İçeriğe atla

Samaheej

Samaheej (Bahreyn Arapçası: سماهيج‎), Bahreyn'in, Muharrak Bölgesi'nin, Muharrak ilinin en büyük ikinci şehridir.[1] (Al-Muharrak'tan sonra.[2]) Basra Körfezi'nin güneyinde, Bahreyn Uluslararası Havaalanı'nın kuzeyinde,[3] Al-Dair köyünün doğusunda, Galali Şehri'nin batısında bulunur.

Tarih

Samaheej, tarih 17. yüzyılda başlar. 17. yüzyılda, Samaheej küçük bir Osmanlı köyüydü. Daha sonra, Birleşik Krallık sömürgesi oldu ve daha sonra Bahreyn bağımsızlığını kazandıktan kısa bir süre sonra Bahreyn'de petrolun bulunmasıyla, şehir gelişti ve modernleşti[4] ve şu anda Muharrak ilinin ikinci Muharrak Bölgesi'nin üçüncü en büyük şehridir.

Petrol bulunmadan önce halk tamamen yerli Bahreyn halkı idi[5] ve halk tarım, özellikle hurma ağacı yetiştirme ve balıkçılık ile uğraşıyordu.[6]

Nüfus

Samaheej, Basra Körfezi çevresindeki yaşayan Hristiyanların merkezidir ve nüfusun % 48'ini Hristiyanlar oluşturur.[7] Geri kalanlar ise Bahreyn halkıdır. Petrolun bulunmasından önce ise, Samaheej Bahreyn halkının önemli bir merkeziydi,[8] ancak şimdi Basra Körfezi'nin Hristiyanlık merkezi.[9]

Samaheej'de doğan ünlü kişilere bakacak olursak, Safevi Devleti ve Orta Çağ zamanından kalma, Bahreyn çevresinde Ahbari mezhebinin ortaya çıkmasını sağlayanlardan, ünlü aydın Abdullah bin Saleh al Samahiji (1675 - 1722) karşımıza çıkar.[10] Adının Samahiji kısmına Samaheej şehrinin ünlü bilgini olduğu için almıştır.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça ve Dipnotlar

  1. ^ "Governorates and Municipalities of Bahrain". 12 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Al_ Muharraq". 2 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  3. ^ "International Airport of Bahrain". 14 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Oil Discovery in Bahrain Lands". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Bahrani People". 12 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Samaheej - Main Article". 21 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  7. ^ "Christianity in Persian Gulf". 9 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  8. ^ "Bahraini (Baharna or Bahrani or Bahranii) People". 12 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  9. ^ "The Main Christianity Cities in Persian Gulf". 9 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  10. ^ "Şiilik - Ahbârî Mezhebi". 16 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  11. ^ Abdullah Bin Saleh al SAMAHIJI - Safevîs

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt</span> Arap Yarımadasının kuzeydoğusundaki bir ülke

Kuveyt, resmî adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir. Yüzölçümü 17.818 km² olan ülkenin nüfusu 2020 tahminiyle yaklaşık 2,9 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gulf Air</span> Bahreyn ve Ummanın ulusal havayolu şirketi

Gulf Air Bahreyn ve Umman'ın ulusal havayolu şirketidir. Şirket 34 uçaklık bir filoya sahiptir; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Ortadoğu'da 47 tarifeli sefer yapmaktadır. Gulf Air'in hub'ları Bahreyn Uluslararası Havaalanı (BAH) ve Seeb Uluslararası Havaalanı (MCT)'dir. Gulf Air'in mürettebatı 70 farklı dili konuşan 80 farklı milliyetten gelmektedir. Şirketin logosu altın bir şahindir.

<span class="mw-page-title-main">Hürmüz Boğazı</span> Umman Körfezi ile Basra Körfezi arasındaki boğaz

Hürmüz Boğazı Umman Körfezi ile Basra Körfezi'ni birbirine bağlayan boğazdır. Boğaz, Avesta'da adı geçen iyilik tanrısı Hürmüz'ün adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi</span> Basra Körfezine kıyısı bulunan altı Arap ülkesinin oluşturduğu ülkeler topluluğu

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, kısaca Körfez İşbirliği Konseyi resmi adı ile Arapça: مجلس التعاون لدول الخليج العربیه, Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan altı Arap ülkesinin ekonomik, siyasal ve sosyal hedefler ile bir araya gelmesiyle oluşturduğu bir ülkeler topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Muharrek</span> Bahreynin Muharrak Bölgesinin başkenti

Al-Muharrak, Bahreyn'in Muharrak Bölgesi'nin başkentidir. 2006 yılı verilerine göre merkez nüfusu, 22,879 genel şehir sınırları içerisindeki nüfusu ise 23,191'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki Yahudilerin tarihi</span>

