İçeriğe atla

Salzburg Katedrali

Koordinatlar: 47°47′52″K 13°02′49″D / 47.79778°K 13.04694°D / 47.79778; 13.04694
Salzburg Katedrali
AlmancaSalzburger Dom
Harita
KonumSalzburg
ÜlkeAvusturya
Koordinatlar47°47′52″K 13°02′49″D / 47.79778°K 13.04694°D / 47.79778; 13.04694
MezhepKatolik Kilisesi
Açılışc. 774
DurumEtkin
İşlevKatedral
MimarSantino Solari
Mimarî tarzBarok mimari
Temel atma1614
Tamamlanma1628
1959 (restoratsyon)

Salzburg Katedrali AlmancaSalzburger Dom, Avusturya'nın Salzburg eyaletinde yer alan, Salzburglu Rupert ve Salzburglu Vergilius'a adanmış olan Salzburg'daki Roma Katolik Başpiskoposluğu'nun 17. yüzyıl Barok katedralidir.[1] Aziz Rupert kiliseyi 774 yılında bir Roma kasabasının kalıntıları üzerine kurdu, katedral 1181 yılında bir yangından sonra yeniden inşa edildi.[2] 17. yüzyılda, katedral, Prens-Piskopos Wolf Dietrich von Raitenau yönetiminde Barok tarzında bugünkü görünümüyle yeniden inşa edildi. Salzburg Katedrali besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın vaftiz edildiği vaftiz kurnasını içermektedir.[3]

Tarihi

Salzburg'lu Aziz Vergilius, muhtemelen Aziz Rupert'in temellerini kullanarak ilk katedrali inşa etti. İlk kayıtlar 774 tarihlidir. O dönemde Virgil Katedrali (Virgil Kubbesi) olarak bilinen yapı, 767 - 774 yılları arasında inşa edildi ve 66 metre uzunluğunda ve 33 metre genişliğindeydi.

Başpiskopos Arno (785 - 821), tamamlanmasından 70 yıl sonra Katedral'in ilk tadilatını üstlendi. 842 yılında yıldırım düşmesi sonucu bina yandı. Üç yıl sonra, yapıyı yeniden inşa etmek için çalışmalar başladı.

1000 ila 1080 yılları arasında Başpiskopos Hartwig yönetiminde kutsal alan, bir koro ve mezar odası eklenerek batıya doğru genişletildi. Başpiskopos I. Konrad 1106 ila 1147 yılları arasında batı kulelerini ekledi.

Bu orijinal kilise, Orta Çağ'ın başlarında en az üç kapsamlı inşa ve yeniden inşa süreci gördü ve bunun nihai sonucu olarak biraz Romanesk bir bazilika görünümü aldı. 1598'de bazilika ciddi şekilde hasar gördü ve birkaç başarısız restorasyon ve yeniden inşa girişiminden sonra, Prens-Piskopos Wolf Dietrich Raitenau (1587-1612 arasında Başpiskopos) yapının yıkılmasını emretti. Wolf Dietrich, İtalya ve özellikle Roma'daki örneklerinden etkilendiği modern İtalyan Barok mimarisinin koruyucusu ve destekçisiydi. Benzer şekilde, bugün katedrale bağlı olan yakındaki Alten Residenz'in inşasını sağlayan da Wolf Dietrich'tir.

Güney cephe

Wolf Dietrich, kapsamlı bir yeni Barok bina planı hazırlamak için İtalyan mimar Vincenzo Scamozzi'yi görevlendirdi. Ancak inşaat, Wolf Dietrich'in halefi Markus Sittich von Hohenems'in (1612-19 arası Başpiskopos) 1614'te yeni katedralin temelini atmasına kadar başlamadı. Santino Solari, orijinal Scamozzi planını önemli ölçüde değiştirerek mevcut katedrali tasarladı. Yeni kutsal alan, inşaatın başlamasından 15 yıldan kısa bir süre sonra 1628'de tamamlandı. 24 Eylül 1628'deki kutsamasında, katedralin mermer galerilerine yerleştirilen 12 koro, Salzburg sarayında <i>Kapellmeister</i> olan Stefano Bernardi'nin bestelediği bir Te Deum (o zamandan sonra notaları kayboldu) seslendirdi. Mevcut Salzburg Katedrali, kısmen eski bazilikanın temelleri üzerine inşa edildi. Gerçekten de, önceki kilise binasının temel taşları, katedralin altındaki bir kazı alanı olan Domgrabungen'de görülebilir; Bu yer, Roma şehri Juvavum'un forumu olarak kullanılırken konulmuş olan mozaikler ve diğer eserleri de içerir. Barok yapıdan önceki dönemden hayatta kalan bir diğer kalıntı, 14. yüzyıl Gotik vaftiz kurnasıdır. Katedral tamamlandığında Aziz Rupert'in kalıntıları buraya defnedildi.[4]

