İçeriğe atla

Sami bayrağı

Sami bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Sami
Kabul tarihi15 Ağustos 1986
TasarlayanAstrid Båhl

Sami bayrağı, İskandinav ülkelerinin yerli halk gruplarından ve Rusya Federasyonu'nun Kola Yarımadası'ndan biri olan Sapmi ve Sami (Saami) halkının bayrağıdır.

İlk Sámi Bayrağı

İlk resmi olmayan Sámi bayrağı, 1977'de Porsáŋgu'dan Sahil Sámi sanatçısı Synnøve Persen tarafından tasarlandı. Sami siyasetinde yeni bir dönemi tetikleyen ve güçlü bir sembolik öneme sahip olan planlanan Alta Barajı'na karşı gösterilerde ulusal bir sembol olarak kullanılmıştır. Bayrak, İskandinav ülkelerinin bayraklarına uygulanan İskandinav haçını önerecek şekilde yapılandırılmış. Üç renkli bir bayraktı. Renkler mavi, kırmızı ve sarı, geleneksel Sámi kıyafeti olan gáktis'te yaygın olarak kullanılır.[1][2]

Güneşin çocukları

İlk gayri resmi Sami bayrağı.

Motif, "Päiven Pārne'" ("güneşin oğulları") şiiri göz önünde bulundurularak seçildi.[3] Şiir, Güney Sámi Protestan rahibi Anders Fjellner (1795-1876) tarafından, Sámi mitolojisinden unsurlarda ağır bir joik tarafından yazılmıştır. Şiir, Sámi'yi "Güneşin oğulları ve kızları" olarak, kuzeyde uzak bir "Ölüm Evi" nde yaşayan bir kadın "Dev" (tanımlanamayan bir mitolojik varlık) ile kaçtığı güneşin erkek yavruları arasındaki birlik yoluyla tanımlar. Sámi ayrıca Sámi milli marşında "güneşin oğullarının yavruları" olarak da adlandırılır.[1]

Resmi Durum

Sámi Konseyi tarafından kabul edilmesinden on yedi yıl sonra, 2003 yılında Sámi bayrağı, en büyük Sámi nüfusuna sahip ülke olan Norveç'te resmi statü aldı. Şu anda Norveç belediyelerinin Sámi Ulusal günü olan 6 Şubat'ta bayrağı uçurması zorunludur.

Bir kabinin dışında uçan Sami bayrağı

Sámi Konseyi daha önce bayrak ve diğer ulusal sembollerin tam mülkiyetine sahipti, ancak 18. Sámi konferansından bu yana şimdi bu mülkiyeti Sámi Parlamento Konseyi ile paylaşıyorlar. Ulusal semboller Ortak Komitesi, uluslararası hanedanlık armaları ilkelerine uygun olarak yeni ulusal sembolleri belirleme hakkına da sahiptir. Bayrağın kendisi tentür kuralına uymuyor.

Sami bayrak günleri

  • 6 Şubat- Sami Ulusal günü, Trondheim'daki ilk Sámi konferansını anmak için, 1917.
  • 25 Mart- Duyuru
  • 24 Haziran- Yaz Ortası
  • 9 Ağustos- Birleşmiş Milletler uluslararası yerli halk günü.
  • 15 Ağustos- Sami bayrağı 15 Ağustos 1986'da tanındı.
  • 18 Ağustos- Saami Konseyi 1956'da kuruldu.
  • 26 Ağustos- İsveç Sami Parlamentosu 1993 yılında açıldı.
  • 9 Ekim- 1989 yılında Norveç Sami Parlamentosu kuruldu.
  • 9 Kasım- Finlandiya Sami Parlamentosu 1973'te kuruldu.
  • 15 Kasım- Sami "milli marşı" nın bestecisi Isak Saba, 15 Kasım 1875'te doğdu.
  • 29 Kasım- Elsa Laula Renberg 29 Kasım 1877'de doğdu. Aynı zamanda Trondheim'daki 1917 ilk Sámi Meclisinin organizasyon Komitesinin başkanıydı.

