İçeriğe atla

Samih Rifat

Samih Rifat, (d. 24 Kasım 1945[1] - ö. 4 Ağustos 2007), Türk mimar, fotoğrafçı, çevirmen yazar ve şair.

Samih Rifat, İstanbul'da doğdu. Oktay Rifat 'ın oğludur. Beylerbeyi İlkokulu, Saint Benoit Lisesi'ni ve İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre resmi kuruluşlarda mimar olarak çalıştıktan sonra, belgesel film ve reklam filmi yönetmenliği ile fotoğrafçılık yaptı. Üniversite yıllarından başlayarak çeviriye yöneldi; ilk çevirilerini 80'li yıllarda Yazko çeviri dergisinde yayımladı. René Char, Jacques Prévert, André Verdet, Jean Follain, Paul Valery, Vladimir Mayakovski, Kavafis, Amin Maalouf, Yorgos Seferis ve Le Corbusier gibi ozan ve yazarlardan çeviriler yaptı. Yine üniversite yıllarında fotoğrafçılıkla ilgilendi. 80'li yıllardan başlayarak çeşitli dergilerde, yazdığı yazılara eşlik eden fotoğraflar yayımladı; belgesel filmler çekti. Müzikle de ilgilenen, klasik gitar çalan Samih Rifat, 1981 yılında İstanbul Filarmoni Derneği'nce ilk kez düzenlenen İstanbul Uluslararası Gitar Festivali'nin organizasyonunda görev aldı, festival kapsamında Mutlu Torun'la konser verdi.

4 Ağustos 2007 tarihinde öldü. Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.

Eserleri

  • Heraklietos - Bir Kapalı Söz Ustasıyla Buluşma Denemesi (1998)
  • Akla Kara Arası
  • Çok Eski Bir Günbatımı - Osmanlı Öncesi İstanbulundan Seçme Şiirler (1999)
  • Living in Turkey (Ara Güler ve Stefanos Yerasimos’la birlikte, 1992)
  • Demeures Ottomanes en Turquie (Ara Güler ve Stefanos Yerasimos’la birlikte, 1992)
  • Çocuğu Anlat Bana (Bütün şiirleri/YKY)

Çeviri:

  • Seçme Şiirler (René Char’dan, 1990)
  • Ölü Doğa (André Verdet’ten, 1993)
  • Mimarlık Öğrencileriyle Söyleşi (Le Corbusier’den, 1993)
  • İmge ve Sanrı (Paul Valery’den, 1993)
  • Sanat Her Zaman Yalan Söylemez mi? (Kavafis’ten, 1993)
  • Yaramaz Çocuklara Masallar (Jacques Prévert’den, 1994)
  • Kapodokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün (Yorgos Seferis’ten, 1995)
  • Bahçelerin Beyaz Güneşi (Jean Follain’den, 1996)
  • Altın Yağmur (Mabeyinci Pavlos’tan, 1997)
  • Pera Palas (Abidin Dino’dan, 1999)
  • Ne Var Ne Yok? (Vladimir Mayakovski’den, 2000)
  • Yüzüncü Ad (Amin Maalouf’tan, 2000)
  • Poetika, Şiir Sanatı Üzerine (Aritoteles, 2007)[2]
  • Üç Öykü (Gustave Flaubert, 2007)[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2017. 
  2. ^ a b "Kitap | Can Yayınları". www.canyayinlari.com. 7 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkçe</span> Türk halkının Oğuz Türkçesi dili

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

24 Ocak, Miladi takvime göre yılın 24. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 341 gün vardır.

16 Kasım, Miladi takvime göre yılın 320. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 45 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kundera</span> Çek asıllı Fransız yazar

Milan Kundera, Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme almış ve hayatını Paris'te sürdürmüş olan Kundera, ölümünden önce yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilirmiştir.

Özdemir İnce, Türk şair, yazar, çevirmen ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ezginin Günlüğü</span> Türk müzik grubu

Ezginin Günlüğü, Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulmuş müzik topluluğu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde verdi. 80 darbesinin baskılarına karşı özgürlükçü bir tepki olarak ortaya çıkan topluluk, Ölüdeniz albümlerine kadar Anadolu ezgilerini şarkılarında korumuştur. Topluluk üyeleri sonraları değişmiş olsa da Nadir Göktürk kalıcı olmuştur. Değişen üyelerle birlikte müziklerinde de değişimler olmuştur. 90'larda Hüsnü Arıkan solistliğiyle başlayan yeni dönemlerinde, pop müziğe doğru kaymakla eleştiri toplamıştır. Ezginin Günlüğü'nü, Ölüdeniz albümü öncesi dönemi apayrı bir müzik topluluğu olarak gören ve sonrasını kabul etmeyen büyük bir kitle olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul bibliyografyası</span>

İstanbul hakkında yazılmış kaynak eserler şu şekildedir.

Fransızca eser veren yazarların doğum tarihine göre sıralanmış listesi

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

Erdal Albayrak, kalem adıyla Erdal Alova veya kısaca Alova ; Türk şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Türk-Sovyet politik ve askeri ilişkileri

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Sovyetler Birliği ve Türkiye hükûmetleri arasındaki politik ve askerî ilişkilerdir. 1917'deki Ekim Devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği dünyadaki tüm komünist ayaklanmalara destek vermiş, bununla birlikte sömürgeci ve emperyalist müdahalelere karşı da mücadele etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Sovyetlerde Rus İç Savaşı (1918-1922) sürerken aynı yıllarda Anadolu'da Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1922) devam etmekteydi. Bu dönemde yeni kurulan Sovyetler, kendi gibi İtilaf Devletlerinin önde gelenleriyle savaşan Türkiye heyeti ile diplomatik ilişkiler geliştirdi ve Türkiye'ye para, silah ve mühimmat yardımı gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Arrabal</span> İspanyol ressam ve yazar

Fernando Arrabal Terán, İspanyol oyun yazarı, senarist, film yönetmeni, romancı ve şairdir. Melilla'da doğdu ve 1955'te Fransa'ya yerleşti. Uyruğu ile ilgili olarak, Arrabal kendisini "desterrado" veya "yarı gurbetçi, yarı sürgün" olarak tanımlamaktadır.

Modern Dünya Edebiyatı Antolojisi, Enis Batur'un hazırladığı, 1988 yılında Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan edebiyat antolojisi. Türkçe dışındaki dillerde yazan 171 edebiyatçıdan seçme eserler ve parçalar içeren antoloji hem ele aldığı dönem hem de kapsamı itibarıyla Türkçede türünün tek örneğidir. Her ne kadar Ernest Hemingway gibi kimi ağır topları dışarıda bırakmış olsa da bu antoloji referans kaynağı olarak önemini korumaktadır.