İçeriğe atla

Samsam Gölü

Samsam Gölü
Harita
Havza
KonumKulu, Konya, Türkiye
Koordinatlar39°6′16″K 32°44′16″D / 39.10444°K 32.73778°D / 39.10444; 32.73778
Genel bilgiler
Göl türüTatlı su gölü
Yüzölçümü830 ha (2.100 akre)
Yüzey rakımı980 m (3.220 ft)
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Samsam Gölü
Samsam Gölü
Samsam Gölü (Türkiye)

Samsam Gölü, Konya ili, Kulu ilçesi sınırlarında yer alan tatlı sulu, sığ göldür. Göl yağışlar, yeraltı suları ve küçük dereler ile beslenir.

Konya-Ankara il sınırı, Kulu-Haymana ilçe sınırındadır. Kulu merkezin kuş uçumu 25 km batı yönünde yer alır. Hacı Deresi kanal ile göle karışmadan 6 km GB'sındaki Kozanlı Gökgöl'e akıtılmaktadır. Göl suları azalmış ortaya çıkan topraklarda çoraklaşma başlamıştır.[1]

Samsam Gölü, suları 35 km'lik tahliye kanalı ile Kozanlı Gökgöl'e akmakta, Gökgöl'den çıkan Pazarözü Deresi Tuz Gölü'ne dökülmektedir. 1993'te 650 ha olan Gökgöl tahliye kanalından sonra günümüzde 50 ha alan kaplamaktadır.[1] Göl çevresi çayırlıklar ile kaplıdır. Yaz mevsimi sonunda tamamen kuruyan gölün tabanı otlarla kaplanır. Göl çevresinde buğday tarımı ve hayvancılık yapılmaktadır.

Göç sırasında burada konaklayan kılıçgaga göle koruma statüsü kazanmıştır. Kışın gölde turnalar ve su kuşları görülebilir. Göl tahliye kanalı ile Kozanlı Gökgöl'e bağlanmadan önce tuzlu sulara sahipti.[2]

Göl tarım alanı kazanmak amacıyla kurutulmuş olsa da tuzlu topraklardan verim alınamamaktadır. Fazla su isteyen şeker pancarı ekimi yeraltı suyu üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Arazide çölleşme tehlikesi bulunmaktadır.[3]

Samsam Gölü havzası Konya kapalı havzasının kuzey kısmını oluşturur. Samsam Gölü. Kozanlı’daki Gökgöl’ü drenaj kanalı ile beslemektedir.[4]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ a b GÜRER, Prof. Dr. İbrahim; ÖNCÜ, Murat (2011). "YAĞIŞ AKIŞ MODELLEMESİ (IHACRES); KONYA KAPALI HAVZASI, KOZANLI VE SAMSAM GÖLLERİ HAVZASI ÖRNEĞİ" (PDF). imo.org.tr. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  2. ^ "Samsam Gölü – KONYA". turkiyesulakalanlari.com. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  3. ^ "Kuşlar kaçıyor Tuz Gölü küçülüyor". hurriyet.com.tr. 11 Aralık 2004. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  4. ^ "Kozanlı Gökgöl". Doğa Derneği. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Meke Krater Gölü</span> Konya ilinde bulunan krater gölü

Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar Düzlüğü'nde, Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil maarın uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır.

<span class="mw-page-title-main">Acıgöl</span> Ege bölgesinde bir göl

Acıgöl, Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan tektonik göl. B Sınıfı Sulak Alan olarak koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuz Gölü</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölü

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palas Tuzla Gölü</span> Kayseride tuz gölü

Palas Tuzla Gölü, Kayseri ili, Sarıoğlan ilçe sınırlarında bulunan tektonik oluşumlu tuzlu göldür. Yüzey rakımı 1131 m, uzunluğu 8 km, genişliği 8 km, alanı 23,5 km2'dir. Faylar ile çevrelenen, kapalı havza özellikli Palas Ovası'nın en alçak alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Seyfe Gölü</span>