İlgili semboller

Sami parlamentoları

İsveç Sámi Parlamentosu'nun logosu dört Sámi renginde bir daireye sahipken,[4] Finlandiya Sámi Parlamentosu bir daireye ve ilk Sámi bayrağının üç rengine sahiptir.[5] Norveç'in mevcut logosunun Sámi Parlamentosu bayrağın unsurlarını içermiyor.

Finnmark Emlak

Finnmark Yasası tarafından kurulan özerk varlık olan Finnmárkuopmodat, kuruluşun web sitesine göre "Finnmark Mülkünün hem Sámi hem de kvens ve etnik Norveçliler için ilgili ve sorumlu hissettiği bir sembol olarak Sámi ve Norveç bayrağından renk alan bir logoya sahiptir. (...) Dairesel şekil... hem Sámi bayrağının güneş sembolünü hem de bir dairenin sağlam ve güvenli bir şekilde örtülmesini ifade eder. (...) Kuzey ışıklarının Norveç ve Sámi bayrağının renklerine bir kapı açmasına izin vermek için açılır."[6]

Rus Sámi Organları

Murmansk eyaletinin Sámi'nin seçilmiş tam yetkili temsilcileri Konseyi, bayraktan esinlenen bir sembol kullanıyor: iki ren geyiği boynuzu bir hilal gibi birleştirildi, üst yarısı kırmızı ve alt yarısı mavi, yarıları arasında sarı ve yeşil iki şerit var. Murmansk eyaletindeki resmi yerli halk Merkezi, [İl] Hükûmeti altındaki resmi yerli halk Konseyi'nin faaliyet gösterdiği, bayraktan da ilham alan bir logo kullanıyor: merkezinde kahverengi bir lávvu, suyu simgeleyen mavi bir çizgi ve Aurora Borealis'i simgeleyen çok renkli bir çizgi olan bir daire, soldan sağa kırmızı, sarı, yeşil ve mavidir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Saamiraddi". www.saamicouncil.net. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  2. ^ "Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter". www.manskligarattigheter.se. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  4. ^ "Sametinget". Sametinget. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  5. ^ "Archived copy". 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2009. 
  6. ^ "Redirect Notice". images.google.com. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Laponlar</span> Kuzey İskandinavya, Karelya ve Finlandiyada yaşayan Fin-Ugor toplumu.

Laponlar ya da Samiler, Norveç ve İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan bölgelerinde çok eski tarihlerden bu yana yaşamakta olan bir etnik grup. Laponların günümüzdeki sayıları 60.000 kadardır ve %70'i Ural dil ailesine bağlı Sami (Saame) dili olan Laponca konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve bayrağı</span> Ulusal bayrak

Zimbabve bayrağı, günümüzdeki kullanılan hâli ile 18 Nisan 1980 tarihinde göklere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Harald (Norveç kralı)</span> Efsanevi ilk Norveç Kralı

I. Harald, lakabı Sarışın Harald ya da Güzel saçlı Harald olan ve 872 ile 933 yılları arasında hüküm sürmüş Norveç kralı. Tüm Norveç üzerinde egemenlik iddiasında bulunan ilk kraldır. 9. yüzyılda yaşamış barbar İskandinav şeflerinin en büyüklerinden biridir. Gerçekte ülkenin batı kıyıları haricinde gerçek bir denetim kuramamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şili bayrağı</span> Ulusal bayrak

Şili bayrağı, Şili'nin millî bayrağıdır ve 18 Ekim 1817'de yürürlüğe sokulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Gök-Kal</span>

Gök-Kal - Türk ve Altay mitolojisinde bir doğa katmanı. Aynı zamanda eski Türk İnancı Tengricilik'te bir ruh kategorisidir. Kök-Kal veya Gök-Kalığ ya da Kovak-Kalığ olarak da söylenir. Karşıtı Yer Su'dur.

