İçeriğe atla

Salsu Muharebesi

Salsu Muharebesi
Tarih612
Bölge
Salsu Nehri, Chongchon Nehri
Sonuç Kesin Goguryeo Zaferi
Taraflar
Sui Hanedanı

Goguryeo

Komutanlar ve liderler
Yu Zhongwen
Yuwen Shu
Eulji Mundeok
Güçler
305,000[4] 10,000
Kayıplar
302,300[5] Bilinmiyor


Salsu Muharebesi (Korece Hangul: 살수 대첩, Hanja: 薩水大捷, anlam: Salsu Büyük Zaferi), 612 yılında Goguryeo ve Sui Hanedanı arasında 2. Goguryeo-Sui sırasında meydana gelen büyük bir muharebe. Goguryeo süvari kuvvetleri, Sui ordusunu Salsu nehri civarlarında hezimete uğratmıştır.

612 yılında Sui imparatoru Yangdi 1.133.800[6][7] asker ile Goguryeo topraklarını işgal etmiş ve güçlü bir direnişle karşılaşmıştır. Sui imparatoru Pyongyang işgali için Yu Zhongwen komutasına 305.000 asker göndermiştir.[8]

Goguryeo generali Eulji Mundeok birkaç ay Sui ordularına karşı kale savunması yapmıştır ve bunun üzerine Sui birlikleri geri çekilmiştir. Salsu civarlarında Sui birliklerine karşı Eulji Mundeok büyük bir su barajı açtı ve binlerce Sui askeri boğularak telef oldu. Goguryeo süvarileri geri kalan Sui askerlerini kılıçtan geçirdi. Bu olay üzerine Liaodong Yarımadası'ndaki Sui kuvvetleri hızla geri çekildi. Sonuç olarak Goguryeo kaybı 2.700 iken Sui kaybı 302.300 asker olarak bilinmektedir. Ancak, bazı tarihçiler bunun abartılı bir sayı olduğunu tahmin etmektedir.

Sui Hanedanı, bu savaş sonucunda büyük ordular yürütmüş ve çok büyük kaynaklar harcamıştır. Muazzam kaybı sonucu içerisinde çökmeye başlamış ve hanedanın yıkılmasını hızlandırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Kuzey Hanedanlar Tarihi, Cilt 87 Sf.673
  2. ^ Ssu-ma Kuang, Tzu chih t'ung chien, Cilt 189 Sf 463
  3. ^ Suei Shu. 81. sf. 1865
  4. ^ "The Three Kingdoms". National Assembly of South Korea. 12 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2007. 
  5. ^ (Korece) "Battle of Salsu", Encyclopedia Britannica Korean Edition 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "KBS World". 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 
  7. ^ "Goguryeo War - Kokuryo.com". 26 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 
  8. ^ Tarihin En Şaşırtıcı Savaşı: Salsu Zaferi ve Türk-Kore Dostluğunun Temelleri, Mehmet Fatih Öztarsu[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkomutanlık Meydan Muharebesi</span> Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen muharebe

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Malazgirt Meydan Muharebesi</span> 26 Ağustos 1071 tarihinde Bizans İmparatorluğu ile Büyük Selçuklu Devleti arasında yapılan savaş

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında Malazgirt Ovasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir ve savaşın ardından pek çok Türk Anadolu'ya yerleşmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tang Hanedanı</span> 618-907 yılları arasında Çinde hüküm sürmüş bir hanedanlık

Tang Hanedanı, Sui Hanedanı'nın ardından Çin'e hüküm sürmüş hanedandır. 618'de Li Shimin, Sui Hanedanı'nı devirerek Tang Hanedanı'nı kurdu. Li Shimin daha çok Tang Hanedanı'nın kurucusu İmparator Taizong olarak bilinir. Çin imparatorlarının en ünlülerinden biridir. Tang Hanedanı döneminde Çin'in komşularının üzerinde çok büyük etkisi vardı ve birçok komşu krallıkları vergiye bağlamıştı. Bununla birlikte Göktürk Kağanlığı 659 yılında, İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı ise 744 yılında Tang Hanedanı'nın egemenliği altına girmiştir. Yaklaşık 300 yıl yönetimde kalan Tang Hanedanı zamanında Han Hanedanı'ndan bile daha parlak bir dönem yaşandı. Bu dönemde imparatorluk toprakları genişletildi; değişik ırk, kültür ve dinlerden halklarla ilişkiler kuruldu ve sonradan Batılı toplumları şaşkınlığa uğratacak bir yönetim sistemi kuruldu. Bazı kaynaklarda Tang Hanedanı'nın Çinleşmiş Türk-Tabgaç kökenli olduğu geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Germanicus</span> imparator Tiberiusun yeğeni ve evlatlık oğlu, Roma Imparatorluğunun varisi

Germanicus Julius Caesar Claudianus, Roma İmparatorluğu'nun başlangıcında etkin bir hanedan olan Julio-Claudian Hanedanı mensubu Romalı general. Ayrıca Nero Claudius Drusus ya da Tiberius Claudius Nero olarak da bilinir ve genellikle çağrıldığı adı olan agnomen'i (lâkabı)"Germanicus", MÖ 9 yılında babasının Cermanya'da kazandığı zaferlerin onuruna verilmiştir.

