İçeriğe atla

Samandar Hamrakulov

Samandar Hamrakulov
Genel bilgiler
DoğumSamandar Rustamaliyeviç Hamrakulov
23 Aralık 1978 (45 yaşında)
Namangan, Özbekistan SSC Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
TarzlarPop müzik
MesleklerŞarkıcı, Oyuncu
Etkin yıllar1999-günümüz
Müzik şirketiRizaNova
Resmî sitesamandarhamraqulov.com

Samandar Hamrakulov (ÖzbekçeSamandar Hamraqulov, d. 23 Aralık 1978 Namangan), Özbek pop şarkıcısı, aktör, Özbekistan'ın Onurlu Sanatçısı (2007).[1] Samandar, 2002 yılında "Sevgi fazosi" şarkısıyla Özbekistan'da ünlendi. Özbekçe dışında Rusça şarkılar söylüyor.[2]

Samandar ilk başrolünü 1999 yapımı "Chayon Gul" adlı filmde oynadı. 2005 yapımı "Yarım Baxt" filmindeki rolü Samandar'ı daha da popüler hale getirdi. Bu başarıların ardından Samandar birkaç filmde rol aldı.[3]

Biyografi

23 Aralık 1978'de Namangan'da Rustam Hamrakulov'un ailesinde doğdu. 1996-2000 yılları arasında Taşkent Devlet Sanat Enstitüsü Müzikal Drama Fakültesi'nde okudu. Samandar'ın sanata girmesinin ana nedeni, bir şarkıcı ailesinde doğmuş olmasıydı. Şarkıcı, en çok ilk eseri olan "Sevgi fazosi" adlı şarkısıyla tanınır.[4] "Sen o'zing" şarkısı hit oldu.[5] Şarkıcı da oyunculukta elini denedi ve bir miktar başarı elde etti.[6] Samandar, 10 Ağustos 2007'de Dilnoza Mamatova ile evlendi.

Aile

  • Babası, Hamrakulov Rustamali İkromaliyeviç (1953-1989) — SSCB Lenin Nişanı Ödülü, Özbek SSR Onurlu Sanatçısı.[7]
  • Annesi, Yuldaşeva Mavluda Mamadaliyevna (1953) — filolog (ana dili ve en yüksek kategorideki edebiyat öğretmeni).
  • Abisi, Hamrakulov İskandar Rustamaliyeviç (1977) — oyuncu, komedyen.[8]
  • Kız kardeşi, Hamrakulova Sevara Rustamaliyevna (1981) — hiciv tiyatrosu oyuncusu.
  • Turmush oʻrtogʻi, Hamrakulova (Mamatova) Dilnoza Alişerovna (1989) — filolog (Fransızca).[9]

Diskografi

Stüdyo albümleri

  • "Sevgi fazosi" (2002)
  • "Samandar tangosi" (2005)

Filmografi

Aşağıda, Samandar Hamrakulov'un yer aldığı filmlerin listesi kronolojik sırayla verilmiştir.[10]

Yıl Film Rol Kaynakça
1999 Chayon gulAşur
2002 Muhabbat sinovlariBobur
2003 TaqdirCamşid
2004 Muhabbatimsan
2005 Yarim baxt
2007 Yangi boyKabilcan
2010 ArzandaCesur
2013 Gumroxlar
2017 Notanish yulduzSamandar

Aldığı ödüller

  • «Tarona Taqdimoti — 2003» merasiminde — «Müzikte yılın yeniliği»
  • «Nihol-2003» birincisi.
  • «Tarona Taqdimoti — 2004» merasiminde — «Yilin şarkısı»
  • Özbekistan'ın Onurlu Sanatçısı 2007'de "Özbekistan'ın Onurlu Sanatçısı" ödülünün sahibi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "O'zbekiston Respublikasida xizmat ko'rsatgan artistlar". data.gov.uz. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  2. ^ "Samandar Xamraqulov biografiyasi". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Фільмографія Самандара Хамракулова". kino-teatr.ru. 20 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Samandar Hamroqulov - Sevgi fazosi". uzhits.net. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  5. ^ "Samandar Hamroqulov - Sen O'zing". marvarid.net. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Samandar Hamroqulov from Uzbekistan". popnable.com. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  7. ^ "Rustam Hamroqulovni yod etib: «O'lim uni shoshirib qo'ygandi!»". xabar.uz. 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2018. 
  8. ^ "Iskandar Hamraqulov haqida ma'lumot". buluteka.com. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  9. ^ "SAMANDAR HAMROQULOV RAFIQASINI QUVONChLI SANA BILAN MUBORAKBOD ETDI". darakchi.uz. 12 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Самандар Хамрокулов". ru.kinorium.com. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe Vikipedi</span> Vikipedinin Özbekçe sürümü

Özbekçe Vikipedi, Vikipedi'nin Özbekçe sürümüdür. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Özbekçe Vikipedi'nin 296.359 maddesi, 146.465 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır. Madde sayısına göre 56. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Türk dilleri'ndeki Vikipedilerin arasında Türkçe ve Kazakça Vikipedilerinden sonra üçüncü en büyük Vikipedi sürümüdür. Özbekistan'da Özbekçe Vikipedi'ye erişim engellenmiştir. Engellenme sebebi olarak hükûmetin çalışmalarının makalelerde eleştirilmesi gösterilmiştir. Başka spekülasyonlara göre de hükûmetin Özbekçeyi sadece kendi tahakkümünde görmek istediği için vikipediyi engellediği hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Kasımcanov</span>

Rüstem Kasımcanov Özbek satranç büyükustasıdır. Özbek kökenli olan oyuncu Taşkent'te doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">FK Pahtakor Taşkent</span> Özbekistanda bir futbol kulübü