Nihai kilise 142 metre uzunluğunda ve 33 metre yüksekliğindedir.[5] Aziz Rupert'ın barok tarzı koroda ve nefte görülebilir.

Salzburg Katedrali, II.Dünya Savaşı sırasında, 1944 yılında geçişin üzerindeki merkezi kubbeye bir bomba düşmesi sonucu hasar gördü. Onarımların gerçekleşmesi biraz yavaştı, ancak restorasyon 1959'da tamamlandı.

Wolfgang Amadeus Mozart, doğumunun ertesi günü 28 Ocak 1756'da burada vaftiz edildi.

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

Alıntılar

  1. ^ Friedrich 2007, p. 4.
  2. ^ Parsons 2000, p. 307.
  3. ^ Davenport 1932, p. 3.
  4. ^ Butler 2003, p. 139.
  5. ^ Baedeker's Handbook for Travellers in Southern Germany (1914) p.182

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salzburg (eyalet)</span> Avusturyada bir eyâlet

Salzburg, Avusturya'da bir eyâlettir.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Paul Katedrali</span> İngilterede tarihi bir katedral

Aziz Paul Katedrali veya Paul Katedrali, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir. Günümüzde hizmet veren katedral binasının inşa edilişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yıkılıp yeniden yapılanlar sayılmazsa, bu katedral Londra'da bulunan beşinci Aziz Paul Katedrali'dir. Bugün gerek yerli, gerek yabancı turistler tarafından kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Székesfehérvár</span>

Székesfehérvár, Osmanlı Türkçesi: İstolni Belgrad, Almanca: Stuhlweißenburg, Latince: Alba Regia, Sırpça: Stolni Beograd, Slovakça: Stolicný Belehrad, Çekçe: Stolicný Belehrad, Hırvatça: Stolni Biograd, Lehçe: Białogród Królewski. İstolni Belgrad), Macaristan'daki Fejér ilinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Köln Katedrali</span> Dini bir mekan

Köln Katedrali, Almanya'nın Köln kentinde bulunan tarihi katedral. Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış bir ibadethanedir. 1248 yılında yapımına başlanan katedralin yapımı 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında hizmete açılmıştır. Gotik tarzdaki katedral 7000 m² alanda, 157 m'yi bulan yüksekliği ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Mirası Alanları dizelgesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">San Giorgio Maggiore Kilisesi</span>

San Giorgio Maggiore İtalya, Venedik'te San Giorgio Maggiore adasında yer alan ve Andrea Palladio tarafından dizayn edilmiş bir Bazilika dır. Kilisenin ön yüzü San Marco meydanından bakılan panoramasında merkezi bir rol oynar.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Bazilikası</span> Bazilika

San Marco Bazilikası, San Marco Meydanı'nda yer alan Bizans mimarisi sanatının en iyi bilinen örneklerinden biri olarak şehrin en meşhur kilise yapılarından biri olan bir katedraldir. Yapı Düka'nın Sarayı'na bitişik ve bağlantılıdır. Orijinal olarak yapı Venedik dükalarının şapelidir ve şehrin katedrali değildir. 1807 yılından beri Venedik Patriği'nin, Venedik piskoposluk ruhani dairesi Roma Katolik Başpiskoposunun ikâmetgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Barbara Kilisesi, Kutná Hora</span>

