İçeriğe atla

Samanyolu (film, 1969)

Samanyolu
La voie lactée
"Samanyolu" (La voie lactée) filminin özgün sinema afişlerinden biri.
YönetmenLuis Buñuel
YapımcıSerge Silberman
SenaristLuis Buñuel
Jean-Claude Carrière
OyuncularPaul Frankeur
Laurent Terzieff
MüzikLuis Buñuel
Görüntü yönetmeniChristian Matras
KurguLouisette Hautecoeur
StüdyoFraia Film
Greenwich Film Productions
Medusa Produzione
DağıtıcıRialto Pictures (ABD)
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDini konulu satirik komedi, yol filmi
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1969
Çıkış tarih(ler)i15 Mart 1969, Fransa
Nisan 1997, 16. İstanbul Film Festivali
Süre91 dakika (ABD'de 105 dak)
ÜlkeFransa Fransa
İtalya İtalya
Batı Almanya Batı Almanya
DilFransızca (yer yer İtalyanca ve Latince)
Diğer adlarıSamanyolu (Türkiye)
The Milky Way (ABD)
La via lattea (İtalya)
La Vía láctea (İspanya)
Die Milchstraße (Batı Almanya)

Samanyolu, 1969 Fransa, İtalya, Batı Almanya ortak yapımı satirik yol filmidir. Özgün adı La voie lactée olan film Nisan 1997'de 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterildi. Bu festivalde yönetmenin neredeyse tüm filmleri seyirciye aynı anda sunulmuştu.[1]

İspanyol sürrealist yönetmen Luis Buñuel'in yönettiği filmin senaryosunu da yine Buñuel, gedikli senaristi Jean-Claude Carrière'le birlikte yazmıştır. Buñuel ayrıca filmin özgün müziğini bestelemiş, filme sesiyle de katkıda bulunmuştur. Başrollerini Paul Frankeur ve Laurent Terzieff'in oynadıkları filmde Alain Cuny'den Michel Piccoli'ye, Pierre Clémenti'den Delphine Seyrig'e Fransız sinemasının birçok ünlü oyuncusu kısa kısa rollerle yer almışlardır. Senarist Jean-Claude Carrière'in de filmde bir cameo rolü vardır.

Bu gerçeküstücü avangart filmde, Katolik Hıristiyanlar için kutsal bir hac yeri olan ve 1000 yıldır ziyaret edilen kuzeybatı İspanya'daki Santiago de Compostela Katedrali'ne giden ve Samanyolu adı da verilen ünlü tarihi yolda (filmin adı buradan geliyor) yürüyerek, otostop yaparak ve dilenerek seyahat eden iki evsiz serserinin (Paul Frankeur ve Laurent Terzieff) öyküsü anlatılır. 20. yüzyılda Paris'ten yola çıkan bu ikili, Havari Zebedi oğlu Yakup'un mezarının bulunduğu katedrale giden bu Orta Çağ hac yolunda ilerlerken, zaman içinde bir geri bir ileri giderler hattâ ara ara mekân bile değiştirirler. Yolda İsa (Bernard Verley), Marquis de Sade (Michel Piccoli) hattâ Şeytan (Pierre Clementi) gibi dini ve tarihi figürlerle karşılaşırlar. İncil'e sadık kalınarak hazırlanmış bu karşılaşmaların her biri seyyahlar için yeni bir tartışma ve düşünme fırsatı doğurur.

Ateist olduğunu hiçbir zaman saklamamış olan ve bunu "Tanrıya şükür, ateistim!" sözüyle biraz da ironik bir şekilde dillendirmiş olan Luis Buñuel, aynı zamanda almış olduğu katı Katolik eğitiminin etkisiyle, hayatı boyunca bu dinin öğretileriyle de büyülenmişti.[2][3]

Filme çevrildiği yıl katıldığı Berlin Uluslararası Film Festivali'nde "Interfilm Ödülü" verildi.[4]

Luis Buñuel'in "Gerçeği Arayış Üçlemesi"

Luis Buñuel çok sonra verdiği bir röportajda 1969 tarihli "Samanyolu" filminin, 1972 ve 1974 yıllarında çektiği "Burjuvazinin Gizli Çekiciliği" ve "Özgürlük Hayaleti" filmleriyle beraber kendisinin "Gerçeği Arayış Üçlemesi" olarak adlandırdığı bir üçlemenin ilk filmi olduğunu söylemişti[5]

Yıl Özgün adı Türkçe adı
1969La Voie LactéeSamanyolu
1972Le charme discret de la bourgeoisieBurjuvazinin Gizli Çekiciliği
1974Le fantôme de la libertéÖzgürlük Hayaleti

Oyuncu kadrosu

Oyuncu Rolü
Paul FrankeurPierre
Laurent TerzieffJean
Alain CunyPelerinli adam
Edith ScobBakire Meryem
Bernard Verleyİsa
François MaistreFransız keşiş
Claude CervalTuğgeneral
MuniBaşrahibe
Julien BertheauŞef garson
Ellen BahlMadame Garnier
Michel PiccoliMarquis de Sade
Agnès CapriÖğretmen
Michel EtcheverryEngizisyon mahkemesi üyesi
Pierre ClémentiŞeytan
Georges MarchalCizvit

Kaynakça

  1. ^ "16. Uluslararası İstanbul Film Festivali". www.iksv.org. 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Has some laughs mostly at the expense of Catholic dogma". homepages.sover.net. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2010. 
  3. ^ "La Voie Lactée". www.allmovie.com. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2010. 
  4. ^ "The Milky Way (1969)/awards" (İngilizce). IMDb. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2010. 
  5. ^ "The Milky Way/Luis Buñuel" (İngilizce). www.criterion.com. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Samanyolu aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

Gündüz Güzeli 1967 Fransa İtalya ortak yapımı erotik dramatik filmdir. Özgün adı Belle de Jour dur.

