İçeriğe atla

Sambucus

Sambucus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Dipsacales
Familya:Adoxaceae
Cins:Sambucus
L.[1]

Sambucus, Adoxaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Önceleri hanımeligiller (Caprifoliaceae) familyası içerisinde değerlendirilmekle birlikte son yıllarda Adoxaceae familyasıyla kesin genetik akrabalığı ortaya çıkmıştır. Dünya üzerindeki dağılımı astorpikal bölgelerde yoğunlaşmıştır. Hem kuzey hem de Güney yarımkürede yetişmesine karşın Kuzey'de daha yaygındır. Güney yarımkürede çoğunlukla Avustralya ve Güney Amerika ülkelerinde görülür.

Türkçede anlamı mürverdir. Mürver, koyu mavi veya siyah renkli olur. Genellikle tatlı ve keskin bir tada sahiptir. Bu özelliği nedeniyle şurup, jöle, reçel ve ezme gibi çeşitli tatlılarda tercih edilen bir bileşendir. Ayrıca çok sayıda içecek ve kokteyl için de kullanılır.[2] Mürver; doyurucu, besleyici olmasının yanında potasyum, demir, bakır ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. B vitamini, A vitamini ve C vitamini içerir. İyi bir diyet lifi ve protein kaynağıdır. Meyve ayrıca vücudunuzda bir antioksidan ve anti-inflamatuar ajan olarak işlev görür.

Açıklama

Zıt düzenli yapraklar, 5-9 yaprakçıklı (veya nadiren 3 veya 11) ince ve uzundur (İngilizce:pinnate). Her yaprak 5–30 cm uzunluğundadır. Yaprakların tırtıklı kenar boşlukları vardır. İlkbaharın sonlarında büyük beyaz veya krem renkli çiçek kümeleri taşırlar; bunları küçük siyah, mavi-siyah veya kırmızı meyve (nadiren sarı veya beyaz) kümeleri takip eder.

Renk

Antosiyaninlerin yapısı, mürverdeki mavi pigmentler.[3]

Sambucus meyvesi, mürver suyuna su ile seyreltildiğinde kırmızımsı olan yoğun bir mavi-mor renk vermek için bir araya gelen antosiyanidinler[4] açısından zengindir.[5] Bu pigmentler çeşitli ürünlerde renklendirici olarak kullanılır[4] ve "mürver suyu rengi" ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından sertifikalı organik gıda ürünlerinde izin verilenler arasında listelenmiştir.[4] Mürver suyu, Japonya'da Gıda ve Sanitasyon Yasası kapsamında onaylanmış "doğal renk katkı maddesi" olarak listelenmiştir.[6] Açık "mürver" rengi vermek için, lifler mürver suyu ile boyanabilir (şapı boya sabitleyici olarak kullanarak).[7]

Taksonomi

Sambucus cinsine bağlı türler:

  • Sambucus africana - Standl.
  • Sambucus ebulus - L.
  • Sambucus nigra - L.
  • Sambucus palmensis - Link
  • Sambucus racemosa - L.

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Sambucus L". Germplasm Resource Information Network. United States Department of Agriculture. 13 Ekim 2005. 7 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Mürver Nedir? Mürver Bitkisinin Vücuda 10 Faydası - Bilgi Pal". 25 Şubat 2022. 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  3. ^ Johnson, M. C; Thomas, A. L; Greenlief, C. M (2015). "Impact of Frozen Storage on the Anthocyanin and Polyphenol Content of American Elderberry Fruit Juice". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 63 (23): 5653-5659. doi:10.1021/acs.jafc.5b01702. PMC 4472577 $2. PMID 26028422. 
  4. ^ a b c Colors Derived from Agricultural Products, USDA
  5. ^ "National Organic Program (NOP)-Proposed Amendments to the National List of Allowed and Prohibited Substances (Processing)". Federal Register. 15 Mayıs 2007. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  6. ^ Processing Fruits: Science and Technology (Second bas.). CRC Press. 2004. ss. 322-324. ISBN 9781420040074. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  7. ^ Burgess, Rebecca (2011). Harvesting Color: How to Find Plants and Make Natural Dyes. Artisan Books. ss. 74-75. ISBN 9781579654252. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C vitamini</span> turunçgillerde ve diğer gıdalarda bulunan besin maddesi