<span class="mw-page-title-main">Asur bayrağı</span>

Asur bayrağı veya Süryani bayrağı, Asur halkını kendi yurtlarında ve diasporada temsil etmesi için Asurlar tarafından seçilmiştir. İlk olarak George Bit Atanus tarafından tasarlandı ve sonrasında Asur Evrensel İttifakı, Asur Ulusal Federasyonu ve Bet-Nahrin Demokrat Partisi tarafından 1971 yılında kabul edildi. Bayrakta beyaz arka plan ve merkezinde altın renginde bir daire bulunmaktadır. Dört köşeli mavi bir yıldızla çevrilidir. Dört tane üç renkliye sahiptir (kırmızı-beyaz-mavi). Genişleyen dalgalı çizgiler dört yandan merkeze bağlıdır. Demir Çağı ikonografilerinden bilinen Hristiyanlık öncesi Asur Tanrısı Aşur'u bayrak merkezinin hemen üzerine yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia bayrağı</span> Ulusal bayrak

Saint Lucia bayrağı, Saint Lucia'nın resmi ulusal bayrağıdır. İlk olarak 1 Mart 1967 tarihinde kullanılmaya başlanmış, 1979 ve 2002 yıllarında yapılan ufak değişiklikler ile günümüzdeki halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller bayrağı</span> Ulusal bayrak

Seyşeller bayrağı, Seyşeller devletine ait günümüzde kullanılan hâli ile 18 Haziran 1996 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Mali arması</span> Ulusal arma

Mali arması, Afrika ülkesi Mali tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kaledonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yeni Kaledonya bayrağı resmî olarak Fransa bayrağı olup, ilki 1794 yılında olmak üzere 1848 yılından bu yana kesintisiz kullanımda olan bayraktır. 2010 yılında Yeni Kaledonya kongresinin aldığı karar doğrultusunda Bağımsızlık Partisi Ulusal Kurtuluş için Kanak Sosyalist Cephesi bayrağı Fransa bayrağı yanında Yeni Kaledonya'nın resmî bayrağı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye sembolleri</span>

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni temsil etmek için çeşitli semboller kullanılmıştır. Özerk İdare, resmi bir amblemi Aralık 2018'de kabul etmiştir. Amblem, Arapçadaki “Özerk Yönetim” kelimesinden, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgeleri temsil eden yedi kırmızı yıldızdan, bölgede yetişen iki ürün olan zeytin ve buğdaydan oluşmaktadır. Tüm sembollerin etrafını saran alanda, bölgede konuşulan diller olan Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe olarak yazılmış olan "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi" kelimeleri yer almatadır. Bütün amblemin üzerine yerleştirildiği mavi ve sarı yarım daire, Fırat nehrini ve bölgenin "kalıcı baharını" temsil eder. Özerk İdarenin amblemini beyaz bir alanda kullanan bir bayrak da idarenin kendisini temsil etmek için kullanılır.

<i>Soyombo</i> sembolü Moğolistanın ulusal sembolü

Soyombo sembolü 1686'da Zanabazar tarafından icat edilen Soyombo alfabesindeki özel bir karakterdir. "Soyombo" adı, Sanskritçe svayambhu "kendi yarattığı" kelimesinden türetilmiştir. Moğolistan bayrağı, Moğolistan arması ve diğer birçok resmi belgede bulunan Moğolistan'ın ulusal sembolü olarak hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Letonya arması</span>

Letonya arması, Letonya'nın resmî devlet armasıdır.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.

<span class="mw-page-title-main">Amazonas (Venezuela eyaleti) bayrağı</span> Venezuela eyaleti Amazonas bayrağı

Amazonas Eyaleti bayrağı, Venezuela'nın güneyinde bulunan Amazonas Eyaleti'nde resmi olarak tanınan ve kullanılan bölgesel ve eyalet sembolüdür.