Seyfe Gölü, Kırşehir'in 35 kilometre doğusunda bulunan sığ, 15 km² alana sahip tektonik göl. Denizden 1080 metre yükseklikte olan gölün bulunduğu Seyfe Ovası'nın tamamı 152.200 hektardır. Bunun 1550 hektarı göl, 9700 hektarı geçici bataklık, geriye kalanı ise tarım alanıdır. Gölün derinliği, içeriye doğru 200 metre ilerledikçe 4-5 metreyi bulmaktadır. En derin yeri 10-12 metre arasındadır. Uzunluğu 10 km, genişliği 5 km, çevresi 26 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Obruk Platosu</span>

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya Ovasını (1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Akarçay Havzası, hep sismik olarak aktif olan, kuzeybatı-güneydoğu yönünde ortalama 130 kilometre uzunlukta ve 20 kilometre genişlikte olan bir çöküntü havzasıdır. Kuzey ve doğusunda Sakarya Havzası, güneyinde Konya Kapalı Havzası ve Antalya Havzası, batı ve güneybatısında Büyük Menderes Havzası ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolluk Gölü</span> Konyada tuzlu göl

Bolluk Gölü, Konya ilinde Tuz gölünün batısında yer alan tektonik oluşumlu göldür. Alanı 11.50 km2, denizden yüksekliği 950 m'dir. Suyunda bol miktarda sodyum sülfat bulunduğundan suları tuzludur. Göl Tuz Gölü'nün uydu gölü sayılarak, ekolojik alanı içinde kabul edilir. Çevre nesli tehlikede olan bazı endemik türleri barındırdığı için ÖDA kabul edilir. Alanda tuzcul bozkırlar, sulak çayırlar, nesli tehlikede olan bitkilerden Saponaria halophila, Silene salsuginea yaygındır. Alanda kuluçkaya yatan kuş türleri şunlardır: ince gagalı martı, Akdeniz martısı, gülen sumru. Ayrıca; büyük cılıbıt, kaşıkcı, uzunbacak, kılıçgaga alanda görülen diğer kuş türleridir. Flamingolar büyük gruplar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yay Gölü</span>

Yay Gölü, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir göldür. Erciyes Dağı'nın güneyinde, Develi-Yahyalı-Yeşilhisar-İncesu kasabaları arasında uzanan volkanik kapalı havzaya Sultan Sazlığı-Yay Gölü adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Düden Gölü</span> Konyanın Kulu ilçesinin gölü

Düden Gölü, Konyanın Kulu ilçesi sınırında, denizden 950 m yüksekliğinde, 800 hektar büyüklüğünde, tektonik göldür.

<span class="mw-page-title-main">Tersakan Gölü</span> Türkiyede bir göl

Tersakan Gölü, Konya ili, Cihanbeyli ilçesi sınırlarında, Tuz Gölü'nün güneybatısında yer alan suları sodalı, tektonik göl.

<span class="mw-page-title-main">Konya kapalı havzası</span>

Konya kapalı havzası, yaklaşık olarak Türkiye'nin ortasında bulunan kapalı havza. 5 milyon hektarlık alanıyla Türkiye'nin yaklaşık %7'sini kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Uyuz Gölü</span> Türkiyede bir göl

Uyuz Gölü , Konya ili, Kulu ilçesi sınırlarında bulunan tatlı su gölüdür. En derin yeri 1,5 m, alanı 15 km2'dir. Çöl Gölü'nün 2,2 km kadar güneydoğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Akgöl (Özalp)</span> Türkiyede göl

Akgöl, Van ili, Özalp ilçesi sınırlarında bulunan kapalı havzalı tektonik göldür.

Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza.

<span class="mw-page-title-main">Keşiş Gölü</span> İpekyolu ilçesinde bir göl

Keşiş Gölü, Van ili, Gürpınar ilçesi sınırlarında yer alan Urartular kalan antik baraj. Baraj gölü zamanla doğal göl haline gelmiş, kuş cennetine dönmüştür. Van merkeze 30 km uzakta, Kuh, Erek ve Kazan dağlarının tepesinde bir düzlükte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gökgöl, Gölköy</span>

Gökgöl, Ordu ili Gölköy ilçe merkezinde yer alan küçük bir tektonik göldür. Fay kaynağının yüzeye yaklaştığı alanda oluşan göl tektonik kökenlidir. Gölköy merkezde yer alır.