C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ladin</span> bitki cinsi

Ladin (Picea), çamgiller (Pinaceae) familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Vitamin</span> canlıların az oranda gereksinim duyduğu besin

Vitamin, bir canlının metabolizmasının düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir mikro besin olan organik bir moleküldür. Esansiyel besinler canlıda ya hiç sentezlenemez ya da yeterli miktarlarda sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla alınması gerekir. C vitamini bazı türler tarafından sentezlenebilirken diğerleri tarafından sentezlenemez; ilk etapta bir vitamin değildir, ikinci sıradadır. Vitamin terimi diğer üç temel besin grubunu içermez: mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler. Çoğu vitamin tek bir molekül değil, vitaminler adı verilen ilgili molekül gruplarıdır. Örneğin, sekiz E vitamini vardır: dört tokoferol ve dört tokotrienol. Bazı kaynaklar kolin de dahil olmak üzere on dört vitamini listeler, ancak büyük sağlık kuruluşları on üç vitamini listeler: A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini, B6 vitamini (piridoksin), B7 vitamini (biyotin), B9 vitamini, B12 vitamini (kobalaminler), C vitamini, D vitamini (kalsiferoller), E vitamini ve K vitamini.

<span class="mw-page-title-main">Patates</span> patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türü

Patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır. Kıbrıs ağzında patatese badadez denilmektedir. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Folik asit</span> kimyasal bileşik

Folik asit (Folat-polisin, C19H19N7O6) B grubundan bir vitamindir (B9). Yeşil yapraklarda yaygın olarak bulunduğundan bu ad verilmiştir. Çünkü Latincede folium yaprak manasındadır. Herschel K. Mitchell ve arkadaşları bu vitamini, 1941 yılında ıspanak yapraklarında keşfettiler.

<span class="mw-page-title-main">B12 vitamini</span>

B12 vitamini veya kobalamin suda çözünen ve metabolik süreçlerde kullanılan bir vitamindir. B12 vitamini bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetlerini yürütür. En önemli işlevlerinden biri gen kopyalanmasında koenzim olarak görev yapmasıdır. Ayrıca protein sentezi, aneminin önlenmesi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için de gereklidir. En büyük ve kompleks yapıya sahip vitaminlerden biri olan B12 8 adet B vitamininden biridir. Siyanür zehirlenmelerinde bir antidot olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fasulye</span> bitki

Fasulye, baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü. Günümüzde fasulyenin; Orta Amerika (Mesoamerica) ve Güney Amerika (Andean) bölgeleri olmak üzere iki gen havuzuna sahip olduğu çeşitli araştırıcılar tarafından rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turpgiller</span>

Turpgiller (Brassicaceae) familyası tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bitkiler, yarı çalılar, çalılar veya nadiren küçük ağaçlardan oluşmuştur. Brassicaceae familyası istilacı bitkilerin önemli bir kısmını barındıran ve aynı zamanda kolza, beyaz hardal, kara hardal, kırmızı hardal, yağ şalgamı, kır lahanası turp, çin marulu, başlahana, kale (karalahana), brüksel lahanası, brokoli, çin brokolisi, karnabahar, yer lahanası, roka, tere, çoban çantası gibi ekonomik önemi olan birçok bitkiyi içermektedir. Brasicaceae familyası, dünyanın hemen her yerinde bulunabilmektedir. Ancak kuzey ılıman kuşak ve özellikle Akdeniz havzası, Orta ve Güneybatı Asya’da daha yoğun yayılış göstermektedir. Tropiklerde ve Güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası Dünya’da 337 cins ve yaklaşık 3350 tür ile geniş yayılış gösterirken, Türkiye Florası içerisinde 98 cins, 605 tür ve 676 takson içeren 4. büyük familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey yarımküre</span> Dünyanın ekvatorun kuzeyinde kalan yarısı

Kuzey yarımküre, Dünya'yı ekvator hizasından bölen hayalî bir düzlemin üstünde (kuzeyde) kalan yarısıdır. 0° paraleli ile 90° kuzey paraleli arasında yer alır. Güneyde kalan kısma ise güney yarımküre denir. Dünya'nın kuzey yarımküresi, birçok ülkeyi ve dünya nüfusunun yaklaşık %90'ını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaccinium uliginosum</span> fundagiller familyasından bir bitki türü

Bataklık yaban mersini, fundagiller (Ericaceae) familyasından kuzey yarımkürenin ılıman dağlık bölgelerinde yetişen bir yaban mersini türü.

