İçeriğe atla

Sambizanga (film)

Sambizanga (film)
Sambizanga
YönetmenSarah Maldoror
SenaristMário Pinto de Andrade
Maurice Pons
Sarah Maldoror
OyuncularDomingos de Oliveira
Elisa Andrade
Görüntü yönetmeniClaude Agostini
KurguGeorge Klotz
Çıkış tarih(ler)i1972 Portekiz
Süre102 dakika
ÜlkeAngola

Sarah Maldoror'un yönettiği, Mario Pinto de Andrade, Maurice Pons ve Maldoror tarafından yazılan film 1972 yılında yayınlandı. Sambizanga, yazar Jose Luandino Vieira'nın Real Life of Domingos Xavier isimli kitabından uyarlanmıştır. 1961 yılında Angola Bağımsızlık Savaşı sırasında geçen film, sömürgecilik karşıtı siyasi bir hareket olan MPLA militanlarının mücadelesini konu alıyor. Maldoror filmi örgütün kurucularından biri olan kocasıyla birlikte yazmıştır. Portekiz sömürgesi altındaki afrika ülkeleri arasında çekilen ilk uzun metrajlı filmdir.

Konu

Film, işçi sınıfının yoğunlukla yaşadığı Luanda şehrinin Sambizanga mahallesinde geçiyor. Angolalı devrimcilerin işkence yapılarak öldürüldüğü Portekiz sömürgecilerinin hapishanesi Sambizanga mahallesinde bulunuyor. Hapishane 4 Şubat 1961 günü MPLA güçleri tarafından saldırıya uğradı.

Domingos Xavier isimli devrimci, Portekiz sömürge polisi tarafından tutuklandı. Sambizanga da bulunan hapishanede tutuluyor. Eşini aramaya çıkan Maria, devrimcilerle tanışır. Eşini aramaya çıkan Maria hapishaneleri dolaşır. Sömürgecilere ifade vermeyen eşinin öldürüldüğü haberini eşinin kaldığı hapishanenin önünde alır.

Referans

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Eşkıya</i> (film) 1996 yapımı Türk filmi

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989'dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya'nın bu başarısı, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının Yeşilçam iken Modern Türk Sinemasına çeviren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

<i>Kanlı Elmas</i> 2006 Yapımı Film

Blood Diamond, Türkçe gösterim ismiyle Kanlı Elmas 2006 tarihli, ABD yapımı bir macera/dram filmi. Başrollerde Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly ve Djimon Hounsou'nun yer aldığı filmin yönetmeni, Edward Zwick'tir. Filmin ana konusu ve isminin kaynağı Afrika'daki savaş bölgelerinde çıkarılan ve savaş düzenini finanse etmekte kullanılan elmaslardır. Bu elmasalar sıklıkla "kanlı elmaslar" anlamına gelen blood diamonds terimiyle anılır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Newman</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1925 – 2008)

Paul Leonard Newman, Amerikalı oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Bernhardt</span> Fransız oyuncu (1844-1923)

Sarah Bernhardt, Fransız tiyatro oyuncusu. Ününü Avrupa'da 1870'lerde duyurdu ve bunun ardından Avrupa ve Amerika'da aranılan biri oldu. Ünü, ciddi drama aktrisi olarak gelişti ve "Kutsal Sarah" takma adını aldı.

<i>Tutku Oyunları</i> ABD yapımı film

Tutku Oyunları, 2006 yılı yapımı, başrollerini Kate Winslet ve Patrick Wilson'un paylaştığı, ABD taşra hayatından bir kesiti sunan, üç dalda Oscar ödülüne aday gösterilmiş bir filmdir. Filmin özgün adının doğrudan karşılığı "Küçük Çocuklar"dır.

