolu lisesidir.

Tarihçe

19. yüzyılın son çeyreğinde tüm alanlarda olduğu gibi eğitim-öğretim alanında da çağın gerektirdiği yenilikçi yapılanmaları gerçekleştirme çabalarını sürdüren Osmanlı Devleti Maarif Nezareti, Rüştiye (ortaokul) ve İdadilerin (lise) yükseköğretime öğrenci hazırlamada yetersiz kaldıklarını görerek, Fransa Devleti Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak, mevcut ortaöğretim kurumlarının üstünde eğitim öğretim hizmeti vererek yükseköğretime öğrenci hazırlayan farklı statüde bir eğitim kurumu oluşturma çalışmalarını başlatmışlardır. Yapılan araştırma ve incelemeler sonunda "Sultani" adı altında, mevcut kurumlardan farklı statü ve yapıda eğitim kurumlarının oluşturulmasını planlı olarak uygulamaya koymuş, bu çalışmaların ilk örneği olarak da Fransız eğitimci M. Savier'in yönetiminde 'Galatasaray Sultanisi' kurulmuştur. Bu çalışmadan arzu edilen verimi elde eden Maarif Nezareti, 1908'den sonra Sultani'lerin her ilde bir tane olmak üzere yaygınlaştırılması çalışmasını başlatmıştır.Okul da bu çalışmalar çerçevesinde Samsun'da kurulan ilk ve tek Sultani olarak eğitim öğretim hizmetlerine ilklerden biri olma özelliğini taşımakta, tarihinden aldığı üst düzeyde eğitim öğretim verme misyonunu modern çağın gereklerine uygun iyileştirme ve yenileştirmelerle başarıyla sürdürmektedir. Yukarıda sözünü ettiğimiz gerekçelerle kuruluşu gerçekleşen okul inşasına 1908'de başlanmış olup 1912 yılında Samsun'un merkezinde bugün Gazi I. Eğitim Bölgesinde okullar yerleşkesi olarak bilinen alanda inşaatı tamamlanarak 'Samsun Sultanisi' olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlamıştır.

1912-1913 yılında Ticaret İdadisi bu binada eğitim-öğretimine başlamış, 1913-1914 yılında da eğitim öğretimini sürdürmüştür.

1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, savaş yıllarında bir müddet Askeri Hastane olarak hizmet vermiş,14 Mart 1919 tarihinde İngiliz askerleri tarafından işgal edilerek İngiliz İşgal Kuvvetleri Karargahı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1923 tarihinden itibaren bina savaş nedeniyle yetim kalan şehit çocuklarının barındırıldığı bir Yetimler Yurdu (Dar'ül Eytam) olarak hizmetini sürdürmüştür. Türkiye Devletinin kurulmasından sonra da bu hizmetini, eğitim öğretim çalışmalarıyla birlikte yürüten okul 24 Eylül 1924 tarihinde Atatürk tarafından ziyaret edilmiş olup çalışmaları yerinde izlenmiştir.

1927 yılından itibaren T.C. MEB'in eğitimde gerçekleştirdiği yeni yapılanma sonucunda pansiyonlu Samsun Lisesi olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye devam eden okul 26 Kasım 1930'da ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ikinci kez ziyaret edilmiştir. Atatürk bu ziyaretleri sırasında bir tarih dersine katılarak öğrencilerle sohbet etmiş ve tarih dersi vermiştir. Atatürk, bu ziyaretlerinde okul öğretmenlerinin yanında Samsun'da görev yapan diğer öğretmenlerin de katıldığı bir sohbet toplantısı düzenlemiş, bugün herkesçe bilinen "Öğretmenler! Cumhuriyeti biz kurduk, O'nu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yüksek seciyeli nesiller ister. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir..." özdeyişini bu toplantıda dile getirmiştir.

