İçeriğe atla

Samavasarana

Tirtankara'nın Samavasarana'sı

Caynizm'de Samavasarana veya Samoşarana ("Herkesin Sığınağı"), Tirtankara'nın ilahi vaaz salonudur ve içinde 20.000'den fazla merdiven olduğu söylenir. Samavasarana iki sözcükten oluşan birleşik bir kelimedir: Genel anlamına gelen sama ve fırsat anlamına gelen avasara. Samavasarana tasvirleri Cayn sanatında önemli bir yer kaplar.[1] Samavasarana, bir ibadet nesnesi olarak daha önceden mevcut olan Cayn stupasının yerini almıştır.[2]

Samavasarana

Tirtankara Rişaba'nın Samoşarana'sı (Acmer Cayn tapınağı)

Samavasarana'da tirtankara, bir tahtın üzerinde, tahta dokunmadan, tahtın yaklaşık beş santim yukarısında havada oturur.[3] Tirthankara'nın çevresi ganadaralar (baş öğrenciler) ile sarılıdır. Evrendeki canlılar tirtankaranın çevresinde şu sırayla otururlar:[3]

  • Birinci salonda münzeviler
  • İkinci salonda bir sınıf deva kadınları
  • Üçüncü salonda aryikalar (rahibeler) ve keşiş olmayan kadınlar
  • Sonraki üç salonda diğer üç sınıftaki deva kadınları
  • Sonraki dört salonda dört sınıf deva (göksel varlıklar)
  • Erkekler, onbirinci salonda
  • Hayvanlar, son salonda oturur.

Cayn metinlerine göre, samavasarana salonunun genişliği o dönemde yaşayan insanların boy uzunluğuna göre değişmektedir. Örneğin, Rişabadeva'nın samavasaranasının 12 km2 (4,6 sq mi) büyüklüğünde idi.[4]

Bir tapınağın içindeki samavasarana

Samavasarana'nın ortasında yer alan tirtankara doğuya bakar, ancak aynı anda her yöne bakıyormuş gibi görünür.[3] Tirtankara, Cayn felsefesini canlılara sade bir dille vaaz ederken yumuşak bir minderin üzerinde oturur.[3] Bütün insanlar ve hayvanlar onun söylediklerini anlayabilir. Cayn kutsal yazıları, samavasara'nın içinde bulunan ve tirtankarayı dinleyen tüm canlıların içindeki şiddet yanlılığının ve açgözlülüğün öleceğini yazar.[5] Tirtankara'nın konuşması orada bulunan herkes tarafından açıkça duyulur.[3]

Galeri

Kaynakça

Alıntı

  1. ^ Wiley 2009.
  2. ^ Shah, Umakant Premanand (1987). Jaina-rūpa-maṇḍana (İngilizce). Abhinav Publications. s. 15-17. ISBN 978-81-7017-208-6. 
  3. ^ a b c d e Jain 2008.
  4. ^ "APPENDIX 14". jainworld.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  5. ^ Pramansagar 2008.

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caynizm</span> Hindistan kökenli antik bir din

Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı (श्रमण) - bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhanî özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim Jainlerin mokşa, Keval Gnan veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan</span> çok hücreli ökaryotik organizmalar alemi

Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyoloji</span> mikroskobik organizmaların incelenmesi

Mikrobiyoloji, mikrorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. Bakteriler, archaea, virüsler, protistler, mayalar ve küfler gibi mikroorganizmalar mikrobiyolojinin konu alanını oluştururlar. Mikrobiyoloji bilim dalının aktif olarak kullanıldığı uygulama alanları tıp, tarım ve endüstridir.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taurus (takımyıldız)</span>

Taurus ya da Boğa takımyıldızı, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir. "Taurus" adı Latincede "boğa" anlamına gelir. Boğa, kuzey yarımkürede çıplak gözle dahi seçilebilecek kadar göze çarpan bir takımyıldızdır. Batısında "Koç", doğusunda "İkizler", kuzeyinde "Kahraman" ve "Arabacı", güneydoğusunda "Avcı", güneyinde "Irmak" ve güneybatısında "Balina" takımyıldızlarıyla çevrilidir.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İbadethane</span> ibadet etmek için özel olarak tasarlanmış yapı veya kabul edilmiş alan

İbadet yeri, bireylerin veya cemaat gibi bir grup insanın bağlılık, saygı veya dini çalışma yapmak için geldikleri özel olarak tasarlanmış bir yapı veya alandır. Bu amaçla yapılan veya kullanılan bir binaya bazen ibadethane denir. Tapınaklar, kiliseler, sinagoglar ve camiler ibadet için oluşturulmuş yapılara örnektir. Bir manastır, özellikle Budistler için, hem dini tarikatlara ait olanları barındırmaya hem de ziyaretçiler için bir ibadet yeri olarak hizmet edebilir. Doğal veya topografik özellikler de ibadet yeri işlevi görebilir ve bazı dinlerde doğal yapılar kutsal kabul edilir; Örneğin Ganj nehri ile ilgili ritüeller Hinduizmde kutsaldır

Ahimsa ("merhamet"), genel olarak şiddete başvurmama, saldırmama, zarar vermeme anlamına gelen kadim bir Hint şiddetsizlik ilkesi olup Hinduizm, Budizm ve Jainizm inanç sistemlerinde önemli bir erdemdir. Buna göre insanlar, başkalarıyla ve genel olarak dünya ile barış içinde yaşamalı, asla bir canlıya zarar vermemeli, onu yaralamamalı ya da öldürmemelidir. Ahimsa aynı zamanda, kötülüğe karşı zora baş vurmadan dayanma şeklindeki bir dinî ahlâk görüşünü de ifade eder.