Abel Luís da Silva Costa Xavier, Portekizli eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Angola Bağımsızlık Savaşı</span>

Angola Bağımsızlık Savaşı, 1961-1976 yılları arasında yapılmış bağımsızlık savaşı. Portekiz'in şiddete dayalı diktatörü António de Oliveira Salazar'ın ülkesinin Afrika'daki kolonileri kontrol etme konusunda vazgeçme gibi bir niyeti yoktu. Ancak olaylar tam tersi şekilde gerçekleşmişti. Şubat 1961'de Portekiz Batı Afrika'sındaki Marksist eğilimli Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) grubu, başkent Luanda'daki baskıcı sömürgecilere karşı bir ayaklanma başlattı. Yaklaşık bir ay sonra kuzey vilayetlerinde ılımlı Angola Halklar Birliği (UPA) tarafından yönetilen hükûmet-karşıtı bir gerilla savaşı başladı. Asiler, acımasız bir şekilde bastırılmıştı ve tahminen 20.000 siyahi Afrikalı çatışmalar sırasında öldü. Ancak MPLA faaliyetlerin yönünü komşu ülke Zambiya'daki üslerinde gerilla seferleri düzenlediği ülkenin doğu kesmine doğru kaydırdığında, ayaklanma içten içe devam etti. 1966 yılında Batı yanlısı Sosyalist Angola Ulusal Kurtuluş Cephesi (FNLA) ve gerilla harekâtlarını güney-merkez bölgesine yönlendirmiş olan ileri Batı Angola Topyekün Bağımsızlık Millî Birliği (UNITA) olmak üzere ikiye ayrıldı. Hükûmet karşıtı gerillalar, faaliyetlerini pusular ve vurkaçlar ile sınırlı tutuyordu. Ancak gerillalar oldukça ısrarlıydılar ve büyük bir Portekiz gücünü de püskürtmüşlerdi. 1960'lı yıllarda Portekiz millî gelirinin yarısı bu savaşa yönlendirildi. Portekizli genç ordu mensupları sonunda zorlu çarpışmaların ardından, gerilemeye başladılar. Ayrıca bu kayıplardan huzursuz olan Portekiz ordusu 1974'te hükûmeti devirdi ve Angola'dan çekilme kararı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Billy the Kid</span> suçlu

Billy the Kid, gerçek ismi Henry McCarty, takma adı William H. Bonney, 1877-1878 arası Lincoln Bölge Savaşı'nda birçok kişiyi elleriyle öldürmüş bir kanun kaçağıdır. "Geçmişten beri sadece bir resmi mevcuttur" kanısı 2010 yılında ortaya çıkan ve sahibi tarafından 2 milyon dolara satılan bir resmi ile tarih olmuştur. Tesadüfen çekilen bu fotoğrafta Billy ve çetesi kriket oynarken görülmektedir. Kendisi hakkında birçok sinema filmi çekilmiştir ancak Young Guns (1988) bunlar arasında Lincoln Bölge Savaşı'nı daha fazla gösteren bir filmdir. Filmin devam filmi Young Guns IIde ise kendisinin hapisten kaçması ve eski takımını tekrar kurmasını konu almaktadır. Kendisi hakkında çekilen sinema filmlerinde kendisini birçok oyuncu oynamıştır. Kris Kristofferson ve Emilio Estevez bunlar arasındaki en ünlüleridir.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Sömürge Savaşları</span> Portekiz Ordusuyla Portekiz’in Afrika’daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki yaşanmış savaşlar

