Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.
Çin-Tibet dil ailesi, 400'den fazla Doğu Asya dilini içeren bir dil ailesi. Çin-Tibet dilleri, 40'ı aşkın farklı alt gruba sahiptir. Ancak genellikle Çin dilleri ile bu gruba ait olmayan tüm farklı grupları tanımlamak için kullanılan Tibet-Birman dilleri şeklinde ayrılmaktadır. Ailenin en çok konuşulan üyeleri Çince, Tibetçe, Dzongka ve Birmanca olmaktadır.
Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.
Taiyuan, Çin'in Şansi eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. 6959 km² alanı olan şehirde 2010 yılı itibarıyla 4,201,591 kişi yaşamaktadır. Resmi statüsü il düzeyi şehirdir. Şehrin adının anlamı "Büyük Ovalar"dır. Şehir Fen Nehri'nin kıyısında, nehrin oluşturduğu verimli bölgenin kuzeyinde bulunur. Nehir üzerine beş köprü inşa edilmiş olup şehre Taiyuan Wusu Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.
Şanlar,, Tai Long ya da Tai Yai olarak da bilinir, Güneydoğu Asya'da yaşayan Tay etnik grubu.
Tai Gölü, Çin'in doğusunda Yangtze Deltası ovasında bulunan bir göldür. Göl, 2.250 km² yüzölçümü ile Çin'in üçüncü büyük tatlı su gölüdür ve yaklaşık 90 adaya ev sahipliği yapmaktadır.
Dujiangyan Sulama Sistemi, Çin'in Sichuan eyaletinde bulunan bir tarihi sulama sistemidir. Sulama sistemi ilk olarak MÖ 256 yıllarında Qin Devleti tarafından bir su koruma ve taşkın kontrol projesi olarak inşa edilmiştir. Sistemin altyapısı, Yangtze Nehri'nin en uzun kolu olan Min Nehri üzerinde yer almaktadır.
Yunnan Üç Paralel Nehri Koruma Alanı, Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası listesi alanıdır. Hengduan Dağları'nın Yunnan kesiminde bulunan Yangtze, Mekong Nehri ve Saluen nehirlerinin üst sınırlarının havzaları içinde yer almaktadır.
Heilongjiang, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. "Heilongjiang"'ın asıl anlamı 'Kara Ejderha Nehri'; bu, Amur Nehri'nin Çince ismidir. Heilongjiang'ın tek karakterli kısaltılması 黑 (Hēi)'dir. Bölgenin Mançuca ismi, "Sahalin" isminin türettiği Sahaliyan ula 'dır; aynı anlamı taşıyan Moğolca ismi ise Qaramörin.
Jilin, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. Doğuda Kuzey Kore ve Rusya, kuzeyde Heilongjiang eyaleti, güneyde Liaoning eyaleti ve batıda İç Moğolistan ile sınır paylaşmaktadır.
Huizhou ya da Hui, bir grup birbirine yakın Çin dilinin kolektif ismidir. İsmini aldığı tarihi Huizhou bölgesinin içi ve çevresinin yanı sıra güney Anhui eyaletinin sayılı dağlık illeri ve Zhejiang ile Jiangxi eyaletlerinin bazı illerinde konuşulur.
Argun ya da Ergune, Amur Nehri ile birlikte doğu Çin-Rusya sınırının bir kısmını oluşturan 1.621 kilometrelik bir nehirdir. Yukarı kısımları Çin'de Hailar Nehri olarak bilinir. Argun, Amur Nehri'ne birleşene kadar olan yaklaşık 944 kilometre (587 mi) boyunca Rusya ile Çin arasındaki sınırı oluşturmaktadır.
Luan Nehri, Çin'in Hebei eyaleti ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi arasında bulunan bir nehirdir. Nehir, Hebei'den başlayarak kuzeyde İç Moğolistan'a ve daha sonra yine güneyde Hebei'ye doğru akarak Liaodong Körfezi'ne dökülmektedir.
Yongding Nehri, Çin'in kuzeybatısında bulunan bir nehirdir. Nehir, Şansi'de Guancen Dağları'ndan başlayarak kuzeydoğuda İç Moğolistan'a ve daha sonra güneydoğuda Hebei'ye doğru akmakta olup Guanting Baraj Gölü'nün ardından Xishan Dağları araclığı ile Pekin'e akmakta ve ardından Tientsin'de Hai Nehri'ne dökülmektedir. Hai Nehri'nin ana kollardan biridir ve Pekin'den geçen en büyük nehir olarak bilinir.
Lisular, Tibet-Birman bir etnik gruptur. Myanmar'ın dağlık bölgelerinde, Çin'in güneybatısında, Tayland'da ve Hindistan'a bağlı Arunaçel Pradeş eyâletinde yaşarlar.
Valar ya da Walar, çoğu Kuzey Myanmar'daki Şan Eyaleti'nin kuzeyinde, Kaçin Eyaleti'nin doğusunda, Çin-Myanmar sınırı boyunca ve Çin'in Yünnan Eyaleti'nde yaşayan bir etnik grup.
Dai halkı, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biri. Çin'in Yünnan Eyaleti'ne bağlı Xishuangbanna Dai Özerk İli ile Dehong Dai ve Jingpo Özerk İli'nde yaşayan ve Tay dillerini konuşan farklı etnolinguistik grupları kapsar.
Achang halkı, bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik grup ve Myanmar devletinin resmî olarak tanıdığı 135 etnik gruptan biridir.
Nu halkı, Çin ve Myanmar'da bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Nu halkı geleneksel olarak Saluen Nehri boyunca bulunan yerleşimlerde yaşar; halkın ismiyse, bu nehrin Çince isminden kaynaklanır.
Jino ya da Jinuo halkı, Çin Yünnan eyaletinde bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Xishuangbanna Dai Özerk İli Jinghong şehrinin doğusunda yer alan Jino Dağları'nda yaşarlar.