İşbara Kağan, 582- 587 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koguryo</span> Korenin eski krallığı

Goguryeo veya Koguryo eski bir Kore krallığıdır. Günümüz Kore yarımadasında, Çin doğusunda güney Mançurya ve güney Rusya Denizi'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunmuştur.

Goguryeo-Tang Savaşı, Goguryeo, Tang İmparatorluğu ve Silla arasında 7. yüzyılda gerçekleşti. Tang'ın sayısız saldırılardan tükenen Goguryeo, Tang ve Silla saldırılarına yenik düşmüştür. Silla sonunda Kore Yarımadası'na hakim olmuştur. Goguryeo'nun Mançurya toprakları Tang ve Balhae olarak bölünmüştür.

Yami Kağan veya Yamı Kağan, soyadı ve ad: Ashina Jankan, Tolis Qaghan olarak da bilinir ve daha sonra unvanını aldı. 600-609 yılları arasında hükümdarlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kağanlarındandır. İşbara Kağan ya da Baga Kağan'ın oğludur.

Şipi Kağan, Serbi Kağan veya Sibir Kağan 609-619 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır. Yami Kağan'ın oğullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Li Shimin</span>

Li Shimin, İmparator Taizong ya da Tai Tsung, 626-649 yılları arasında Çin imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Eulji Mundeok</span>

Eulji Mundeok 7. yüzyılda Üç Kore Krallığı dönemi Goguryeo'nun tanınmış bir askeri lideridir. Kore askeri tarihi onu en büyük kahramanlarının arasında yer vermiştir. Eulji Mundeok Goguryeo-Sui savaşlarında muhteşem savunması ile ünlüdür ve Sui'nin Goguryeo'dan çekilmesinin en büyük nedenidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhadiye Muharebesi</span>

Muhadiye Boğazı Muharebesi, 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı sırasında yapılan ve Osmanlıların zaferi ile sonuçlanan muharebenin adıdır. Muhadiye, Romanya'da Caraş-Severin ili'nde şimdi adı "Mehadia" olan şehrin adıdır.

İl ya da İllig Kağan, Pinyin: xiélì kěhàn, Wade-Giles: hsieh-li k'o-han, Baghatur Shad, kişisel adları; Ashina Duobi/To-pi, 621-630 yılları arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı’ nın son hükümdarıdır. Yami Kağan' ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Konya Muharebesi (1190)</span>

Konya Muharebesi Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Kutsal Topraklara doğru giden Frederick Barbarossa'nın kuvvetleriyle Türk ordusu arasında 18 Mayıs 1190'da gerçekleşti. Sonuç olarak Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti imparatorluk güçleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Yen-Men Kalesi Kuşatması</span>

Yen-Men Kalesi Kuşatması, Çin-Sui Hanedanı Yang-ti'nin bugün Taiyuan adıyla bilinen şehrin kalesinde Doğu Göktürk Kağanlığı ordusu tarafından 615'te kuşatılması olayıdır. Kuşatma sonrasında, Sui Hanedanlığı'nın ülke içerisindeki otoritesi iyice zayıflamış ve Sui Hanedanlığı yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Külefçe Muharebesi</span>

Külefçe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Bukgwan Muharebesi</span> muharebe

Bukgwan Muharebesi, 20 Eylül 1592'den 28 Şubat 1593'e kadar Joseon'un Hamgyong eyaletinde, Joseon ve Japon kuvvetleri arasında gerçekleşen bir çatışmadır. Savaş sırasında, Jeong Mun-bu liderliğindeki "Adil ordu" isyancıları idam etti ve Japon ordusunu püskürttü.

Yeon Taejo (?-616?) Kral Pyeongwon ve Kral Yeongyang dönemlerinde Goguryeo'nun Magnijisiydi (Başbakan). Yeon Gaesomun'un babasıydı ve Mareşal Eulji Mundeok ile birlikte Sui Hanedanlığı'na karşı saldırgan bir tutum sergilediği bilinmektedir.