<i>Arzunun O Belirsiz Nesnesi</i>

Arzunun O Belirsiz Nesnesi, sürrealist sinema akımının öncülerinden olan İspanyol yönetmen Luis Buñuel'in yönettiği 1977 yapımı bir filmdir. Aynı zamanda Bunuel' in son filmidir.

<i>Aslı Gibidir</i> 2010 yapımı film

Aslı Gibidir, 2008 İran, Belçika, İtalya, Fransa ortak yapımı yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İtalya'nın Toscana bölgesinde çekildi. Fransızca olarak çekilen film, yönetmenin, dili Farsça olmayan ilk filmi olma özelliğini taşır. Ayrıca, Kiyarüstemi'nin ilk kez dünyaca ünlü yıldız oyuncuları oynattığı filmi olmasıyla da dikkat çeker.

<i>Viridiana</i> Luis Buñuelin yönettiği, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir film

Viridiana, Luis Buñuel'in yönetmenliğini yaptığı, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir filmdir. Başrollerinde Silvia Pinal ve Fernando Rey'in yer aldığı film, Bunuel'in Hristiyanlık eleştirilerini içeren bazı sahneleri nedeniyle İspanya'da 1977'ye dek, 16 sene boyunca yasaklı kalmıştır. Filmin Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosunun söz konusu olduğu sahnesi, Vatikan tarafından dine küfür olarak yorumlanarak özellikle kınanmıştır.

<i>Los Olvidados</i>

Los Olvidados (Unutulmuşlar), İspanyol yönetmen Luis Buñuel tarafından çekilmiş, 1950 yapımı bir Meksika filmidir.

<i>Altın Çağ</i> (film) film

Altın Çağ, 1930 Fransa yapımı gerçeküstücü deneysel filmdir. Özgün adı L'Âge d'or olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde The Golden Age adıyla gösterilmiştir. "Altın Çağ" Türkiye'de ilk kez 1968'in Kasım ayında Türk Sinematek Derneği'inde, son olarak da Nisan 1997'de 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<i>Varennes Gecesi</i> Ettore Scolanın 1982de çıkardığı film

Varennes Gecesi, 1982 Fransa İtalya ortak yapımı tarihi dönem filmidir. Özgün adı La nuit de Varennes olan film 23 Nisan - 6 Mayıs 1984 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde de gösterime sunulmuştu. Film ortak yapımcı ülke İtalya'da Il Mondo nuovo, İngilizce konuşulan ülkelerde ise That Night in Varennes adlarıyla gösterilmiştir. İtalyanca adı filmin başında gösterilen ve nehir boyunca gösteriler yapan gezginci nehir tiyatrosunun adından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Trintignant</span> Fransız oyuncu (1930 – 2022)

Jean-Louis Xavier Trintignant, Fransız oyuncudur. İlk tiyatro çıkışını 1951 yılında yaptı ve savaş sonrası dönemin en iyi Fransız dramatik aktörlerinden biri olarak kabul edildi. Avrupa sinemasının birçok klasik filminde rol aldı ve Roger Vadim, Costa-Gavras, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Bernardo Bertolucci, Éric Rohmer, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski ve Michael Haneke dahil olmak üzere birçok önde gelen auteur yönetmenle çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Piccoli</span> Fransız oyuncu (1925 – 2020)

Michel Piccoli, Fransız sinema oyuncusu.

<i>Aşk</i> (film, 2012)

Aşk, 2012 yılı yapımı drama filmi. Yönetmenliğini Michael Haneke'nin üstlendiği filmin başrollerinde Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva ve Isabelle Huppert bulunuyor. Film 85. Akademi Ödülleri ve 70. Altın Küre Ödülleri'nde "En İyi Yabancı Film" ödülünü kazandı.

4. Cannes Film Festivali 3-20 Nisan 1951'de gerçekleştirildi. Festival 1950'de yapılmadı. Bu yıl festival, Eylül yerine Nisan ayında gerçekleşti.

6. Cannes Film Festivali, 15-29 Nisan 1953 tarihleri arasında gerçekleşen bir festivaldir.

14. Cannes Film Festivali 3-18 Mayıs 1961'de gerçekleştirildi. Altın Palmiye ödülünü Une aussi longue absence filmi ile Henri Colpi ve Viridiana filmi ile Luis Buñuel kazandı. Ayrıca festivalde Fransız Sinema Eleştirmenleri Sendikası'nın çabaları ile gösterilen, Shirley Clarke filmi The Connection başarısı ile gelecek yıl Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nın oluşmasını sağladı.

Altın Palmiye, If.... ile Lindsay Anderson'a verildi. Festival, Bob Fosse'nin yönettiği Sweet Charity ile başladı.

42. Cannes Film Festivali 11 - 23 Mayıs 1989 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye, Seks Yalanları ile Steven Soderbergh'e verildi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Carrière</span> Fransız yazar (1931 – 2021)

Jean-Claude Carrière, Fransız romancı, senarist ve oyuncudur. Heureux Anniversaire (1963) filminin senaryosunu yazarak en iyi kısa film dalında Akademi Ödülü almış ve 2014 yılında kendisine Akademi Onur Ödülü verilmiştir. Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (1972), Arzunun O Belirsiz Nesnesi (1977) ve Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği (1988) filmlerindeki çalışmalarıyla üç kez daha Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Ayrıca Le Retour de Martin Guerre (1983) filmiyle En İyi Özgün Senaryo dalında César Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Delphine Seyrig</span> Fransız film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1932 – 1990)

Delphine Claire Beltiane Seyrig, Lübnan doğumlu Fransız oyuncu ve film yönetmenidir.