İçeriğe atla

Salvador Edward Luria

Salvador Edward Luria
Salvador Edward Luria
Doğum13 Ağustos 1912
Torino, İtalya
Ölüm6 Şubat 1991
Lexington, Massachusetts
Vatandaşlıkİtalya (1912–1991)
ABD (1950–1991)
Mezun olduğu okul(lar)Università degli Studi di Torino
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1969
Kariyeri
DalıMoleküler biyoloji
Çalıştığı kurumlarColumbia University
Indiana University
University of Illinois at Urbana-Champaign
Massachusetts Institute of Technology
Doktora öğrencileriJames D. Watson

Salvador Edward Luria (d. 13 Ağustos 1912, Torino; ö. 6 Şubat 1991, Lexington, Massachusetts), İtalyan asıllı Amerikalı mikrobiyolog.

Luria 1943 yılında bakterilerde oluşan mutasyonların miktarını belirlemek için ilk testi hazırladı. 1945 yılında genetik bilgilerin bakterilere nasıl geçirildiğini izlemek için bakteriyofajların hücresine virüs aktardı.

1969 yılında Max Delbrück ve Alfred Day Hershey ile beraber virüslerin yayılımının ve genetik yapısının keşifi için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

Eserleri

General Virology, 1953

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Virüs</span> canlı ve ya cansız arası mikroskobik enfeksiyon etkeni

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Bakteriyofaj</span> Bakteri enfekte eden virüs

Bakteriyofaj, bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Max Delbrück</span> Biyolog, Bilim insanı

Max Ludwig Henning Delbrück Alman asıllı Amerikalı biyolog, moleküler genetiğin öncülerinden sayılır. Bakteriyofajlara ilişkin çalışmaları nedeniyle 1969 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alfred Day Hershey ve Salvador Luria ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jack Szostak</span> Amerikalı biyolog

Jack Szostak Amerikalı biyolog, Harvard Tıp Fakültesi Genetik Profesörü ve Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi'nde araştırmacı. 2009 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü, Elizabeth Blackburn ve Carol W. Greider ile birlikte Telomerler tarafından kromozomların nasıl korunduğunu keşfetmeleri sebebiyle almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Warren Nirenberg</span> Amerikalı biyokimyacı ve genetikçi (1927-2010)

Marshall Warren Nirenberg,, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyacı ve genetik bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hershey</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Alfred Day Hershey, Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Robert William Holley</span> Amerikalı biyokimyager (1922 – 1993)

Robert William Holley, Amerikalı biyokimyacı. Holley 1962 yılında taşıyıcı RNA molekülünü izole edebilen ilk bilim insanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">John Franklin Enders</span>

John Franklin Enders, Amerikalı virolog.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dausset</span> Fransız hekim (1916-2009)

Jean Dausset,, Fransız immünolog.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

Hershey-Chase deneyleri, 1952 yılında Alfred Hershey ve Martha Chase tarafından yapılan bir dizi deneydi. Bu deneylerin amacı, 1944 Avery-MacLeod-McCarty deneyi ile gösterilmiş olan, DNA'nın genetik materyal olduğunu teyid etmekti. DNA, 1869'dan beri biyologlarca bilinmesine rağmen çoğu kişi kalıtım bilgisinin proteinlerce taşındığına inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Lederberg</span>

Joshua Lederberg, Amerikalı moleküler biyolog. Mikrobiyal genetik, yapay zeka ve ABD uzay programı ile ilgili çalışmalarıyla bilinmektedir. 1958 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bakterilerin çiftleşme ve gen aktarımı ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandığında sadece 33 yaşındaydı. Aynı yıl ödülü, genetikle ilgili yaptıkları çalışmaları nedeniyle Edward L. Tatum ve George Beadle ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Craig C. Mello</span> Amerikalı biyolog

Craig Cameron Mello Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Andrew Z. Fire ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp dalında 2006 yılında Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

(Francis) Peyton Rous, Amerikalı virolog. B.A. ve M.D. derecesini Johns Hopkins Üniversitesi'nden almıştır. Virüslerin kanser gelişimdeki rollerini keşfiyle bilinir. 1966 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bu çalışmaları nedeniyle kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Baltimore</span> Amerikalı biyolog

David Baltimore, Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Luria-Delbrück deneyi</span>

Luria-Delbrück deneyi veya diğer adıyla dalgalanma testi, genetik değişinimlerin (mutasyonların) seçilim baskısı olmadan rastgele ortaya çıktığını gösterdi. Böylelikle genetik değişinimlerin doğal seçilime bir tepki olarak oluşmadığı anlaşıldı.

George Davis Snell, Amerikalı genetikçi ve temel organ nakli immünologu. George Snell 1980 yılında " immunolojik reaksiyonları düzenleyen, hücre yüzeyinde genetik olarak belirlenen yapıları" keşiflerinden dolayı Baruj Benacerraf ve Jean Dausset ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wendell Stanley</span> Amerikalı biyokimyager (1904 – 1971)

Wendell Meredith Stanley, Amerikalı biyokimyager, virolog ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.