İçeriğe atla

Samson ile Dalila (opera)

Samson ile Dalila (Fransızca: Samson et Dalila), Op. 47, bestesi Camille Saint-Saëns'a, librettosu Ferdinand Lemaire'a ait, üç perde ve dört sahneden oluşan opera.[1][2]

Eski Ahit'teki Hakimler Kitabı'nın 16. bölümünde anlatılan masala dayanmaktadır.[3] İlk kez Weimar'da Grossherzogliches Tiyatrosu'nda Almancaya çevrilmiş haliyle 2 Aralık 1877'de sahnelenmiştir.[4] Üçüncü perdesinin ikinci sahnesindeki Bakanal Dansı bölümü sıklıkla konserlerde enstrümantal olarak icra edilir.[5]

Bestelenmesi ve sahnelenmesi

Besteci, öyküyü bir oratoryo olarak besteleyecekken akrabası olan Ferdinand Lemaire'ın önerisi üzerine opera haline getirdi.[6] Librettosunu 1732'de Voltaire'in yazdığı, Jean-Philippe Rameau'nun bestelediği ancak sansür nedeniyle sahnelenmemiş olan Samson adlı operanın librettosu eserin esin kaynağı oldu.

Camille Saint-Saëns, eseri 1876'da tamamladı ve Fransız mezzosoprano Pauline Viardot'ya ithaf etti. Besteci, operayı Fransa'da sahneletmekte güçlüklerle karşılaştı ancak yakın arkadaşı Franz Lizst'in yardımıyla eserin Almanca çevirisi aynı yıl Weimar'da sahnelenip uluslararası ün kazandı. Viardot'un yaşı rol için ileri olduğundan 2 Aralık 1877 gecesi Dalila rolünü Alman sanatçı Auguste von Müller seslendirdi.

Eserin yarattığı olağanüstü ilgiden ötürü Alman Kültür Bakanlığı tarafından Fransız Saint-Saens’a Prusya Liyakat Nişanı’nın en üstün derecesi verildi.[7]

Karakterler

  • Dalila (mezzosoprano)
  • Samson (tenor)
  • Dagon'un Baş Rahibi (bariton)
  • Samson'un satrabı Abimelech Gazze (bas)
  • Filistliler ve Filistinli bir haberci (tenor ve bas)
  • Eski İbranice (bas);
  • İbraniler ve Filistinliler.

Kaynakça

  1. ^ Locke, Ralph P. (1991). "Constructing the Oriental 'Other': Saint-Saëns's "Samson et Dalila"". Cambridge Opera Journal. 3 (3): 261-302. ISSN 0954-5867. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  2. ^ MEYER, STEPHEN C. (2015). Epic Sound: Music in Postwar Hollywood Biblical Films. Indiana University Press. ISBN 978-0-253-01443-6. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  3. ^ Wicker, Brian (2003). "Samson Terroristes: A Theological Reflection on Suicidal Terrorism". New Blackfriars. 84 (983): 42-60. ISSN 0028-4289. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  4. ^ "Samson et Dalila at www.concertoperaboston.org". 11 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Samson and Delilah | opera by Saint-Saëns | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  6. ^ Karacsony, Noemy (Ocak 2018). "Oriental cultures represented in the opera Samson et Dalila by Camille Saint-Saëns". Bulletin of the Transilvania University of Brasov, Series VIII: Performing Arts. 11 (1): 45-54. []
  7. ^ Çakar, Doğan; Ilgar, Mehmet Korhan (20 Temmuz 2020). "Camille Saint Saens'in Samson ve Dalila Operasının "Dans Bakanal" Bölümünde Makam Müziği Unsurları". Sahne ve Müzik (11): 34-81. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Libretto, opera, operet, oratoryo, bale, müzikal, mask gibi müziksel sahne eserlerinin metinlerine verilen ad. Hristiyan dinî ayinlerinde sesle şarkı şeklinde söylenen dua, ilahi, kantata vb. için yazılan metinlere de libretto denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Saint-Saëns</span> Fransız besteci (1835-1921)

Charles Camille Saint-Saëns, Fransız besteci, orkestra şefi, orgcu ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Mezzo-Soprano</span> kadın ses türü

Klasik Batı müziğinde mezzo-soprano bir kadın vokal türü olup soprano ve kontralto kadın ses türleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alayın Kızı</span>

Alayın Kızı İtalyan besteci Gaetano Donizetti tarafından hazırlanmış opera comique janrında iki perdelik bir operadır. Besteci Paris'te yaşamakta iken eserin librettosu Fransızca olarak "Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges" ve "Jean-François Bayard" tarafından yazılmıştır. Sonradan İtalyan seyircinin zevklerine uydurmak için Callisto Bassi tarafından orijinal versiyondan çok az değişik İtalyanca libretto hazırlanmıştır. Operanın prömiyeri 11 Şubat 1840'ta Paris'te Opéra-Comique tiyatrosunda sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Philippe Rameau</span>

Jean-Philippe Rameau, Fransız besteci ve müzik teorisyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Cesti</span>

