İçeriğe atla

Samnit Savaşları

Samnit Savaşları, Roma Cumhuriyeti'nin MÖ 343’te Orta İtalya’nın güneyinde bulunan Samnitler ile gerçekleştirdiği savaşlardır. Roma, Samnitler ile toplamda üç kez karşı karşıya gelmiştir. Birinci Samnit Savaşı MÖ 343-341 arasında gerçekleşmiş ancak iki taraf da kesin galibiyet alamamış ve barış antlaşması yapılmıştır. MÖ 327-304 arasında gerçekleştirilen İkinci Samnit Savaşı ise Romalıların lehine bir barış antlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Üçüncü Samnit Savaşı'nda ise (MÖ 298-290) Roma, Samnitler ve müttefiklerine karşı zafer kazanarak Latium’un yanı sıra Orta İtalya’nın güneyinde de güçlü bir konuma gelmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Oğuz Tekin, Hellen ve Roma Tarihi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gnaeus Pompeius Magnus</span> Romalı general ve devlet adamı (MÖ 106-48)

Gnaeus Pompeius Magnus veya Pompey, Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde askeri ve politik liderdi. İtalya'nın kasabalarından gelen Pompey, kendini Roma asilzadeleri arasına sokabildi. Kendisine Magnus kognomenini de Lucius Cornelius Sulla vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Sardinya</span> İtalyada ada

Sardinya, Akdeniz'de, İtalya'ya ait bir ada. Akdeniz'in Sicilya'dan sonra ikinci en büyük adasıdır. Yüzölçümü 24.090 km² olup, ada nüfusu 1.656.960'tır. İtalya'nın batısında, Korsika'nın güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pön Savaşları</span> Kartaca Savaşları

Pön Savaşları, Kartaca Savaşları olarak da bilinir. Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında, MÖ 264-146 yılları arasında, Akdeniz deniz ticaretini ele geçirmek ve elde tutmak için yapılan ve üç evre olarak gerçekleşen savaşlardır. Döneminin bilinen en geniş çaplı savaşlarıdır. Pön sözcüğü, Latince'deki Punicus sözcüğünden türetilmiş bir sözcük olup "Kartacalı" anlamına gelmektedir ve Kartacalıların Fenike kökenini belirten bir sözcüktür.

<span class="mw-page-title-main">Via Appia</span>

Via Appia

<span class="mw-page-title-main">Avrupa tarihi</span> kıta tarihi

Avrupa tarihi, Avrupa'nın tarih öncesinden başlayarak günümüze kadar olan tarihini içerir. Arkeolojik kazılar Avrupa kıtasında MÖ 35.000 yılına kadar uzanan bir insan varlığının olduğunu doğrulamaktadır. Avrupa'da kayda geçmiş ilk yazılı belge olarak ise MÖ 700 yıllarında Antik Yunanistan'da Homeros'un yazdığı İlyada destanı gösterilebilir. Antik Yunanistan'ın yanı sıra, MÖ 8. yüzyılda kurulmuş olan Roma Krallığı, Avrupa'da kayda geçmiş ilk gelişmiş uygarlıklar arasındadır. Antik Yunanistan ve Antik Roma uygarlıkları MS 4. yüzyılda çökmüşler, aynı yüzyılda Hristiyanlık dini Avrupa kültürünü etkisi altına almaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Savaş (MÖ 91-MÖ 88)</span>

Sosyal Savaş MÖ 91-88 yılları arasında Roma Cumhuriyeti ile savaştan evvel Roma'nın müttefiki olan İtalya'daki diğer şehirler arasında yaşanmış bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya tarihi</span>

İtalya tarihi, İtalya yarımadasında yaşayan halkların antik çağlardan başlayarak günümüze kadar ulaşan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Velletri</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Roma Capitale iline bağlı ilçe (komün)

Velletri, İtalya'nın Lazio bölgesinde Roma iline bağlı, Alban Tepelerinde bulunan 53.298 nüfuslu bir yerleşim yeri ve komün.

<span class="mw-page-title-main">Pompeii</span> Antik Roma Kenti

Pompeii, Pompei komünü sınırları içerisinde, İtalya'nın kısmi özerk bölgesi Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Zama Muharebesi</span> zama muharebesi

Zama Muharebesi, MÖ 19 Ekim 202 tarihinde II. Pön Savaşının belirleyici muharebesidir.

