İçeriğe atla

Samsun-Sivas Bölgesel Treni

B?
Samsun – Sivas Bölgesel Treni
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiTCDD Taşımacılık
Yer4. Bölge
Samsun, Amasya, Tokat, Sivas
İlk - Son durak
İstasyonlar31
Sefer sıklığıHaftada 3 gün
Sivas'tan Perşembe, Cumartesi ve Pazartesi günleri 1 sefer
Samsun'dan Cuma, Pazar ve Salı günleri 1 sefer
Yolculuk süresiOrtalama 8 saat
Hizmet
TürüBölgesel Tren[1]
SistemTCDD
Güzergah2
SivasSamsun
SamsunSivas
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık
Yolcu sayısı156
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu401,761 kilometre (249,643 mi)
Hat açıklığıStandart (1.435 mm)
Kabin sistemiDMU 2+2
Çalışma Hızı50 km/sa (31 mph)ortalama 55, azami 95 (azami araç hızı 140 km/sa)
Güzergâh haritası

Samsun[2]
Meşelidüz
Çukurbük
Germiyan
Kavak
Ladik
Havza
Hacıbayram
Suluova
Boğazköy
Amasya[2]
Kayabaşı
Ovasaray
Kızılca
Kızoğlu
Turhal
Zile
Güzelbeyli
Yenice
Artova
Kunduz
Yeşilyurt
Özdere
Çizözü
Sandal
Yıldızeli
Kalın[2][3]
Sivas[3][4]

Samsun – Sivas Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından SamsunSivas güzergâhında haftada üç gün bir sefer işletilen bölgesel trenidir.[1]

Samsun – Kalın demiryolu'nun modernizasyonu ve Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu'nun inşası sebebiyle 2015–2023 yılları arasında tren hattındaki seferlere ara verilmiş ve 27 Nisan 2023'te seferler yeniden başlamıştır.[5][6]

Sivas-Samsun-Sivas ortalama seyir süresi 8sa 10dk'dır. 2015'te hat kapatılırken vadedilen 5sa 45dk'lık süreden bir hayli fazla olmakla birlikte TCDD Sivas 4. Bölge Md.lüğü'nden alınan bilgiye göre hattın çoğu kesiminde henüz izin verilen en yüksek hıza ulaşılmamaktadır. Livre hızları olması gereken düzeye yükseltildiğinde seyir süresi "tüm duruşlar dahil" 6sa 45dk ila 7sa 15dk arasına inecektir.

2015 Eylül ayına kadar klasik lokomotif ve vagon düzeninde (dizel elektrikli lokomotif, dizel jeneratör ve ortalama 5 adet TVS 2000 veya modernizasyon K10/M10 pulman vagonları) trenler tarafından sağlanan yolculuk hizmeti, 2023 Nisan ayından itibaren 232 kişilik 2+2 koltuk düzenine sahip 4 vagonlu DM + M + M + DM vagon düzenindeki DM 15400 dizel mototrenlerle sürdürülmektedir.[7]

Seferler

Sivas'tan Pazartesi Perşembe ve Cumartesi günleri 1, Samsun'dan Salı ve Cuma ve Pazar günleri 1 seferin düzenlendiği tren hattında sefer süresi yaklaşık 8 saat 2 dakikadır. Samsun-Sivas arası tren ücreti Eylül 2023 itibarıyla 275₺ olarak belirlenmiştir.[8]

Samsun – Sivas
İstasyon 42622
Hareket saati
Samsun 08:35
Sivas 16:37
Yolculuk Süresi 8 sa 2 dk
Sivas – Samsun
İstasyon 42621
Hareket saati
Sivas 08:40
Samsun 16:43
Yolculuk Süresi 8 sa 3 dk

Kaynakça

  1. ^ a b "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  2. ^ a b c Samsun – Kalın demiryolu
  3. ^ a b Ankara – Kars demiryolu
  4. ^ Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu
  5. ^ "Ankara-Sivas Hızlı Demiryolu Hattı İşletmeye Açıldı". TCDD Taşımacılık. 27 Nisan 2023. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  6. ^ "8 yıllık ara sona erdi: Seferler tekrar başlatıldı". CNN Türk. 27 Nisan 2023. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  7. ^ "Samsun Sivas treni seferlerine başladı". TCDD Taşımacılık. 27 Nisan 2023. 
  8. ^ "Samsun-Sivas". TCDD Taşımacılık. 22 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ekspresi</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Ekspresi</span> Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına ait bir tren hattı

Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – Sivas YHD, Türkiye'nin Ankara ve Sivas illeri arasında yer alan ve 26 Nisan 2023'te hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olan YHD hattında TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre/saat (160 mph) hızla Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenmektedir.

Ankara – Polatlı Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Polatlı güzergâhında her gün karşılıklı olarak işletilen bölgesel trenidir. Başkentray'da kullanılan E 23000 EMU banliyö tren setleri ile sefer yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir-Afyonkarahisar Bölgesel Treni</span>

Eskişehir – Afyonkarahisar Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Eskişehir – Afyonkarahisar güzergâhında her gün karşılıklı olarak bir sefer işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Garı</span> Sivas, Türkiyede bir tren istasyonu

Sivas Garı, Sivas'ın il merkezi Kadı Burhanettin Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Samsun - Amasya Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Samsun – Amasya güzergâhında her gün karşılıklı olarak bir sefer işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Mavi Treni</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adapazarı-Gebze Bölgesel Treni</span> Bölgesel tren hattı

Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Garı</span>

Amasya Garı, Amasya'nın il merkezi Hızırpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Ekspresi</span> Ankara Arifiye arasında hizmet veren ana hat treni

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir. Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Samsun-Kalın demiryolu</span> Demiryolu hattı

Samsun - Kalın demiryolu, Türkiye'nin kuzeyinde Samsun - Kalın arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Garı</span>

Samsun Garı, Samsun'un İlkadım ilçesi İstasyon Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Uzunköprü Bölgesel Treni</span> TCDD Taşımacılık Bölgesel Treni

İstanbul - Kapıkule Bölgesel Treni, 243,759 kilometre (151,465 mi) uzunluğundaki Halkalı - Uzunköprü güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Bölgesel Tren'dir.

İstanbul - Çerkezköy Bölgesel Treni, 86,998 kilometre (54,058 mi) uzunluğundaki Halkalı - Çerkezköy güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Bölgesel Tren'dir.

Amasya - Havza Bölgesel Treni, Amasya - Havza arasındaki 47,034 kilometre (29,226 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün karşılıklı olarak üç sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Sivas – Malatya Bölgesel Treni, Sivas - Malatya arasındaki 215,203 km uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün karşılıklı iki sefer işletilen bölgesel trendir.

Ankara – Elmadağ Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Elmadağ güzergâhında her gün karşılıklı olarak işletilmiş, iptal edilen bölgesel trendi. DM 15000 DMU tren setleri ile sefer yapılmaktaydı.