İçeriğe atla

Samiye el-Amudi

Samiye el-Amudi
Samia al-Amoudi [Washington, D.C.] 'de Paula Dobriansky ile.

Samiye el-Amudi, Suudi Arabistanlı bir kadın doğum uzmanı ve jinekologdur. Kendisine hastalık teşhisi konulduktan sonra en çok meme kanseri farkındalığını artırmadaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi'nden Uluslararası Kanser Kontrol Birliği kurulunda sandalye kazanan ilk kadındır.[1]

Hayatı

El-Amudi, 1981'de Kral Abdülaziz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ilk doktorlar arasındaydı.[2]

Nisan 2006'da kendisine meme kanseri teşhisi koydu. Medine gazetesinde haftalık bir köşe yazısında bir dizi makalede hastalıkla ilgili deneyimini kamuya açıklayan ilk Suudi kadındı. Ayrıca bir Tv şovunda yer almıştır.

Mart 2007'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ilk Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü aldı.[3]

2010 yılında, Arabian Business'ın her yıl dünyanın en etkili Arapları listesi olan Power 100 listesinde 5. sırada yer aldı.

Kanser tedavisini tamamladığı 2012 yılı itibarıyla, Şeyh Muhammed Hüseyin Al-Amoudi Meme Kanserinde Mükemmeliyet Merkezi Başkanı ve KAU'da meme kanseri bilimsel başkanıdır.

Çalışmaları

  • Meme kanseri: sessizliği boz 2007.

yazan Dr. Samiye El-Amudi
* CEO - Şeyh Mohammed Hussien Al-Amoudi Meme Kanserinde Mükemmeliyet Merkezi
* Bilimsel meme kanseri başkanı
* BHGI yönetim kurulu üyesi
* Doçent ve Danışman doğum uzmanı, jinekolog
* Kral Abdulaziz Üniversitesi, Cidde, Suudi Arabistan

Kaynakça

  1. ^ "GE Healthcare Insights Blog". www.gehealthcare.com (İngilizce). 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  2. ^ "Power100". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  3. ^ ""Secretary of State Confers the First International Women of Courage Awards" (PDF). 18 Eylül 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 6. Suudi Arabistan kralı

Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistan eski kralı.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Halk sağlığı</span> örgütlü çabalar ve toplumun ve bireylerin bilinçli tercihleri yoluyla sağlığın teşvik edilmesi

Halk sağlığı; toplumun, kuruluşların, toplulukların ve bireylerin organize çabaları ve bilinçli seçimleri yoluyla yaşamı uzatan, yaşam kalitesini iyileştiren, "hastalıkları önleme bilimi ve sanatı" olarak tanımlanmıştır. Organize edilmiş toplum faaliyetleri sonunda, çevre-sağlık koşullarını düzelterek, kişilere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken teşhis ve tedavisini yapacak bir sağlık örgütünü kurarak, toplumsal faaliyetleri her kişiye sağlığını sürdürebilecek bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde hastalıklardan korumayı, yaşam sürelerini uzatmayı, beden sağlığı ile çalışma gücünün artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir bilimdir. Bu yöntem modern tıbbı ve hastaneleri destekleyerek iş yükünü hafifletir. Aynı zamanda salgın hastalıkların önlenmesi ve durdurulmasını sağlar.

Selçuk Erez, 1936 yılında İstanbul’da doğdu. Jinekoloji (kadın-doğum) uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsam Şeref</span>

İsam Abdülaziz Şeref, 3 Mart 2011 - 7 Aralık 2011 tarihleri arası Mısır Başbakanı olan mühendis ve Mısırlı bir profesördür. Daha önce de 2004-2005 yılları arası Ulaştırma Bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Başkanlığı</span>

İstihbarat Genel Başkanlığı,, aynı zamanda Genel İstihbarat Müdürlüğü (GID) olarak bilinen, Suudi Arabistan Krallığı'nın birincil istihbarat kurumudur.

Farouk al-Fishawy, Mısırlı sinema ve televizyon oyuncusu. Yer aldığı 1981 yapımı sinema filmi The Suspect ile dikkat çekti.

<i>Hekimoğlu</i> (dizi, 2019) Türk televizyon dizisi

Hekimoğlu, Karga Seven ve OJO Pictures imzalı, ilk bölümü 17 Aralık 2019 tarihinde yayımlanan, 14 bölüm boyunca senaryosunu Banu Kiremitçi Bozkurt'un yazdığı ve yerini 15. bölümden itibaren Neşe Şen'e bıraktığı medikal, drama ve komedi türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Amerikan yapımı House dizisinden uyarlanmıştır. 2 sezondan oluşan dizi, 25 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan 51. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

Selman bin Fahd bin Abdulla El-Avde Şeyh ve Suudi bilim insanı

<span class="mw-page-title-main">Eugene Lindsay Opie</span>

Eugene Lindsay Opie, tüberkülozun nedenleri, bulaşması ve teşhisi ve hastalığa karşı aşılama üzerine araştırmalar yapan Amerikalı doktor ve patologdur. ABD'de çeşitli tıp okullarında patoloji profesörü olarak ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Dekan olarak görev yaptı.

Saad bin Nâsır eş-Şitrî (d.1967-68) Suudi Arabistanlı bir İslam alimidir. 2015'ten beri ülkenin Kıdemli Bilim Adamları Konseyi'nin bir üyesi ve Selman bin Abdülaziz'in kraliyet mahkemesinin danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samia Suluhu</span> Tanzanyanın altıncı cumhurbaşkanı

Samia Suluhu Hassan Tanzanya'nın altıncı ve şimdiki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Tanzanyalı bir politikacı. İktidardaki solcu, sosyal demokrat Chama Cha Mapinduzi (CCM) partisinin bir üyesidir. Suluhu, Burundi'deki Sylvie Kinigi ve Ruanda'daki Agathe Uwilingiyimana'dan sonra bir Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ülkesinin üçüncü kadın hükûmet başkanı ve aynı zamanda Tanzanya'nın ilk kadın devlet başkanıdır. Göreve gelmeden iki gün önce, önceki devlet başkanı John Magufuli'nin ölümünden sonra 19 Mart 2021'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Papanikolaou</span>

Georgios Nikolaou Papanikolaou, kanser taramasında kullanılan "Pap smear"in mucidi Yunan doktor. Sitopatoloji alanının öncülerindendir.

Gülzar İmamaliyeva Azerbaycanlı doktor, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, tıp bilimleri doktoru ve profesördür. Güney Kafkasya'da bruselloz hastalığını araştıran ilk Azerbaycanlı kadın bilim insanı olarak bilinir.