İçeriğe atla

Sami Hoştan

Sami Hoştan
Doğum1 Temmuz 1947
Üsküp, Yugoslavya SFC
Ölüm11 Mayıs 2015 (67 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul

Sami Hoştan, (lakabı: Arnavut Sami, d. 1 Temmuz 1947, Üsküp - ö. 11 Mayıs 2015, İstanbul),[1] Susurluk davası hükümlüsü, Ergenekon davası sanığı.

Eski İstanbul Sheraton Oteli gazinosunun da ortaklarındandır. 2. MİT Raporu'nda DHKP/C örgütü ile ilişkili olduğu, İspanya, Hollanda ve Kolombiya bağlantılı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülmüştür. Raporda ayrıca, Tarık Ümit'in kaçırıldıktan sonra Abdullah Çatlı tarafından Hoştan'ın çiftliğinde sorgulandığı da iddia edilmiştir.[2]

1996'da Susurluk'taki trafik kazasının sonrası ortaya çıkan karanlık ilişkilerle ilgili 14 sanığın yargılandığı dava dördüncü yılın sonunda karara bağlandı. Davanın kararına göre, Özel Harekât Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve eski MİT görevlilerinden Korkut Eken, "Cürüm işlemek için çete oluşturmak ve bu çeteyi yönetmek" suçundan altışar yıl, Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 12 sanık ise "Cürüm işlemek için çete oluşturmak"tan dörder yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların tümüne yurtdışına çıkma yasağı konuldu. Ceza onaylandığı takdirde İnfaz Yasası'na göre daha önce 31 gün cezaevinde tutuklu kalan Hoştan, 555 gün daha hapis yatacak.[1]

22 Ocak 2008 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 4. dalga operasyonunda gözaltına alındı. Ergenekon davasında silahlı terör örgütüne üye olma ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlamalarıyla tutuksuz yargılandı.[2] 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[3]

Ölümü

Uzun süre karaciğer kanseri tedavisi gören Sami Hoştan 11 Mayıs 2015'te öldü.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Ergenekon iddianamesi/ŞÜPHELİLER". VikiKaynak. 25 Temmuz 2008. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2009. 
  2. ^ a b "Sami Hoştan kimdir?". Habertürk. 22 Ocak 2008. 29 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2009. 
  3. ^ "İşte Ergenekon kararları" 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 5 Ağustos 2013. En son 5 Ağustos 2013 tarihinde erişildi.
  4. ^ Ergenekon davası sanıklarından Sami Hoştan hayatını kaybetti 14 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haberturk.com

İlgili Araştırma Makaleleri

2005 Şemdinli olayları, 9 Kasım 2005'te Hakkâri ili Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevinin bombalanması olayıdır.

Sedat Edip Bucak Zaza asıllı Türk siyasetçi. 19, 20 ve 21. dönem DYP Şanlıurfa milletvekili. Susurluk kazasından sağ kurtulan tek kişidir.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

Mehmet Fikri Karadağ Türk asker. Kuvvayi Milliye Derneği'nin kurucusu. 1991-1996 yılları arasında Elazığ'da görev yaptı. 8. Kolordu Hareket Başkanı görevinde de bulundu. 30 Ağustos 2003 tarihinde emekli oldu. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi'nden ayrılarak 2005 yılında Kuvvayi Milliye Derneği'ni kurdu. 2007 seçimlerinde İstanbul 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı olmuştur.

Halil Kemal Gürüz, eski YÖK Başkanı ve eski TÜBİTAK Başkanı.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

Veli Küçük Türk asker.

Fevzi Türkeri Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Ferit İlsever, Türk yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Serdar Saçan</span> Türk emniyet müdürü (1962–2023)

Adil Serdar Saçan, eski polis, yazar, hukukçu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürüdür.

Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Mustafa Levent Göktaş Çerkes asıllı Türk asker ve avukat.

Çetin Doğan Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Buldan</span> Pervin Buldanın eşi

Savaş Buldan, Susurluk skandalına karışan Kürt kökenli Türk vatandaşı. Siyasetçi Pervin Buldan'ın eşidir. Haziran 1994'te kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırıldı ve öldürüldü.

15 Temmuz Darbe Girişimiyle ilgili davalar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye'de başlatılan soruşturmalar kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Yavuz (asker)</span> Türk asker

Münür Kemal Yavuz Türk asker. Eski Harp Akademileri Komutanı.

15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki dört noktada, her bir günde ikişer patlayıcı yüklü kamyonetin infilak ettirilmesiyle dört intihar saldırısı gerçekleştirildi. 15 Kasım'da sırasıyla Şişli'deki Bet İsrael Sinagogu ile Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu, 20 Kasım'da ise Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık'ın İstanbul Başkonsolosluğu binası ile Beşiktaş'taki HSBC Genel Merkezi binası, saldırıların hedefiydi.