Okul 1944 yılında da 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından ziyaret edilmiştir.1952 yılından itibaren 19 Mayıs Lisesi olarak isim değiştiren okul 1967'ye kadar çalışmalarını sürdürmüştür. 1967 yılında öğrenci sayısının fiziki kapasiteyi aşmış olmasından dolayı okulun lise kısmı aynı bölgede inşa edilen binasına taşınarak bağımsız bir lise haline gelmiştir. (19 Mayıs Lisesi)

Bu tarihten itibaren bağımsız ortaokul statüsüne kavuşan okul "Atatürk Ortaokulu" adını almıştır. 1992 yılında MLO statüsü kazanan okul başarılı çalışmaları ve gösterdiği yüksek performanstan dolayı 1993 yılında Yabancı Dil Ağırlıklı eğitim veren Lise statüsüne yükselmiş, 1998 yılından sonra da Anadolu lisesi durumuna getirilerek Samsun Atatürk Anadolu Lisesi adını almıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Lisesi</span> Balıkesirde bir lise

Balıkesir Lisesi, resmî kayıtlara göre 1885'te eğitim öğretim hayatına başlayan Balıkesir'in ve yöresinin tarihi ve önemli okullarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Anadolu Lisesi</span>

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kız Lisesi</span>

İzmir Kız Lisesi, Türkiye'de cumhuriyetin ilk eğitim kurumlarından biridir. Okul binası 1917 yılında İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından İttihat ve Terakki Mektebi olarak yaptırılmış, daha sonra erkek muallim mektebi olarak kullanılmıştır. Bina, Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir Yunanistan'da kalsaydı, İzmir İyon Üniversitesi olarak kullanılacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Davutpaşa Anadolu Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Davutpaşa Lisesi ya da Davutpaşa Anadolu Lisesi (DPAL), İstanbul Fatih'te yer alan tarihi II. Bayezid'e kadar uzanan lise. İstanbul'un ilk Türk okuludur.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span>

Beyoğlu Fındıklı Lisesi, İstanbul Kabataş'ta bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.

İzmit Lisesi, Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Atatürk Lisesi</span> Ankarada köklü bir Anadolu lisesi

Ankara Atatürk Lisesi, Ankara'nın Sıhhiye semtinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Okul, Ankara İdadisi adıyla 1886 yılında kurulmuş, 1908'de ismi Ankara Sultanisi olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte 1924'te Ankara Erkek Lisesi adını almıştır. Türkiye'de Atatürk'ün adını alan ilk lisedir. Mustafa Kemal Atatürk 30 Aralık 1919'da Ankara Sultanisini ziyaret etmiş ve burada bir konuşma yapmıştır. Okul kuruluş tarihi itibarıyla Türkiye'nin ilk on lisesinden biridir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Kayseri Lisesi, Kayseri’de 1893 yılında hizmete girmiş; 2005-2006 öğretim yılından itibaren Anadolu Lisesi statüsünde, 2023-2024 yılından itibaren de Fen Lisesi eğitime devam etmekte olan ortaöğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kız Lisesi</span> İstanbulda okul

Çamlıca Kız Lisesi ya da bir dönem kullanılan adıyla Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem mahallesinde hizmet veren yatılı okuldur. İkinci Meşrutiyet devrinde açılan “Çamlıca İnas Sultanisi” adlı okulun devamıdır.

İstanbul Anadolu Lisesi ya da eski adıyla Kenan Evren Anadolu Lisesi, 1900'da eğitime başlayan ve günümüzde lise düzeyinde eğitim veren okul. 2020'de aynı ilçede Bostancı'daki yeni binasına taşındı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun bitişiğinde eski okul binası ise Fenerbahçe Spor Kulübüne devredildi.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Lisesi</span>

19 Mayıs Lisesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Ortaöğretim kurumu.

Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi</span>

Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi, İstanbul'un Şişli ilçesinin Nişantaşı semtinde Maçka Caddesi üzerinde bulunan lisedir.