Hamilcar Barca Kartacalı komutan ve devlet adamı, Barca ailesinin başı, Hannibal, Hasdrubal ve Mago’nun babasıdır. Damadı Hasdrubal (Adil) Kartaca ordu komutanıdır. Hamilcar ismi Fenike dilinde “kardeşim” anlamına gelir ve Kartacalılar arasında yaygındır. Barca ise Fenike dilinde “yıldırım” anlamına gelen “barak” kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Farnakis</span>

II. Farnekes, Roma Cumhuriyetinin en ünlü düşmanlarından VI. Mitridat'in oğlu olan Pontus Kralı.

<span class="mw-page-title-main">Samnitler</span>

Samnitler, Orta İtalya'da Campania ve Adriyatik Denizi arasındaki dağlık Samnium bölgesinde yerleşmiş eski halk. Şahinlerin soyundan geldikleri sanılan, Oskanca konuşan Samnit­ler, Roma'ya karşı, Hirpini, Caudini, Caraceni ve Pentri adında 4 kabileden oluşan bir konfederas­yon oluşturup, MÖ 343-MÖ 290 arasındaki Samnit Savaşlarında Romalılara şiddetle direndiler. MÖ 290'da ağır bir yenilgiye uğramaları üstüne, topraklarında bir­çok Roma kolonisi kuruldu. Toplumsal Savaş sırasında Gaius Marius'un yanında yer aldılar ve MÖ 82'de Lucius Sulla komutasındaki birlikler karşısın­da bozguna uğrayıp, daha sonra Romalılarla karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Pön Savaşı</span> M.Ö 218 ile 201 yılları arasında Roma ile Kartaca arasında gerçekleşen ikinci savaş

İkinci Pön Savaşı ya da diğer adlarıyla Hanibal Savaşı, Kartaca Savaşı MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasında Roma ve Kartaca devletleri arasında batı ve Doğu Akdenizde meydana gelmiş büyük savaştır. Numidyalı ve Berberi kabilelerinin ve diğer Avrupa uluslarınında katılımıyla geniş çapta bölgeyi etkilemiştir. Pön Romalılar'ın Kartacalılara verdiği isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Benevento</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Benevento iline bağlı ilçe (komün)

Benevento, güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Benevento ili'nin merkezi bir kent ve bir komün.

Roma-Volsk Savaşları, Roma Cumhuriyeti ile kadim İtalyan kabilesi olan Volsklar arasında yaklaşık iki yüzyıl boyunca süren mücadeleyi tanımlar. Güney Latium bölgesinde Volskların göçmesi burada Roma egemenliğinde yaşayan Latinlerin rahatsızlığına yol açar. MÖ 5. yüzyılda Volsklar süregiden savaşlarda artık savunmada kalmaktadır ve Samnit Savaşlarının ardından asimile edilerek Roma Cumhuriyeti tarafından kapsanırlar. Antik tarihçiler eserlerinde Roma-Volsk Savaşlarına ayrıntılı yer verirler. Ancak bu tarihçilerin anlatımları modern tarihçiler tarafından yanlı olmakla eleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Galya Savaşları</span>

Roma-Galya savaşları; Antik Roma orduları ve "Galyalı" adı altında toplanan çeşitli boylar arasındaki bir dizi silahlı çatışmaya verilen genel isimdir. Bu etnik gruplardan bazıları Senonlar, İnsübriler, Boiler ve Gesatiler'dir.

Lucius Papirius Crassus, Romalı bir politikacıydı. MÖ 340'ta diktatör, MÖ 336 ve MÖ 330'da konsül olarak atandı. Lucius Papirius, Roma'daki Papiria gens'inden (ailesinden) idi.

Sidikinler veya Sidicini, Antik İtalya'nın İtalik halklarından biriydi. Toprakları; başkentleri Teanum Sidicinum'dan kuzeye doğru, Liri Nehri vadisi boyunca Fregellae'ye kadar uzanıyordu ve toplamda yaklaşık 3,000 km² alanı kaplıyordu. Samnitler ve Kampanların komşuları, Ausonlar ve Aurunkların müttefikleriydiler. Dilleri Osko-Umbriya dil grubuna mensuptur.