<span class="mw-page-title-main">Elma suyu</span> elma özünden yapılan içecek

Elma suyu elmadan elde edilen meyve suyu çeşididir. Tadı doğal meyve şekerinden dolayı tatlıdır. Pek çok şirket şeker ilavesiz, içerisinde yalnızca doğal meyve şekeri içeren elma suyu üretmektedir. Özellikle Kuzey Amerika'da yetişkinler ve çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Pestisit kirliliği, pestisitlerin çevreye yarattığı beklenmedik etkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işleme</span>

Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Antosiyanin</span>

Antosiyaninler, pH'larına bağlı olarak kırmızı, mor, mavi veya siyah görünebilen suda çözünür koful pigmentlerdir. Antosiyanin bakımından zengin besin bitkileri arasında yaban mersini, ahududu, siyah pirinç ve siyah ve diğerlerinin yanı sıra kırmızı, mavi, mor soya fasulyesi bulunur. Sonbahar yapraklarının bazı renkleri antosiyaninlerden oluşmaktadır.

Agave şurubu ya da Maguey şurubu ve genellikle yanlış bir şekilde agave nektarı olarak bilinir. Agave tequilana ve Agave salmiana dahil olmak üzere çeşitli agave bitkisi türlerinden ticari olarak üretilen bir tatlandırıcıdır. Mavi agave şurubu, tatlandırıcı özellik sağlayan şeker olarak% 56 fruktoz içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru erik suyu</span>

Kuru erik suyu, rehidre edilmiş kuru eriklerden elde edilen bir meyve suyudur. Genellikle sıcak ekstraksiyon yöntemi kullanılarak üretilen seri üretilen bir üründür ve meyve suyu konsantresi tipik olarak düşük sıcaklıkta ekstraksiyon yöntemi kullanılarak üretilir. Müshil olarak hareket etmek için bir diyet takviyesi olarak kullanılabilir. Bazen tütün ürünlerinde lezzet arttırıcı olarak da kullanılır. "Purple Dragon" veya "Constipolitan" gibi birçok kokteylde bulunan bir bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Vişne suyu</span>

Vişne suyu, vişne meyvesinin suyundan oluşan bir meyve suyudur. İçecek olarak tüketilmekte ve çeşitli gıdalarda, işlenmiş gıdalarda ve içeceklerde bileşen olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir sağlık takviyesi olarak pazarlanmaktadır. Vişnelerin sıcak veya soğuk preslenmesi, suyunun toplanması ve ardından filtrelenip pastörize edilmesiyle üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Sambucus nigra</span>

Sambucus nigra Avrupa'nın çoğuna özgü Adoxaceae familya’sındaki çiçekli bitkiler’den oluşan bir tür kompleksi’dir. Çok kullanılan isimleri mürver, kara mürver, Avrupa mürveri ve Avrupa kara mürveri‘dir. Başta güneşli yerler olmak üzere hem ıslak hem de kuru verimli topraklar da dahil olmak üzere çeşitli koşullarda yetişir. Bitki yaygın olarak süs çalısı veya küçük ağaç olarak yetiştirilir.

St-Germain, bir mürver çiçeği likörüdür. Fransa'nın Savoie bölgesinden Sambucus nigra'nın yaprakları kullanılarak yapılır ve her şişe yaprakların toplandığı yıla göre numaralandırılır. Yapraklar her yıl ilkbaharda üç ila dört haftalık bir süre boyunca toplanır ve yaprakların zarar görmesini ve lezzetin etkilenmesini önlemek için genellikle bisikletle toplama noktalarına taşınır.