İçeriğe atla

Samoa'nın dış ilişkileri

Samoa Hükûmeti genel olarak muhafazakar ve Batı yanlısıdır ve bölgesel siyasi ve ekonomik konulara büyük ilgi gösterir. Samoa, Ağustos 2000'de Pasifik Adası komşularıyla bölgesel bir ticaret anlaşması için müzakerelere katıldı. Ocak 2009'da Samoa, Çin ve Japonya'da ilk büyükelçiliklerini açtı.[1]

Diplomatik ilişkiler

Samoa ile diplomatik ilişkileri olan ülkeler:[2]

Samoa ile diplomatik ilişkisi olan ülkeler

İkili İlişkiler

Ülke Resmi ilişkinin başlangıcı
 Arjantin18 Mayıs 1993
 Australia31 Mart 1971
 BelgiumMayıs 1973
 Brazil1 Şubat 2005
 Canada11 Haziran 1971
 Chile28 Ağustos 1978
 China6 Kasım 1975
 Cuba11 Ekim 2007
 Fiji10 Kasım 1974
 FranceEylül 1974
 Germany18 Mayıs 1972
 IndiaHazitan 1970
 Japan1973
 Kosovo10 Mart 2017
 Mexico21 Ekim 2008
 New Zealand1 Ocak 1962
 Papua New Guinea27 Ağustos 1979
 Russia2 Temmuz 1976
 South Korea15 Eylül 1972
 Spain5 Kasım 1980
 Tonga
 Turkey12 Nisan 1979[3]
 United KingdomEylül 1970
 United States1971

Samoa ve Milletler Topluluğu

Batı Samoa 1970 yılında Milletler Topluluğu'na katıldı.[4]

Uluslararası organizasyon katılımı

ACP, AsDB, C, ESCAP, FAO, G-77, IBRD, ICAO, ICC, ICFTU, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, IMF, IMO, Intelsat (imzasız kullanıcı), IOC, ITU, OPCW, PIF, Sparteca, SPC, SOPAC, SPREP, UN, UNCTAD, UNESCO, UPU, WHO, WIPO, WMO.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Samoa adds two diplomatic missions in Asia". Radio New Zealand International. 13 Ocak 2009. 24 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2011. 
  2. ^ "Countries with Established Diplomatic Relations with Samoa". Ministry of Foreign Affairs and Trade – Samoa. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Relations between Turkey and Samoa". Ministry of Foreign Affairs. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  4. ^ "Samoa". 15 Ağustos 2013. 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması</span> Filistini tanıyan devletlere genel bakış

Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması, Filistin'in uluslararası toplumda devlet olarak tanınması durumunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un vize politikası</span>

Belarus ziyaretçileri, vizesiz ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Belarus diplomatik dış temsilciliklerinden vize almalıdırlar. Belarus, Şubat 2017'de 80 ülkeyle vizesiz rejime geçti. Vizesiz rejim, yalnızca Minsk Uluslararası Havalimanı'ndan gelen ve giden ziyaretçiler için geçerli olacaktır ve vizesiz kalış sadece 5 gün sürecektir.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın vize politikası</span>

Ermenistan, vize almak zorunda kalmadan belirli ülke vatandaşlarına turizm veya iş amaçlı Ermenistan'ı ziyaret etmek için vize verir veya ülkeye varış için sınırda vize almalarına izin verir. Bazı ülkeler için vize muafiyeti geçici olarak uygulanmaktadır ve ikili anlaşmaları resmiyet halinde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Türkiye ilişkileri</span>

Hırvatistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Hırvatistan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Hırvatistan'ın Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul ile İzmir'de iki genel konsolosluğu vardır. Türkiye'nin Zagreb'de bir elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Barbados'un vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Barbados ziyaretçileri Barbados'un diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın dış ilişkileri</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'ın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Azerbaycan'ın diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Azerbaycan Devleti dış ilişkilerde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin taraf olduğu ve kabul ettiği uluslararası yasal düzenlemelere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Angola-Türkiye ilişkileri</span>

Angola-Türkiye ilişkileri; 1975 yılında Türkiye'nin Angola'nın bağımsızlığını tanımasıyla başlamıştır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler ise Türkiye'nin 2010 yılında Angola'nın başkenti Luanda'da kurduğu Luanda Büyükelçiliği ve Angola'nın 2012 yılında Çankaya'da açtığı Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla yürütülmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2019 yılında 212 milyon $ olmuştur. 2021 yılında iki ülke arası direkt uçuşlar başlamıştır. Bununla birlikte Türkiye'ye ait resmi pasaport hamilleri [Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Kırmızı)] Angola'da 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

Kosova'nın dış ilişkileri, Kosova Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarıyla gerçekleştirilir. Kosova, yurtdışında 24 elçilik işletiyor ve Priştine'de 21 elçiliğe ev sahipliği yapıyor. Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üyeliği var.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın dış ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya’nın 1991’deki bağımsızlığından bu yana dış ilişkileri, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara üyelik kazanma ve komşusu Yunanistan ile uzun zamandır devam eden, anayasal adı altında uluslararası tanınma kazanması çabalarıyla nitelenmiştir. Ülkenin adına yapılan itirazlar sebebiyle Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti geçici adlandırması altında Birleşmiş Milletlere ve diğer bazı uluslararası forumlara kabul edilmesi sağlandı. 2018 yılında Yunan ve Makedon hükûmetleri arasında varılan anlaşma uyarınca ülkenin adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Türkiye ilişkileri</span>

Belarus-Türkiye ilişkileri Belarus ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Botsvana-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Botsvana-Türkiye ilişkileri, Botsvana ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gaborone'de 15 Ekim 2014'ten beri büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Ukrayna ilişkileri</span>

İspanya-Ukrayna ilişkileri, bu iki ülke arasındaki ikili ve diplomatik ilişkilerdir. Her iki ülke de 1991 yılında Ukrayna'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Peru-Türkiye ilişkileri</span> Peru ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Peru-Türkiye ilişkileri Peru ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülkenin de 2010 yılından beri karşılıklı büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samoa-Türkiye ilişkileri</span>

Samoa-Türkiye ilişkileri, Samoa ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Yeni Zelanda, Wellington'daki Türk büyükelçisi 12 Nisan 1979'dan beri Samoa'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili-Türkiye ilişkileri</span>

Fildişi Sahili-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Fildişi Sahili arasında süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın dış ilişkileri</span>

Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin tarihi mirası göz önüne alındığında, başta Kazakistan ve Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu'nun diğer üyeleriyle yakın ilişkilere sahiptir. Türk dilleri gibi ortak mirasları göz önüne alındığında, Türkiye ile de yakın ilişkileri bulunmaktadır.