Antonio Cesti İtalyan Barok dönem opera müziği bestecisidir. Önce bir kesiş olarak orgculuk ve kantata besteciliği yapmış; sonra dinsel olmayan müzisyenliğe geçerek tenör olarak şarkıcılık, lirik opera eserleri besteciliği yapmıştır. Daha sonra da Innsbruck'ta, Floransa'da, Roma ve Viyana'da aslî görevle veya yardımcı olarak müzik direktörü olarak görevlerde bulunmuştur. Bazı kaynaklar zamanının en iyi müzisyenlerinin başta gelenidir diyerek kendini övmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Niccolo Piccinni</span>

Niccolo Piccinni senfoniler, oda müziği eserleri, operalar ve kilise müziği besteleri hazırlamış bir İtalyan bestecidir. Günümüzün klasik batı müziği severleri tarafından pek tanınmayan bir besteci olmakla beraber kendi yaşamı sırasında, özellikle hazırladığı Napoli-tipi opera buffa janrı eserleri dolayısıyla, Avrupa opera seyircisinin çok beğendiği opera bestecilerinin başında gelmekteydi. Piccinni'in zamanla unutulmasının bir nedeni yaşam ve bestecilik döneminin, ünleri günümüze yetişmiş olan Pergolesi gibi büyük besteci ile bir nesil sonrasının büyük bestecileri olan Domenico Cimarosa ile Mozart arasına düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">François-Adrien Boieldieu</span> Fransız besteci (1775 – 1834)

François-Adrien Boieldieu, özellikle opera eserleri hazırlayıcısı olarak tanınan, bir Fransız besteci ve müzik öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Jules Massenet</span> Fransız besteci (1842 – 1912)

Jules Massenet, özellikle opera eserleri hazırlayıcısı olarak tanınan, bir Fransız besteci ve müzik hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Léo Delibes</span> Fransız besteci (1836 – 1891)

Clément Philibert Léo Delibes; 21 Şubat 1836 – Saint-Germain-du-Val köyü, La Fleche, Sarthe, Fransa– 16 Ocak 1891, Paris) en iyi bale, operet ve operaları eserleri ile tanınan bir Fransız Romantik bestecisiydi. Eserleri arasında Coppélia (1870) ve Sylvia (1876) baleleri ve iyi bilinen "Flower Duet" 'i içeren Lakmé (1883) operası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Chabrier</span> Fransız besteci (1841-1894)

Emmanuel Chabrier. Fransız Romantik dönem besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Giordano</span> İtalyan besteci (1867-1948)

Umberto Menotti Maria Giordano, özellikle opera besteleri ile tanınmış bir İtalyan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ariadne Naksos'ta</span>

Ariadne Naksos'ta (Almanca: Ariadne auf Naxos Richard Strauss tarafından hazırlanan bir operadır. Eserin librettosu Hugo von Hofmannsthal tarafından Almanca yazılmıştır.

Maria Radner, doğum adı : Maria Friderike Radnera, Alman opera sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Köy Falcısı</span>

Köy Falcısı bestesi ve librettosu Jean-Jacques Rousseau tarafından Fransizca olarak hazırlanmış bir perdeden oluşan, intermezzo buffo janrında bir kısa opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro Direktörü</span>

Tiyatro Direktörü, , bestesi Wolfgang Amadeus Mozart tarafından, Almanca olan librettosu bir Avusturyalı tiyatro direktörü olan "Gottlieb Stephanie" tarafından hazırlanmış, uvertür ve 1 perdeden oluşan bir singspiel janrında komik opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Armide (Gluck)</span>

Armide, Christoph Willibald Gluck tarafından Fransızca olarak hazırlanmış 5 perdelik bir trajik operadır. Librettosu "Philippe Quinault" tarafından Fransızca olarak Torquato Tasso'nun (d.1544-o.1596) "Gerusalemme liberata [(Kurtarılmış Kudüs)(1581)]" epik şiir eserinden uyarlanarak yazılan eserin prömiyer temsili 23 Eylul 1777'de Paris'te "Académie Royale de Musique" tarafından verilmiştir. Bu eser Gluck'un Fransız opera sahnesinde temsil edilen 5. opera eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Guiraud</span> Fransız besteci (1837-1892)

Ernest Guiraud, New Orleans, Louisiana'da doğan Fransız besteci ve müzik öğretmenidir. En çok Bizet'in Carmen operası ve Offenbach'ın Les contes d'Hoffmann operası için kullanılan geleneksel orkestral anlatımları yazmasıyla tanınır.

Hayvanlar Karnavalı , Fransız besteci Camille Saint-Saëns'ın on dört bölümden oluşan mizahi bir müzik eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Danse macabre (Saint-Saëns)</span>

Danse macambre , 1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saëns tarafından bestelenmiş bir senfonik şiirdir. Şair Henri Cazalis’in bir şiiri üzerine bestelenen eser, Cadılar Bayramı'nda gece yarısı Ölüm'ün ortaya çıkıp sabah horoz ötene kadar keman çaldığı ve ölüleri mezardan çıkıp dans etmeye çağırdığına dair bir efsaneye dayanır. Bestecinin başyapıtı kabul edilir. Filmlerde, sahne eserlerinde, animasyon filmlerinde sıklıkla kullanılmış; edebiyatta yer verilmiştir.