Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.
Riek Machar Teny, 2020'den beri Güney Sudan'ın Birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan Güney Sudanlı bir politikacıdır. Kartum Ünversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1984'yılında Bradford Üniversitesi'nde felsefe ve stratejik planlama doktorası yapmıştır.
Pedro Verona Rodrigues Pires, Yeşil Burunlu siyasetçi. Pires, Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda 2001 ile 2011 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Sudan Halk Kurtuluş Ordusu, Güney Sudan'da siyasi bir parti. Başlangıçta isyancı Sudan Halk Kurtuluş Ordusu tahmini olarak 180.000 asker gücü olarak bilinen askeri kanadı olan siyasi hareket olarak kuruldu. Sudan Halk Kurtuluş Ordusu İkinci Sudan İç Savaşı'nda Sudan hükûmetine karşı 1983 yılından 2005 yılına kadar savaşmıştır. 1989 yılında Ulusal Demokratik İttifak (NDA), ana muhalefet grubuna katıldı. 2005 yılı Ocak ayında Sudan hükûmeti ile Kapsamlı Barış Anlaşması imzalandı. Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde egemen bir devlet olmuştur.
James Wani Igga Güney Sudan'ın devlet başkanı yardımcısı. Daha önce Ulusal Yasama Meclisi Başkanı oldu ve SPLM'nin genel sekreteriydi.
Philibert Tsiranana, Madagaskarlı siyasetçi. Tsiranana, Afrika ülkesi olan Madagaskar'ın bağımsızlığı kazandığı günden önce üstlendiği devlet başkanlığını, bağımsızlık sonrası da devam ettirmiş, bundan dolayı da bağımsız Madagaskar'ın ilk devlet başkanı olma unvanına sahip olmuştur. Tsiranana, 1959 ile 1972 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Gilles Andriamahazo, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Andriamahazo, devlet başkanı Ratsimandrava'nın suikast sonucu hayatını kaybetmesi ile 12 Şubat 1975 tarihinde devlet başkanlığı makamına gelmiş ve bu görevi 15 Haziran 1975 tarihine kadar sürdürmüştür.
Güney Sudan devlet başkanı, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın bağımsızlığını kazandığı 2011 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı yıldan bu yana devlet başkanlığını Salva Kiir Mayardit yürütmektedir.
Christophe Soglo, Dahomeyli asker ve siyasetçi. Soglo, Afrika ülkesi Dahomey'de 1963-1964 ile 1965-1967 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Émile Derlin Henri Zinsou, Dahomeyli siyasetçi. Zinsou, Afrika ülkesi Dahomey'de 1968-1969 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Mathieu Kérékou, Beninli siyasetçi. Kérékou, Afrika ülkesi Benin'de 1972-1991 ile 1996-2006 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Ülkesinin isminin Dahomey olduğu bir dönemde, 1972 yılında gerçekleştirdiği darbe ile başa geçen Kérékou, otoriter ve sosyalist yönetimi neticesinde ülkesinin ismini 1975 yılında Benin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirmiş, 1991 yılında rejim değişikliğine gidilerek ülkenin ismi Benin Cumhuriyeti olmuştur. Kérékou bu süreçte ülkesinin üç farklı isim döneminde de başkanlık makamında bulunmuştur.
Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Aristides Pereira, Yeşil Burunlu siyasetçi. Pereira, Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda bu makama çıkan ilk devlet başkanı olarak 1975 ile 1991 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Afrika ülkesi Güney Sudan kendi içerisinde en üst idari yapı olarak 10 eyalete ayrılmış konumdadır.
2016 Cuba çatışmaları, Güney Sudan'da devlet başkanı Salva Kiir Mayardit ile devlet başkan yardımcısı Riek Machar taraftarları arasında çıkan silahlı çatışmalar dizisi. Aynı zamanda Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nda birbirine rakip iki birimi temsil eden bu taraflar arasında çatışmalar 2013 yılında patlak verdi. 2015'nın Ağustos ayında taraflar arasında barış anlaşması imzalamalarına rağmen, özellikle 2016'nın Temmuz ayında çatışmalar yeniden başladı.
Afrika ülkesi Güney Sudan'da bağımsızlığın elde edildiği 2011 yılından bu yana resmi olarak gerçekleştirdiği herhangi bir devlet başkanlığı seçimi ya da parlamento seçimi bulunmamaktadır.
2010 Güney Sudan genel seçimleri, Sudan'ın özerk bölgesi Güney Sudan'da, bölgenin bağımsızlığı öncesi 11 ile 15 Nisan 2010 tarihleri arasında 2010 Sudan genel seçimleri kapsamında gerçekleştirilen seçimlerdir.
2021 Güney Sudan genel seçimleri, Afrika ülkesi Güney Sudan'da ilk olarak 9 Temmuz 2015 tarihi için planlanan ancak ülke içerisinde yaşanan darbe ve karışıklık nedeniyle ilk önce 2018, 2018'de ise 2021 yılına ertelenen seçimlerdir.
Ulusal Kongre Partisi, kuruluşundan Sudan Devrimi'ne kadar Sudan'da iç politikaya egemen olan büyük bir siyasi partiydi.