Portekiz Sömürge Savaşları, aynı zamanda Denizaşırı Savaş ve Kurtuluş Savaşı olarak da bilinir, Portekiz Ordusuyla Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki savaşların adı. Soğuk Savaş döneminde Afrika kıtasındaki belirleyici ideoloji ve silahlı çatışmalardır. Portekiz, diğer Avrupa uluslarının aksine 1950 ve 1960'lı yıllarda Afrika'daki sömürgelerini bırakmamıştır. 1960'lı yıllarda sayısız silahlı kurtuluş örgütü ülkelerdeki komünist hareketin de gelişmesiyle bağımsızlık savaşı vermeye başlayacaktır. Bölgede ABD, Çin ve aparthayd yönetimindeki Güney Afrika desteğinde örgütlenen anti-komünist silahlı kuvvetlerle bağımsızlık yanlıları arasında iç savaşa varacak çatışmalar yaşanacaktır. Bölgedeki Portekiz'e karşı en belirgin kurtuluş savaşı veren ülkeler Angola, Mozambik ve Gine-Bissau olacaktır. Angola'da MPLA, Gine-Bissau'da PAIGC, Mozambik'de FRELIMO koordineli verdikleri silahlı mücadele karşısında Portekiz yönetimi zorlansa da öldürücü darbeyi 1974 yılında Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devrimi indirecektir. Portekiz Ordusu içerisinde örgütlenen Movimento das Forças Armadas Afrika'da sürmekte olan kanlı sömürge savaşları ve Salazar yönetiminden genel olarak kamuoyunun rahatsızlığı nedeniyle halkı da arkasına alarak darbe yapmış ve devrim sürecini başlatmıştır. Ülkedeki siyasal yapıda çok önemli değişiklikler gerçekleştiren yeni yönetim sömürgelerde kalan askerî birlikleri hızla geri çekecek ve Afrika'daki sömürgelerde iktidar yerel örgütlere hızla bırakılacaktır. Nisan 1974'te Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devriminin sömürge savaşını sona erdirmesinin ardından sömürge ülkelerindeki yüzbinlerce Portekiz vatandaşı ülkeye geri dönmeye başlamış, askerî personelin yanı sıra değişik etnik kökenden Afrikalı-Portekiz dönmüştür. Bu devasa göçten sonra özellikle Angola ve Mozambik'de uzun yıllar sürecek olan iç savaşlar çıkmıştır. Eski sömürge ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra ciddi sorunlarla karşılaşacak, ekonomik ve sosyal gerilemenin yanı sıra, yolsuzluk, yoksulluk, eşitsizlik ve merkezi planlama eksikliği bağımsızlık dönemi üzerine kurulan beklentileri yerine getirmeye engel olacaktır. Afrika'da ilk sömürge sahibi olan Avrupalı ülke olan Portekiz, sömürgelerini de en son terkeden ülke olacaktır. Eski sömürgelerdeki ülkeler olan Angola'da Agostinho Neto, Mozambik'de Samora Machel, Gine-Bissau'da ise Luis Cabral devlet başkanı olacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Cuito Cuanavale Muharebesi</span>

Cuito Cuanavale Muharebesi, 1987 yılı Kasım ayı ile 1988 yılı Mart ayı arasında Angola'daki Cuito Cuanavale bölgesinde gerçekleşen muharebe. 1975-2002 yılları arasında yaşanan Angola İç Savaşının en önemli muharebesidir. Muharebede Küba ve Angola Orduları, Güney Afrika Cumhuriyeti Orduları ile karşı karşıya gelmiştir. İki tarafın da galip geldiklerini ilan ettiği muharebe sonucunda Angola İç Savaşında dönüm noktasına gelinmiştir: Taraflar arasında yapılan antlaşmaya göre Angola ve Namibya'da bulunan yabancı ordular çekilmiş ve Namibya bağımsız olmuştur. Ayrıca bu muharebenin Güney Afrika Cumhuriyetindeki ırkçı rejimin 1992 yılından itibaren başlayarak çökmesine de katkısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">José Eduardo dos Santos</span> Angola devlet başkanı (1979-2017)

José Eduardo dos Santos, Angolalı siyasetçi. Santos, Afrika kıtası ülkesi Angola'nın başa gelen ikinci Cumhurbaşkanı olarak 1979 - 2017 yılları arasında cumhurbaşkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Gettosu</span> İtalyada ada

Venedik Gettosu, Venedik Cumhuriyeti altında yaşayan Yahudilerin Venedik'te yaşamaya zorlandığı muhittir. Getto kelimesinin kökeni, İtalyanca "ghèto"dan gelmektedir.