FK Pahtakor Taşkent, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te kurulmuş bir futbol kulübü. Özbekçe Paxtakor adı Türkçede pamukçular ya da pamuk toplayıcılar demektir. Özbekistan Süper Ligi'nde mücadele ederler. İç saha maçlarını 35,000 kişilik Pahtakor Merkezi Stadyumu'nda oynamaktadırlar. Pahtakor, eski Sovyet Futbol Ligi'nde mücadele etmiş tek Özbek takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Hanlarova</span> Azeri şarkıcı

Zeyneb Hanlarova, Azerbaycanlı şarkıcı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahzoda</span> Özbek şarkıcı

Şahzoda, Özbek bir şarkıcı. Adının anlamı Şehzade. Özbekçe dışında Rusça, Türkçe, İngilizce, Kazakça ve Tacikçe şarkılar söylüyor ve bu dillerin konuşulduğu ülkelerde de biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Adil Ahmedov</span> Özbek futbolcu

Adil Ahmedov, Özbek millî futbolcudur. Shanghai SIPG'da oynuyor.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span> ulusal marş

Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Marşı Özbekistan, Sovyetler Birliği'nin bir cumhuriyet iken ortaya çıktı. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Özbekistan, Mutal Burhanov tarafından bestelenen, eski Özbek SSR marşı melodi, Abdulla Oripov tarafından yazılmış yeni şarkı ile muhafaza edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Servisi (Özbekistan)</span>

Millî Güvenlik Servisi Özbekistan devletinin ulusal istihbarat kuruluşudur. Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından KGB'nin halefi olarak oluşturulmuş ve paramiliter polis ve özel kuvvetler de dahil olmak üzere, aynı sorumlulukta ve işlevsel birimlerin benzer bir dizisini oluşturmuştur. Onun kontrolü altına olduğu zaman SNB, 2005 yılına kadar İçişleri Bakanlığı'nın bir rakibi olmuştur.

Ziyoda Ötkirovna Kobilova, sahne adıyla sadece Ziyoda, Özbek sinema oyuncusu, söz yazarı, şarkıcı. Ziyoda Özbekçe, Farsça Hintçe ve Rusça şarkılar söylemektedir. Ziyoda birkaç yıldır Özbek sinemasında oyunculuk da yapmaktadır. Özbekistan Devlet Sanat Enstitüsü mezunudur.

Madina Mumtoz, Özbek bir şarkıcı ve oyuncu. Şarkıcı, 2010 yılında "Nihol Devlet Ödülü"'ne layık görüldü.

Sabriye Erecepova - Sovyet Kırım Tatar şarkıcısıdır. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (1940) ve Özbek SSR Onur Sanatçısı (1966) unvanlarına sahiptir.

Eyüp Şahobiddinov, Özbek film yönetmeni ve senaristtir. Özbekistan'ın onurlu sanatçısı olarak tanınmaktadır. Eyüp Şahobiddinov Özbekistan'da “Dostluk” nişanı ile ödüllendirilmiş.

Özbekistan Kupası Özbekistan Futbol Federasyonu tarafından yönetilen ülkedeki en üst düzey ligdir.

<span class="mw-page-title-main">Lola Yoʻldosheva</span>

Lola Yoʻldosheva ya da daha çok bilinen adıyla Lola, Özbek şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusudur. 2003 yılında "Muhabbatim" adlı şarkısıyla Özbekistan'da ün kazandı. Lola, hem Özbekçe hem de Rusça şarkılar kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">Mehrinoz Abbasova</span> Özbek şairi ve devlet görevlisi

Mehrinoz Abbasova, Özbek şairesidir. Uluslararası gazeteci ve edebiyat eleştirmeni. Cumhuriyet Genç Yazarlar Birliği'nin birinci başkanı (2017—2022). Özbekistan Yazarlar Birliği Üyesi (2018). Onur (Shuhrat) Madalyası sahibi (2017). Zulfiya adındaki ödül sahibi (2012). Şairenin "Men Yoshlikman" ve "Yulduzrang qoʻshiqlar" eserleri Özbekistan Yazarlar Birliği'nin tavsiyesi üzerine yayımlanmıştır. Özbekistan Cumhuriyeti Gençlik İşleri Ajansı Devlet Dili Konularında danışman olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şerali Cörayev</span>

Şerali Cörayev, ünlü Özbek şarkıcısı, bestecisi, şair ve oyuncusudur. 1987'de Özbekistan Halk Sanatçısı, 2018'de Tacikistan Halk Sanatçısı unvanını almıştır. 1991 yılında Ali Şîr Nevaî'nin adını taşıyan Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Ödülü'ne layık görülmüştür. 12 Nisan 2022'de cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre 75. yıldönümünde Cörayev'e "El-yurt hurmati" ödülü de verilmiştir. Cörayev'in şarkıları Özbekler arasında çok popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hosiyat Rustam</span>

Hosiyat Rustam, şair, çevirmen, birçok senaryonun yazarı. "Şöhret" madalyası ve "Altın Kalem" ulusal ödülünün yanı sıra Rusya Yazarlar Birliği'nin prestijli "Altın Şövalye" gibi ödüller sahibi. Hosiyat Rustam "Kitab dünyası" gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır. 2022 yılından itibaren Özbekistan'da Kolombiya Dünya Şairleri Hareketi'nin koordinatörlüğünü yürütmektedir. 18 Kasım 2015'te Londra'da düzenlenen Hertfordshire Press Awards edebiyat ödül töreninde Hosiyat Rustamova'nın "Renkli Gözyaşları" adlı şiiri "TCritics' Choice Ödülü"nün sahibi oldu. Hosiyat Rustamova aynı zamanda Özbekistan ve Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin de üyesidir.