Eve teasing, cinsel taciz veya cinsel saldırı için kullanılan bir örtmecedir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Nepal başta olmak üzere Güney Asya'da kullanılır. "Havva" (Eve) adı, Kitâb-ı Mukaddes'in Adem ve Havva ile ilgili yaratılış öyküsüne gönderme yapar. Gençlikte suçla ilgili bir sorun olarak kabul edilen, ciddiyeti cinsel açıdan müstehcen sözlerden, halka açık yerlerde fırçalamaktan ve tacizden el yordamına kadar değişen bir cinsel saldırganlık biçimidir. Hindistan Ulusal Kadın Komisyonu, ifadenin daha uygun bir terimle değiştirilmesini önerdi. Onlara göre terimin Hint İngilizcesindeki anlam kökenleri göz önüne alındığında, Havva'nın baştan çıkarıcı doğasına atıfta bulunur ve sorumluluğu kadına bir alay olarak yükler. Kızlarla alay etmek, onlara yorum yapmak, onları taciz etmek ve kasıtlı olarak rahatsız etmek; "eve teasing" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Indu Jain</span> Hint medya patronu, iş insanı ve hayırsever (1936-2021)

Indu Jain, Hint medya patronu, iş insanı ve hayırsever. 2007 yılında Asya kıtasındaki en zengin kadın olarak tahmin ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mahendrapala</span> Pala imparatoru

Mahendrapala (854-860) Devapala (babası) ve Mahata'nın (annesi) oğlu ve Pala İmparatorluğu'nun 4. hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramappa Tapınağı</span>

Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.

Malakostraka, denizde, tatlısuda ve karada yaşayan kabukluları barındıran geniş bir eklembacaklı kabuklular altsınıfıdır; 16 takıma bölünmüş 40,000 civarı tür barındıran, kabuklulara ait altı sınıfın en büyüğüdür. Grup üyeleri, vücut formları bakımından büyük çeşitlilik gösterir ve yengeç, ıstakoz, kerevit, karides, kril, büyük karides, tahta biti, amphipoda, mantis karidesi gibi bilinen canlılar yanı sıra daha az aşina olunan canlılar da barındırmaktadır. Grup, segmentasyona uğramış, baş, göğüs ve karın bölümlerine ayrılmış ortak bir vücut yapısı takip eden üyeler ihtiva eder; genelde 20 vücut segmentine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Paleo sanatı</span> bilimsel kanıtlara göre tarih öncesi yaşamı tasvir etmeye çalışan sanat türü

Paleo sanatı, tarih öncesi yaşamı bilimsel kanıtlara göre tasvir etmeye çalışan herhangi bir orijinal sanatsal çalışmadır. Paleo sanatına ait eserler, fosil kalıntılarının temsili veya canlılar ile ekosistemlerinin kurgusal tasvirleri olabilir. Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkiler ve bu hayvanlara olan ilgiyi artırır. "Paleo sanatı" kelimesi, diğer gayri resmi anlamda, tarih öncesi sanatın adı olarak çoğunlukla mağara resimlerinde de kullanılır. Bu terimin alternatif kavramı, arkeolojik toplumun alanıdır.

Varṇa, Hinduizm bağlamında, hiyerarşik kast sistemi içindeki herhangi bir sosyal sınıfı ifade eder. İdeoloji, dört varnayı tanımlayan ve sıralayan, mesleklerini, gerekliliklerini ve görevlerini veya Dharma'yı belirleyen Manusmriti gibi metinlerde özetlenmiştir.

Siddhasēna Divākara M.S. beşinci yüzyılda Cayn felsefesi ve epistemolojisi üzerine eserler yazmış bir Cayn keşişiydi. Cayn geleneğinin aydınlatıcısı olarak görüldüğü için bu nedenle Divākara, yani "Güneş" olarak bilinmeye başlandı. Çoğu günümüze ulaşamamış birçok kitabın yazarı olarak da tanınır. Sanmatitarka, mantık üzerine Sanskritçe yazılmış ilk büyük Cayn çalışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahubali</span>

Bahubali Caynlar arasında kendisine oldukça saygı duyulan bir figürdür. Caynizmin ilk tirtankara'sı olan Rişabadeva'nın oğlu ve Barata Çakravartin'in erkek kardeşiydi. Cayn mitolojisine göre, Bahubali'nin 12 yıl boyunca ayakta hareketsiz durarak meditasyon yaptığı ve bu süre zarfında bacaklarının etrafında sarmaşıkların büyüdüğü söylenir. 12 yıllık meditasyonun ardından Bahubali'nin her şeyi bilme becerisine ulaştığına inanılır.

Asrava, Cayn felsefesine göre tatvalardan veya evrenin temel gerçekliklerinden biridir. Ruhun karma üretmesine neden olan bedensel ve zihinsel etkiyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Uttaradyayana</span>

Uttaradyayana veya Uttaradyayana Sutra, Caynların en önemli kutsal kitaplarından biridir. Her biri Cayn doktrini ve kurallarını çeşitli yönlerden ele alan 36 bölümden oluşur. Bazı Caynlar bu metnin doğrudan Caynizm'in 24. tirtankarası Bhagvan Mahavira'nın sözlerini içerdiğine inanır.