Azize Barbara Kilisesi, Kutná Hora'da (Bohemya) bir katedral tarzında bir Roma Katolik kilisesidir ve bazen Azize Barbara Katedrali olarak bilinir. Orta Avrupa'daki en ünlü Gotik kiliselerden biridir ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mikâil Kilisesi (Viyana)</span> Viyanada bir kilise

Aziz Mikâil Kilisesi, Viyana, Avusturya'da bulunan en eski kiliselerden ve geriye kalan az sayıdaki Romanesk yapıdan biridir. Mikâil'e adanan kilise, Innere Stadt ilçesindeki Michaelerplatz meydanında ve Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın Aziz Mikâil Kapısı karşısında yer alır. Sekiz yüzyıllık tarihi boyunca Romanesk ve Gotik gibi çeşitli mimari tarzları barındırmıştır. 1219-1221 yılları arasında Avusturya Dükü VI. Leopold tarafından yaptırıldığı düşünülen kilisenin açılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mevcut hâlini aldığı 1792 yılı bilinen en eski tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Polotsk)</span>

Polotsk'taki Kutsal Bilgelik Katedrali, Prens Vseslav Briacheslavich (1044-1101) tarafından 1044 ve 1066 yılları arasında inşa edilen bir katedraldir. Polota Nehri ile Batı Daugava Nehri'nin kentin doğu tarafında birleştiği yerde yer almaktadır ve muhtemelen Belarus'taki en eski kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Parler</span> Alman - Bohemyalı mimar ve heykeltıraş

Peter Parler, usta inşaatçılar ailesi olan Parler ailesinden bir Alman - Bohemyalı mimar ve heykeltıraştır. Babası Heinrich Parler ile birlikte Orta Çağ'ın en önde gelen ve etkili zanaatkarlarından biridir. Schwäbisch Gmünd kasabasında doğup çırak olan Peter Parler; Strazburg, Köln ve Nürnberg dahil olmak üzere Orta Çağ'ın son dönemlerine ait birkaç önemli inşaat alanında çalıştı. 1356'dan sonra Bohemya Krallığı'nın başkenti ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun merkezi olan Prag'da yaşadı ve burada en ünlü eserleri olan Aziz Vitus Katedrali ve Karl Köprüsü'nün mimarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Malá Strana)</span> Pragın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok mimarisiyle yapılmış bir kilise

Aziz Nikolaos Kilisesi Prag'ın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok tarzda yapılmış bir kilisedir. 1704-1755 yılları arasında, daha önce 13. yüzyıldan kalma ve yine Aziz Nikolaos'a adanmış olan Gotik tarzdaki bir kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Prag Barok mimarisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Salzburglu Virgil</span> İrlandalı din adamı, astronom, matematikçi ve Salzburg piskoposu

Virgil, Vergil, Vergilius, Virgilius, Feirgil veya Fearghal olarak da yazılır, İrlandalı bir kilise adamı ve erken dönem astronomdur. Kutsal Toprakları ziyaret etmek amacıyla 745 civarında İrlanda'dan ayrıldı fakat Frank Krallığı'na yerleşti. Virgil, Ossory piskoposu ve daha sonra Salzburg piskoposu olan Aghaboe'nin başrahibi olarak görev yaptı. "Karintiya Havarisi" ve "geometrici" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Titos Katedrali</span>

Aya Titos Katedrali, Aziz Titus Katedrali, Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa Camii, Vezir Camii veya Yeni Cami, Girit'in Kandiye şehrinde bulunan ve Aziz Titos'a adanmış bir Ortodoks kilisesidir. 1856 yılındaki depremde yerinde bulunan binanın yıkılması sonrasında 1869 yılında yerine inşa edilen Yeni Cami'nin, 1925 yılında kiliseye dönüştürülmesi ile Hristiyan ibadetine açılmıştır. Kilise, 2013 yılında Girit başpiskoposluğunun katedrali olarak ilan edilmiştir. Kilise, eklektik tarzda, kubbeli kare planlı bir yapıdır. Yapının dış cephesinde dikey unsurlar baskın olup üst kısımda taş oyma bir apsis bulunmaktadır.