<i>Tarih beni beraat ettirecektir</i> Ünlü bir söz

Tarih beni beraat ettirecektir veya Tarih beni aklayacaktır, Kübalı devrimci lider Fidel Castro'nun 16 Ekim 1953 günü mahkemede yaptığı ünlü konuşmanın son cümlesi ve sonradan basılan konuşma metninin başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Angola Halk Cumhuriyeti</span> 1975 ilâ 1992 arasında bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde hüküm sürmüş devlet

Angola Halk Cumhuriyeti 1975 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<i>12 Yıllık Esaret</i> (film)

12 Yıllık Esaret, David Wilson'ın 1853 tarihli aynı adlı köle anlatısından uyarlanmış 2013 İngiliz-Amerikan yapımı tarihsel epik dram filmidir. Film New York Eyaletinde özgür bir siyahi olarak doğmuş olan ve 1841 yılında Washington DC'de kaçırılıp köle olarak satılan Solomon Northup'un 12 yıl boyunca köle olarak geçirdiği yaşamı anlatmaktadır. Film Northup'un 1853 yılında aynı isimle yazdığı Twelve Years a Slave isimli anılarına dayanılarak sinemaya uyarlanmıştır. Anılarını yayınlamadan önce Northup 12 yıl boyunca, Louisiana eyaletinde tarlalarda köle olarak çalışmıştır. Northup'un anılarının ilk bilimsel baskısı, 1968 yılında Sue Eakin ve Joseph Logsdon'un eş editörlüğünde gerekli izinler alınmasının ardından redakte edilerek, doğruluğu kanıtlandıktan sonra basılmıştır.

Efrosini, İsaurya Hanedanı'nın son temsilcisi Bizans İmparatoru VI. Konstantinos ile Maria'nın kızıdır. İmparator II. Mikhail'in ikinci eşidir.

<span class="mw-page-title-main">João Domingos Pinto</span>

Joao Domingos Pinto, defans pozisyonunda görev yapmış Portekizli millî futbolcu ve teknik direktör.

Bauer und Arbeiter, 1924 yılında beş aylığına Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Almanca yayınlanan Bakü merkezli haftalık gazete. Tirajı 3200 civarında idi. Editörlüğünü A. A. Erfurt yapmıştır. Azerbaycan Komünist Partisi merkez komitesi Mart 1924'te Alman sömürgeciler arasında dağıtılacak bir yayın hazırlaması talimatını verdi. Benzer şekilde Mart ve Nisan 1924'te Alman sömürgecileri arasında Rote Bauer isimli bir gazete dağıtıldı; fakat dağıtım yüz kopya ile sınırlıydı. Bununla birlikte Rote Bauer sadece kırsal alanlarla ilgili konuları kapsıyordu. Bauer und Arbeiter, hem kentsel hem kırsal alanları kapsayan ve düzenli yayımlanan bir gazete oldu.

Brødre (Kardeşler) yönetmenliğini Susanne Bier'in üstlendiği 2004 yılı çıkışlı bir danimarka dram filmi. Filmin konusu yönetmen Susanne Bier'in bir gazetede Amerikan hükûmetinin asker eşlerine yönelik bir eğitim programı sunduğunu ve bu program içinde evde hiçbir eşyanın yerinin değiştirilmemesinin gerektiğini okuması üzerine belirlenmiş ve senaryo bu konu üzerine Anders Thomas Jensen ile birlikte yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz-Türkiye ilişkileri</span>

Portekiz-Türkiye ilişkileri, Portekiz ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Portekiz'in büyükelçiliği Ankara'da, Türkiye'nin büyükelçiliği ise Lizbon'da bulunur. Her iki ülke de NATO'nun tam üyesidir. Ayrıca Portekiz AB üyesidir ve Türkiye AB adayıdır.