Samanyolu, Antarktika'dakiAlexander Adası'nın doğu kesiminde , LeMay Sıradağları ile Planet Heights sıradağlarının en güney ucu arasında yer alan bir sütundur. Jüpiter Buzulu ile Uranüs Buzulu arasındaki olası bir kızak rotası üzerindeki en yüksek noktadır.[1] İlk olarak 1960 yılında Falkland Adaları Bağımlılıkları Araştırmasından D. Searle tarafından Ronne Antarktika Araştırma Gezisi tarafından çekilen hava fotoğraflarından haritalandı. İngiltere Antarktika Yer İsimleri Komitesi tarafından yakınlardaki Gezegen Tepeleri ve Güneş Sisteminin gezegenleri için adlandırılan buzullar ile birlikte Samanyolu'nun adı almıştır.[1]
Kaynakça
^abNijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN978-1119607410.
İlgili Araştırma Makaleleri
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.
Weddell Denizi, Antarktika Kıtası'nın içine sokulan, Güney Okyanusu'nun bir parçasıdır. Kara sınırları, Antarktika Yarımadası ile Kraliçe Maud Toprakları arasındadır. Denizin Fil Adasına kadar olan güney bölümleri kalıcı buzullar ile kaplıdır. Denizin adı ilk kez denize gemisi ile giriş yapan İngiliz denizci James Weddell'dan gelmektedir. Deniz daha sonra ayrıntılı olarak 1900'lü yılların başında İskoç denizci William Speirs Bruce tarafından gezilmiştir.
Byrd Buzulu, Antarktika'da 136 km uzunluğunda ve 24 km genişliğinde bir buzul. Kutup Platosu'nun geniş bir alanına akarak, Britannia Sıradağları ve Churchill Dağları arasından doğuya doğru ilerler. Barne Inlet'de Ross Buz Sahanlığı'na tahliye olur.
Beardmore Buzulu, Antarktika'da bulunan bir buzuldur. Adını William Beardmore'dan alır.
Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.
Tatos (Dilek) Dağları Doğu Karadeniz Dağları'nın doğu uzantıları olan sıradağların eski ve orijinal adı olup, Rize ve Erzurum il sınırında yer almaktadırlar. Tatos aynı zamanda Rize'de Osmanlı döneminde yaşamış bir ailenin de adıdır. Yüksekliği 3550 m olan dağların adı Cumhuriyet döneminde Dilek Dağları olarak değiştirilmiştir. Yörede ve yayınlarda Tatos adı kullanılmaya devam etmektedir.
Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.
Buzul gölü, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında, yaklaşık 10,000 yıl önce eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin; eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır. Bu tür göller aynı zamanda çanak gölü olarak da nitelendirilir.
Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu Güney Kutbu, Antarktika'da bulunan ABD araştırma istasyonudur.
Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.
Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.
Verhoyansk Dağları Doğu Sibirya'da bulunan, Yakutistan'da yaklaşık 1000 km kapsayan bir sıradağdır. Lena ve Aldan nehirlerinin batısında ve Yana Nehri'nin doğusunda geniş bir kanal oluşturur ve güneyde yaklaşık olarak 2.480 m (8.150 ft) yükselmektedir. Dağda kömür, gümüş, kurşun ve çinko yatakları bulunsa da sadece batı Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakaları sınırında yer almaktadır.
Ford Sıradağları Antarktika'da Marie Byrd Toprakları'nın kuzeybatı kesiminde Sulzberger Buz Sahanlığı ve Block körfezi'nin doğusunda yükselen dağ silsilesidir. Birçok dağ ve dağ grubundan meydana gelir. Richard E. Byrd'ın ilk Antarktika seferi (1928-1930) sırasında Byrd tarafından 5 Aralık 1929'da keşfedilmiş ve keşif seferini finanse edenlerden Ford Motor Company'nin sahibi Edsel Ford'un adı verilmiştir.
Nils Otto Gustaf Nordenskjöld, Fin asıllı İsveçli jeolog, coğrafyacı ve kutup kâşifi.
Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir. Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.
Bern Alpleri İsviçre'nin Bern ve Valais kantonlarında bulunan sıra dağlardır. Sıradağların bulunduğu bölgenin adı Bern Oberland'ı olmasına rağmen, sıradağların bir kısmı Valais, Fribourg ve Vaud gibi komşu kantonlara sarkar. Sıradağların en yüksek dağı 4273 metrelik Finsteraarhorn'dur.
Pleistosen ya da Pleyistosen, genellikle halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağdır. Dünyanın en son tekrarlanan buzullaşma dönemidir. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik çağın sonuna karşılık gelir. Pleistosen, Kuvaterner Döneminin ilk dönemi veya Senozoik Çağın altıncı dönemidir. ICS zaman ölçeğinde, Pleistosen üç aşamaya ayrılır. Bunlar;
Gelasiyen,
Kalabriyen,
Çibanyen Bu uluslararası alt bölümlere ek olarak, çeşitli bölgesel alt bölümler sıklıkla kullanılır.Pleistosen'i alt bölümlere ayırmak için çeşitli şemalar.
Admiralty Dağları, Antarktika'da Victoria Toprakları'nda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Pennell Sahili'nde yer almakta olup Ross Denizi, Güney Okyanusu ile Dennistoun, Ebbe ve Tucker buzulları tarafından sınırlandırılmıştır. En yüksek zirvesi ise Minto Dağı'dır.
Davis İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Ocak 1957 tarihinde açılmış olup Prenses Elizabeth Toprakları'nda Dayanışma Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Davis İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.
Schlatter Buzulu, Asgard Sıradağlarından, Victoria Toprakları, Pearse Vadisi'ndeki Göl Evi'ne doğru inen bir buzuldur.
Bu sayfa, bu Vikipedi makalesine dayanmaktadır. Metin, CC BY-SA 4.0 lisansı altında mevcuttur; ek koşullar uygulanabilir. Görseller, videolar ve sesler kendi lisansları altında mevcuttur.