Bahreyn Yahudileri dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden biridir. Bir zamanlar nüfusu 1500'e kadar ulaşan cemaatte bugün geriye elliden az üye, bir sinagog ve bir de küçük mezarlık kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Awali</span>

Awali, Bahreyn'in, Merkez Bölgesi'nin, Sitra İli'nde, Basra Körfezi'ndeki küçük bir adada bulunan şehirdir. Şehir nüfusunun % 85'ini Bahreyn ve çevresinden işçiler oluşturur. Bahreyn Petrol Şirketi'nin petrol rafinerilerinde çalışan işçiler, şehirdeki işçi sınıfını oluşturur. Şehir, 1933'te yine, Bahreyn Petrol Şirketi tarafından kurulmuştur. Şehrin kuzeyine doğru gidildiğinde petrol kuyuları ve çöller vardır.

Basra Körfezi, farklı adlarla anılmaktadır. Körfezin Türkçe yaygın adı olan Basra Körfezi, körfezin kıyısında yer alan Basra şehrinden kaynaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Ayaklanması</span>

2011-2014 Bahreyn Ayaklanması, Bahreyn'de 2011'den 2014'e kadar Şii ağırlıklı ve bazı Sünni azınlık Bahreyn muhalefeti tarafından yürütülen bir dizi hükûmet karşıtı protestodur. Protestolar, 2011 Arap Baharı ile Tunus ve Mısır'daki protestolardan etkilendi ve Bahreyn hükûmetinin Körfez İşbirliği Konseyi ve Yarımada Kalkanı Gücü'nün desteğiyle isyanı bastırmasının ardından günlük çatışmalara dönüştü. Bahreyn protestoları, Basra Körfezi ülkesi Bahreyn'de sürekli bir şiddet içermeyen sivil itaatsizlik ve bazı şiddet içeren direnişleri kapsayan bir dizi gösteriydi. Tunus'ta Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasının ardından Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan devrimci protesto dalgasının bir parçası olan Bahreyn protestoları, başlangıçta %70'i Şii olan nüfus için daha fazla siyasi özgürlük ve eşitlik sağlamayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Kuşatması (1559)</span>

Bahreyn Kuşatması, 1559 yılında Lahsa Valisi Mustafa Paşa'nın İstanbul'a haber vermeden Osmanlı Devleti'ne bağlı bir emirlik olan Bahreyn'i işgal etmeye yönelik başarısız girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Dilmun</span>

Dilmun ya da Telmun .(Arapça: دلمون) Dilmun uygarlığı, Basra Körfezi'nde Mezopotamya medeniyetleri tarafından ticari ortak olarak tanımlanan, bakır madenleri bulunan ve serbest bölge ticari limanına sahip (entrepôt) Mezopotamya-İndus Vadisi Uygarlığı arasındaki ticari yolda kurulmuş bir medeniyettir. Her ne kadar Dilmun'un merkezi konumu bilinmese de, Bahreyn, Kuveyt ve Doğu Bölgesi arasında olduğuna dair ortak bir kanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn İncicilik Yolu</span>

Bahreyn İncicilik Yolu, 2012'de UNESCO tarafından ilan edilmiş bir dizi kültürel Dünya Mirasıdır. Bahreyn'in kuzey sularında 3 istiridye yatağı, Muharrak'ın güney ucundaki sahil şeridi ve Bu Mahir Kalesi ile Muharrak şehrindeki 3.5 km'lik güzergâh üzerindeki 17 binadan ibarettir. Site, 30 Haziran 2012'de UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak ilan edilmiş; Bahreyn'in Bahreyn Kalesi'nden sonra ikinci Dünya Mirası alanı olmuştur..

<span class="mw-page-title-main">2019 Bahreyn Grand Prix</span>

2019 Bahreyn Grand Prix 31 Mart 2019 tarihinde Bahreyn'in Sakhir kentinde gerçekleşen 2019 Formula 1 sezonu'nun 2. yarışı. Bahreyn Uluslararası Pisti'nde 57 tur üzerinden gerçekleştirilen yarış Bahreyn'de gerçekleştirilen on beşinci yarıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Uluslararası Havalimanı</span>

Bahreyn Uluslararası Havalimanı, Bahreyn'in uluslararası havalimanıdır. Muharraq Adası'nda, başkent Manama'nın bitişiğinde yer alan havalimanı, ulusal havayolu Gulf Air'in merkezi olarak hizmet vermektedir. Havalimanı Bahreyn Airport Company tarafından yönetilmektedir.

Bahreyn'de turizm: Bahreyn yılda dört milyon turist almakta, çoğu ziyaretçi Basra Körfezi Arap devletlerinden gelmekte ancak bölge dışından turist sayısı da artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn mutfağı</span>

Bahreyn mutfağı, Bahreyn'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bahreyn mutfağı, büryan, haris, habise, mahbus, mehyava, maklube, kuzi ve zalabye gibi yemeklerden oluşur. Arap kahvesi ise ulusal içecektir.